ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ή ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ;
Του Κώστα Τσιαμπά
Στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό ύψους 2,75 εκατομμυρίων ευρώ για να απαλλοτριωθεί οικόπεδο, με σκοπό την ανέγερση νέου σχολείου για την Αγία Παρασκευή.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εξέφρασα την αντίθεσή μου για την απόφαση αυτή, όχι γιατί θεωρώ ότι δεν χρειαζόμαστε ένα νέο σχολείο ή γιατί θα πρέπει να είμαστε αρνητικοί στην προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό.
Αλλά γιατί, δυστυχώς, νιώθω ότι για ακόμη μια φορά, χωρίς κανένα πλάνο, άγαρμπα και πρόχειρα, προχωράμε, ως Δήμος, σε μια απόφαση, πριν να είμαστε σίγουροι για την ορθότητά της.
Και για να κατανοήσουμε την σκοπιμότητα και την ορθότητα της απόφασης αυτής, θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε τρία βασικά ερωτήματα.
Ερώτημα 1ο: Χρειάζεται ο Δήμος μας την ανέγερση νέου σχολείου;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι.
Όπως χρειάζεται και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μη εισόδου όλων των παιδιών του Δήμου μας σε σταθμούς. Όπως χρειάζεται και διαθέσιμους πόρους για πραγματική κοινωνική πολιτική, βοηθώντας συμπολίτες μας.
Οι ανάγκες του Δήμου μας είναι πολλές και σίγουρα από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις καλύψουμε όλες κατά προτεραιότητα.
Εντούτοις, η απόφαση για υλοποίηση ενός έργου θα πρέπει πρώτα απ’όλα να έρχεται σε συνέχεια μιας σχετικής διαβούλευσης και ενός σχεδίου που θα έχει καταδείξει ποια είναι η πλέον επείγουσα ανάγκη. Σήμερα, για παράδειγμα, η ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού θα κάλυπτε μια υπάρχουσα ανάγκη, που πρακτικά μάλιστα δημιουργήθηκε γιατί η δημοτική αρχή καθυστέρησε περίπου 3 χρόνια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε έντονα και του χρόνου.
Συνεπώς, όταν αποφασίζει η δημοτική αρχή να προσφύγει σε έναν μεγάλο δανεισμό πρέπει να είναι απολύτως βέβαιη ότι το έργο που θα υλοποιήσει είναι άμεσης προτεραιότητας και προηγείται άλλων σημαντικών αναγκών.
Ερώτημα 2ο: Δεν είναι θεμιτό να πάρει ο Δήμος δάνειο για ένα τέτοιο έργο;
Προφανώς και μια θεμιτή πηγή χρηματοδότησης ενός έργου είναι ο τραπεζικός δανεισμός.
Προφανώς επίσης, το δάνειο δεν είναι δωρεά χρημάτων, αλλά θα πρέπει να αποπληρώνεται μέρος του, κάθε χρόνο.
Σήμερα, τα οικονομικά του Δήμου είναι επιεικώς ζοφερά.
Και αν η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μια φυσιολογική οικονομική στενότητα σε όλους τους Δήμους, τα του οίκου μας δεν είναι καθόλου νοικοκυρεμένα.
Το αντίθετο μάλιστα.
Τον τελευταίο χρόνο, κάτι που δεν θα αλλάξει και στον φετινό προϋπολογισμό που θα υλοποιηθεί το 2019, έχουμε ένα μικρό πλεόνασμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν φτάνει για να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνικής πολιτικής, της συντήρησης υποδομών και σχολείων κ.ο.κ.
Και αυτό γιατί κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά από την παρούσα διοίκηση για να μειωθούν οι άσκοπες δαπάνες ή να αυξηθούν οι πόροι, όπως για παράδειγμα η είσπραξη μεγάλων οφειλών προς τον Δήμο.
Η σύναψη του δανείου σημαίνει αρκετές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για την αποπληρωμή μέρους του. Σημαίνει επίσης ακόμη λιγότερα χρήματα διαθέσιμα, για παράδειγμα για την συντήρηση των υπόλοιπων σχολείων.
Συνεπώς, η παντελής έλλειψη σχεδιασμού της διοίκησης του Δήμου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε σύναψη άτυπου μνημονίου για να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς στην αποπληρωμή του δανεισμού.
Ερώτημα 3ο: Πότε θα κατασκευαστεί το σχολείο;
Όλα τα παραπάνω θα ήταν υπό συζήτηση εάν τα χρήματα αυτά θα είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση κατασκευή του σχολείου.
Η σύναψη του συγκεκριμένου δανείου είναι αποκλειστικά και μόνο για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, με σκοπό να κατασκευαστεί -σε δεύτερο χρόνο- το σχολείο. Και μάλιστα δεν επαρκούν καν για την απαλλοτρίωση, δεδομένου ότι θα πρέπει ο Δήμος να εισφέρει επιπλέον 600.000€ από το δάνειο, άμεσα.
Αυτό σημαίνει ότι το πολύ μεγάλο αυτό ποσό δεν είναι επαρκές ούτε καν για το σύνολο της απαλλοτρίωσης, πόσο μάλλον για να κατασκευαστεί το σχολείο.
Πριν αποφασίσεις τη σύναψη ενός τόσο μεγάλου δανείου θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τους πόρους ή τις διαδικασίες για την κατασκευή του.
Γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε με ένα οικόπεδο, χωρίς σχολείο και με ένα τεράστιο δάνειο στις πλάτες μας και έχοντας καταβάλει πλέον των 600.000€, τα οποία σημαίνει συρρίκνωση των δαπανών για άμεσες κοινωνικές ανάγκες.
Επιπλέον, η σύναψη δανείου για την μελλοντική κατασκευή ενός έργου, 8 μήνες πριν από τις εκλογές, σημαίνει ότι η επόμενη διοίκηση του Δήμου, θα έχει ήδη μια μεγάλη υποθήκη στον προϋπολογισμό της. Και επειδή σε 8 μήνες είτε ο Δήμαρχος δεν θα είναι στη θέση του είτε η παράταξή του θα συνδιοικεί τον Δήμο, η απόφαση για τη σύναψη δανείου είναι πολιτικά απαράδεκτη.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, προχωρά συνεπώς στην άντληση 2,75 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση ενός έργου για το οποίο δεν επαρκεί ένα τόσο μεγάλο ποσό αλλά θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι πόροι, ενός έργου που η προτεραιότητά του δεν προκύπτει από κάποια μελέτη, ενός έργου που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα ήδη δυσμενή οικονομικά του Δήμου και ενός έργου που θα υλοποιήσει η νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου 2019.
Για να μπορούμε να υλοποιήσουμε έργα ουσίας που θα λύνουν πρακτικά προβλήματα της πόλης μας:
1/ Θα πρέπει τα οικονομικά του Δήμου να συμμαζευτούν, ειδικά στο επίπεδο των ανούσιων δαπανών, αντικαθιστώντας τες με πραγματική κοινωνική πολιτική και με πλάνο υλοποίησης έργων.
2/ Θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει σχέδιο 5ετίας, το οποίο θα αποτυπώνει επακριβώς τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα κόστη και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση κάθε έργου.
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Υποστράτηγος ε.α
πρ. Διοικητής Γεν. Νοσ. Σπάρτης
πρ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος