ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Απλήρωτοι οι ορκωτοί λογιστές της εκκαθάρισης της ΑΜΝΕΠ ΑΕ παρά την απόφαση του Ειρηνοδικείου (DOC)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Από τη μια τα προβλήματα που κληρονομεί η νυν δημοτική Αρχή Μυλωνάκη από την προηγούμενη φαίνεται να μην έχουν τελειωμό … Από την άλλη η «αμαρτωλή μαύρη τρύπα» της ΑΜΝΕΠ Α.Ε. (αναλυτικά άρθρα ΕΔΩ και ΕΔΩ) δεν λέει να κλείσει για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Επώνυμη καταγγελία έφτασε στο aparaskeviimages.gr (γιατί μόνο αυτό ασχολήθηκε ουσιαστικά και σε βάθος με την υπόθεση ΑΜΝΕΠ) σχετικά με τα χρέη του Δήμου μετά την εκκαθάριση που πραγματοποιήθηκε στην εν λόγω αναπτυξιακή εταιρεία των τριών δήμων (Μελισσίων – Νέας Πεντέλης, Αγίας Παρασκευής και Κηφισιάς). Αυτή τη φορά οι οφειλές είναι προς την εταιρεία των ορκωτών ελεγκτών λογιστών.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία TMS ΑΕ προέβη στον έκτακτο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΑΜΝΕΠ για τα έτη 2007-2011 και την περίοδο 1/1 -15/2/2012 με συμβατική αμοιβή 15.000 ευρώ συν ΦΠΑ, σύνολο 18.450,00 ευρώ. Όταν παρέδωσε την έκθεση της καταβλήθηκε από το Δήμο Μελισσίων-Νέας Πεντέλης το 50% των χρημάτων που του αναλογούσε, δηλαδή 9.232,38 ευρώ.

Το υπόλοιπο 50% – 9.217,62 ευρώ – αφορούσε τους Δήμους Αγίας Παρασκευής και Κηφισιάς και αναλογούσε στο ποσό των 4.608,81 ευρώ έκαστος. Όμως, όπως καταγγέλλεται, οι δυο δήμοι αρνήθηκαν να πληρώσουν με αποτέλεσμα η TMS ΑΕ να οδηγηθεί σε αγωγή κατά της αναπτυξιακής εταιρείας μέσω των εκκαθαριστών της, ζητώντας το ποσό συν τον νόμιμο τόκο από 31-12-2012.

Από την αγωγή, για την οποία δεν υπάρχει ένσταση, προέκυψε η οριστική Απόφαση 13/17-3-2013 του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου (η εκδίκαση έγινε στις 30-5-2022).

Η οποία:

ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ την εναγόμενη (σ.σ. ΑΜΝΕΠ) να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των  9.217,62 € με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρι την εξόφληση.

ΚΗΡΥΣΕΙ την απόφαση προσωρινά εκτελεστή.

Όμως παρότι η απόφαση δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2023 και ήταν γνώστης ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, μέχρι σήμερα, Σεπτέμβριος 2024,  ΔΕΝ έχουν αποδοθεί τα χρήματα όπως όφειλε ο Δήμος να κάνει. Μάλιστα ο καταγγέλλων, που υπήρξε πρόεδρος της TMS ΑΕ και αρμόδιος για την είσπραξη των χρημάτων, συναντήθηκε, όπως αναφέρει, πριν ένα χρόνο με τον κ. Λαζουρά (Νομική Υπηρεσία) και την κ. Δράκου (Οικονομική Υπηρεσία) και τους υπενθύμισε τη σχετική υποχρέωση του Δήμου. Αλλά αποτέλεσμα ουδέν …

Η καταγγελία:

«Επισυνάπτω την απόφαση 13/2023 του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου, η οποία κατέστη οριστική αφού δεν προσεβλήθη σύμφωνα με το νόμο. Επεξηγηματικά, η εταιρία ορκωτών ελεγκτών λογιστών TMS AE, συμβλήθηκε με τους εκκαθαριστές της ΑΜΝΕΠ ΑΕ για να πραγματοποιήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα έλεγχο για την περίοδο 14.11.2007 μέχρι 15.2.2012, ημερομηνία κατά την οποία η ΑΜΝΕΠ Α.Ε. τέθηκε σε εκκαθάριση. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η προβλεπόμενη έκθεση. Εκδόθηκε και το σχετικό τιμολόγιο συνολικού ποσού 18.450,00 ευρώ. Σε ποσοστό 50%, που αφορούσε τη συμμετοχή των Δήμων Μελισσίων (τότε) και Νέας Πεντέλης, εξοφλήθηκε άμεσα. Το υπόλοιπο 50% ουδέποτε καταβλήθηκε και οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής και Κηφισιάς που ήταν εξ ημισείας υπεύθυνοι αρνήθηκαν την καταβολή και έγινε η σχετική αγωγή και εκδόθηκε η ως άνω απόφαση. Ο υποφαινόμενος ορκωτός ελεγκτής λογιστής, πρόεδρος τότε της TMS AE, ορίστηκε υπεύθυνος για την είσπραξη. Πριν ένα χρόνο περίπου, πραγματοποίησα συνάντηση στο Δήμο Αγίας Παρασκευής με τον κ. Γ. Λαζουρά και την κ. Δράκου στους οποίους γνώρισα το θέμα και υπενθύμισα την σχετική υποχρέωση από την παρ. 9α & 9β του άρθρου 109 του ν. 3852/2010.

Στέφανος Κλιάφας

(Συνταξιούχος Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής)»    

Επί της ουσίας

Καλείται για μια ακόμη φορά ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης να πληρώσει τα σπασμένα των προηγούμενων!

Ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε ξεμπερδέψει με 4.608 ευρώ τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε και τόκους υπερημερίας για όλα αυτά τα χρόνια. Διότι κάποιοι θεώρησαν ότι οι υπηρεσίες των ορκωτών λογιστών δεν πρέπει να αμειφθούν. Και γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούν να αγνοήσουν την απόφαση του Ειρηνοδικείου!

Αλήθεια μπορεί να απαντήσει ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς για ποιο λόγο από τον Μάρτιο του 2023 έως το τέλος της θητείας του (Δεκέμβριο 2023)  δεν εξόφλησε αυτή την εκκρεμότητα; Τόσο πολύ τον απασχολούσε ο προεκλογικός αγώνας και η μετέπειτα συντριπτική ήττα ή θεώρησε σωστό να αφήσει το ζήτημα κληρονομιά στον επόμενο;

Και αν ο κ. Ζορμπάς ήταν αιρετός και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι μόνιμοι υπηρεσιακοί παράγοντες που αναφέρονται στην καταγγελία γιατί δεν ενήργησαν προς όφελος του δήμου;

Μήπως θα πρέπει κάποτε να αρχίσει ο καταλογισμός και η απόδοση ευθυνών για όσα εξόφθαλμα συμβαίνουν στην Αγία Παρασκευή μπας και βάλουμε μυαλό; Είναι άδικο τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις αβλεψίες των διοικούντων αιρετών να τις πληρώνουν κάθε φορά οι κάτοικοι. Εξάλλου πρέπει να μάθουν ότι οι νόμοι είναι για να τηρούνται και κανένας δεν είναι υπεράνω αυτών.

Ακούμε συχνά από όσους διοίκησαν το Δήμο ότι οι επόμενοι δεν πρέπει να ομιλούν για «καμένη γη» και προφανώς έχουν δίκιο διότι την καμένη γη την βλέπεις, είναι απτή. Πιο ταιριαστό θα ήταν να μιλούν για «χαώδη κατάσταση» μιας και κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει σε αυτή την πόλη. Μόλις πρόσφατα μάθαμε ότι ο εισαγγελέας ερευνά παράνομες συνδέσεις ΔΕΔΔΗΕ σε κτίριο μισθωμένο από το Δήμο!!!

Για να μην μακρηγορούμε πρέπει άμεσα να αποδοθούν τα χρήματα σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου και να κλείσει επιτέλους οριστικά μια υπόθεση που αποτελεί διαχρονικό πονοκέφαλο για το Δήμο, η υπόθεση ΑΜΝΕΠ ΑΕ.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr  Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο X (Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.