Το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων στην ελληνική επικράτεια είναι πάγιο. Ειδικά στην αττική, όπου και συσσωρεύονται το 40% των στερεών αποβλήτων τα χώρας η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 1,9 εκατ. Τόνοι σκουπιδιών εκ των οποίο ανακυκλώνονται το 7% και το υπόλοιπο 93% θάβεται στο υγειονομικό αίσχος των ΧΥΤΑ Φυλής. Η μέθοδος της ανακύκλωσης δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή για την διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που αποτυπώνεται στην μη δημιουργία των απαραίτητων εργοστασιακών μονάδων και στην μη εκπόνηση σχεδίου για συγκροτημένη διαλογή με πρωτοβάθμιο διαχωρισμό σε κάθε δήμο.
Σε αυτό το πλαίσιο πέρασε νόμος σύμφωνα με τον οποίο ορίζεται ορίζει το τέλος ταφής ή αλλιώς χαράτσι ανά τόνο σκουπιδιών. Το τέλος ταφής ανά τόνο ορίζεται στα 20 ευρώ το 2022 με 5 ευρώ αύξηση ανά έτος , άρα 35 ευρώ το 2025 ενώ το 2026 θα είναι 45 ευρώ και το 2027 55 ευρώ όπου και σταθεροποιείται. Υλοποιείται έτσι το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω» με στόχο να προχωρήσει η ανακύκλωση στην Ελλάδα και να «τιμωρείται» η αδράνεια επί του ζητήματος. Μέχρι και το Α εξάμηνο του 24 το τέλος ταφής πληρώθηκε από το υπουργείο εσωτερικών, ενώ τώρα έφτασε η ώρα να πληρώσουν τη «λυπητερή» και οι 66 δήμοι της Αττικής.
Ερχόμαστε έτσι στην απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Ειδικό Διαβαθμισμένο Σύνδεσμο Νομού Αττικής(ΕΔΣΝΑ) την 27/12/2024 όπου θα πρέπει οι δήμοι της χώρας να προπληρώσουν το αυξημένο τέλος ταφής για το έτος 2025 καθώς και τα προηγούμενα χρωστούμενα για το Β εξάμηνο του 2024. Στην αττική παράγονται περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών άρα το χαράτσι και μόνο θα κοστίσει συνολικά στους 66 δήμους της αττικής για τους 18 μήνες που πρέπει να αποπληρωθούν εντός του 2025 ένα ποσό περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα αποπληρωθούν αποκλειστικά από τα ανταποδοτικά τέλη. Χρειάζονται λοιπόν αυξήσεις της τάξης του 70% για να μπορέσει να μαζευτεί αυτό το κονδύλι.
Μέχρι σήμερα το υπουργείο εσωτερικών έχει καταβάλει 105 εκατομμύρια ευρώ για το ειδικό τέλος ταφής. Νομοθετικά περιγράφεται πως το τέλος ταφής αποδίδεται σε ειδικό λογαριασμό του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και διατίθεται για την ενίσχυση δράσεων πρόληψης, χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων κλπ. Σε αυτό το σημείο θεωρούμε πως προκύπτει το πρώτο πρόβλημα. Δηλαδή ο ΕΟΑΝ καταγγέλλει πως δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία του τα χρήματα αυτά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται 2 νέες χωματερές στην φυλή.
Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ για προπληρωμή αλλά και η υλοποίηση του νόμου και η εκταμίευση από τους δήμους αυτή τη φορά έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τους δήμους της αττικής. Υπάρχουν αρκετές προσφυγές στο ΣΤΕ συνολικά για το τέλος ταφής, και σωρεία δημόσιων καταγγελιών δημάρχων με σκοπό την μη αποπληρωμή του χαρατσιού. Η κυβέρνηση δηλώνει πως θα υπάρξει κάποια μετάθεση του ζητήματος σε μελλοντικό χρόνο και η περιφέρεια αττικής προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις.
Για την περιοχή μας με βάση τους 19.789 τόνους απορριμμάτων του 2023, τους 21.558 τόνους του 2024 προκύπτει πως ο δήμος μόνο για το χαράτσι θα πρέπει να πληρώσει 946.251 ευρώ, αφού το τέλος ταφής υπολογίζεται αναδρομικά. Στην περιοχή μας συναντάμε την εξής προβληματική κατάσταση. Ο δήμος δίχως ίχνος αμφισβήτησης αύξησε τα δημοτικά τέλη 40% και ακόμα περισσότερο στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να έχει να πληρώσει το χαράτσι, στέλνοντας τον λογαριασμό κυριολεκτικά στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Άρα για έναν νόμο προβληματικό ως προς την επίτευξη των σκοπών του, που το τεράστιο χαράτσι που ζητείται δεν ξέρουμε και αν θα καταλήξει εκεί που ορίζεται, η δημοτική αρχή Μυλωνάκη απλώς πάσαρε τον λογαρισμό.
Εντύπωση μας προκαλεί η στάση του Δημάρχου Μυλωνάκη αφού μετά από ερώτηση μας για τις ενέργειες του δήμου Αγίας Παρασκευής για το τέλος ταφής, δήλωσε πως εμείς δεν ανησυχούμε γιατί τα έχουμε ήδη βρει τα λεφτά(μόνο για τα σχολεία ”δε βρίσκουμε” ούτε για χαρτί υγείας).
Ταυτόχρονα μας καλεί να δώσουμε χώρο στον αγαπημένο του Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλία καθώς θα βρεθεί η λύση για το ζήτημα. Η λύση όμως που προτείνεται από την κυβέρνηση με την ακύρωση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ δεν είναι μόνιμη λύση αλλά να μας δώσει δανεικά. Δηλαδή να μην προπληρώσουμε, και τα μισά χρήματα για το χαράτσι(ή κάποιο ποσοστό) να τα βάλει το υπουργείο. Αυτά τα χρήματα όμως θα πρέπει να τα επιστρέψουμε, άρα θα μεταθέσουμε το ζήτημα σε επόμενα χρόνια που το χαράτσι μάλιστα θα είναι και πιο υψηλό.
Η θέση μας σαν Φυσάει κόντρα είναι πάγια εναντίωση στο μέτρο «πληρώνω όσο πετάω». Δεν είναι αυτός ο τρόπος να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, και έχει ήδη φανεί από την μηδενική εξέλιξη που υπάρχει στην ανακύκλωση τα χρόνια που το χαράτσι πληρώθηκε από το υπουργείο. Με πλήρη αποδοχή του μέτρου το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αύξηση των δημοτικών τελών.
Υ.Γ Η απαράδεκτη στοχοποίηση και δυσφήμηση εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης στο πρώτο ΔΣ της χρονιάς από το Δήμαρχο, θα απαντηθεί άμεσα δημοσίως
Δημοτική παράταξη
Φυσάει Κόντρα
—
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook ή στο X (Twitter).
Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.