Αρχική EDITORIAL Δήμος Αγίας Παρασκευής και κτήμα Σιστοβάρη σε γραμμή σύγκλισης (10/3/2025), αλλά …

Δήμος Αγίας Παρασκευής και κτήμα Σιστοβάρη σε γραμμή σύγκλισης (10/3/2025), αλλά …

Το κτίριο στην αρχική του μορφή

Γράφει η Λένα Μαρκή

Επί της οδού Αγίου Ιωάννου 15 βρίσκεται το κτήμα Σιστοβάρη το οποίο στις 10 Μαρτίου 2025 σύμφωνα με τη διαθήκη του Αθανασίου Σιστοβάρη του Ιωάννη θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Για τον λόγο αυτό στις 12/2/2025 στην Δημοτική Επιτροπή εγκρίθηκε η αποδοχή της κληρονομιάς ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία. Όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα.

Ο διαθέτης αείμνηστος Σιστοβάρης, όπως φαίνεται στη διαθήκη, επιθυμούσε διακαώς να μείνει το όνομά του στην ιστορία της πόλης με την ίδρυση ενός κοινωφελούς χώρου επονομαζόμενου ως ΣΙΣΤΟΒΑΡΕΙΟΝ. Για το λόγω αυτό ενώ είχε τέσσερες θυγατέρες κληροδότησε για 50 έτη το κτήμα στους δύο ανεψιούς του που φέρουν το επίθετο «Σιστοβάρης». Δυστυχώς το όνομα του έγινε όντως γνωστό και πολυσυζητημένο λόγω των δικαστικών διαμάχεων. Επίσης, επιθυμούσε όποια διαφορά προέκυπτε να λύνονταν με «αγάπην και ομόνοιαν» … γεγονός που εκ των πραγμάτων απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η ΔΙΑΘΗΚΗ αναφέρει σχετικά:

«Κ). Στον ανεψιόν και βαπτιστικόν μου Θανάση (=Τόμην) Ηλία Σιστοβάρη και Μιχαήλ Αποστόλου Σιστοβάρη επίσης ανεψιόν μου όντας πρωτότοκοι και συνεχισταί του ονόματος Σιστοβάρη κληροδοτώ την εν Αγία Παρασκευή και επί της οδού Αγίου Ιωάννου 15 διώροφον οικίαν μου, ως εξής:

ΙΑ). Θα γίνει κλήρωση και στον μεν, το κάτω = πρώτον όροφον μετά του υπογείου στον δε, τον δεύτερον όροφον μετά της ταράτσας χρήσιν του κήπου θα κάμουν αμφότεροι χωρίς προστριβάς αλλά με αγάπην και ομόνοιαν

Να τιμηθεί το όνομα Σιστοβάρη στην περιοχήν αυτήν.

Δεν πρέπει να πικραθούν αι θυγατέρες μου διότι το κτήμα αυτό πρέπει να μείνη ως κτήμα Σιστοβάρη όπως ανέκαθεν ήτο γνωστόν

Μετά πάροδον 50 πεντήκοντα ετών το κτήμα θα περιέλθη στην κοινότητα Αγίας Παρασκευής Αττικής.

ΙΒ). Θα το ονομάση εντοιχίζουσα μια εις εμφανές σημείον μαρμαρίνην πλάκα με το όνομα «Σιστοβάρη».

Θα φροντίση το Δημοτικόν Συμβούλιον δια την καλλιτέραν και αξιοπρεπή εκμετάλλέυσιν του, ώστε οι πόροι να διατίθενται εις φιλανθρωπικούς σκοπούς με πνευματικό περιεχόμενον, τοιούτους»

Η ΕΞΕΛΙΞΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατά το παρελθόν έχει δημοσιεύσει το aparaskevi-images.gr και μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, ο ένας εκ των δύο ανεψιών αποποιήθηκε της κληρονομιάς και απέμεινε ο Αθανάσιος Σιστοβάρης του Ηλία. Εκείνος παραχώρησε δικαιώματα σε γνωστό επιχειρηματία με αποτέλεσμα τη δημιουργία του γνωστού κέντρου εστίασης Da Vinci. Μάλιστα το 2005 έγινε προσπάθεια να μεταβιβάσει την πλήρη κυριότητα του εθνικού κληροδοτήματος /ακινήτου στον συγκεκριμένο μεγαλοεργολάβο/κατασκευαστή, γεγονός που σταμάτησαν κάτοικοι της περιοχής μεταξύ των οποίων και ο γιος του πρώην Δημάρχου Σ. Κατσάρα, Κωνσταντίνος Κατσάρας. Αφού απέτυχε αυτό προχώρησε σε σύνταξη πληρεξούσιου (υπ’ αριθμ. 2.260/28-12-2005) με το οποίο εκχωρούσε όλα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ακινήτου στον επιχειρηματία. Όπως φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το πληρεξούσιο έχει ανακληθεί.

Μια υποσημείωση για αποφυγή παρανοήσεων επειδή στην υπόθεση υπάρχει και το πληρεξούσιο που συνέταξε η κόρη του διαθέτη προς τον κ. Κων/νο Κατσάρα για να ενεργήσει αντ’ αυτής (αναλυτικά ΕΔΩ), διεκδικώντας, όπως θα δούμε, το μερίδιό της επί του κληροδοτήματος. Αυτό το πληρεξούσιο ισχύει.

Το νέο κτίριο στην τωρινή του ερημωμένη κατάσταση

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Από την πλευρά της θυγατέρας υποστηρίζεται ότι σύμφωνα με τη διαθήκη

  • Το κληροδότημα αναφέρεται ως διώροφος κατοικία με κήπο και με αυτή τη μορφή θα έπρεπε να αποδοθεί στο Δήμο μετά το πέρας των 50 ετών (10-3-25). Αντί αυτού όμως το ακίνητο κατεδαφίστηκε στις 12/9/2006 και στη θέση του ανεγέρθηκε κτίριο εστίασης.
  • Το ακίνητο από τη στιγμή που ορίζονταν από το διαθέτη ποιους ορόφους μπορούσαν να κάνουν χρήση έκαστος ανεψιός, αποτελεί αντικείμενο «ειδικής κληροδοσίας». Υπάρχει δηλαδή Οροφοκτησία = Κυριότητα χωριστή σε όροφο οικοδομής η διαμέρισμα ορόφου μπορεί να συσταθεί μόνο με δικαιοπραξία του κυρίου του όλου ακινήτου.
  • Μια ερμηνεία της διαθήκης είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί «μόνο για οίκηση και τακτική διαχείριση».

Εφόσον οι όροι αυτοί θεωρείται ότι έχουν παραβιαστεί, ο Αθ. Σιστοβάρης έχει εκπέσει του δικαιώματός του και ανοίγει ο δρόμος της διεκδίκησης για τις θυγατέρες του διαθέτη. Συν του ότι, όπως υποστηρίζεται σε αγωγή στην οποία έχει προβεί η κόρη κατά του Αθ. Σιστοβάρη, ματαιώνεται η μετακληροδοσία λόγω καταστροφής της κληροδοτούμενης οικίας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Παρότι κατά το παρελθόν σχεδόν όλες οι δημοτικές Αρχές έχουν κατηγορηθεί ότι δεν διαφύλαξαν επαρκώς το συμφέρον του Δήμου, ο Δήμος δικαιούται να λάβει το κληροδότημα σύμφωνα με τη θέληση του διαθέτη. Κατά τα φαινόμενα αυτό δεν θα είναι εύκολο, αλλά, για όσους γνωρίζουν, ο Δήμος έχει πολλά στοιχεία με τα οποία μπορεί να στηρίξει τη διεκδίκησή σου.

Ενδεικτικά:

Ο διαθέτης αναφέρει «Δεν πρέπει να πικραθούν αι θυγατέρες μου διότι το κτήμα αυτό πρέπει να μείνη ως κτήμα Σιστοβάρη όπως ανέκαθεν ήτο γνωστόν». Επιθυμία του ήταν να διασωθεί το όνομά του και για το λόγο αυτό δεν το κληροδότησε στις κόρες του. Οπότε οφείλουν εκείνες να σεβαστούν την επιθυμία του. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία απέχει πολύ της βούλησής του και αποτελεί ασέβεια.

Επίσης, στη διαθήκη αναγράφεται:

«…Αποκληρώνω και ακυρώνω οιονδήποτε – οιανδήποτε και οιονδήποτε των αναφερομένων που ήθελεν να προβεί εις δικαστικόν τρόπον διακανονισμού των δεδωρημένων ή και κληροδοτημένων ή κληρονομημένων έστω και εάν αδικείται. Κάθε διαφορά θα λύεται δια της μεταξύ των συνεννοήσεως και συμβιβαστικά εις περίπτωση διενέξεως και εν εσχάτη ανάγκη παρακαλώ να δεχθούν να … ως μεσολαβηταί ή διαιτηταί ή και αμφότερα έχοντες τελεσίδικην απόφασην και ετυμηγορίαν των ομοδίκων μη επιδεχομένης ετέρας εφέσεως το συμβούλιον του εν Αθήνας Σωματείου Γουνεμπόρων Αθηνών- Πειραιώς Προφητηλιά, ευρισκομένου εν απαρτία, αποφασίζοντας κατά πλειοψηφίαν».

Δημιουργείται λοιπόν το εύλογο ερώτημα, στην κόρη που προβαίνει στη δικαστική οδό διεκδίκησης δεν θα πρέπει να επιβληθεί η βούληση του διαθέτη;

Από την άλλη ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε δικαίωμα στο ακίνητο. Πιθανόν να είχε κάποιες επιλογές αντίδρασης και μάχης υπέρ του αλλά να μην τις ενεργοποίησε. Σαφώς αποτελεί μειονέκτημα κάτι τέτοιο. Θα ήταν όμως άδικο οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής να ζημιωθούν με τη στέρηση ενός τέτοιου ακινήτου. Εξάλλου και σε αυτή την μορφή που βρίσκεται μπορεί ακόμη να διατεθεί για φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Το θετικό είναι ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις είναι υπέρ της απόκτησής του από το Δήμο και αναμένεται να κινηθούν ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι  ένα πολύ δυνατό νομικό team, ίσως η ανάληψη της υπόθεσης από ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο, που θα παλέψει δυναμικά για την αίσια κατάληξη ενός προβλήματος που, όπως θα αντιληφθείτε από τις δημοσιεύσεις του aparaskevi-images.gr, διαρκεί χρόνια.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr  Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο X (Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.