Οι δυο σημαντικές ρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση στο ν/σ του Κτηματολογίου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Στους σκοπούς του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:
α) η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για
μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου εντός του
2025, η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και η μείωση των μακροχρόνιων δικαστικών
διαμαχών και η διευκόλυνση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην υποβολή των
δηλώσεων κτηματογράφησης,
β) η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω
αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) με
την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,
γ) η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, επιστροφής
αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης
κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου, για την αποφυγή
πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,
δ) η επίλυση ζητημάτων σχετικών με τους τίτλους εμπραγμάτων δικαιωμάτων, προς
κατοχύρωση των δικαιούχων,
ε) η ενίσχυση των δυνατοτήτων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με σκοπό την ταχύτερη
και αποτελεσματικότερη καταχώριση πράξεων,
στ) η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στη λειτουργία
του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», της ανταπόκρισης των Κτηματολογικών Γραφείων και
Υποκαταστημάτων στις άμεσες ανάγκες υλικοτεχνικής υποστήριξης και καθημερινής
λειτουργίας, που προκύπτουν από την ένταξη της χώρας στο λειτουργούν Κτηματολόγιο,
ζ) η διασφάλιση ασφαλούς και απρόσκοπτης επικοινωνίας με τους πολίτες, καθώς και η
δημιουργία βελτιωμένης εθνικής υποδομής αυθεντικοποίησης, συμβατής με τον Κανονισμό
eΙDAS, και
η) η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. στην ομαλή εκπομπή των ραδιοφωνικών
της προγραμμάτων για τη ραδιοφωνική κάλυψη όλης της χώρας.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς επεξεργασία στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την ερχόμενη Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024.
Τα επίμαχα άρθρα με τις σημαντικές ρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση είναι τα εξής:

ΜΕΡΟΣ Β’

Άρθρο 5
Παράταση ατελούς υποβολής δηλώσεων κυριότητας από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διαδικασία Κτηματογράφησης – Τροποποίηση άρθρου 29 ν. 5123/2024
1. Στο άρθρο 29 του ν. 5123/2024 (Α’ 109), περί της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων κυριότητας ατελώς από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διαδικασία κτηματογράφησης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «Σεπτεμβρίου» αντικαθίσταται από τη λέξη «Οκτωβρίου», β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 29, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 29
Δυνατότητα υποβολής δηλώσεων κυριότητας ατελώς από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διαδικασία Κτηματογράφησης
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού υποβάλλουν ατελώς δηλώσεις κυριότητας του άρθρου 2 του ν. 2308/1995 (Α΄ 114) έως τη 15η Οκτωβρίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων της παρ. 5 και της περ. β) της παρ. 8 του ίδιου άρθρου, στην περιοχή εντός των διοικητικών ορίων της οποίας βρίσκονται τα ακίνητα για τα οποία υποβάλλεται η δήλωση κυριότητας.»
2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται και για δηλώσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024.
ΜΕΡΟΣ Γ
Άρθρο 14
Παράδοση αρχείων υποθηκοφυλακείων σε δήμους – Δυνατότητα έκδοσης ακριβούς αντιγράφου από δήμους
1. Το αρχείο των υποθηκοφυλακείων της επικράτειας που έχει παραδοθεί στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» βάσει του άρθρου 38 του ν. 4512/2018 (Α’ 5), περί της παράδοσης και της παραλαβής αρχείων έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, και έχει ψηφιοποιηθεί, δύναται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», να παραχωρείται κατά κυριότητα και να παραδίδεται στον δήμο της τοποθεσίας του αρχείου, κατόπιν αιτήματος του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
Για τον προσδιορισμό του προς παράδοση αρχείου εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4512/2018.
Στο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου τεκμηριώνονται η καταλληλότητα και η προσβασιμότητα του χώρου στον οποίο φυλάσσεται το αρχείο, καθώς και τα μέτρα συντήρησης και προστασίας του έγχαρτου αρχείου και βεβαιώνεται η ύπαρξη του αναγκαίου προσωπικού και των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για την ανάληψη της υποχρέωσης της παρ. 5.
Το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δύναται να ζητεί από τον δήμο περαιτέρω διευκρινίσεις επί των στοιχείων του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και να θέτει επιπλέον προϋποθέσεις σχετικά με αυτά.
2. Στην απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 πιστοποιείται η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του αρχείου που παραχωρείται, ορίζονται οι προϋποθέσεις του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1, ο χρόνος της παράδοσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την παράδοση και παραλαβή του αρχείου.
3. Για την παράδοση και παραλαβή του αρχείου συντάσσεται πρωτόκολλο που υπογράφεται μεταξύ υπαλλήλων που εξουσιοδοτούνται για τον σκοπό αυτό από το Διοικητικό Συμβούλιο του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και από το δημοτικό συμβούλιο του οικείου δήμου, αντίστοιχα.
Στο πρωτόκολλο καταγράφονται η ημερομηνία παράδοσης και παραλαβής, η επωνυμία του υποθηκοφυλακείου του οποίου το αρχείο παραδίδεται, ο δήμος που το παραλαμβάνει, το ονοματεπώνυμο αυτού που παραδίδει και αυτού που παραλαμβάνει, ο αριθμός και το είδος των βιβλίων και αρχείων που παραδίδονται, καθώς και τυχόν προβλήματα στην κατάστασή τους.
4. Αντίγραφα του πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής παραδίδονται από τον υπάλληλο του δήμου που υπογράφει το πρωτόκολλο α) στο οικείο Κτηματολογικό Γραφείο ή στο υποκατάστημα του κτηματολογικού γραφείου και στον οικείο δήμο προς αρχειοθέτηση, και β) στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
5. Από την παράδοση του αρχείου, ο δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση
α) λειτουργίας των υπηρεσιών αρχειοφυλακείων με διασφάλιση της πρόσβασης και έρευνας των προσώπων που έχουν το σχετικό δικαίωμα βάσει του άρθρου 21 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), περί του δικαιώματος πρόσβασης στα κτηματολογικά στοιχεία,
β) φύλαξης των σχετικών αρχείων, καθώς και
γ) παροχής δυνατότητας λήψης πιστοποιημένων αντιγράφων από τα εν λόγω αρχεία.
6. Τα δικαιώματα του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στην πρόσβαση και στη χρήση των αρχείων δεν θίγονται.
Το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης, σε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησης των προϋποθέσεων καταλληλότητας και προσβασιμότητας του χώρου, καθώς και των μέτρων συντήρησης του έγχαρτου αρχείου. Στην περίπτωση αυτή το αρχείο επιστρέφεται. Για την επιστροφή εφαρμόζεται αναλόγως το παρόν.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο X (Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.