Αρχική ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Η Αγία Παρασκευή είναι από χρόνια πόλη πολιτισμού της Κατερίνα – Σοφία...

Η Αγία Παρασκευή είναι από χρόνια πόλη πολιτισμού της Κατερίνα – Σοφία Κατσικοπούλου

Το φετινό καλοκαίρι είχαμε όλοι οι δημότες της Αγίας Παρασκευής την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Δημοτικού φεστιβάλ.

Αρχικά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι μουσικές, θεατρικές και εικαστικές εκδηλώσεις είναι κατά τεκμήριο πολιτιστικό προϊόν και φυσικά ευπρόσδεκτες.

Θα μπορούσαμε όμως να χαρακτηρίσουμε πολιτιστικό αγαθό ένα «έτοιμο πακέτο» εκδηλώσεων, οριακά ασύνδετων μεταξύ τους, την επιλογή των οποίων έκαναν ιδιωτικές εταιρείες; Είναι πράγματι αντιπροσωπευτικό δείγμα της Πόλης Πολιτισμού εκδηλώσεις «αγορασμένες» από μεσάζοντες;

Ναι, την αγορά τέτοιων πακέτων εκδηλώσεων κάνουν πολλοί Δήμοι της Ελλάδας, κάθε Σεπτέμβριο. Όλοι οι Δήμοι όμως μπορούν να «βαπτίζονται» Δήμοι Πολιτισμού με κριτήριο αυτή την επιλογή;

Όχι βέβαια.

Πώς έγιναν όμως οι επιλογές των εκδηλώσεων και με ποια κριτήρια;

Υπάρχει πολιτιστική συνοχή ή μήνυμα στις εκδηλώσεις αυτές;

Δεν το νομίζουμε.

Η αίσθηση που μας έχει δημιουργηθεί, είναι πως έγινε δεκτό ό,τι προτάθηκε σαν έτοιμος συνδυασμός.

Έτσι προέκυψε ένα πρόγραμμα που «ταίριαξε» ερμηνευτές όπως η Αργυράκη, Αρβανίτη, Πωλίνα, Μπίγαλης με Ανδρουλιδάκη, Μπέζο, Δρογώση, Φάμελο, ποικίλης θεματολογίας θεατρικά έργα και αφιερώματα σε καλλιτέχνες, δηλαδή δράσεις με ελάχιστα κοινά στοιχεία μεταξύ τους.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα ενός Δήμου, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι η αγορά εκδηλώσεων έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών, καθώς στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολύ περισσότερα και με πολύ λιγότερα χρήματα.

Ο πολιτιστικός ρόλος των Δήμων είναι κυρίως η δημιουργία και ανάδειξη του πολιτιστικού ανθρώπινου δυναμικού τους, της προβολής των δημιουργών πολιτών, η έμφαση στην ψυχαγωγία και η καλλιέργεια της κουλτούρας των δημοτών.

Η Αγία Παρασκευή είναι πόλη Πολιτισμού γιατί από χρόνια έχει Εργαστήρια Τέχνης πανελλήνιας ακτινοβολίας, Δημοτικό Ωδείο, τη Βιβλιοθήκη – Μουσείο «Αλέκος Κοντόπουλος», το κέντρο πολιτισμού προς αξιοποίηση ΙΟΛΑ, Ερασιτεχνική Δημοτική Ομάδα Θεάτρου, Δημοτικό Κινηματογράφο, Μαθητικό Φεστιβάλ, πολλές ερασιτεχνικές ομάδες πολιτισμού, λέσχες ανάγνωσης κ.α.

Με τις παραπάνω σκέψεις καταθέτουμε τους προβληματισμούς μας και ευχόμαστε καλό φθινόπωρο σε όλες/ους, με δημιουργία και έμπνευση.

Κατερίνα – Σοφία Κατσικοπούλου

Αρχαιολόγος – Ανθρωπολόγος,
μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού Δήμου Αγ. Παρασκευής

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο X (Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.