Αρχική ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή Να «λέμε αλήθειες και να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη» ζήτησε ο Γιώργος...

Να «λέμε αλήθειες και να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη» ζήτησε ο Γιώργος Οικονόμου (VD)

.

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης «Νέα Αρχή για την Aγία Παρασκευή», κ. Γιώργος Οικονόμου, έλαβε το λόγο στην Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση (Απολογισμός 2023) του Δημοτικού Συμβουλίου και εστίασε σε συγκεκριμένα σημεία. Εν τάχει και ενδεικτικά (λόγω περιορισμένου χρόνου) ανέφερε ότι οι κάτοικοι πρέπει να έχουν αντίληψη της πραγματικότητας, διότι το 2023 ξεκίνησαν έργα με χρηματοδότηση είτε της Περιφέρειας, είτε του Δήμου, αλλά ποιο είναι ουσιαστικά το σημερινό αποτέλεσμα;

Εστίασε στα πιο σοβαρά συμβάντα που έγιναν το 2023.

Όπως ανέφερε, είχαμε τη διάλυση της μεγαλύτερης σύμβασης, αυτής του νέου δημαρχείου. Ένα έργο που προσπάθησε η πόλη 50 χρόνια για να το αποκτήσει, καταφέραμε και με ευθύνη του Δήμου να φτάσουμε σε διάλυση σύμβασης. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα μεσοδιάστημα όπου γίνεται μια προσπάθεια, κατά δήλωση του Περιφερειάρχη, να αποκτήσουμε καινούργια σύμβαση, αφού βρεθεί νέα χρηματοδότηση περίπου 20.000.000 ευρώ να γίνει διαγωνιστική διαδικασία για να έχουμε δημαρχείο. Μέχρι τότε όμως για κάθε χρόνο καθυστέρησης (σημείωση ότι τον Ιούλιο 2023 έπρεπε να υπάρχει το Δημαρχείο) υπάρχει ένα κόστος 600.000 ευρώ στο Δήμο. Δεν είναι μόνο τα μισθώματα του Δημαρχείου, είναι και άλλες υπηρεσίες που πληρώνει με μισθώματα ο Δήμος. Ο κ. Οικονόμου ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να ενημερώσει κάποια στιγμή πότε και πως θα αποπληρωθεί ο λογαριασμός του 1,4 εκ. της 1ης ΣΣΕ.

Ακούσαμε, συνέχισε, για χρηματοδοτήσεις με καινούργια προγράμματα, σημαντικά έργα υποδομής συγχρηματοδοτούμενα, κλπ. Θύμισε όμως, ότι το έργο της οδικής ασφάλειας χάθηκε οριστικά αφού ο Δήμος κατηγορήθηκε για φωτογραφικό διαγωνισμό. Είμαστε ο μοναδικός δήμος από αυτούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα που καταφέραμε τελικά και δεν κάναμε το έργο. Αυτό στερεί στην πόλη με ένα ποσό περίπου 500.000 ευρώ κατά έτος, το οποίο αντιστοιχεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του φωτισμού.

Μίλησε για τα θέματα σχολικής στέγης και παιδικών σταθμών. Το σχολείο Μακρή έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια ώστε το 2023 να οριστικοποιηθεί ότι μπορούμε να πάρουμε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ). Το δάνειο αυτό θεωρητικά θα μπορούσαμε να το πάρουμε με επιτόκιο 4 και κάτι % πριν από 3 χρόνια, αλλά ήταν λάθος το έγγραφο που πήγε στο ΤΠ&Δ διότι έλεγε για αγορά και όχι απαλλοτρίωση. Αυτό το δάνειο, επειδή δεν προχώρησαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το πάρουμε με σημερινό επιτόκιο γύρω στο 6,7%. Όσον αφορά τους βρεφικούς σταθμούς, φέτος έμειναν εκτός πάνω από 100 βρέφη. Και αναρωτήθηκε: γιατί ο σταθμός της Φαιστού δεν ήταν και βρεφικός; Θύμισε δε ότι όσον αφορά το κτίριο στην οδό Ρόδων έγινε μια απευθείας ανάθεση όπου μετά από 18 μήνες κατάλαβε η δημοτική Αρχή Ζορμπά ότι δεν είχε γίνει τίποτε. Μάλιστα ήταν μια από τις λιγοστές αναθέσεις που δόθηκαν σε Αγιοπαρασκευιώτη επιχειρηματία. Τώρα επιτέλους τέλειωσε η μελέτη και διεκδικούμε χρηματοδότηση. Κληροδότημα Μαραμαθά. Έπρεπε να χρειαστούν 140.000 ευρώ για ένα κτίριο 100τμ; Είδαμε ότι ακόμα έχει ελλείψεις για να μπορέσουμε να καλύψουμε 12-14 βρέφη; Ούτε σε αυτό το ζήτημα έγινε μια σωστή επιλογή.

Αθλητικές υποδομές. Στο κολυμβητήριο τον Ιούλιο του 2023 έγινε μια φιέστα και αυτή η εργολαβία είναι χωρίς έναρξη και οι καθυστερήσεις κοστίζουν. Υπάρχουν και προϋποθέσεις διάλυσης. Και έχασε η πόλη τις ευκαιρίες συγχρηματοδότησης να κάνει διαδημοτικό κολυμβητήριο με την πρόταση του Χολαργού. Με τον τρόπο αυτό θα είχαμε τακτοποιήσει και το θέμα του λόφου Τσακού (σ.σ. όρια Δήμων) που βρίσκεται στα Διοικητικά δικαστήρια και είχαμε και μια δυσμενή απόφαση.

Στα οικονομικά φαίνεται από τις καταστάσεις που παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική Αρχή ότι έχουμε ένα χρηματικό υπόλοιπο. Τα χρήματα αυτά όμως είναι δεσμευμένα και κατευθύνονται για συγκεκριμένο σκοπό. Αν είχε ο Δήμος λεφτά δεν θα δανείζονταν. Η δημοτική Αρχή Μυλωνάκη δεν έχει άλλες επιλογές και δανείζεται για το ΟΤ 118, για τα ακίνητα στην Καθαριότητα, κλπ.

Δρομολογήθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων ετών το έργο της πλατείας Αγίου Ιωάννη, αλλά χάθηκε 1.000.000 ευρώ που τελικά το χρηματοδότησαν οι ίδιοι πόροι από ΣΑΤΑ, χρήματα που πρέπει να πάνε κυρίως στα σχολεία. Αιτία ήταν το ότι δεν δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο και έτσι απέσυρε την χρηματοδότηση η Περιφέρεια Αττικής.

Το μεγάλο θέμα της Καθαριότητας. Δεν μας τιμά η κατάσταση και η εικόνα της πόλης. Το 2023 παραδόθηκε με ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα  γιατί δεν έχουμε καταφέρει να ισοσκελίσουμε τα ανταποδοτικά έσοδα και έξοδα. Αφού τα προηγούμενα χρόνια καταναλώναμε το αποθεματικό της Διοίκησης Σταθόπουλου σε εξοπλισμό. Πιθανόν να χρειαστεί να έρθει πρόταση με αύξηση των δημοτικών τελών γιατί το φετινό έλλειμμα πιθανόν να ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ.

Ακίνητη περιουσία. Το 2023 είχαμε δύο γεγονότα πάρα πολύ δύσκολα. Το ένα ήταν προεκλογικό, όπου για το Σιστοβάρη σε μια δημόσια εκδήλωση έθεσε θέμα ο κ. Ζορμπάς αμφισβήτησης του δικαιώματος του Δήμου να πάρει το ακίνητο. Το άλλο είναι το Γιαβάσειο, όπου αντί να αποκτήσουμε ένα ακίνητο που θα μας φέρνει έσοδα, το έργο σταμάτησε και αντ’ αυτού έχουμε μια διεκδικητική αγωγή από τη μισθώτρια εταιρεία η οποία προσπαθεί να αποδεσμευτεί από τη σύμβαση. Κακώς φτάσαμε σε τροποποίηση σύμβασης τη θεωρώ καταχρηστική ενέργεια που δεν ικανοποιεί τα συμφέροντα του Δήμου, είπε ο κ. Οικονόμου. Έχουμε πάρα πολλές αστοχίες στο θέμα της ακίνητης περιουσίας. Μισθώσαμε και ακίνητα που δεν τα χρησιμοποιήσαμε όπως του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας και του Πανικίδη (Χαλάνδρι) που μας κόστισαν.

Κλείνοντας ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «πρέπει να λέμε αλήθειες και αυτά τα λάθη δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται».

Μέσα σε 13 λεπτά ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» στόχευσε τα πιο σημαντικά προβλήματα της πόλης. Αν και πολλάκις έχει αναφερθεί διεξοδικά σε αυτά είτε με τοποθετήσεις στο Δ.Σ. είτε με επίσημες ανακοινώσεις. Επίσης, έχει επισημάνει κινδύνους και έχει κάνει αντίστοιχες προτάσεις επίλυσης προβλημάτων που μόλις τελευταία άρχισαν να εισακούγονται. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κρητικίδης, του έδωσε δημόσια δίκιο στις τοποθετήσεις του.

Σχετικά με τις αλήθειες και τα λάθη, πρόκειται για μια σημαντική παρότρυνση από τον κ. Οικονόμου που οφείλουν όλες οι δημοτικές Αρχές να ακολουθούν. Δεν χωρούν λάθη ιδίως όταν μιλάμε για κινήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ που βγαίνουν εν μέρει από την τσέπη των πολιτών.

Απλή, λιτή και στοχευμένη η παρουσία του κ. Οικονόμου, πάντα όμως συνηθίζει να επικεντρώνεται σε σοβαρά θέματα και κάνει επισημάνσεις που τις βρίσκουμε μπροστά μας.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr  Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο  X(Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.