Αρχική ΣΥΛΛΟΓΟΙ-ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Ένωση Γονέων: Τμήματα ακόμη και με 29 μαθητές στην Αγία Παρασκευή

Ένωση Γονέων: Τμήματα ακόμη και με 29 μαθητές στην Αγία Παρασκευή

Οι εκπρόσωποι των οικογενειών ζήτησαν να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις τάξεων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Δεν εξαιρέθηκαν τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής από τις συγχωνεύσεις τμημάτων στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα, τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά. Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του προαστίου, η οποία μάλιστα, κατέγραψε τη δημιουργία -λόγω των συμπτύξεων- τάξης με 29 παιδιά σε λύκειο της πόλης. Οι εκπρόσωποι των οικογενειών ζήτησαν από όλους τους αρμοδίους, μέσω σχετικής επιστολής, να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που προκαλούνται στις περιπτώσεις μαθησιακών δυσκολιών, σε γυμνάσια της περιοχής.

Αναλυτικά:

«Δυστυχώς, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής όπως και σε πολλούς άλλους Δήμους, έχουν γίνει καταργήσεις και συμπτύξεις τμημάτων στα σχολεία, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται τμήματα με 27, 28 ακόμα και 29 μαθητές, αριθμοί που αποτελούν υπέρβαση ακόμη και του ορίου που προβλέπει ο Νόμος, τον οποίο εμείς θεωρούμε έτσι και αλλιώς αντιεκπαιδευτικό όσον αφορά στο ανώτατο επιτρεπόμενο πλήθος των μαθητών ανά τάξη.

5ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής "Λέλα Καραγιάννη" - Αρχή

Η θεώρησή μας αυτή προκύπτει από την πείρα αλλά και την σύγχρονη επιστημονική έρευνα που θέλει τα εκπαιδευτικά τμήματα να είναι ολιγομελή, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε μαθητής να βρίσκει το χώρο και το χρόνο να ξετυλίγει τις μαθησιακές του δυνατότητες, αλλά και ο εκπαιδευτικός να μπορεί να διαχειριστεί την τάξη και να προσφέρει την απαραίτητη εξατομικευμένη προσοχή στον κάθε μαθητή.

Στο Δήμο μας, πρόσφατα αντιμετωπίσαμε τον κίνδυνο κατάργησης ειδικοτήτων στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, όπως και συγχώνευσης τμημάτων στο 3ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής και τη δημιουργία τμήματος με 29 μαθητές!!! Δυστυχώς όμως τώρα λαμβάνουμε γνώση και για ενέργειες συγχώνευσης τμημάτων σε Γυμνάσια της Αγίας Παρασκευής και την δημιουργία πολυμελών τμημάτων με 27 και 28 μαθητές. Επιπρόσθετα δεν λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διαγνωσμένες από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Δημόσιο Νοσοκομείο).

Μία τέτοια κατάσταση συμβαίνει στην Α΄τάξη του 1ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, όπου ενώ ο αρχικός σχεδιασμός του σχολείου ήταν για τέσσερα τμήματα και λίγο πριν τον αγιασμό, με προφορική εντολή τα τμήματα έγιναν τρία τρία με 27 και 28 μαθητές. Στο καθένα από τα τρία τμήματα υπάρχουν πέραν του ενός μαθητή / τριας με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 του νόμου 3699/2008 (ΦΕΚ 199/Α/2008), και αρκετές περιπτώσεις μαθητών / τριών με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία κτλ. Οι διαγνώσεις αυτές έχουν κατατεθεί στο σχολείο από τους γονείς.

Αντίστοιχη ενημέρωση έχουμε λάβει από γονείς και για το 5ο γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής καθώς ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για την πλήρως τεκμηριωμένη εισήγηση του σχολείου για τη διατήρηση, όπως και την περσινή χρονιά, των τριών τμημάτων της Β΄τάξης.  Γνωρίζουμε ότι και στην υπηρεσία σας έχουν φτάσει δεκάδες τηλεφωνικές οχλήσεις και έγγραφες διαμαρτυρίες σχετικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα από τους γονείς που είναι ανάστατοι. Αντίστοιχες οχλήσεις, τις οποίες θεωρούμε πέρα για πέρα δικαιολογημένες, έχουμε δεχτεί οι Σύλλογοι Γονέων και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής Αγίας Παρασκευής και ήδη έχουμε ενημερώσει προφορικά τις Διευθύνσεις των Σχολείων, την ΔΔΕ Β΄Αθήνας και την Περιφερειακή Διεύθυνση.

Φέτος έχουν εκδηλωθεί δεκάδες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις από γονείς και μαθητές σε όλη την Ελλάδα οι οποίες και θα κλιμακώνονται καθημερινά γιατί οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων είναι επιλεγμένη πρακτική του Υπουργείου ώστε να μειώσει τις προσλήψεις των απαραίτητων για τα σχολεία μας εκπαιδευτικών. Τα παιδιά μας δεν είναι νούμερα και αριθμοί και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε να στοιβάζονται σε αίθουσες 27, 28 και 29 μαθητές. Επιπλέον υπάρχουν οι κείμενες νομοθεσίες που προβλέπουν την κατανομή των τμημάτων όταν υπάρχουν μαθητές / τριες. με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ζητάμε
• Να μην προχωρήσετε σε υποχρεωτικές μεταφορές μαθητών σε άλλα γυμνάσια για να μπορέσετε να υλοποιήσετε τις συγχωνεύσεις τμημάτων.
• Να ανακαλέσετε την απόφασή σας για τη δημιουργία τριών τμημάτων Α΄τάξης στο 1ο γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής και να προχωρήσετε στον αρχικό σχεδιασμό της σχολικής μονάδας που προέβλεπε τέσσερα τμήματα.
• Να εγκρίνετε το αίτημα της σχολικής μονάδας του 5ου γυμνασίου για τη διατήρηση των τριών τμημάτων Β΄τάξης.

Αγία Παρασκευή, 13-09-2024

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής

Προς
κο Κ.Πιερρακάκη, Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
κα Ζ.Μακρή, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
κο Γ.Κατσαρό, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής
κο Ι.Μπουσδούνη, Διευθυντή Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας
κο Α.Νικολόπουλο, Διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής
κο Α.Αλεξανδρή, Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας
Κοιν
κο Γ.Μυλωνάκη, Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής
κα Μ.Θεοδώρου, Διευθύντρια 1ου Γυμνασίου Αγ.Παρασκευής
κα Ε.Κωνσταντίνου, Διευθύντρια 5ου Γυμνασίου Αγ.Παρασκευής»

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο X (Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.