Δημαρχείο: Ονειρικές ανακοινώσεις, έλλειψη αυτοκριτικής και αποποίηση ευθυνών

Γράφει η Λένα Μαρκή

Απορώ ειλικρινά με αυτούς/ον που συντάσσουν/ει τις ανακοινώσεις της δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»…. Είτε δεν έχει καμία γνώση για το αντικείμενο που πραγματεύεται, είτε προσπαθεί ολοφάνερα να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών.

Μια τέτοια τραγική ανακοίνωση εμφανίστηκε σήμερα, 11-6-2024, σχετικά με τη λύση της σύμβασης που αφορά την ανέγερση του νέου δημαρχιακού μεγάρου. Είναι τουλάχιστον προκλητική για όσους παρακολουθούμε και γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του θέματος. Ας δούμε λοιπόν τα επίμαχα σημεία.

Γράφει: «β. Όσον αφορά ένα  ποσόν, 1.400.000 ευρώ, που προέκυψε από πιθανές επιπλέον εργασίες εκβραχισμών,  έως σήμερα δε  ζητήθηκε ούτε θα μπορούσε να ζητηθεί η καταβολή του από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Το έργο πραγματοποιείται κατόπιν δημοπράτησής του από την Περιφέρεια Αττικής και δε συμπεριλαμβάνεται  τέτοιος όρος στην γραπτή συμφωνία (Προγραμματική Σύμβαση) μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Ως εκ τούτου, σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.»

Ο επικεφαλής κ. Βασίλης Σάρκουλας, ως μέλος της πρώην δημοτικής Αρχής Ζορμπά και μάλιστα ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, δεν γνωρίζει ότι με την απόφαση υπ’ αριθμ. 1576/2022 της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (η οποία χρηματοδοτεί το έργο) για να καλυφθούν νέες εργασίες που προέκυψαν στο έργο, εκβραχισμοί, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καλείται να βάλει από το ταμείο του 1.440.892,70 €; Και μάλιστα ένας εξ αυτών που ψήφισαν θετικά ήταν ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος που τότε τελούσε Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών. Δείτε το έγγραφο ΕΔΩ.

Επίσης όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του τότε Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη, σε συνάντηση που είχε τον Δεκέμβρη του 2022 με τον τότε Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά και τους Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα, Εκτελεστικό Γραμματέα Περιφέρειας Γ. Σελίμη, Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μ. Κύρκο και υπηρεσιακά στελέχη ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι «Θα διευκολύνουμε τον Δήμο να αποπληρώσει το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τη συμβατική του υποχρέωση για να συνεχιστεί αυτό το εμβληματικό έργο»! Από την πλευρά του ο κ. Ζορμπάς ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Γ. Πατούλη για την πρόθεσή του να συμβάλει στην προσπέλαση του ζητήματος που έχει προκύψει και αφορά στο επιπλέον κόστος 1,4 εκατ. ευρώ. Άρα αποδέχτηκε ότι ήταν συμβατική του υποχρέωση!!! Το Δελτίο Τύπου ΕΔΩ.

Γράφει: «γ. Πράγματι, ο τότε Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς απέστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι ο Δήμος ήταν διατεθειμένος να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταβάλει το παραπάνω ποσόν προκειμένου να μην σταματήσουν οι εργασίες. Η επιστολή αυτή ήταν ενημερωτική, για την έναρξη συζητήσεων με την Περιφέρεια και δε δημιουργεί νομική υποχρέωση και αποτελέσματα, αφού δεν αποτελεί απόφαση συλλογικού οργάνου του Δήμου.»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας συνάντησης ο δήμος με σχετική επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη αναφέρει ότι αποδέχεται να αποπληρώσει το κόστος της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης του έργου μέχρι του ποσού του 1,4 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις. Μάλιστα την επιστολή αυτή (αρ. πρ. 33564/2022) κοινοποίησε δημόσια ο ίδιος ο κ. Ζορμπάς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 7/12/2022 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αξίζει πραγματικά να διαβάσετε την εν λόγω επιστολή που υπογράφει ο κ. Ζορμπάς και όπου αναγράφεται ακριβώς: «… σας προτείνω εφαρμόζοντας τον παραπάνω συμφωνημένο όρο (άρθρο 7, παρ. 3) της μεταξύ μας Προγραμματικής Σύμβασης, να υπογράψετε την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση (1η Σ.Σ.) του έργου, ώστε να συνεχισθεί το έργο και ο Δήμος μας αναλαμβάνει (χωρίς, μάλιστα, να χρειαστεί αναγωγή της Περιφέρειας) την υποχρέωση να αποπληρώσει, σταδιακά, σε αριθμό δόσεων που θα συμφωνήσουμε, το κόστος της, προς την Περιφέρεια Αττικής». Σας φαίνεται εσάς ο κ. Ζορμπάς «διατεθειμένος να εξετάσει το ενδεχόμενο»;; Αντίθετα είναι απόλυτος ότι θα πληρώσει ο Δήμος και μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, αιτήθηκε οικονομική συνδρομή για το θέμα από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία δεν έλαβε ποτέ. Ακριβές αντίγραφο της επιστολής και το βίντεο της συνέντευξης για του λόγου το αληθές ΕΔΩ.

Άρα ποια δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Ο κ. Σάρκουλας είτε έχει παντελή άγνοια του τι συνέβαινε τόσο καιρό με το έργο του Δημαρχείου, καθώς και των στοιχείων (δημόσια έγγραφα και live δηλώσεις του κ. Ζορμπά) που δημοσίευε αναλυτικά το aparaskevi-images.gr και έτερα τοπικά και υπερτοπικά ΜΜΕ, είτε προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του σε μια προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών. Μια προσπάθεια παραπλήσια με αυτή του κ. Ζορμπά, όταν προεκλογικά (29/9/2023) προσπαθούσε μέσω βιντέου να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς σε ένα έργο που θα έπρεπε χρονικά να έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ αντίθετα γίνονταν ακόμη εκσκαφές στα υπόγεια. Σε ένα έργο που τελούσε υπό 10μηνη παράταση και η Περιφέρεια κρατούσε «με τα δόντια» τον εργολάβο να μην φύγει.

Αλλά, έχουσιν γνώση (και στοιχεία) οι φύλακες!

Τρίτο φάουλ του Δελτίου Τύπου της παράταξης είναι η επιστολή προς τον Περιφερειάρχη κ. Νίκο Χαρδαλιά, όπου αιτείται «να προεδρεύσετε σύσκεψης στο Δημαρχείο της πόλης μας με την συμμετοχή  του Δημάρχου και των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων  της πόλης για την έγκαιρη ενημέρωσή μας επί των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Επίσης  στη σύσκεψη αυτή, να συζητηθούν πιθανοί και ενδεχόμενοι τρόποι επίλυσης του προβλήματος ώστε να επαναληφθούν, το ταχύτερο δυνατόν, οι εργασίες ανέγερσης».

Πολλάκις επί Διοίκησης Ζορμπά (και Αντιδημάρχου Σάρκουλα) η αντιπολίτευση ζητούσε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Πατούλη με τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Φυσικά ουδέποτε έγινε συνάντηση. Μάλιστα, στην συνέντευξη Τύπου μία εκ των ερωτήσεων που κάναμε ως APimages ήταν: Κε Δήμαρχε, εκτός από την επιστολή που στείλατε, θεωρείται ότι πρέπει να επισκεφθείτε εσείς και οι επικεφαλής των παρατάξεων τον κ. Πατούλη και με παρουσία της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας να συζητήσετε το θέμα; Δεν θα μπορούσε να είναι εδώ σήμερα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης να δώσετε συνέντευξη από κοινού και να υπάρξει κάποια δέσμευση; Με τον Δήμαρχο να απαντάει ότι το να πάνε όλοι μαζί στον Περιφερειάρχη δεν νομίζει ότι εξυπηρετεί σε κάτι!! (34:00 λεπτό στο βίντεο).

Προφανώς η «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» δεν έχει εμπεδώσει ακόμη ότι η διάλυση της σύμβασης του έργου του νέου Δημαρχείου είναι γεγονός τετελεσμένο και δεν γυρνάει πίσω. Αυτό που προβλέπεται είναι η εύρεση  νέου ανάδοχου, μέσω των νόμιμων διαδικασιών, που δυστυχώς είναι χρονοβόρες.

Αυτό που έχουν να κάνουν οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές είναι αυτοκριτική και ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν. Με το να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους συνεχίζουν μια λανθασμένη και επιζήμια πολιτική τακτική. Δυστυχώς έγιναν πολύ σοβαρά λάθη και καθυστερήσεις τόσο από τη Διοίκηση Ζορμπά, όσο και αυτή του Γιάννη Σταθόπουλου. Το στραβό μονοπάτι ξεκίνησε όταν βιαστικά και με ελλειπή φάκελο ο κ. Σταθόπουλος έλαβε τη χρηματοδότηση από την Περιφερειάρχη κ. Δούρου. Η έκπτωση ήταν μεγάλη για το έργο που γινόταν με μελέτες άλλων εποχών και μη συμβατές με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις και απαιτήσεις. Επίσης, η απουσία από το φάκελο του έργου των γεωλογικών μελετών που παρουσίαζαν τον ακριβή αριθμό των εκβραχισμών που απαιτούνταν, ήταν μεγάλο σφάλμα που έριξε το έργο στην κυριολεξία στα βράχια.

Είναι καιρός να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των δημοτών και επιτέλους να αγωνιστούν όλοι σοβαρά και ενωτικά για αυτή την έρμη πόλη. Δεν μας άκουσαν όταν στις 25/4/2023 το aparaskevi-images.gr παρουσίαζε πίνακα με την διάλυση 18+1 έργων της Περιφέρειας που περιελάμβανε την ανέγερση του Δημαρχείου και τώρα προσπαθούν με ανακοινώσεις να δείξουν τάχα ενδιαφέρον. Κατόπιν εορτής παρουσιάζονται πρόθυμοι για την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων για προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι. Είναι εντελώς ειρωνικό και τραγελαφικό. Η ουσία είναι ότι μπλέξαμε και αποκτήσαμε μια τρύπα στο κέντρο της πόλης.

Θα μπορούσαμε ίσως να δημιουργήσουμε εκεί μια πισίνα και, εν όψη των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται για το καλοκαίρι, να βουτάμε όλοι μαζί. Μιας και δεν έχουμε ούτε κολυμβητήριο και μιας που και γι’ αυτό θα έχουμε σύντομα πολύ άσχημα μαντάτα …

Υ.Γ. Θα πρότεινα στον επικεφαλής του Οράματος κ. Κώστα Τσιαμπά και στην δημοτική σύμβουλο κ. Δώρα Ρουμελιώτη να εξετάζουν όλα τα στοιχεία πριν προβούν σε συμφωνία απόψεων και σε στήριξη στον οποιονδήποτε. Ιδίως ο κ. Τσιαμπάς, που αντικειμενικά έχει προσφέρει στην Αντιδημαρχία της Τεχνικής Υπηρεσίας, καλό θα ήταν να απουσιάζει από ένα δελτίο τύπου με τόσες ανακρίβειες.

////////////////////

Ακολουθεί η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της «Αγίας Παρασκευής η πόλη μας»:

Ενημέρωση για το Δημαρχείο και πρωτοβουλίες

Μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις που παρουσιάστηκαν, όσον αφορά στη λύση της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του αναδόχου εργολάβου,  για την ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου Αγίας Παρασκευής, πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα εξής:

α. Όταν παρουσιάστηκε παρόμοιο πρόβλημα το  2022, ο τότε Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς άμεσα έκανε παρέμβαση  και συνεργάστηκε με τον τότε Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη, με αποτέλεσμα οι εργασίες ανέγερσης να συνεχιστούν.

β. Όσον αφορά ένα  ποσόν, 1.400.000 ευρώ, που προέκυψε από πιθανές επιπλέον εργασίες εκβραχισμών,  έως σήμερα δε  ζητήθηκε ούτε θα μπορούσε να ζητηθεί η καταβολή του από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Το έργο πραγματοποιείται κατόπιν δημοπράτησής του από την Περιφέρεια Αττικής και δε συμπεριλαμβάνεται  τέτοιος όρος στην γραπτή συμφωνία (Προγραμματική Σύμβαση) μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Ως εκ τούτου, σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

γ. Πράγματι, ο τότε Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς απέστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι ο Δήμος ήταν διατεθειμένος να εξετάσει το ενδεχόμενο  να καταβάλει το παραπάνω ποσόν προκειμένου να μην σταματήσουν οι εργασίες. Η επιστολή αυτή ήταν ενημερωτική, για την έναρξη συζητήσεων με την Περιφέρεια και δε δημιουργεί νομική υποχρέωση και αποτελέσματα, αφού δεν αποτελεί απόφαση συλλογικού οργάνου του Δήμου.

Θα συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μυλωνάκη, αν το επιθυμεί,  ώστε να βρεθεί η καλύτερη  δυνατή λύση για την επανέναρξη των εργασιών. Ήδη έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με πρώτη την αποστολή επιστολής, στις 7 Ιουνίου, προς τον Περιφερειάρχη κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Το Γραφείο Τύπου της Δημοτικής παράταξης “Αγία Παρασκευή η πόλη μας”

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Κύριε Περιφερειάρχα,

Η  έναρξη  των εργασιών  για την κατασκευή του Δημαρχείου στις αρχές του  2021 γέμισε χαρά και ικανοποίηση την πόλη μας , επειδή ένα όνειρο του 1960 έγινε πραγματικότητα.

Δυστυχώς, η δυσμενής εξέλιξη με την λύση της σύμβασης για την ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου Αγίας Παρασκευής μας απογοήτευσε όλους.

Γνωρίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον σας με το οποίο προσεγγίζετε το συγκεκριμένο θέμα,  παρακαλούμε να προεδρεύσετε σύσκεψης στο Δημαρχείο της πόλης μας με την συμμετοχή  του Δημάρχου και των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων  της πόλης για την έγκαιρη ενημέρωσή μας επί των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Επίσης  στη σύσκεψη αυτή, να συζητηθούν πιθανοί και ενδεχόμενοι τρόποι επίλυσης του προβλήματος ώστε να επαναληφθούν , το ταχύτερο δυνατόν, οι εργασίες ανέγερσης. Η ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου, είναι ένα μεγάλο έργο της Περιφέρειας Αττικής με πολύ μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην πόλη μας.

Ευελπιστώντας ότι η παράκλησή μας θα γίνει αποδεκτή, παρακαλούμε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της σύσκεψης σε συνεργασία με το Δήμο της Αγίας Παρασκευής .

Βασιλης Σάρκουλας, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Όραμα για την Αγία Παρασκευή»

Δώρα Ρουμελιώτη, ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.