Γράφει η Λένα Μαρκή
Ως γνωστόν μέχρι πρόσφατα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Εθελοντική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) «ΔΡΑΣ.Ε» υλοποιούσε το πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ» μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος την έλαβε η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου δρούσα μαζί με τον Δήμο Παλλήνης.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτούσε τις εξής κοινωνικές δομές :
- Κοινωνικό Παντοπωλείο
- Κοινωνικό Μαγειρείο
- Κοινωνικό Ανταλλακτήριο ειδών ένδυσης/υπόδησης
- Κοινωνικό Φαρμακείο
- Γραφείο Διαμεσολάβησης και
- Τράπεζα Χρόνου
Εκπνέοντας η χρονική διάρκεια του προγράμματος η Δημοτική Αρχή εκδήλωσε ενδιαφέρον για χρηματοδότηση από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 χωρίς όμως τη συμμετοχή κάποιας Μ.Κ.Ο.
Στις 3 Οκτωβρίου 2016 δημοσιεύτηκε ο Πίνακας Κατάταξης Αξιολογημένων Προτάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής όπου οι 31 πρώτες προτάσεις είναι αυτές για τις οποίες εγκρίνεται η χρηματοδότηση.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΗΜΩΝ – ΕΣΠΑ 2014-20 – ΑΤΤ024
–
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής βρέθηκε 34ος με συνολική βαθμολογία 28.9 και φυσικά εκτός χρηματοδότησης από τα 11.000.000€ του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Σε ερώτηση του κ. Αλέξανδρου Μουστόγιαννη στο δημοτικό συμβούλιο, αν ο Δήμος θα προβεί σε ένσταση, διότι η διαφορά βαθμολόγησης από τον 31ο είναι ελάχιστη, ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος απάντησε πως δεν είναι προς το συμφέρον της πόλης γιατί πιθανόν να μας καθυστερήσει και να μείνουμε εκτός από την δήλωση συμμετοχής στην επόμενη πρόσκληση.
Ακούγεται, ότι επελέγησαν «φτωχοί» Δήμοι, δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί «φτωχός» για παράδειγμα ο Δήμος Αμαρουσίου ή ο Δήμος Βύρωνα.
Η ουσία είναι ότι πλέον ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καλείται να λειτουργήσει μία μόνο κοινωνική δομή με ιδίους πόρους και από μια μικρή έρευνα που κάναμε εκτιμάται ότι αυτό θα κοστίσει περίπου 400.000€.
Θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα εάν πηγαίναμε σε συνεργασία με το Δήμο Παλλήνης και μέσω μιας Μ.Κ.Ο; Πιθανόν ναι, αν κρίνουμε από την προηγούμενη επιτυχία ένταξης. Το σχήμα τότε είχε πετύχει και ο Δήμος κατάφερε να λειτουργήσει 6 δομές. Ποια η λογική της αλλαγής ενός πετυχημένου σχήματος; Ειλικρινά δεν γνωρίζω. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον τρόπο σκέψης και δράσης των νυν διοικούντων αυτό το Δήμο. Ακόμα κι αν υπολογίσουμε, ότι πρόκειται για μια Δημοτική Αρχή που στηρίχτηκε από το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των όποιων διεκδικήσεών της είναι αποκαρδιωτικά.
Οι ανάγκες όμως των άπορων συμπολιτών μας συνεχίζουν να υφίστανται και να αυξάνονται όσο εξακολουθεί η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές, τουλάχιστον οι 3 από αυτές (κοινωνικό παντοπωλείο, μαγειρείο & φαρμακείο), κρίνονται απαραίτητες και το κοινωνικό ανταλλακτήριο πέραν του ότι καλύπτει τις ανάγκες της πόλης, αρκετές φορές στάθηκε αρωγός και στους πρόσφυγες σε διάφορα σημεία της Αττικής. Οι κοινωνικές δομές απευθύνονται σε άτομα και οικογένειες, κατοίκους του Δήμου που στερούνται το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, αντιμετωπίζουν την ανεργία, εξωθούνται στην αστεγότητα, αποκλείονται από τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γεράσιμο Βλάχο θα λειτουργήσει κανονικά το κοινωνικό μαγειρείο με το προσωπικό που απαιτείται. Το κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με εθελοντές. Εννοείται πως οι υπόλοιπες θα πάψουν να υφίστανται. Εδώ δημιουργείται εύλογα μία απορία, εντάξει οι εθελοντές θα τακτοποιούν και θα διανέμουν τα τρόφιμα του κοιν. παντοπωλείου, τα ράφια όμως πως θα γεμίζουν αν δεν βάλει το χέρι στην τσέπη ο Δήμος (αν νομιμοποιείται πλέον να το πράξει); Γιατί φυσικά δεν επαρκούν οι όποιες μικρές ευκαιριακές προσφορές των πολιτών και των καταστηματαρχών, δεν επαρκούσαν ούτε τότε που κατέφθαναν τόνοι τρόφιμα επί εποχής αντ/ρχου Τίμου Κωστόπουλου, τώρα που αυξάνονται οι ανάγκες τι μέλλει γενέσθαι;
Υ.Γ. Το Γραφείο Διαμεσολάβησης μετονομάστηκε σε “Κέντρο Κοινότητας” με τις ίδιες αρμοδιότητες το οποίο θα συμμετάσχει σε ξεχωριστή πρόσκληση για χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και όπως μαθαίνουμε να επιχορηγηθεί σε όλους τους Δήμους.
–
–
—–