Β. Σάρκουλας: τα μεγάλα και σημαντικά έργα της θητείας μου (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Η Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου 2024 βρίσκει τη δημοτική παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» στο βήμα να κάνει απολογισμό για τα πεπραγμένα του έτους 2023. Και αν τότε δήμαρχος ήταν ο Βασίλης Ζορμπάς, τώρα στο τιμόνι της παράταξης βρίσκεται ένας νέος σε ηλικία αυτοδιοικητικός, αλλά με πολύτιμη εμπειρία ετών, ο Βασίλης Σάρκουλας. Βέβαια, όπως είπε και ο ίδιος στην εισήγησή του, έχει αλλάξει η δημοτική Αρχή, έχουν γίνει εκλογές και έχει κρίνει ο κόσμος.

Πριν αναφερθούμε αναλυτικότερα στα όσα πραγματοποιήθηκαν το 2023 και τα οποία συνοπτικά ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σάρκουλας (σ.σ. την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο τέλος του κειμένου) θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής. Σε όλη τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής Αρχής υπήρξε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ενός νευραλγικού τομέα πολύ σημαντικού για την ανάπτυξη της Αγίας Παρασκευής. Εργάστηκε με χαμηλούς τόνους, με επιμέλεια και αποτέλεσμα παρότι βρέθηκε εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας, αυτή της πανδημίας (covid). Ανέλαβε τα ηνία της παράταξης μετά από εκλογικές διαδικασίες τον Νοέμβρη 2023 και με ευρεία αποδοχή στα μέλη της. Αν και η «πόλη μας» δέχτηκε μια άσχημη ήττα στις δημοτικές εκλογές του 2023, ο κ. Σάρκουλας έχει τις προϋποθέσεις να την ορθοποδήσει και να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να την κρατήσει ενωμένη, να κρατήσει κοντά του τα στελέχη πρώτης γραμμής, καθώς και το σεβασμό των ψηφοφόρων του. Βέβαια θα πρέπει να κάνει κάποια βήματα μπροστά, να δώσει την δική του ταυτότητα, το δικό του στίγμα και πιθανά να πρέπει να απαγκιστρωθεί από βαρίδια του παρελθόντος. Αν υποθέσουμε ότι ο χρόνος που πέρασε ήταν ένας χρόνος ανασυγκρότησης, από δω και στο εξής οφείλει να σηκώσει μανίκια και να δραστηριοποιηθεί δείχνοντας τις αρχηγικές του ικανότητες.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023

Επανερχόμενοι στην ομιλία του, ο επικεφαλής της «Αγίας Παρασκευής η πόλη μας» ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του 2023 η δημοτική Αρχή συνέχισε το πρόγραμμά της σε όλους τους τομείς. Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία του Δήμου, ενισχύθηκαν παροχές προς τους κοινωνικά ευπαθείς συμπολίτες μας, διεκδικήθηκαν χρηματοδοτήσεις για νέα απαραίτητα έργα καθημερινότητας, ξεκίνησαν νέα σημαντικά έργα υποδομής και άλλα που είχαν ξεκινήσει ολοκληρώθηκαν. Πραγματοποιήθηκαν νέες μελέτες για αναπτυξιακά έργα, η πολιτική προστασία ενισχύθηκε, στον πολιτισμό και αθλητισμό όλα τα προγράμματα αυξήθηκαν και έγιναν παρεμβάσεις συντήρησης των πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών. Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης των σχολείων, των παιδικών σταθμών, στους οποίους προστέθηκε και ένας νέος σύγχρονος παιδικός σταθμός. Όσον αφορά τα οικονομικά θέματα ο Δήμος παραδόθηκε  με μεγάλο ταμειακό απόθεμα.

Στον τομέα των τεχνικών έργων έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κατασκευή της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν ξεκινήσει στην πόλη. Ένα ιδιαίτερο έργο για το οποίο η πρώην δημοτική Αρχή είναι υπερήφανη. Ένα εμβληματικό έργο κοινωνικής πολιτικής.

Επίσης έγιναν:

(Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση)

Όπως τόνισε στη συνέχεια, “προσπαθήσαμε και αυτή τη χρονιά να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας, παρόλο που ήταν μια δύσκολη χρονιά από οικονομικής πλευράς που χαρακτηρίστηκε από αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας των αγαθών αλλά και των υπηρεσιών, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των εσόδων”.

Καταφέραμε με αμείωτη ένταση :

  • Να συντηρήσουμε Σχολεία με υλικοτεχνική υποδομή που παραπέμπει σε πολύ παλιές κατασκευές και απαιτεί συνεχή συντήρηση, αλλά και νεότερα που παρουσίαζαν κατασκευαστικές ατέλειες η παραλείψεις. Η Σχολική επιτροπή της Πρωτοβάθμιας διέθεσε 128.300 Ευρώ για συντήρηση και επισκευή κυρίως από το καλοκαίρι του 2023, επισκευάζοντας και βελτιώνοντας ανεξαιρέτως όλα τα Νηπιαγωγεία και δημοτικά του Δήμου μας σύμφωνα με πρόγραμμα εργασιών για το καλοκαίρι του 23 που ψήφισε ομόφωνα το Δ.Σ. Αντίστοιχα η Δευτεροβάθμια για τον ίδιο σκοπό 88.744 ευρώ.
  • Να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό των σχολείων με εποπτικά μέσα για την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (Η/Υ, φωτοτυπικά κ.α.) αλλά και να συμπληρώσουμε τον εργαστηριακό εξοπλισμό των εργαστηρίων των σχολείων προκειμένου να γίνονται περισσότερες ασκήσεις με αποτέλεσμα την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών.

Πρωτοβάθμια Σχολ. Επιτροπή 7.500 ευρώ

Δευτεροβάθμια Σχολ. Επιτροπή 5200 ευρώ

  • Να βελτιώσουμε την υποδομή των σχολικών εγκαταστάσεων προς όφελος της καθημερινότητας.
  • Μία άλλη δραστηριότητα που αναπτύξαμε ήταν σε συνεργασία με τα σχολεία τον Δήμο αλλά και τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να οργανωθούν δραστηριότητες ενημερωτικού περιεχομένου για τους μαθητές και τους γονείς με θέμα τα ναρκωτικά, τη σχολική βία καθώς και θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του άγχους των μαθητών.

Όλα αυτά πέρα από τις υποχρεώσεις προς τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας που πληρώθηκαν:

Πρωτοβάθμια 128.300 ευρώ

Δευτεροβάθμια 88.750 ευρώ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατά την διάρκεια του έτους 2023, ο ΠΑΟΔΑΠ, η Δημοτική Βιβλιοθήκη-Μουσείο «Αλέκος Κοντόπουλος» και η Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου, συνέχισαν και εμπλούτισαν τις δράσεις και τα προγράμματά τους, όπως αυτά είχαν προγραμματισθεί στο τέλος του 2022:

Στον Πολιτιστικό Τομέα

  • Λειτούργησαν όλες οι πολιτιστικές υποδομές του (Εργαστήρια Τέχνης «Γεώργιος Προκοπίου», Δημοτικό Ωδείο), έχοντας εντάξει περισσότερα προγράμματα στο ήδη υπάρχοντα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 παραδόθηκαν, το Δημοτικό Ωδείο με 540 μαθητές (αύξηση 110% από το 2019) και τα Εργαστήρια Τέχνης με 500 σπουδαστές (αύξηση 70% από το 2019). Τις θεατρικές παραστάσεις της Ομάδας Θεάτρου και του Διαδημοτικού Φεστιβάλ Θεάτρου, παρακολούθησαν πάνω από 3.500 θεατές, της δε Μεικτής Χορωδίας πάνω από 1.000.
  • Λειτούργησε ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Θανάσης Βέγγος» (40 διπλές προβολές και 8 της Κινηματογραφικής Λέσχης στο 2ο Γυμνάσιο και 21 προβολές στο Κοντόπευκο, στο 7ο Δημοτικό). Τις προβολές παρακολούθησαν περί τις 25.000 θεατές
  • Πραγματοποιήθηκε το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου, με την συμμετοχή 9 Δήμων, που το παρακολούθησαν 3.000 θεατές περίπου
  • Πραγματοποιήθηκαν οι παραστάσεις της Δημοτικής Ομάδας Θεάτρου «Η δίαιτα του Αστροναύτη» (για ενηλίκους), που τις παρακολούθησαν 1.000 περίπου θεατές και «Πινόκιο» (για παιδιά), που παρακολούθησαν 600 περίπου παιδιά.
  • Η Μεικτή Χορωδία πραγματοποίησε 4 συναυλίες (600 θεατές) στην πόλη και έλαβε μέρος σε 3 Φεστιβάλ άλλων πόλεων.
  • Η Δημοτική Φιλαρμονική παρουσίασε 8 συναυλίες στην πόλη (3.000 θεατές)
  • Πραγματοποιήθηκαν τα θεσμοθετημένα: 3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού (3.000 θεατές), η 3η Συνάντηση Φιλαρμονικών (600 θεατές), το 3ο Open Air Φεστιβάλ για παιδιά (700 θεατές), οι Εκθέσεις Έργων Τέχνης ενηλίκων και παιδιών των Εργαστηρίων Τέχνης (1.500 επισκέπτες).
  • Πραγματοποιήθηκαν οι «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις» και το «Καλοκαίρι στον κήπο της βιβλιοθήκης», η «Λέσχη Ανάγνωσης», το «Σάββατο στην Βιβλιοθήκη» καθώς και πληθώρα παρουσίασης συγγραφικών έργων από τους δημιουργούς τους, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη- Μουσείο «Αλέκος Κοντόπουλος.
  • Πραγματοποιήθηκαν επιπλέον και άλλες εκδηλώσεις, όπως το «Αποκριάτικο πάρτυ μασκέ»,
  • «Διήμερο Συναυλιών Θρησκευτικής Μουσικής», «Αφιέρωμα στον Κυπριακό Αγώνα 1955- 1959», «Βραδιά Ευρωπαϊκών και Latin χορών», συναυλίες του Δημοτικού Ωδείου, η 1η συναυλία “Underground Frequencies” με νεανικές μπάντες, χορευτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς Συλλόγους, επιπλέον θεατρικές παραστάσεις για ενηλίκους και παιδιά, τριήμερο Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων-συναυλιών, τα «Χριστούγεννα στην πλατεία με την ΕΡΤ» καθώς και η λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου Αναψυχής, η συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη, και πολλές άλλες ποικίλες συναυλίες.
  • Τιμήθηκαν για την πολύχρονη συμβολή τους στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, ο Μαέστρος της Μεικτής Χορωδίας Χρήστος Κουτσονίκας, της Δημοτικής Θεατρικής Ομάδος Γιάννης Δεγαΐτης και Δημοτικής Φιλαρμονικής Ξενοφών Τζανίνης.

Το συνολικό κόστος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και άλλων (ΠΑΟΔΑΠ- Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Δήμου), συνολικά 70 περίπου, ανήλθε σε 130.000 ευρώ περίπου. Το κόστος του Δημοτικού Κινηματογράφου (70 ημέρες) σε 42.000 ευρώ και της Ομάδος Θεάτρου (30 παραστάσεις) σε 30.000 ευρώ περίπου.

Στον τομέα του Αθλητισμού:

Πραγματοποιήθηκαν ο «8ος Δρόμος Ζωής-Αναδεικνύοντας τον Υμηττό» (με 1.000 περίπου συμμετοχές), ο Αγώνας Δρόμου μικρών παιδιών, στο πλαίσιο του Μαραθωνίου (1.300 περίπου συμμετοχές) και το «2ο Φεστιβάλ Στίβου» για παιδιά (400 περίπου συμμετοχές).

Πραγματοποιήθηκε το καλοκαιρινό camp για παιδιά, καθώς και όλα τα αθλητικά προγράμματα ενηλίκων και παιδιών και τα δωρεάν προγράμματα στα σχολεία (σύνολο συμμετεχόντων 2.500 περίπου).

Πέραν των παραπάνω:

  • Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων Εργαστηρίων Τέχνης, Ωδείου και Φιλαρμονικής
  • Ανανεώθηκαν εγκαίρως οι άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων που έληγαν Έγιναν συντηρήσεις και επισκευές των κτηρίων των 2 Κλειστών Γυμναστηρίων
  • Αντικαταστάθηκαν τα κλιματιστικά του Κλειστού Γηπέδου Βόλεϋ και των Γραφείων του ΠΑΟΔΑΠ
  • Αντικαταστάθηκαν τα κλιματιστικά του Δημοτικού Ωδείου και των Εργαστηρίων Τέχνης Επισκευάσθηκε ο κλιματισμός του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ
  • Ανακαινίσθηκαν όλες οι αίθουσες των παιδικών τμημάτων και της Γραμματείας των Εργαστηρίων Τέχνης
  • Επισκευάσθηκε-αντικαταστάθηκε το ηλεκτρικό δίκτυο των αιθουσών Γυμναστικής-Χορού- Αποδυτηρίων και Γραφείων Διοίκησης ΠΑΟΔΑΠ καθώς και των πυλώνων του γηπέδου ποδοσφαίρου

Κόστος συντηρήσεων-επισκευών 150.000 ευρώ περίπου.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr  Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο X (Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.