Στο ερώτημα: Τι πρέπει να κάνουμε και
Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα;
.
Η απάντηση είναι ότι τώρα πρέπει να κάνουμε εκείνα που έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από 10 χρόνια και πριν από 20 χρόνια για να μην φτάσουμε στην αιθαλομίχλη του παρόντος.
Γιατί του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.
Πριν από 10 χρόνια κυριαρχούσε η αντίληψη το κύριο είναι πώς θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη; Πώς θα αυξήσουμε το ΑΕΠ ;
Δεν υπήρχε ως προτεραιότητα το πώς θα εξασφαλίσουμε την υγεία και γενικά την επιβίωση με προοπτική τις επόμενες δεκαετίες.
Μήπως η ίδια λογική δεν κυριαρχεί και τώρα;
Ποια πρέπει να είναι η πολιτική;
Ποια θα είναι η στρατηγική; Ποιος θα είναι ο βιώσιμος σχεδιασμός; Στόχος πρέπει να είναι: Η σταδιακή απεξάρτηση από την καύση γαιανθράκων και ξύλων για την παραγωγή ενέργειας. Απεξάρτηση από τα καύσιμα πετρέλαιο, λιγνίτη, ξύλα, φωταέριο κ.α. Η πολιτική για την αιθαλομίχλη δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με την γενική προσπάθεια για τις κλιματικές αλλαγές.
Απαιτείται:
Ήπια και σταθερή προσαρμογή της κοινωνίας και της οικονομίας με βήματα παράλληλα προς τον στόχο της απεξάρτησης από τα καύσιμα. Το πετρέλαιο τις επόμενες δεκαετίες όλο θα ακριβαίνει γιατί θα γίνεται σπάνιο είδος μέχρι πλήρους εξαντλήσεως, οι εξορύξεις και η άντληση θα γίνονται από μεγάλα βάθη των ωκεανών και από βαθιά ρήγματα πολλών χιλιομέτρων.
Ας σκεφτούμε τι θα γίνει χωρίς πετρέλαιο για την θέρμανση των ανθρώπων που ζουν σε κλιματολογικές συνθήκες της Ρωσίας και άλλων χωρών με θερμοκρασίες -20οC και -35οC;
Βεβαίως η απότομη μεταβολή της τιμής του πετρελαίου με φορολογία και χωρίς εναλλακτικές λύσεις είναι ανοησία γιατί προκαλεί μεγαλύτερο κακό στο περιβάλλον και την υγεία, περιορίζει το ένα καύσιμο και αυξάνει άλλο πιο βλαβερό .
Εάν αντικατασταθεί εν μέρει το πετρέλαιο με ξύλα; Θα εξαφανιστούν όλα τα δάση και πάλι σε αδιέξοδο θα βρεθεί ο κόσμος.
Μια διευκρίνιση για το ΠΕΛΛΕΤ: Το υλικό αυτό είναι συγκριτικά προτιμότερο από το ξύλο αλλά είναι και αυτό καύσιμο έστω καλύτερης απόδοσης. Είναι προτιμότερο αντί να καίνε οι αγρότες τα κλαδέματα και τα άχυρα να τα προσφέρουν για βιοκαύσιμα ( ΠΕΛΛΕΤ) αλλά δεν πρέπει να το χαρακτηρίζουν οικολογικό καύσιμο.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με χρήση της τεχνολογίας και της επιστήμης, μονώσεις και νέες τεχνολογίες για περιορισμό των απωλειών .
Ενημέρωση των πολιτών για θέματα θέρμανσης με οικονομία και τις περιβαλλοντικές συνέπειες.
Αυστηρή επιτήρηση και ποινές για την παράνομη υλοτομία.
Κίνητρα για την χρήση καλύτερης απόδοσης θερμαντικών μέσων (ενεργειακά τζάκια κ.α.)
Μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων ( επιδότηση για αλλαγή κουφωμάτων και μονώσεις)
*** Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πρόταση της οικολογίας
Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεφύγουμε από την «οικονομία της αιθαλομίχλης» και των αδιεξόδων.
Παράδειγμα : Εάν αντί για επιδότηση του πετρελαίου επιδοτηθεί η αλλαγή των κουφωμάτων των κατοικιών με διπλά θερμομονωτικά κρύσταλλά (ενεργειακά), θα έχουμε απόσβεση σε 3 με 4 χρόνια και θα υπάρχει διαρκής ωφέλεια οικονομίας ενέργειας αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Τα χρήματα θα μείνουν στην χώρα και δεν θα πάνε στους Σεΐχηδες και τις πολυεθνικές.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής
ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook ή στο Twitter.
Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων