Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ολομέλεια του Δικτύου Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Βασίλη Σπανάκη και με οικοδεσπότες τον Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαμαλάκη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Σταυρόπουλο.
Στο Δίκτυο έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 200 Πρόεδροι ΔΣ από όλη την Ελλάδα πολλοί από τους οποίος μίλησαν στην 1η Ολομέλεια και όλοι ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Παναγιώτη Μαμτσαδέλη στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία, αλλά και την Πρόεδρο του Δ.Σ. Ιωαννιτών Αναστασία Γιογλή που επεξεργάστηκε τα διάφορα καταστατικά θέματα και την μορφή που μπορεί να πάρει το Δίκτυο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την πρωτοβουλία ο Υφυπουργός κ. Σπανάκης ο οποίος όχι μόνο παραβρέθηκε, αλλά κάθισε μέχρι το τέλος και άκουσε όλες τις τοποθετήσεις των Προέδρων που μίλησαν γα να δώσει στο τέλος και τις απαντήσεις. Ο Υφυπουργός εξέφρασε έντονα την επιθυμία να αναπτυχθεί στενή σχέση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δικτύου για να λύνονται καθημερινά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να υπάρχει ανοιχτός συνεχής δίαυλος επικοινωνίας.
Κύρια θέματα που αναδείχθηκαν μέσα από τις τοποθετήσεις του Προέδρων ήταν:
1) Η νεοεισαγόμενη διάταξη της Λογοδοσίας που όπως φαίνεται ταλαιπωρεί καθολικά όλους τους δήμους. Οι Πρόεδροι συνέτειναν στην άποψη να αραιώσουν οι λογοδοσίες, αφού υπάρχει και η διαδικασία των ερωτήσεων προ ημερήσιας διάταξης και να γίνει ανά τετράμηνο ή εξάμηνο καθώς και να αποσαφηνιστεί η διαδικασία.
2) Η κατηγοριοποίηση των δήμων στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας αφού διαπιστώθηκε ότι μικροί και μεγάλοι δήμοι, μητροπολιτικοί και νησιωτικοί ή ορεινοί, έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες λειτουργίας, διαφορετικά μέσα και διαστάσεις. Όλοι οι Πρόεδροι των μικρών δήμων ανέδειξαν μια άλλη διάσταση λειτουργίας και ανάγκες που δεν καλύπτονται από τον πρότυπο κανονισμό.
3) Οι αμοιβές – αποζημιώσεις των Προέδρων: Ειδικά οι μικροί και περιφερειακοί δήμοι ανέδειξαν το πρόβλημα των εξόδων που τους δημιουργεί το αξίωμα και των διαδικασιών που καλύπτουν καθώς οι περισσότεροι δεν διαθέτουν προσωπικό για να τους βοηθήσει. Ούτε νομική υπηρεσία δεν έχουν οι περισσότεροι για να συμβουλευτούν.
4) Η διαχείριση της τάξης. Πολλοί Πρόεδροι έβαλαν το θέμα ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν είτε επιθετικούς και ταραξίες δημοτικούς συμβούλους, είτε το χρόνο που ορίζει ο κανονισμός και ζήτησαν αποσαφήνιση και αυστηροποίηση στην διαδικασία.
5) Αποσαφήνιση ζήτησε και στο νομό και στον πρότυπο κανονισμό μεγάλη μερίδα των προέδρων, καθώς όπως είπαν ακόμη και όταν τηλεφωνούν στο Υπουργείο Εσωτερικών για αποσαφήνιση, λαμβάνουν αντιφατικές απαντήσεις, ενώ διαπιστώνουν ότι άλλοι δήμοι λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας και έτσι μπαίνει σοβαρό θέμα νομιμοποίησης των αποφάσεων. Εδώ μπήκε σοβαρό θέμα τεχνική βοήθειας που πρέπει να αναπτυχθεί θεσμικά.
6) Μπήκε και το θέμα των απουσιών ή των κατ΄επίφασειν παρουσιών αφού διαπιστώθηκε ευρεία πρακτική, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να παρουσιάζονται απλώς σε ένα δύο θέματα κάθε τρεις συνεδριάσεις για να μην βγουν έκπτωτοι.
7) Τέθηκε και το θέμα των αρμοδιοτήτων καθώς υπάρχουν και ασάφειες αλλά και η δικαιοδοσία μεταβίβασης τους μεταξύ Δημοτικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου που συχνά απορρίπτεται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
8) Μπήκε τέλος και το θέμα των 25 υπογραφών με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να φέρνουν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από πολλούς προέδρους θεωρήθηκε καταχρηστικό.
Στο τέλος των ομιλιών πήρε το λόγο και πάλι ο Υφυπουργός κ. Σπανάκης ο οποίος ενημέρωσε ότι ΚΕΔΕ έχει λάβει τον πρότυπο κανονισμό που θα συζητηθεί στο Συνέδριο του Νοεμβρίου ενώ έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο οι προτάσεις της. Σημείωσε όμως ότι το θέμα της κατηγοριοποίησης των δήμων το ακούει με μεγάλη προσοχή, αλλά και ότι ο πρότυπος κανονισμός δεν είναι δεσμευτικός, ούτε υποχρεωτικός και ότι μπορούν τα ΔΣ να φτιάξουν τον δικό τους.
Αρκετοί πρόεδροι στις ομιλίες τους επεσήμαναν ότι δεν έχουν λάβει ούτε τον πρότυπο κανονισμό, ούτε τις θέσεις της ΚΕΔΕ και έτσι αναδείχθηκε το θέμα της ενιαίας τοποθέτησης ως όργανο στο Συνέδριο. Υπήρξε άλλωστε μεγάλος προβληματισμός για το πως το Δίκτυο μπορεί να ενσωματωθεί και να νομιμοποιηθεί μέσα από τα όργανα της ΚΕΔΕ. Όπως απασχόλησε και το ζήτημα της θεσμικής και τυπικής μορφής που θα πρέπει να λάβει το όργανο, είτε ως σύνδεσμος δήμων με εκπροσώπους του προέδρους, είτε ως σωματείο.
Οργανωτικά αποφασίστηκε να κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες περιφερειακά και να υπάρξει ένας σύνδεσμος σε κάθε περιφέρεια για την σύνδεση του δικτύου. Ο κ. Μαμτσαδέλη έχει αναπτύξει και μια κοινότητα στο Viber για τη επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών των προέδρων.
Δυναμική πάντως αναμένεται η παρουσία του Δικτύου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
—
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook ή στο X (Twitter).
Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.