Αρχική EDITORIAL Για δες ποιοι μιλάνε για τον πολιτισμό και κατηγορούν αυτά που έκαναν...

Για δες ποιοι μιλάνε για τον πολιτισμό και κατηγορούν αυτά που έκαναν και οι ίδιοι

Photo//galatsi.gov.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Πολιτισμός, έννοια δυναμική και σε καμία περίπτωση στατική. Επενδύοντας στον πολιτισμό, επενδύουμε στον άνθρωπο και το μέλλον, στην εξωστρέφεια και την εξέλιξη. Πολιτισμός είναι να υπάρχει μια πόλη καθαρή και πολιτισμός είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται σε αυτήν. Το τελευταίο διάστημα τα πυρά που δέχεται η δημοτική Αρχή Μυλωνάκη και κυρίως ο ίδιος ο Δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης αφορούν τον πυλώνα του πολιτισμού με τη δεύτερη μορφή του. Τα βέλη πέφτουν σταθερά για οποιαδήποτε αλλαγή ή νεοτερισμό επιχειρεί να εφαρμόσει, σε μια δίκη προθέσεων και όχι γεγονότων.

Ας κάνουμε μια ενδεικτική βόλτα στο παρελθόν των πολιτιστικών γεγονότων της Αγίας Παρασκευής και ας σημειώσουμε κάποιες τρανταχτές μεταβολές.

Το «10ήμερο Αλέκος Κοντόπουλος» πραγματοποιούνταν στον κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κάθε Ιούλιο με τη συμμετοχή σημαντικών ονομάτων από τον καλλιτεχνικό χώρο (μουσική – θέατρο / Πλέσσας, Κανά, Τσαλιγοπούλου, Ι. Καμπανέλης, Νένα Μεντή, Υπόγεια Ρεύματα, Μαχαιρίτσας, Λουδοβίκος των Ανωγείων, κ.α. ). Επί Διοίκησης Σταθόπουλου το 2015 άλλαξε ονομασία σε «Πολιτιστικές Συναντήσεις» και μεταφέρθηκε στον Σεπτέμβριο, χάνοντας την αίγλη του. Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου, τότε, κ. Γιάννη Μυλωνάκη γιατί άλλαξε το όνομα, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Γκιόκα αιτιολόγησε λέγοντας πως όποια δράση υπάρχει πρέπει να προσαρμόζεται και έκριναν πως οι εκδηλώσεις του Νομικού Προσώπου πρέπει  να περιστρέφονται γύρω από τον γραπτό και προφορικό λόγο και τα εικαστικά. Επίσης, πως  η συγκεκριμένη δράση δεν χρειάζεται να προσδιορίζεται χρονικά. Οι “Πολιτιστικές Συναντήσεις” δεν άλλαξαν  μόνο το όνομα, αλλά και την ιδέα ή καλύτερα κατήργησαν ένα θεσμό που αγαπήθηκε από τον κόσμο.

Τυχαίο το ότι το 2016 οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής βρέθηκαν να πληρώνουν 50.000 € για το «δωρεάν» υποτίθεται φεστιβάλ της ΕΡΤ SummERTime; Το οποίο πραγματοποιούνταν τον Ιούλιο στον αύλειο χώρο της ΕΡΤ. Μόνο που για τους κατοίκους της πόλης ουσιαστικά δεν ήταν δωρεάν, μιας και τα χρήματα προέρχονταν από τα τέλη που πληρώνουν στο δήμο και ενώ παράλληλα πληρώνουν φόρο για τη ραδιοτηλεόραση.

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Θανάσης Βέγγος» κι αν δέχτηκε αλλαγές στην πορεία της ύπαρξης και λειτουργίας του μέσα στο χρόνο!

Ξεκίνησε να λειτουργεί στον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου. Η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου τον μεταφέρει το 2015 στο πάρκο «Στ. Κώτσης» με φουσκωτή οθόνη, όπου για τουλάχιστον 2 χρόνια λειτουργούσε παράνομα με χρόνο λειτουργίας 40 ημερών. Στο διάστημα αυτό κατηγορήθηκε ότι είχε μετατραπεί σε κινηματογραφική λέσχη, προβάλλοντας ταινίες που απευθύνονται μόνο σε συγκεκριμένο κοινό.

Στη συνέχεια η δημοτική Αρχή Ζορμπά τον επιστρέφει στο 2ο Γυμνάσιο και το καλοκαίρι του 2022 ξεκινάει προβολές και στο 7ο Δημοτικό. Καταλήγει να λειτουργεί για δύο χρόνια με πλήθος προβολών, αλλά με ταινίες που ελάχιστοι γνωρίζουν. Ως γνωστόν, ουκ εν τω πολλώ το ευ! Διότι, η ποσότητα δεν εξασφαλίζει την ποιότητα, αλλά η ποιότητα αντισταθμίζει την ποσότητα. Όσο για την επιτυχία του … όλοι επαίρονταν ότι είχαν τεράστια επιτυχία!

Φεστιβάλ Νεολαίας, ένας θεσμός με πολύ σύντομη χρονική διάρκεια, μόλις δύο ετών. Δημιουργήθηκε από τον αντιδήμαρχο Νίκο Ζόμπολα με τεράστια επιτυχία και υπήρξε διαφήμιση για την Αγία Παρασκευή. Ήταν μια διέξοδος για την νεολαία και επίσημη αναγνώριση της ύπαρξής της στην πόλη. Καταργήθηκε σιωπηρά από την ίδια τη δημοτική Αρχή Ζορμπά στην οποία ανήκε ο κ. Ζόμπολας. Έκπληξη το ότι κανείς δεν αντέδρασε, δεν κατηγόρησε, δεν, δεν, δεν, … Γιατί άραγε;

Έχοντας υπόψη τους όλη αυτή τη «σταθερότητα» και τις «αντικειμενικές» επιτυχίες, οι προηγούμενοι διοικούντες ξίνισαν με τις αλλαγές που έφερε η Διοίκηση Μυλωνάκη και εξυπακούεται ότι άρχισαν την κινδυνολογία. Αυτός που καταστρέφει τον πολιτισμό, που δεν θα λειτουργήσει τον δημ. κινηματογράφο, που θα βάλει φουσκωτές οθόνες στις πλατείες, που κάνει λίγες προβολές!!! Και πάει λέγοντας. Ο κ. Μυλωνάκης βλέπετε δεν έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τις απόψεις της κ. Γκιόκα για προσαρμοστικότητα της όποιας δράσης. Ούτε να αλλάξει τοποθεσία δράσης, όπως έκαναν οι προηγούμενοι με το πέρα δώθε του κινηματογράφου! Αλίμονο!

Κανείς όμως δεν σκέφτηκε ότι το σημαντικό όταν αποτελείς μέρος της διοίκησης μια πόλης είναι η υπομονή και το τι θέλει ο κόσμος.

Υπομονή για να διαπιστώσουμε πρώτα τι έχει σκοπό να προσφέρει πολιτιστικά στην πόλη αυτό το καλοκαίρι η δημοτική Αρχή και μετά κρίνουμε. Όχι πριν, γιατί κάπου υπάρχει και μια μπανανόφλουδα και μπορεί να εκτεθούμε. Να λοιπόν που ο δημοτικός κινηματογράφος θα λειτουργήσει κανονικά. Λιγότερες προβολές; Πιθανόν λιγότερες από τις προβολές των δύο τελευταίων ετών, όχι όμως από τις προηγούμενες χρονιές. Βέβαια καλύτερα λίγες και ποιοτικές, παρά ένα τσουβάλιασμα ταινιών ένεκα επιβεβαίωσης προσωπικών φιλοδοξιών.

Φέτος θα παρουσιαστούν ταινίες του 2022 και 2023 με διεθνείς βραβεύσεις σε συνολικά 49 προβολές, όσες περίπου γινόταν και παλαιότερα (40) πριν αρχίσει ο άκρατος πλεονασμός.

Και μιας και μιλάμε για πολιτισμό και εκδηλώσεις, προφανώς, πάνω στον αγώνα για αντιπολίτευση (σε ότι περπατάει και πετάει) σε κάποιους διέφυγε ότι μέχρι τώρα η δημοτική Αρχή Μυλωνάκη έχει διοργανώσει εκδηλώσεις αθλητικές (Μαζικός Αθλητισμός, αγώνες EURO, κλπ.), περιβαλλοντικές, μουσικές (π.χ. Underground Frequencies) και παιδικές οι οποίες γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους που πραγματοποιήθηκαν. 

Σε άλλους πάλι δεν διέφυγε ότι το τριήμερο παιδικών εκδηλώσεων φέτος λέγεται «Παιδικό Φεστιβάλ» και ενοχλήθηκαν. Εκείνοι που «έκαψαν» ολόκληρο Φεστιβάλ Νεολαίας με τεράστια επιτυχία που είχε δημιουργήσει αντιδήμαρχός τους, αντί να το κάνουν θεσμό …

Και φυσικά το σημαντικό είναι τι θέλει ο κόσμος της Αγίας Παρασκευής και όχι οι 5-10 τοπικοί αυτοδιοικητικοί και οι παρατρεχάμενοι. Όταν γεμίζει ασφυκτικά μια πλατεία σε μια δωρεάν παιδική παράσταση της καταξιωμένης Κάρμεν Ρουγγέρη τα λόγια είναι περιττά. Εξάλλου, ο κόσμος βγάζει το Δήμαρχο και όχι οι παραφιλολογίες. Αλήθεια, έχει αναλογιστεί κανείς  από όσους βγάζουν σωρηδόν ανακοινώσεις με ύφος γκρινιάρικο ή εξοργισμένο για το παραμικρό, πόσοι από τους πολίτες τις διαβάζουν; Αφήστε που αντί να προβάλλονται, φθείρονται.

Ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι βαρετός και συνηθισμένος. Οφείλει να προσφέρει εναλλαγές και τροφή για σκέψη. Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα η Διοίκηση Μυλωνάκη δεν άφησε την πόλη χωρίς εκδηλώσεις. Στηρίζει άξια και αυτόν τον τομέα με τον δικό της τρόπο και προγραμματισμό που στην τελική δεν μας χαλάει. Όπως δεν μας χαλάνε και οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και αντιμετώπισης καταστάσεων στο Δήμο. Μην ξεχνάμε ότι όσοι δήμαρχοι ξεχώρισαν ανά την Ελλάδα υπήρξαν καινοτόμοι και οργανωτικοί. Για παράδειγμα ο πρώην δήμαρχος Τρικάλων που δημιούργησε μια πόλη πρότυπο προχωρώντας ένα βήμα μπροστά από την εποχή του.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.