Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους δημάρχους η πρώτη πράξη Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής μισθοδοσίας για όσους συμβασιούχους από παράταση έχουν υπερβεί τους 24 μήνες απασχόλησης, αφού εκ του νόμου οι συμβάσεις είναι άκυρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ηλέκτρας Βισκαδουράκη και της «Α».
Συγκεκριμένα, η πράξη του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε στις 23.6.2017 και αφορά τρεις συμβασιούχους σε δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι είχαν υπερβεί τους 24 μήνες συνεχούς απασχόλησης.
Ο επίτροπος εντόπισε ότι οι συμβάσεις των τριών εργαζομένων, δύο εργατών καθαριότητας και ενός οδηγού απορριμματοφόρου, κανονικά θα έληγαν στις 13.4.2017.
Ενώ η δημοτική αρχή είχε τροποποιήσει προγενέστερη απόφασή της, προκειμένου να λήγουν οι συμβάσεις με τη συμπλήρωση 24 μηνών απασχόλησης, τελικώς αυτή η απόφαση ακυρώθηκε από τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με αποτέλεσμα οι τρεις εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις θέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις που όριζαν ότι οι συμβάσεις μπορούν να επεκταθούν έως 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων.
Έτσι, οι τρεις εργαζόμενοι, παρά την υπέρβαση της 24μηνης απασχόλησης, επέστρεψαν στις θέσεις τους για το διάστημα 8.5.2017 έως 31.5.2017. Με την έκδοση της απόφασης της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων πέραν των 24 μηνών και μη σύννομα τα εντάλματα πληρωμής μισθοδοσίας, η πράξη του Επιτρόπου έρχεται να συμμορφωθεί με αυτήν την απόφαση. Έτσι, κρίνει ότι οι συμβάσεις των τριών για την περίοδο 8.5.2017 έως 31.5.2017 είναι “άκυρες” και πως “οι εντελλόμενες με το χρηματικό ένταλμα δαπάνες δεν είναι νόμιμες και το χρηματικό ένταλμα δεν θα θεωρηθεί”.
Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει αναστάτωση στους δημάρχους για το πώς θα πληρωθούν αυτές οι περιπτώσεις συμβασιούχων.
Έμπειροι νομικοί εκφράζουν τον ίδιο προβληματισμό και κάνουν ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι “η πράξη του Επιτρόπου μπορεί να κριθεί σε νέα βάση μετά την πρόσφατη νομοθετική του υπουργείου Εσωτερικών”, με την οποία ορίζεται ότι από 7.6.2017, οπότε και εκδόθηκε η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και έως 31.3.2018, καθώς οι συμβασιούχοι από παράταση θα μπορούν να απασχολούνται στις ίδιες θέσεις και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
“Το πρόβλημα, όμως, μετακυλίεται στους δήμους, και θα πρέπει να επιλέξουν πόσους και ποιους εργαζόμενους χρειάζονται έως τις 31.3.2018, οπότε και υπολογίζεται ότι θα έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ” υποστηρίζουν οι νομικοί, καθώς “τότε θα λήξουν οι συμβάσεις όσων εργάστηκαν με τις νέες συμβάσεις, οι οποίες έχουν ισχύ από 7.6.2017”.