
Η Ελλάδα στη γιορτή του ντιζάιν στο Μιλάνο
Τρεις Ελληνίδες τεχνίτριες έδωσαν το δικό τους στίγμα στο Milan Design Week παρουσιάζοντας ένα tea set-γλυπτό, ένα παραβάν με μοτίβα φύλλων από τον Υμηττό και φωτιστικά υφασμένα στον αργαλειό.
Στη δεύτερη έκδοσή του, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Homo Faber Fellowship του Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship –του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη, που στηρίζει και προωθεί τη χειροτεχνία στην Ευρώπη– έφερε κοντά 23 ζευγάρια χειροτεχνών από 20 διαφορετικές εθνικότητες. Κάθε ζευγάρι, αποτελούμενο από έναν καταξιωμένο τεχνίτη και έναν ανερχόμενο δημιουργό, εργάστηκε στενά επί έξι μήνες με στόχο τη σύλληψη και την υλοποίηση ενός πρωτότυπου αντικειμένου εμπνευσμένου από την αισθητική της αρ ντεκό. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, μια εντυπωσιακή συλλογή έργων πάνω σε 18 διαφορετικές τεχνικές, από πλεκτά φωτιστικά μέχρι γλυπτά από τσόχα που παρέπεμπαν σε ουρανοξύστες art deco, αποτέλεσε τον κορμό της έκθεσης Τoday’s Masters Meet Tomorrow’s Talents (08-13/04), η οποία παρουσιάστηκε στο House of Switzerland Milano, στο πλαίσιο του Milan Design Week. Ανάμεσα στα έργα ήταν και αυτά τριών Ελληνίδων δημιουργών, της Βανέσσας Αναστασοπούλου, της Χριστιάνας Βαρδάκου και της Μαρίας Σταυροπούλου (Maria Sigma), που μαζί με τις fellows τους αφηγήθηκαν ιστορίες παράδοσης και καινοτομίας.
Παραβάν με οικολογική ευαισθησία
Η Παολίνα Μπουμέντερ, η βοηθός της textile designer Χριστιάνας Βαρδάκου, ήρθε από τη Γερμανία με σπουδές στο ύφασμα, αλλά ελάχιστη εμπειρία στις φυτικές βαφές. Άρχισε να εργάζεται στο στούντιο που διατηρεί η Χριστιάνα στο Νέο Ψυχικό, βοηθώντας σε όλα τα στάδια παραγωγής ενός έργου: έραβε, μάθαινε να υφαίνει, εξοικειωνόταν με διαφορετικές τεχνικές βαφής. Η ιδέα του παραβάν φόρτισε και τις δύο με ευθύνη: καθεμία έπρεπε να φτιάξει ένα φύλλο και από τις δύο πλευρές, ενώ ένα το δούλεψαν μαζί. Για την κατασκευή χρησιμοποίησαν τρία είδη μεταξιού και μοτίβα από φύλλα. Το παραβάν το ονόμασαν Ίχνη. «Οι φτέρες είναι από τον κήπο της γιαγιάς μου, τα πλατανόφυλλα και τα φύλλα βελανιδιάς είναι από μια βόλτα που κάναμε στον Υμηττό, κάποια άλλα τα συλλέξαμε από το πάρκο δίπλα στο στούντιο», θυμάται η Χριστιάνα. Για τη δημιουργία των patterns και τη βαφή των υφασμάτων με φύλλα κισσού, φλοιό ευκαλύπτου και φλούδες κρεμμυδιού, ακολούθησαν την τεχνική του eco-printing. Τύλιξαν τα φύλλα σφιχτά ανάμεσα στα υφάσματα, τα έβαλαν στον ατμό και το αποτύπωμά τους δημιούργησε αυτό το ρομαντικό αποτέλεσμα. «Με εντυπωσίασε πόσος κόσμος ερχόταν κάθε μέρα. Φοιτητές, σχεδιαστές, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, από διαφορετικούς χώρους κινούνταν γύρω από το παραβάν, το περιεργάζονταν, ήθελαν να το αγγίξουν», λέει η Χριστιάνα για την εμπειρία τού να συμμετέχεις σε μια έκθεση που παρουσιάζεται στο Milan Design Week. «Δεν μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω συχνά έργα τέχνης, τα έργα μου είναι χειροποίητα μεν, αλλά είναι περισσότερο χρηστικά· το χάρηκα πολύ». Εντύπωση της έκανε και η σημασία που έδινε η φημισμένη διοργάνωση στο ύφασμα, καλύπτοντας όλη την γκάμα από το παραδοσιακό έως το πιο καινοτόμο. «Στην Ελλάδα, άντε να δεις μία έκθεση τον χρόνο, δεν σταμάτησα να βγάζω φωτογραφίες»…
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: kathimerini.gr
—
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook ή στο X(Twitter).
Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.