ΠΑΣΟΚ: Οκτώ υποψήφιοι για μια θέση -Η «σφήνα» Διαμαντοπούλου ταράζει τα νερά

Με την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, οι 8 μονομάχοι στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ξεκινούν τις θερινές περιοδείες τους, πριν την τελική ευθεία του φθινοπώρου για τις εσωκομματικές κάλπες στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Στη φάση αυτή, άπαντες κάνουν ή προετοιμάζουν εξορμήσεις ανά την περιφέρεια και προσαρμόζουν την στρατηγική τους απέναντι στα νέα δεδομένα. Είναι προφανές ότι στην πορεία προς τις κάλπες θα υπάρξουν και έντονα πυρά και αναταράξεις, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ότι θα έχουμε και αποσύρσεις υποψηφίων. Η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου φέρνει νέα δεδομένα σε κάθε περίπτωση, καθώς σχηματοποιούνται αδρά οι «διαχωριστικές γραμμές» και τα διακυβεύματα.

Η κάθοδος Διαμαντοπούλου
Χθες το απόγευμα, η πρώην υπουργός και επίτροπος στην ΕΕ, με μότο της «για ένα μεγάλο και κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ», ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει υποψήφια, καταθέτοντας και κείμενο διακήρυξης για τις προκλήσεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και στο όραμά της για μια Ελλάδα που παράγει, για μια Ελλάδα πιο δυνατή, πιο ασφαλή, πιο δίκαιη, για μια «Ελλάδα περήφανη».

Η Άννα Διαμαντοπούλου αρχίζει περιοδείες σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει κινητοποίηση για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων υπογραφών για την κατάθεση υποψηφιότητας, στην ιστοσελίδα diamantopoulou.gr.

Τυπικά, τα επιτελεία των κ.κ. Ανδρουλάκη, Δούκα, Γερουλάνου, Κατρίνη, Γιαννακοπούλου, Αποστολάκη, Κανελλάκη αντέδρασαν ήπια στην προαναγγελθείσα υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου την οποία χαρακτηρίζουν ως «καλοδεχούμενη».
Περίπου δηλαδή, ευθυγραμμίστηκαν με την αντίδραση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά στον ΣΚΑΪ, απάντησε «κανένα σχόλιο»: «No comments που θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξωνες».

Ωστόσο παρασκηνιακά αλλά και δημοσίως, υπήρξαν αντιδράσεις αιχμηρές, όπως του Θ. Μαργαρίτη που στηρίζει ανοικτά Δούκα και μίλησε για «περσινά ξινά σταφύλια». «Μία ακόμη…» σχολίαζε άλλος υποστηρικτής του δημάρχου Αθηναίων.

Ανδρουλάκης: Οι υποψήφιοι να σεβαστούν το αποτέλεσμα και να δεσμευτούν ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, τόνισε: «Όλοι όσοι ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους θα κριθούν και για την προσφορά τους και για τη συνέπειά τους απ’ τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης».

Υπογράμμισε ότι δεν έχει αγωνία, «διότι έχω ζητήσει από τον κόσμο μας κι άλλες φορές να με αξιολογήσει και θέλω να σας πω ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι όσοι είναι υποψήφιοι, την επόμενη μέρα να σεβαστούν το αποτέλεσμα, να μείνουν, να αγωνιστούν και να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».

«Η πρότερη εμπειρία μου το 2017 και το 2021 αποδεικνύει ότι κάποιοι κατέβηκαν και εν τέλει έφυγαν πριν ή λίγο μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό λοιπόν -κι επειδή έχω κάνει κι άλλες φορές αυτόν τον αγώνα- θέλω συνέπεια απ’ όλους. Δεν μπορώ να το επιβάλλω, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, παρά μόνο να ακολουθήσουν τον ηθικό κανόνα και να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ, όποιος κι αν κερδίσει στις εσωκομματικές διαδικασίες», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δούκας από την Πάτρα: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει η επόμενη κυβέρνηση
Ο Χάρης Δούκας, μιλώντας στην Πάτρα, απέφυγε να αναφερθεί σε άλλες υποψηφιότητες, εμμένοντας στον στόχο του για ένα κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ.

«Το διακύβευμα εδώ είναι πολύ μεγάλο. Δεν είναι απλά ένα κόμμα που πάει σε μία αλλαγή ηγεσίας. Το ΠΑΣΟΚ, εγώ το πιστεύω βαθιά, πράγματι, μπορεί να αποτελέσει την επόμενη κυβέρνηση που θα αλλάξει πορεία στη χώρα» είπε για να προσθέσει: «Εμείς πρέπει να λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουστεί με τη Νέα Δημοκρατία! Το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουστεί με τον Μητσοτάκη και θα κυβερνήσει! Και θα κυβερνήσει, όχι για την εξουσία, αλλά για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας. Για να μπορέσουμε, ξανά, να ορίσουμε τη ζωή μας, να φτιάξουμε τις πόλεις μας, να φτιάξουμε τα χωριά μας και να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Πρέπει αυτά να τα αλλάξουμε και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κόμμα θεσμικό, σοβαρό, ανοιχτό, αυτόνομο, ανεξάρτητο, όπου όλοι θα αποφασίζουμε. Χωρίς παρέες, χωρίς οφίτσια, χωρίς κλειστά συστήματα».

«Δεν κοιτάζω δίπλα μου κοιτάζω μπροστά μου» λέει ο Γερουλάνος -Στήνει πανελλαδικό δίκτυο
Από την πλευρά του επιτελείου Γερουλάνου, αναφέρουν ότι συνεχίζουν «με μεθοδικότητα τη συστηματική δουλειά χτισίματος δικτύου υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Παύλου Γερουλάνου σε κάθε γωνιά της χώρας». Πραγματοποιούνται συνεχώς οργανωτικές συσκέψεις στελεχών, όπως χθες η μαζική συνάντηση 150 στελεχών πυρήνων στην Αττική από το «όλον ΠΑΣΟΚ».

Η βασική θέση του Παύλου Γερουλάνου (που συνιστά και έμμεση απάντηση σε όλες τις υποψηφιότητες) συνίσταται στο εξής: «Σε αυτή την εκλογική μάχη δεν κοιτάζω δίπλα μου, κοιτάζω μπροστά γιατί οι εσωκομματικές εκλογές είναι ένας σταθμός, ο στόχος είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές και η νίκη του ΠΑΣΟΚ, θέλω να αναγεννήσουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αναγεννήσουμε την Ελλάδα».

Κατρίνης: Μήπως κάποιοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα της ΝΔ;
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης άφησε σαφείς αιχμές κατά της κα Διαμαντοπούλου.

«Τα κόμματα έχουν αρχές και αξίες. Δεν είναι κέντρα διερχομένων για να φεύγει κάποιος, να πηγαίνει απέναντι και μετά, με την ίδια ευκολία, να επιστρέφει σα να μη συμβαίνει τίποτα. Η μάχη είναι πολιτική και όχι προσωπική. Όλοι θα κριθούμε από την κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης’», ανέφερε Μιχάλης Κατρίνης, ενώ τόνισε με νόημα: «Ένα μικρομεσαίο κόμμα που βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο φθοράς, αναπόφευκτα προορίζεται για συνιστώσα σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Μήπως αυτό θέλουν κάποιοι;».

Γιαννακοπούλου: Καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες, να δείξουν τι νέο θα φέρουν
Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, σε συνέντευξή της στα Παραπολιτικά 90.1 fm και σε ερώτηση σχετικά με την κάθοδο Διαμαντοπούλου απάντησε πως είναι καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες. «Προσφέρουν πλούτο όλες οι υποψηφιότητες. Είναι σημαντικό να δείξουν όλοι τι έχουν να προσφέρουν και τι διαφορετικό και νέο θα φέρουν».

Ως προς τα περί συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως είναι υπέρ της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ και ότι πρέπει το κόμμα να διευρυνθεί και να ανοίξει την αγκαλιά του σε όλο τον κόσμο του προοδευτικού χώρου. «Όχι σε θολές συγκολλήσεις κορυφής χωρίς καμία προγραμματική σύγκλιση» επεσήμανε.

Αποστολάκη: Να επανακτήσει το ΠΑΣΟΚ τον μαχητικό του χαρακτήρα
Από την πλευρά της η Μιλένα Αποστολάκη (Naftemporiki TV) παρουσίασε τον στόχο της να επανακτήσει το ΠΑΣΟΚ το μαχητικό και διεκδικητικό του χαρακτήρα, ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική πλειοψηφική λύση για μία προοδευτική διακυβέρνηση. «Στόχος για όλους μας αυτή τη στιγμή είναι μία μαχητική αντιπολίτευση» απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη  ως «πρώτο βήμα για μία αυριανή αξιόπιστη κυβέρνηση, συνεπώς κάθε υποψηφιότητα που αθροίζεται ως πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, ενδυναμώνει το ΠΑΣΟΚ» είπε.

Όσον αφορά τις συνεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, η Μ. Αποστολάκη υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ “όσες φορές κατάφερε να παίξει τον ρόλο του πλειοψηφικού προοδευτικού πόλου το κατάφερε μέσα από πλατιές κοινωνικές συμμαχίες” και πως εκείνο που χρειάζεται είναι “αθροίσματα κοινωνικών στρωμάτων και συμμαχιών” και όχι “προσώπων που αναζητούν ρόλο ή πολύ περισσότερο ευκαιριακά αθροίσματα κομμάτων”. Η Μ. Αποστολάκη  τόνισε πως “όσο πιο συλλογικά λειτουργεί ένα κόμμα, όσο πιο συντεταγμένο και ορατό είναι το επιτελείο γύρω από τον πρόεδρο, τόσο πιο ενδυναμωμένος είναι ο ηγέτης” για να φέρει την πολιτική αλλαγή, που αποτελεί ώριμο αίτημα της κοινωνίας.

Πηγή: iefimerida.gr