Τίθεται σε ισχύ από αύριο ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας -Αναλυτικά τα μέτρα ανά επίπεδο

Τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα ο διαδραστικός Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας από τον κορωνοϊό που αποτελείται από 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Επίπεδο 1: ετοιμότητας
Επίπεδο 2: επιτήρησης
Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης
Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (π.χ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό (στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr) όπως προαναφέρθηκε περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο, β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού, γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.


Κορωνοϊός: Αναλυτικά το επίπεδο μέτρων ανά περιοχή:

Created with GIMP
Created with GIMP

Με άλλα λόγια:
Στις Πράσινες περιοχές (επίπεδο 1) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Ανδρος Αρκαδία Αρτα Δράμα Εβρος Ευρυτανία Ηλεία Θάσος Θεσπρωτία Ιθάκη Ικαρία Καβάλα Κάλυμνος Κάρπαθος-Κάσος Κεφαλληνία Λασίθι Λευκάδα Λήμνος Μεσσηνία Μήλος Ρέθυμνο Σέρρες Σποράδες Σύρος Τήνος Φωκίδα Χανιά
Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία Αργολίδα Βοιωτία Γρεβενά Εύβοια Ημαθία Θεσσαλονίκη Κέρκυρα Κιλκίς Κορινθία Κως Λακωνία Μαγνησία Νάξος Ξάνθη Πάρος Πιερία Πρέβεζα Ροδόπη Ρόδος Φθιώτιδα Φλώρινα Χαλκιδική Χίος


Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Ανατολική Αττική Αχαϊα Βόρειος Τομέας Αθηνών Δυτική Αττική Δυτικός Τομέας Αθηνών Ζάκυνθος Ηράκλειο Θήρα Ιωάννινα Καρδίτσα Καστοριά Κέα-Κύθνος Κεντρικός Τομέας Αθηνών Κοζάνη Λέσβος Μύκονος Νήσων Αττικής Νότιος Τομέας Αθηνών Πειραιάς Πέλλα Σάμος Τρίκαλα

Created with GIMP


Τα μέτρα που ισχύουν για καθένα από τα τέσσερα επίπεδα:

Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας



Επίπεδο 2 – Επιτήρησης


Επίπεδο 3 – Αυξημένης επιτήρησης



Επίπεδο 4 – Αυξημένου κινδύνου


Πηγή: iefimerida.gr