«Νίκη Πολιτών»: Ο πολιτισμός στην Αγία Παρασκευή έχει σπουδαίο παρελθόν, για να απαξιώνεται

Η προσπάθεια της Δημοτικής αρχής Μυλωνάκη, να διαφημίσει ότι πρώτη φορά γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις «με ταυτότητα και συνοχή» (όπως γράφουν) στην Αγία Παρασκευή, δείχνει άγνοια της ιστορίας της πόλης μας και μεθοδευμένη απαξίωση του πλούσιου πολιτιστικού παρελθόντος της.

Ένας γρήγορος απολογισμός των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Δημαρχίας μας,(μη υποτιμώντας ότι έγινε πριν από εμάς π.χ. τα «χίλια τραγούδια στο δάσος» αλλά και μετά) έχει ως εξής·

  1. Μουσικό φεστιβάλ «SummERTime» με συνδιοργάνωση Δήμου Αγίας Παρασκευής & ΕΡΤ, επί τρία συνεχόμενα χρόνια (21 βραδιές με τα πρώτα ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής το 2016, 21 βραδιές το 2017, 10 βραδιές το 2018).

Τελευταία εκδήλωση, κάθε χρόνο, ήταν η βραδιά των τοπικών μας Χορευτικών Συλλόγων.

  • Τις συναυλίες αυτές καταψήφιζε ο κ. Μυλωνάκης.

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Θαν. Βέγγος» από τον Ιούλιο καθημερινά στον όμορφο χώρο του Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου «Στ. Κώτσης», μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, με πρωτοφανή συμμετοχή κινηματογραφόφιλων και με δυο προβολές 9-11 και 11-1 όπως όλα τα θερινά σινεμά (φέτος είχαμε μια προβολή).

Σημειώνουμε ότι υπήρχε χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ τώρα τα αυτοκίνητα είναι πάνω στα πεζοδρόμια της οδού Νεαπόλεως.

  • Κάθε χρονιά είχαμε Συναυλία στις 25 Ιουλίου, παραμονή της εορτής της πολιούχου Αγ. Παρασκευής, στην Πλατεία «Μελίνα Μερκούρη».
  • Οι Πολιτιστικές Συναντήσεις «Αλ. Κοντόπουλος» στον κατάμεστο, κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της οδού Κοντοπούλου, για δέκα βράδια με εξαιρετικές εκδηλώσεις πρώτης ποιότητας.

Εδώ εμφανίστηκαν μέχρι το 2023, τα πρώτα ονόματα της Ελληνικής μουσικής, θεατρικής και λογοτεχνικής σκηνής.

  • Το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής στο Πάρκο «Στ. Κώτσης», θεσμός 17 ετών, με συμμετοχή της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας του Δήμου μας.

Δυστυχώς είναι κάτι που «εγκληματικά» και απολύτως αδιανόητα το σταμάτησε η Δημοτική αρχή Μυλωνάκη χωρίς να εξηγήσει γιατί, παρότι ο Δήμος μας ήταν πρωταγωνιστής στη δημιουργία του.

  • Εκδηλώσεις στον ΙΟΛΑ

Το 2018 διοργανώσαμε εκδηλώσεις στον κατάμεστο κήπο του ΙΟΛΑ, για 7 συνεχόμενα βράδια (ποιος δεν θυμάται την συναυλία Ευ. Ρεμπούτσικα – Ελ. Πασπαλά).

Σημειώνουμε εδώ, ότι την αγορά – απόκτηση Ιόλα καταψήφισαν οι Μυλωνάκης – Ζορμπάς, ο δε κ. Μυλωνάκης, που τώρα εμφανίζεται ως υπέρμαχος του Πολιτισμού, έκανε αποτυχημένη (ευτυχώς) προσφυγή στην Περιφέρεια να την ακυρώσει.

  • Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου χάριζε Μουσικές βραδιές στις γειτονιές της πόλης μας.

ΟΛΕΣ αυτές οι εκδηλώσεις ήταν δωρεάν για το κοινό, αθροιστικά ήταν άνω των 45, είχαν κατά τεκμήριο πολύ μεγάλη επιτυχία και συνολικά κόστιζαν αρκετά λιγότερο από τις εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού.

Δεν απαξιώνουμε καθόλου τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου 2024, ευχόμαστε να πετύχουν και τις χαιρετήσαμε, με ερωτηματικά για το κόστος (φτάνει όντως τις 300.000€;) και την διαφάνεια στην επιλογή Εταιρείας ή Εταιρειών με την οποία συνεργαζόμαστε.

Είμαστε όμως, υποχρεωμένοι να θυμίσουμε τα υπέροχα Πολιτιστικά καλοκαίρια 2015-19.

ΥΓ1:  Για την «ταυτότητα και συνοχή» κάποιων εκδηλώσεων του φετινού Σεπτέμβρη (π.χ. Ικέτιδες και μαζί Αργυράκη) να μας επιτραπεί να έχουμε διαφωνίες.

ΥΓ2:  Πάρα πολλοί Δήμοι «αγοράζουν» εκδηλώσεις κάθε Σεπτέμβρη, κλασσικό παράδειγμα πετυχημένο οι γειτονικοί. Είναι καταρχάς υπόθεση χρημάτων.

Η ποιότητα, το πολιτιστικό στίγμα και το πως λαμβάνονται οι αποφάσεις, είναι καθοριστικοί παράγοντες για το τι «θα μείνει» στην πόλη.

5 Σεπτεμβρίου 2024

Το Γραφείο Τύπου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής»

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο X (Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.