Αναμνήσεις από την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης!
Στις 11 Ιουνίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα κατέβηκε ο διακόπτης της ελληνικής τηλεόρασης.
Η ιστορία της στην Ελλάδα ξεκίνησε 52 χρόνια πριν.
Οι προσπάθειες «εκπομπής» είχαν αρχίσει από το 1961 αλλά το 1966 στις 23 Φεβρουαρίου το απόγευμα στις 6:30 ξεκίνησε επίσημα. Ένας πομπός ήταν τοποθετημένος στο πιο ψηλό κτήριο της Αθήνας , στο μέγαρο του ΟΤΕ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.
Από κει άρχισαν, δειλά οι πρώτες μεταδόσεις που έστελναν την εικόνα σε μια κυκλική περιοχή απ τον Ασπρόπυργο ως την Εκάλη. Οι αθηναίοι τότε δεν είχαν πολλές συσκευές. Τις υπολόγιζαν σε 1500 περίπου. Ανάλογες ήταν και οι κεραίες στις στέγες των σπιτιών.
Τον ίδιο χρόνο άρχισε δοκιμαστικές εκπομπές και ο σταθμός της ΥΕΝΕΔ, με πρωτοβουλία της Γεωργικής Υπηρεσίας Στρατού.
Συνεχίστηκε η πορεία της τηλεόρασης με πολλές δυσκολίες τα πρώτα χρόνια. Η δικτατορία που ήρθε ένα μόλις χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργιάς της, σφράγισε τα μηνύματα της με την σκληρή λογοκρισία. Μετά περίπου από δυο χρόνια αρχίζει να λειτούργει ο πομπός της Πάρνηθας. Η ΕΙΡΤ μετατρέπεται σε ΕΡΤ. Γίνεται διαγωνισμός για 17 κέντρα εκπομπών και ένα εξοπλισμένο συγκρότημα παραγωγής προγράμματος.
Στις αρχές του 1974 εγκαινιάζονται τα στούντιο του μεγάρου της Αγίας Παρασκευής και με την μεταπολίτευση μετατρέπεται το ΕΙΡΤ σε ανώνυμη εταιρία, την ΕΡΤ και από τότε συνεχίζεται με γοργό ρυθμό η εξέλιξη της.
Στην πρώτη της δεκαπενταετία η ελληνική τηλεόραση έχει να παρουσιάσει ένα πλήθος επιτυχιών.
Μεταδίδει ελληνικές και ξένες σειρές που θα αφήσουν εποχή. Στον τομέα της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας σημειώνονται άλματα.
Με την τηλεόραση ο Έλληνας τηλεθεατής βρίσκεται στην καρδιά της διεθνούς επικαιρότητας και παρακολουθεί από κοντά ότι γίνεται σε όλο τον πλανήτη.
Οι αναμεταδόσεις της Γιουροβίζιον προκαλούν τεράστια θεαματικότητα.
Η πρώτη σύνδεση γίνεται το 1969 για την μετάδοση της πιο επανδρωμένης πτήσης του αμερικανικού διαστημοπλοίου «Απόλλων 10».Τον ίδιο χρόνο η Γιουροβίζιον μεταδίδει εκπομπή πρώτη φορά απ’ ευθείας από την Ελλάδα. Μεταδίδει τους αγώνες του 9ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Μεταδόθηκαν ελληνικές και ξένες σειρές που κράτησαν μήνες και χρόνια. Επιτυχίες που μένουν αξέχαστες για την πλοκή τους, την ερμηνεία των ηθοποιών και την αριστοτεχνική τους σκηνοθεσία. Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται την «Μπαρμπαρόσα», το «Πέιτον πλέις» , τον «Φυγά» , την «Μπονάτσα», τον «Κότζακ», την θρυλική «Λάσυ», την «ιπτάμενη καλόγρια», « το τζίνι και ο Τζίνι».
Και από ελληνικά, τον «Άγνωστο πόλεμο» , τον «Χριστό ξανασταυρώνεται», τον «Γιουγκερμαν» ,την «Γειτονιά», το «λούνα Παρκ», «οι Πανθέοι», «ο συμβολαιογράφος», η «Μεθυσμένη πολιτεία», το «Εν Αθήναις» την «βασίλισσα Αμαλία και την Θεατρίνα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη , την «Μαρίνα Αυγέρη» με την Τζένη Καρέζη, «το Λεμονοδάσος», «το Μινόρε της αυγής» και τόσα μα τόσα άλλα.
Στις ζωντανές μεταδόσεις είναι και οι ολυμπιακοί αγώνες , η βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη με το βραβείο Νόμπελ.
Επίσης το ελληνικό και ξένο θέατρο είχε την τιμητική του στον πολύ επιτυχημένο θησαυρό σήμερα, «το θέατρο της Δευτέρας».
Από τότε η τηλεόραση θα αλλάξει ονόματα, ΕΤ 1, ΕΤ2, ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΡΤ 3, θα γίνει ψηφιακή για να κλείσει βίαια στις 11 Ιουνίου 2013.
Σήμερα γράφεται ιστορία. Η κρατική τηλεόραση σιώπησε…
Πηγή: http://www.queen.gr