Λόφος Τσακού – Το Πρωτοδικείο διατάσσει έρευνα για ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισμα (DOC)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Όπως είχε ενημερώσει από τις 14 Ιουλίου 2024, αποκλειστικά και δημόσια, το aparaskevi-images.gr το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή του Δήμου Αγίας Παρασκευής σχετικά με τα όρια του δήμου στο  λόφο Τσακού. Στο άρθρο  “Βόμβα” Δημάρχου Αποστολόπουλου για λόφο Τσακού – Εκτός παιχνιδιού η Αγία Παρασκευή (DOC, VD)»  αναφέρεται εκ πρώτης η απόφαση όπως αυτή ανακοινώθηκε στο Δ.Σ. του Δήμου Παπάγου-Χολαργού από τον Δήμαρχο κ. Ηλία Αποστολόπουλο και εκκρεμούσε η καθαρογραφή της για να δούμε το σκεπτικό του Πρωτοδικείου. Εντέλει, μετά την έκδοση και απόδοσής της στους ενδιαφερόμενους αντίδικους διαπιστώνεται ότι ανοίγει επίσημα ένα πολύ μεγάλο ζήτημα.

Σύμφωνα με την απόφαση 1903/2024 (την οποία διαθέτει εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά το aparaskevi-images.gr) :

Το Πρωτοδικείο απορρίπτει την αγωγή, αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης και διορίζει πραγματογνώμονα.

Ζητά από τον επιμελέστερο διάδικο (προφανώς τον όμορο δήμο όπως θα φανεί παρακάτω) να προσκομίσει σημαντικά στοιχεία τα οποία αναφέρονται μεν, αλλά δεν προσκομίστηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος, δηλαδή α) βεβαίωση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας περί του δασικού ή μη χαρακτήρα του επίδικου ακινήτου με αναφορά στον κυρωθέντα δασικό χάρτη της οικείας περιοχής, β) βεβαίωση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας σχετικά με την υποβολή ή μη αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη αναφορικά με το επίδικο ακίνητο και  γ) αεροφωτογραφίες της περιοχής των ετών 1937, 1939, 1945, 1959, 1967 και  1978.

Ο πραγματογνώμονας καλείτε μετά από διάστημα 60 ημερών και αφού λάβει όλα τα στοιχεία, να γνωμοδοτήσει:

Α) αν η συγκεκριμένη έκταση (ΚΑΕΚ 05 148 04 20 002/0/0) αποτελεί εν όλω ή εν μέρει δασική ή εκχερσωμένη παράνομα πρώην δασική έκταση ή συμπεριλαμβανόταν σε έκταση που είχε κηρυχθεί αναδασωτέα, ποια είναι η φύση των ακινήτων με τα οποία συνορεύει και ποια είναι η δέουσα ερμηνεία των αεροφωτογραφιών των ετών 1937, 1939, 1945, 1959, 1967 και  1978 σχετικά.

Β) για το χρονικό σημείο κατά το οποίο ρυμοτομήθηκε και εντάχθηκε σε σχέδιο πόλεως, ο χαρακτηρισμός και οι συνέπειες αυτού του χαρακτηρισμού ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ειδικότερα να διευκρινιστεί αν συμπεριλαμβανόταν στο ρυμοτομικό διάγραμμα που συνόδευε το από 27/1/1953 Βασιλικό Διάταγμα «περί επεκτάσεως του σχεδίου ρυμοτομίας Χολαργού (Αττικής) και των όρων δομήσεως αυτού» και στο από 2/4/1985 Προεδρικό Διάταγμα «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης της πυκνοδομημένης περιοχής του λόφου «Τσακού» των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Χολαργού» και το εάν απαιτείτο πράξη υλοποίησης των ως άνω σχεδίων ή άλλες προϋποθέσεις προκειμένου να επέλθουν οι έννομες συνέπειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Γ) για το εάν το γεωτεμάχιο περιλαμβάνεται ολικά ή μερικά: α) στην έκταση των 1600 στρεμ. που μεταβιβάστηκε με την υπ. αρ. 13/1951 απόφαση του Πολεμικού Συμβουλίου β) στην έκταση των 259 στρεμ. που μεταβιβάστηκε με την υπ. αρ. 3/20-9-1974 απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας γ) στην χαρακτηριζόμενη ως «ΖΩΝΗ Α» στο από 30/11/1970 σχεδιάγραμμα του Αρχηγείου Στρατού, στο οποίο παραπέμπει το υπ. αρ. 303/5-2-1974 ν.δ/γμα «περί ρυθμίσεως εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί εκτάσεων τινών μεταξύ Δημοσίου και Ταμείου Εθνικής Αμύνης».

Δ) για το χρονικό σημείο κατά το οποίο εντοπίζονται για πρώτη φορά εντός του επίδικου γεωτεμαχίου οι πρώτες κατασκευές και

Ε) για κάθε άλλο στοιχείο πρόσφορο για τη διάγνωση της υπό κρίση διαφοράς.

Εν περιλήψει, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής βασίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα του 1985, για το οποίο όμως δεν είναι γνωστό εάν και πως επικυρώθηκε στη συνέχεια για το δήμο! Από την άλλη ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού στηρίζεται σε Βασιλικό Διάταγμα του 1953 που επεκτείνει το ρυμοτομικό του σχέδιο και στη συνέχεια εμπλέκεται και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας με τις παραχωρήσεις εκτάσεων σε αξιωματικούς που έγιναν  με την ίδρυση του ΑΟΟΑ. Τέλος το Ελληνικό Δημόσιο ανατρέχοντας σε τουρκικά διατάγματα επί Οθωμανικού κράτους και επί της νομοθεσίας που λέει πως ότι δεν είναι ιδιοκτησία ανήκει στο κράτος, προβάλει διεκδίκηση της έκτασης.

Ο πιο αδύναμος κρίκος όπως φαίνεται είναι η Αγία Παρασκευή. Επί της ουσίας πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο ο γειτονικός δήμος με τις διάφορες παραχωρήσεις και την Εθνική Άμυνα. Ανοίγεται δε ζήτημα πως δημιουργήθηκαν τα κτίρια σε έναν χώρο που τελούσε υπό ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση.

Όπως γίνεται αντιληπτό η διαμάχη και η ασάφεια των συγκεκριμένων συνόρων υπάρχει από ιδρύσεως του Δήμου. Γιατί λοιπόν αφέθηκε να αδρανήσει και δεν ξεκαθαρίστηκε από την αρχή;

Γιατί η διαδικασία – έρευνα που ζητάει το Πρωτοδικείο Αθηνών εν έτη 2024 δεν έγινε από τους ενδιαφερόμενους Δήμους προγενέστερα;

Είναι γεγονός πως το θέμα αυτό ήρθε έντονα στη δημοσιότητα από το aparaskevi-images.gr τον Ιανουάριο του 2019 όταν η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την δημιουργία «μπαλονιού» σε αθλητικό χώρο στο επίδικο γεωτεμάχιο. Τότε λόγω της δημοσιότητας αναγκάστηκε η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου να οδηγήσει το θέμα στις δικαστικές αίθουσες, πρόχειρα και χωρίς ισχυρές βάσεις όπως αποδείχτηκε. Επανήλθαμε το 2020, επί θητείας Ζορμπά, όταν έγινε προσπάθεια συνεργασίας των δύο Δήμων με πρόταση του Δημάρχου Αποστολόπουλου, η οποία απορρίφθηκε. Εκτός αυτών δεν υπήρξε ποτέ κάποια επίσημη ενημέρωση από το Δήμο. Προφανώς ούτε η αντιπολίτευση γνώριζε ότι αυτή ήταν η 3η εκδίκαση της υπόθεσης και πως υπήρχαν έτερες διεκδικήσεις (Δημόσιο, ΤΕΘΑ) από το 2020!

Πραγματικά βγαίνουν στο φως δυσμενή γεγονότα που θα μπορούσαν πολύ εύκολα και με διάθεση συνεργασίας να έχουν επιλυθεί προ πολλού. Από την άλλη, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποιοι προγενέστεροι δήμαρχοι δεν επιθυμούσαν τη συνεργασία, αλλά απέβλεπαν στην ξεκάθαρη εξ ολοκλήρου απόκτηση της έκτασης, όφειλαν να κινηθούν δυναμικά και με ισχυρά στοιχεία να την διεκδικήσουν και όχι να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου αφήνοντας τους υπόλοιπους σε άγνοια κινδύνου!!! Ολέθριες καταστάσεις και οι ευθύνες μεγάλες. Ορκίστηκαν να υπερασπίζονται το έννομο συμφέρον του Δήμου, τι δεν κατάλαβαν;;;!!!

Πλέον, κατά τα φαινόμενα, η μόνη λύση είναι η συνεργασία με τον όμορο Δήμο, αν δεν θέλουμε να χάσουμε ολόκληρο το λόφο Τσακού. Και μάλιστα απαιτείται εγρήγορση διότι σε 2-3 μήνες θα υπάρξει η σχετική γνωμοδότηση. Ο Δήμος οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα σύννομα μέσα που διαθέτει, νομικά και μη, για να μπει και πάλι στο παιχνίδι. Καλό θα ήταν για μια φορά να δράσει ενωμένος, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, με κοινή γραμμή για το καλό όλων.

Πάντα πρώτο στην ενημέρωση το “aparaskevi-images.gr”

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.