–
Με το θεατρικό έργο «Το Αστερόπαιδο» του Όσκαρ Ουάιλντ που παρουσίασε η ομάδα του 7ου Δημοτικού σχολείου Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 το πρόγραμμα της 11ης Συνάντησης Μαθητικής Δημιουργίας.
Διασκευή – σκηνοθεσία: Σοφία Τσινάρη
Συμμετείχαν οι μαθητές: Ανδρεάδη Χρύσα – Βοσνακίδου Ναυσικά – Γερογιάννη Εβίτα – Θεοδωρακοπούλου Κλειώ – Θεοδωρακοπούλου Ιωάννα – Λεκοσιώτη Δέσποινα – Παπαδοπούλου Ελένη – Παυλάκου Μυρτώ – Παυλάκου Μελίνα – Σαμορέλη Κατερίνα – Σοφικίτη Τιτάνια – Σταυροθεοδώρου Δέσποινα – Φωτιάδη Μαρία.
Υπόθεση: Μια κρύα νύχτα του χειμώνα ένα λαμπερό αστέρι, όμοιο με κομμάτι από χρυσάφι, πέφτει από τον ουρανό, αγγίζοντας κι άλλα αστέρια στην τροχιά του. Φωλιάζει στο χιονισμένο δάσος. Ένας ξυλοκόπος σκύβει να πιάσει το θησαυρό. Σηκώνει το χρυσαφένιο μανδύα που είναι καμωμένος από αστέρια, αλλά δεν υπάρχει θησαυρός. Ούτε χρυσάφι, ούτε ασήμι. Μονάχα ένα παιδί που κοιμάται…..ένα αστερόπαιδο! Ένα έργο για την αγάπη, την καλοσύνη, τη συγχώρεση, τη φιλανθρωπία, που η διεθνής κριτική κατέταξε στ’ αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.
–
Το θεατρικό που ακολούθησε μας παρουσίασε το Λύκειο “Γιαννάκη Ταλιώτη” της αδελφοποιημένης πόλης της Κύπρου, Γεροσκήπου με το έργο “Αξιοθέα” του Μάκη Αντωνόπουλου.
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Αθανασίου (Φιλόλογος – Θεατρολόγος)
Συμμετείχαν οι μαθητές: Έλενα Δελλιμπαλτίδου (Γερόντισσα) – Άννα Χρίστου (Αξιοθέα) – Μαρίνα Γεωργίου (Διομάχη) – Βασίλης Ευθυμίου (Νικοκλής) – Μαρίνα Αθανασίου (Αλκμήνη) – Σαλώμη Γεωργίου (Ισμήνη) – Τάσος Σιακόλας (Αργαίος).
Υπόθεση: Η θεατρική παράσταση αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ιστορίας της Πάφου (γύρω στο 300 π.Χ). Πραγματεύεται την ιστορία του τελευταίου βασιλιά της Πάφου του Νικοκλή, όπου σηματοδοτεί και την πτώση του θεσμού της βασιλείας στο νησί και την έναρξη της πτολεμαιοκρατίας. Μια παράσταση που έχει ως θέμα της την υποταγή του αδύνατου στη θέληση του ισχυρού, τη μετανάστευση και γενικά τους αγώνες που έδωσε η Πάφος, ανά τους αιώνες, να διατηρήσει την ελευθερία και την ταυτότητά της. Ο ιδρυτής της Νέας Πάφου, βασιλιάς Νικοκλής στον πόλεμο των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου αρχικά υποστήριξε τον Πτολεμαίο. Στη συνέχεια όμως ο Νικοκλής κατηγορήθηκε ότι έκανε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Αντίγονο και ο Πτολεμαίος έστειλε εναντίον του τον στρατηγό Αργαίο για να τον σκοτώσει. Ο βασιλιάς βρίσκεται ανάμεσα στο δίλημμα είτε να θυσιάσει τη δική του ζωή και να σώσει την πόλη και τον λαό του, είτε να σωθεί ο ίδιος και να καταστραφεί η πόλη του. Τελικά η Πάφος πολιορκήθηκε και ο Νικοκλής αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει. Μόλις η γυναίκα του Αξιοθέα το έμαθε, σκότωσε τις ανύπαντρες κόρες της, έβαλε φωτιά στο παλάτι και η ίδια αυτοκτόνησε.
–
Τη θεατρική ομάδα της Γεροσκήπου συνόδεψαν ο Δήμαρχος της Γεροσκήπου και διαχρονικός φίλος της πόλης μας κ. Μιχάλης Παυλίδης και η καθηγήτριά τους, οι οποίοι παρακολούθησαν τις παραστάσεις μαζί με τον πρώην Δήμαρχο Αγ. Παρασκευής κ. Βασίλη Ζορμπά, τον Διευθυντή του 7ου Δημοτικού κ. Γιάννη Λογοθέτη, την πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κ. Εύη Ματιάτου – Χατζοπούλου, την πρώην αντιδήμαρχο κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου, τον υπεύθυνο του τομέα παιδείας της παράταξης “Αγία Παρασκευή, η πόλη μας” κ. Γιώργο Μαργαρίτη και τους γονείς και φίλους των μαθητών – ηθοποιών.
Η Συνάντηση Μαθητικής Δημιουργίας αποτελεί πλέον έναν σταθερό θεσμό για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής που συνεχίζεται επί 11 συναπτά έτη. Για 11 συνεχόμενα χρόνια η πόλη ζωντανεύει με τις εικαστικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών των δημόσιων σχολείων.
–
—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο info@aparaskevi-images.gr