Η ομάδα των «100» και ο Πολάκης τελείωσαν τον Κασσελάκη – Πέρασε η πρόταση μομφής

Με 163 ψήφους υπέρ η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη πέρασε και στήνονται κάλπες εκ νέου στην Κουμουνδούρου.

Τρεις κάλπες στήθηκαν για να ψηφίσουν τα 295 μέλη της ΚΕ που ξεκίνησαν να προσέρχονται λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, προκειμένου να επιτευχθεί η μομφή χρειάζονται 148 ψήφοι.

Δια ζώσης ψήφισαν 210 άτομα, ενώ τηλεφωνικά ψήφισαν 76άτομα, από τα 85 που έλειπαν από την διαδικασία και κλήθηκαν από την εφορευτική επιτροπή. Συνολικά από τα 295 μέλη ψήφισαν τα 286.

Τα στελέχη που διαφωνούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, είχαν χθες μία νίκη στα σημεία, καθώς πέρασε η πρότασή τους η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθούν κάλπες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στους 212, οι 122 ψήφισαν να στηθούν κάλπες, 86 να μην στηθούν, ενώ υπήρξαν και 4 λευκά.

Κάπως έτσι φαίνεται πως η άμμος στην κλεψύδρα του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει, με τον Παύλο Πολάκη να είναι ο ένας αντίπαλος και ο Νικόλας Φαραντούρης πιθανότατα ο δεύτερος.

Τα επόμενα βήματα μετά την πρόταση μομφής

«Σεισμός» επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 163 «υπέρ» και 120 «κατά».

Τώρα το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τα εξής: Από τη στιγμή που έχει αρθεί η εμπιστοσύνη προς τον Στέφανο Κασσελάκη, πρέπει να συγκληθεί – το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες – έκτακτο συνέδριο και εφόσον ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Δηλαδή, να προχωρήσουν σε εκλογες.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει συγκεκριμένα για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο

Το όριο για να περάσει η πρόταση μομφής είναι οι 148 ψήφους

Ψήφισαν συνολικά 286 μέλη – Βρέθηκαν ακόμα 12 μέλη στον 2ο γύρο τηλεφωνημάτων

Αλλάζει το σύνολο των ψηφισάντων, καθώς βρέθηκαν ακόμα 12 μέλη στο τηλέφωνο και ψήφισαν. Έτσι οι αποχές είναι 9 και το σύνολο των μελών που ψήφισαν ανεβαίνει στα 286 ψήφους

Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων – Σε λίγο το αποτέλεσμα

Δια ζώσης ψήφισαν 210 άτομα, ενώ οι 85 απόντες κλήθηκαν από την εφορευτική επιτροπή και οι τηλεφωνικές ψήφοι ήταν 64.

Έτσι, συνολικά από τα 295 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν τα 274.

Γύρω στις 14:30 το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που «περάσει» η πρόταση μομφής

Αναμένοντας το κρίσιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και, εφόσον προφανώς ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τα εξής για τον πρόεδρο του κόμματος:

«Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Έκλεισαν οι κάλπες

Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα στους απόντες

Ποιος θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ αν εκπέσει ο Κασσελάκης

Τι γίνεται με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ σε περίπτωση που εκπέσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όλα έτοιμα για την ψηφοφορία

Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Οι κάλπες έχουν στηθεί, χωρισμένες ονομαστικά και η εφορευτική επιτροπή βρίσκεται στη θέση της για την διεξαγωγή της διαδικασίας.

Τα μέλη της ΚΕ είναι 295 και χρειάζονται 148 θετικές ψήφοι για να «περάσει» η πρόταση.

Πηγή: newsbomb.gr

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο X (Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.