Εκκένωση και σφράγιση παράνομου γηροκομείου στην Αγία Παρασκευή

Στην εκκένωση και τη σφράγιση παράνομης  Μονάδας  Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στην Αγία Παρασκευή, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Υγείας, ενώ παράλληλα στήθηκε επιχείρηση διάσωσης των ηλικιωμένων που διέμεναν υπό άθλιες συνθήκες σε αυτή. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας εξαφανίστηκε, εγκαταλείποντας χωρίς θέρμανση και σίτιση, 14 ασθενείς και ηλικιωμένους.

 

Συγκεκριμένα, παρά τα πρόστιμα από την Περιφέρεια Αττικής (άνω των 150.000 ευρώ) αλλά και παρά την παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα, η παράνομη ΜΦΗ με τίτλο “Η Τρίτη Ηλικία” λειτουργούσε μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες σε ακίνητο επί της οδού Αποστόλου Παύλου 5 στην Αγία Παρασκευή. Το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου 2018, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να επιδώσει έξωση στον ιδιοκτήτη της μονάδας και αφού οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών διαπίστωσαν για άλλη μία φορά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα αυτεπάγγελτα δίωξη στον ιδιοκτήτη της μονάδας για έκθεση ηλικιωμένων σε κίνδυνο. Ο ιδιοκτήτης της ΜΦΗ εξαφανίστηκε, παίρνοντας μαζί του όλο το αρχείο εγγράφων και  εγκαταλείποντας μόνους τους νοσηλευόμενους. Λόγω δε της έλλειψης στοιχείων ήταν αδύνατον να ειδοποιηθούν συγγενείς των ατόμων για να τους παραλάβουν, ενώ και η ταυτοποίησή τους έγινε αρχικά κατά δήλωση και μετά από έρευνα των κοινωνικών λειτουργών της Περιφέρειας.

Η αντίδραση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ήταν άμεση. Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργο Καραμέρο, ο οποίος ήταν από το πρωί της Παρασκευής στο σημείο, παρενέβη και επικοινώνησε με την Αναπληρώτρια Υπουργό κοινωνικής Αλληλεγγύης  Θεανώ Φωτίου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ώστε να στηθεί κυριολεκτικά μια γέφυρα σωτηρίας για τους 14 ηλικιωμένους συμπολίτες μας που επί εβδομάδες ζούσαν χωρίς υγειονομική φροντίδα, χωρίς επαρκή  θέρμανση σίτιση και καθαριότητα. Μέσα σε τρεις ώρες όλοι οι άνθρωποι αφού εξετάστηκαν από γιατρό, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε δημόσια θεραπευτήρια,  νοσοκομεία και το Γηροκομείο Αθηνών ενώ ο χώρος σφραγίστηκε και παραδόθηκε στους ιδιοκτήτες του ακινήτου με την υποχρέωση της απολύμανσης του χώρου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Bορείου Tομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος που συντόνισε την επιχείρηση δήλωσε σχετικά: “Σήμερα δόθηκε τέλος στο, χωρίς υπερβολή, μαρτύριο 14 ανθρώπων από έναν ιδιώτη που εκμεταλλευόταν συστηματικά την αδυναμία ή την αδιαφορία των συγγενών τους. Η σημερινή εκκένωση και σφράγιση ενός κολαστηρίου, όπως είχε εξελιχθεί αυτή η παράνομη μονάδα, δείχνει τη μηδενική ανοχή της Περιφέρειας Αττικής σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο ή αδυναμία. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου οργάνωσε με τους Υπουργούς κ.κ. Φωτίου και Πολάκη μια πραγματική επιχείρηση διάσωσης. Για μας όμως η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Καλούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να τιμωρήσει παραδειγματικά τον ιδιοκτήτη της Επιχείρησης και την Κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΦΗ κάτι το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω  τους γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής, τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια που υποδέχτηκαν τους 14 ανθρώπους, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Καρέλα, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Κώστα Καρακατσιανόπουλο και όλα τα στελέχη που συνεργάστηκαν  για την άμεση ανταπόκρισή τους”.