Αρχική EDITORIAL ΣΔΙΤ και συμβάσεις Συμφωνιών-Πλαισίου. Λύσεις για τα σχολεία;

ΣΔΙΤ και συμβάσεις Συμφωνιών-Πλαισίου. Λύσεις για τα σχολεία;

Photo// δανεική από σχόλιο του κ. Δ. Μυζήθρα

Γράφει η Λένα Μαρκή

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην προσπάθειά τους να λειτουργήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών. Ο μόνιμος ανασταλτικός παράγοντας είναι η διαχρονική έλλειψη χρημάτων τόσων όσων θα κάλυπταν πλήρως τις ανάγκες. Παραφράζοντας τη ρήση του αρχαίου Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη θα πω «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αγιοπαρασκευιώτες, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων». Φτάνει να αναλογιστούμε ότι για τη συντήρηση – λειτουργία όλων των σχολείων της πόλης ετησίως απαιτούνται 6-7.000.000 ευρώ!

Εξ ου και πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ειδικά για την παιδεία (4/12/2024) και τις ανάγκες της. Αντιπαρέρχομαι τις εντάσεις, τις αψιμαχίες και τις ανάρμοστες αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους των συλλογικοτήτων που παραβρέθηκαν, καθώς και μελών  παρατάξεων της Αριστεράς, οι οποίες δεν συνάδουν με πολιτισμένους ανθρώπους. Προέκυψαν όμως κατά τη συνεδρίαση σοβαρές προτάσεις που αποτελούν τροφή για σκέψη.

Ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» κ. Γιώργος Οικονόμου πρότεινε τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία ώστε ο Δήμος να κάνει μια διαγωνιστική διαδικασία για “σύμβαση-πλαίσιο”  για τα έργα συντήρησης (προληπτική και επεμβατική), όπου ο Δήμος θα κάνει οικονομία κλίμακος. Θα γίνει μια ανάληψη υποχρέωσης πολυετίας με μεγάλο μεν ποσό, αλλά καλό αποτέλεσμα και δεν θα πηγαίνει κάθε λίγο ο Δήμος να κάνει διαγωνισμούς και να υποστεί προσφυγές, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Ομοίως μπορεί να γίνει μία ακόμη σύμβαση-πλαίσιο και για τις προμήθειες των σχολείων.

Μιλώντας για τον «μύθο των ιδίων πόρων» ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα προγράμματα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα). Στα ΣΔΙΤ τα χρήματα τα επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, τα πληρώνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ διαφορετικά τα πληρώνει ο δημότης με μικρή ενίσχυση της πολιτείας και τους ιδίους πόρους (οι οποίοι συνήθως δεν ξεπερνούν το 1,5 εκ. ευρώ για όλες τις ανάγκες του δήμου).

Ειδικότερα:

Οι συμβάσεις πλαισίου (άρθρο 33 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ και άρθρου 39 του Ν4412/16) δεν διαφέρουν από τις γνωστές συμβάσεις δημοσίων έργων ή προμηθειών. Έχουν μόνο τα εξής πλεονεκτήματα: μεγαλύτερη διάρκεια που μπορεί να φτάσει έως τέσσερα χρόνια άρα και μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο, επομένως και μεγαλύτερη ποσότητα εργασιών άρα και μεγαλύτερη ευελιξία στον προγραμματισμό των εργασιών. Επίσης, όπως ανέφερε και ο κ. Οικονόμου, αποφεύγονται οι πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι καθυστερήσεις, αφού οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν να κάνουν πολλές φορές το ίδιο πράγμα, δηλαδή πολλές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Οι ΣΔΙΤ έχουν νομοθετηθεί από το 2005 (Νόμος 3389/2005 (Α΄ 232) “Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα”) και έχουν ξεχωριστό διαγωνιστικό μοντέλο. Τα δυνητικά οφέλη είναι ταχύτερη υλοποίηση, δυνατότητα βελτίωσης, μεγαλύτερες εκπτώσεις, δυνατότητα επιμερισμού του κινδύνου, δυνατότητα εξασφάλισης καλύτερων επιπέδων συντήρησης και δυνατότητα συνδυασμού εμπειρογνωσίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στην Ελλάδα μέχρι το 2019 είχαν ολοκληρωθεί 14 συμβάσεις ΣΔΙΤ αξίας 822 εκ. ευρώ σε έργα όπως διαχείριση απορριμμάτων, ευρυζωνικά δίκτυα, σχολικές υποδομές κλπ, ενώ μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 είχαν εγκριθεί προς υλοποίηση επιπλέον 18 έργα. Ενδεικτικά στις 31/10/2024 υπογράφηκε η σύμβαση για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση  δεκαεπτά (17) νέων σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας, (159 εκατ. ευρώ) μέσω ΣΔΙΤ.

Μερικές επισημάνσεις που αφορούν την εν λόγω συνεδρίαση:

  • 7 από τα 26 σχολεία είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, τα υπόλοιπα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη»! Και βγαίνουν τώρα οι προηγούμενοι που διοίκησαν την πόλη και χαρακτηρίζουν ως αποτυχημένο τον νυν Δήμαρχο που μόλις τώρα συμπληρώνει ένα χρόνο στο δημαρχιακό θώκο… Αυτοί θα απολογηθούν για τη θητεία τους;
  • Ασκούν κριτική εκείνοι που γέμισαν τα σχολεία με αίθουσες κοντέινερ με την δικαιολογία της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Ας κοιτάξουν λίγο την «καμπούρα τους» πριν μιλήσουν. Εκείνοι που έκαναν εγκαίνια σε παιδικούς σταθμούς έξω από τα κάγκελα για προεκλογικούς λόγους, διότι οι εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί και τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο χώρο.
  • Γιατί μας τρομάζει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αντί να κοιτάμε το σκοπό και το αποτέλεσμα; Οι εκπρόσωποι των συλλόγων απαίτησαν σχεδόν «εδώ και τώρα» την πλήρη αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων. Εάν αυτό  μπορεί να επιτευχθεί άμεσα με τις εναλλακτικές των συμβάσεων-πλαισίου ή τα ΣΔΙΤ γιατί αντιδρούν; Δεν χρειάζεται μεγάλη επιστήμη για να γίνει αντιληπτό ότι ο Δήμος δεν διέθετε, ούτε διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χρήματα από ιδίους πόρους.   
  • Γίνεται αντιπαράθεση των χρημάτων που απαιτούνται για τα σχολεία και αυτών που χρησιμοποιούνται για τις όποιες εκδηλώσεις. Να σημειώσω κάτι που ίσως ενοχλήσει, είναι όμως πραγματικότητα. Σε μια πόλη των 100.000 κατοίκων δεν έχουν όλοι παιδιά που πηγαίνουν σχολείο ή ορισμένοι δεν έχουν καν παιδιά ή είναι νέοι άνθρωποι που έχουν τελειώσει με τις σπουδές. Δεν μπορεί να σταματήσει η ζωή γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν παράλληλα με τους μαθητές και τους γονείς και έχουν κι αυτοί απαιτήσεις από το Δήμο. Μια από αυτές είναι και η διασκέδαση που μπορεί να τους προσφέρει. Και παρεμπιπτόντως στις εκδηλώσεις του Δήμου συμμετέχουν και παρακολουθούν και μαθητές με τους γονείς τους. Ας σταματήσει λοιπόν αυτό το παραμύθι και ο λαϊκισμός.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr  Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο  X(Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.