Γράφει η Λένα Μαρκή
Οι γιορτές των Χριστουγέννων μας δίνουν την ευκαιρία να βγούμε έξω από τα όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής και να ταξιδέψουμε μέχρι τα Τρίκαλα, την Θεσσαλική πόλη και πατρίδα του εμβληματικού γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού.
Στην απογραφή του 2011 τα Τρίκαλα αριθμούσαν 61.653 κατοίκους, περίπου όσο και η Αγία Παρασκευή (59.704).
Μια πόλη που αν και η ιστορία της χάνεται στα βάθη του παρελθόντος, εν τούτοις αποτελεί την πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας. Μια πόλη ευρωπαϊκή και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη.
Είναι σαφές ότι με μια βόλτα εκεί δεν είμαστε σε θέση να αναλύσουμε τον ψηφιακό τρόπο διοίκησης, μπορούμε όμως να περιγράψουμε όσα βλέπει ο επισκέπτης.
Από την πρώτη ματιά η εικόνα της ευρωπαϊκής πόλης είναι έντονη. Ίσως φταίει ο ποταμός Ληθαίος που την διασχίζει, ίσως οι ποδηλάτες που είναι πάρα πολλοί, ίσως ο σεβασμός στον πεζό, και πολλά άλλα. Είναι αλήθεια πως το κέντρο της πόλης έχει πεζοδρομηθεί σε μεγάλη έκταση δίνοντας την δυνατότητα να πιει κανείς τον καφέ του με την ησυχία του και να περιδιαβεί χαζεύοντας τις βιτρίνες των καταστημάτων. Ένα ακόμα ατού είναι η πεζοδρόμηση της γέφυρας πάνω από το ποτάμι, που ενώνει την κεντρική πλατεία με το πεζοδρομημένο τμήμα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τρομερή εντύπωση προκαλεί ο σεβασμός των οδηγών προς τους πεζούς, αφού τα αυτοκίνητα σταματούν αυτόματα στην διάβαση για όση ώρα χρειαστεί, χωρίς διαμαρτυρίες, δίνοντάς τους προτεραιότητα.
Παράλληλα με το ποτάμι, και όχι μόνο, βρίσκεται ο πρώτος ποδηλατόδρομος στην Ελλάδα. Τα ποδήλατα στα Τρίκαλα μπορεί κανείς να τα δανειστεί ελεύθερα τόσο αυτά που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, όσο και από την ξενοδοχειακή μονάδα που διαμένει (όσες διαθέτουν). Και πράγματι προτιμώνται από πολλούς πολίτες.
Πεζοδρομημένο είναι και ένα τμήμα πάνω από τον ποταμό, τα Μανάβικα, όπου έχουν συγκεντρωθεί ταβέρνες και καφέ-μπαρ.
Παρόλο που η εκτενής εφαρμογή της τεχνολογίας δίνει τα εύσημα στα Τρίκαλα και τα τοποθετεί σε μια ιδιαίτερα προχωρημένη θέση, το παραμύθι δεν παύει να υπάρχει. Κάθε Χριστούγεννα η πόλη «βουλιάζει» από επισκέπτες εξαιτίας του «Μύλου των ξωτικών», μιας αριστουργηματικής γιορτής καλά οργανωμένης.
Ένα αξιοσημείωτο βιομηχανικό μνημείο, το Πάρκο και ο Μύλος Ματσόπουλου, το πρώτο αλευροποιείο και μακαρονοποιείο της Ελλάδας κάθε χρόνο μετατρέπεται σε χώρο των ξωτικών και συγκεντρώνει πλήθος επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Στο χώρο αυτό διοργανώνουν το μεγαλύτερο δωρεάν χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά.
Εξυπνάδα ή σωστή στρατηγική;
Μάλλον και τα δύο, αλλά και αγάπη για την πόλη και επιθυμία για την πρόοδό της. Δεν εξηγείται διαφορετικά.
Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη!
Τα Τρίκαλα χωρίζονται στη μέση όπως και η Αγία Παρασκευή, βέβαια άλλο ένα καταπράσινο ποτάμι και άλλο μια άχαρη λεωφόρος. Όμως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο ανάλογος περιβαλλοντικός τρόπος σύνδεσης.
Ποδηλατόδρομο έχουν και οι δύο πόλεις, μόνο που αυτός των Τρικάλων είναι στο κέντρο της πόλης και επίσης χορηγούνται ποδήλατα, οπότε δεν είναι αναγκασμένος ο δημότης να ξοδέψει μια περιουσία για να αγοράσει δικό του. Στην Αγία Παρασκευή πάρα πολλές φορές ο ποδηλατόδρομος είναι κατειλημμένος από ασυνείδητους συμπολίτες μας και βόλτα ή τις δουλειές του κάνει μόνο όποιος διαθέτει ιδιόκτητο ποδήλατο.
Πεζοδρόμηση. Στην Αγία Παρασκευή για να δημιουργήσουμε ένα κομμάτι δρόμου ήπιας κυκλοφορίας πάνω από την κεντρική πλατεία, το συζητάμε για χρόνια και χρόνια. Ενώ εκεί το μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου είναι πεζόδρομοι.
Η προετοιμασία για τον “Μύλο των ξωτικών” ξεκινά μήνες πριν και δεν περιμένουν τις αρχές Δεκέμβρη να ψηφίσουν βιαστικά μια τυχαία διοργάνωση, χωρίς πλάνο, έτσι για να μην κακοχαρακτηριστούν, κατά τα Αγιοπαρασκευιώτικα πρότυπα. Γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι κατά πολύ καλύτερο και θεαματικότερο. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να προσελκύσουν χιλιάδες ανθρώπους στην πόλη, δίνοντας μια γερή ανάσα στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις. Όταν η Αγία Παρασκευή ασχολείται με 2-3 χριστουγεννιάτικα σπιτάκια και ένα μικρό παγοδρόμιο, τα Τρίκαλα στήνουν υπερπαραγωγές.
Η νοοτροπία και η κουλτούρα των Τρικάλων έχει εντελώς διαφορετική διαμόρφωση από του Δήμου μας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει ο ηγέτης, εφόσον ξέρει να επιλέξει και να καθοδηγήσει έχει τα σωστά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο εκεί Δήμαρχος κάνει τακτικά ταξίδια στο εξωτερικό, ενημερώνεται, παρακολουθεί τα προγράμματα ανάπτυξης πόλεων που υπάρχουν και τα εφαρμόζει με τον καλύτερο τρόπο στην πόλη του. Το ότι τον συζητά θετικά όλη η Ελλάδα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς.
Στην ουσία δεν χρειάζεται κόπος, ούτε πακτωλός χρημάτων. Απαιτείται εξυπνάδα και ικανοί συνεργάτες, ώστε να διαχειριστούν ανάλογα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Κι αν μια επαρχιακή πόλη το κατάφερε γιατί δεν μπορεί και η Αγία Παρασκευή; Ή μήπως δεν θέλει;