Αποδέσμευση του Δήμου από το ασκόπως μισθωμένο οικόπεδο στο Χαλάνδρι (VD)

.

Γράφει η Λένα Μαρκή

Με ερώτησή του στο Δ.Σ. ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή) επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα του μισθωμένου οικοπέδου στο Χαλάνδρι που φυλάσσονταν οι κάδοι του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Ο κ. Οικονόμου θέλησε να πληροφορηθεί για το ποιες είναι οι προθέσεις της δημοτικής Αρχής για τις μισθώσεις ακινήτων και κυρίως για τα ακριβά ακίνητα, όπως κι εκείνα που είναι μισθωμένα και δεν χρησιμοποιούνται. Μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτών των οικοπέδων είναι το ακίνητο «Πανικίδη» στο Χαλάνδρι και για το οποίο έχουν δαπανηθεί για μισθώματα πάνω από ένα χρόνο και πολλές δαπάνες για να φτιαχτεί (κοπή δέντρων, καθαρισμός, στρώσιμο, περίφραξη). Μάλιστα, όπως ανέφερε, για την περίφραξη χρησιμοποιήθηκε υλικό που χρησιμοποιείται όταν φυλάσσεται κάτι ζωτικής σημασίας. Εκτιμώντας ότι ξοδεύτηκαν πάνω από 30.000€. Ρώτησε αν θα γίνει κάποια στιγμή και ένας καταλογισμός ευθυνών, διότι γνώριζαν από αλληλογραφία που υπήρχε με το Δήμο Χαλανδρίου, ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι ακατάλληλο για την συγκεκριμένη χρήση.

Να επισημάνουμε εδώ ότι το aparaskevi-images.gr με εκτενή του ρεπορτάζ είχε παρουσιάσει στις 6/7/2023 το έγγραφο ακαταλληλότητας του οικοπέδου για την μεταφορά εκεί απορριμματοφόρων του Δήμου, όπως ήταν ο αρχικός στόχος της Διοίκησης Ζορμπά. Το οικόπεδο, που βρίσκεται επί των οδών Επαμεινώνδα και Λουκή Ακρίτα, μισθώθηκε επί δημοτικής Αρχής Ζορμπά έναντι του ποσού 1.850,00€/μήνα για 3 έτη, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του τοπικού συλλόγου Κοντοπεύκου και της αντιπολίτευσης. Ήδη από τότε ο κ. Οικονόμου υποστήριζε πως  ο χώρος δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας ως αμαξοστάσιο.

Σα να μην έφτανε αυτό, στις 25/2/2024, το aparaskevi-images.gr δημοσιοποιεί στοιχεία όπου το οικόπεδο συμμετέχει σε πλειστηριασμό που θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Να σημειωθεί δε ότι η κατάσχεση είχε εγγραφεί στις 29/5/2023 και η Σύμβαση μίσθωσης υπεγράφη στις 20/6/2023 περίπου ένα μήνα μετά. Ο πλειστηριασμός τελέστηκε στις 15/5/2024.

Θετική υπήρξε η απάντηση του Αντιδημάρχου κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ, ο οποίος ενημέρωσε πως ο Δήμος έχει ξεκινήσει διαδικασίες λύσης της σύμβασης. Σε αυτό συνέβαλε και η απευθείας αγορά των οικοπέδων στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στη φάση κατάρτισης της συμβολαιογραφικής πράξης αγοραπωλησίας και χρησιμοποιούνται ήδη.

Με τον 2ο όρο της σύμβασης έχει συμφωνηθεί ρητώς, όπως ο νόμος επιβάλλει, ότι ο μισθωτής Δήμος μπορεί να προβεί στην λύση της μίσθωσης, πριν από την συμβατική λύση της, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης των εκμισθωτών, εφόσον (μεταξύ άλλων):

«2.1.Μεταστεγασθεί η στεγασμένη υπηρεσία είτε σε ακίνητο ιδιοκτησίας του είτε σε άλλο, μεγαλύτερο, προσφορότερο και λειτουργικότερο ακίνητο.»

Από τη στιγμή που ο Δήμος προέβη στην αγορά δικού του χώρου για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου, όπου μεταφέρονται και οι κάδοι που είχαν τοποθετηθεί στο εν λόγω οικόπεδο, έχει το δικαίωμα για μονομερή καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης. Με την απόφαση 197/2024 της Δημοτικής Επιτροπής η Νομική Υπηρεσία προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης χωρίς δυσμενείς έννομες συνέπειες για το Δήμο.

Παραμένει όμως αναπάντητο το ερώτημα αν θα καταλογιστούν ευθύνες, διότι επί ένα χρόνο οι πολίτες, ουσιαστικά, πλήρωσαν χωρίς λόγο 12 Χ 1.850 = 22.200 € συν τα έξοδα για να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος. Και όπως μας διαφώτισε ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανασίου οι βελτιώσεις – κατασκευές δεν αναφέρονταν στη σύμβαση και έπρεπε να γίνει τροποποίηση αυτής. Στην περίπτωση αυτή είτε μένουν και τα καρπώνεται ο ιδιοκτήτης, είτε όπως ειπώθηκε “τα ξηλώνεις και φεύγεις”. Οπότε διατέθηκαν χρήματα χωρίς σκοπό.

Πάντα πρώτο στην ενημέρωση το “aparaskevi-images.gr”

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.