Γιαβάσειο – Η MILORA AE κάνει προτάσεις. Τι λέει όμως ο Δήμος; (DOC)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το έργο ανέγερσης του Δημαρχείου σταμάτησε, το κολυμβητήριο δεν ξεκίνησε καν, στον λόφο Τσακού εισπράξαμε δικαστική ήττα και το Γιαβάσειο αναμένει την εκδίκαση της Αγωγής, αν και τουλάχιστον εκεί κερδίσαμε στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

Μετέωρη λοιπόν προς το παρόν η κατάσταση αποκατάστασης του Γιαβασείου κληροδοτήματος, αφού η ανάδοχος εταιρεία MILORA ΑΕ τα βρήκε σκούρα και ζημιώνεται οικονομικά όπως υποστηρίζει. Άλλο ένα φάντασμα του παρελθόντος που σκάει στα χέρια του νυν Δημάρχου Γιάννη Μυλωνάκη. Η νυν δημοτική Αρχή όμως εντείνει τις προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης και συνέχισης του εκεί έργου.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει επανασυστάθηκε η Επιτροπή Γιαβασείου (14/2/2024) που είχε αδρανοποιηθεί και ξεκίνησε συνομιλίες με την MILORA. Αποτέλεσμα αυτών η 5σέλιδη επιστολή προς το Δήμο Αγίας Παρασκευής (12/7/2024) με θέμα τις προτάσεις της εταιρείας.

Στην επιστολή αυτή -που δημοσιεύει αποκλειστικά το aparaskevi-images.gr – η MILORA αναφέρεται εκ νέου στο σφάλμα του τοπογραφικού που αφορά την πάροδο της οδού Αγίας Ειρήνης στην πίσω πλευρά του κτιρίου και ζητά την άμεση αποκατάστασή του από το Δήμο. Επίσης, αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την Εφορία Αρχαιοτήτων που οδηγεί το έργο σε 5ετή καθυστέρηση, όπως αναφέρεται. Αναλυτικές πληροφορίες και για τα δύο ζητήματα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Αναφέρει δε τις οικονομικές θετικές ζημιές που υπέστη, όπως καταβολή μισθωμάτων χωρίς δυνατότητα χρήσης, αντιστηρίξεις όμορων ιδιοκτησιών, αμοιβές και έξοδα αρχαιολόγων, κ.λπ.. Προς το Δήμο έχει καταβάλει το ποσό των 430.000€ ως μισθώματα.

Μεταξύ άλλων η εταιρεία στην επιστολή της αναγράφει ότι ανέθεσε σε δύο εταιρείες να επανεκτιμήσουν την εμπορική αξία του ακινήτου και αναφέρει αναλυτικά τις εκτιμήσεις τους.

Βάση όλων αυτών προτείνει τα εξής:

Α)Την απόκτηση «δικαιώματος εκμετάλλευσης» για περίοδο 99 ετών συνολικού τιμήματος 7.000.000€ με τους όρους:

  • Αφαίρεση των καταβληθέντων μισθωμάτων (430.000€)
  • Καταβολή 1ης δόσης κατά την υπογραφή του συμβολαίου  1.000.000€
  • Καταβολή 2ης δόσης εντός του επόμενου έτους 1.000.000€
  • Καταβολή 3ης δόσης εντός του επόμενου έτους 1.000.000€
  • Εξόφληση υπολοίπου εντός 30 ημερών από την αποπεράτωση του έργου με αφαίρεση από το υπόλοιπο τίμημα των εξόδων της αρχαιολογικής έρευνας όπως αυτά θα αποδεικνύονται από τα σχετικά παραστατικά.

Β) Την απόκτηση «δικαιώματος εκμετάλλευσης» για περίοδο 50 ετών συνολικού τιμήματος 5.500.000€ με τους όρους:

  • Αφαίρεση των καταβληθέντων μισθωμάτων (430.000€)
  • Καταβολή 1ης δόσης κατά την υπογραφή του συμβολαίου  1.000.000€
  • Καταβολή 2ης δόσης εντός του επόμενου έτους 1.000.000€
  • Εξόφληση υπολοίπου εντός 30 ημερών από την αποπεράτωση του έργου με αφαίρεση από το υπόλοιπο τίμημα των εξόδων της αρχαιολογικής έρευνας όπως αυτά θα αποδεικνύονται από τα σχετικά παραστατικά.

Με την υποχρέωση ο Δήμος να εγγυηθεί εγγράφως την ολοκλήρωση και το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας χαρακτηρισμού της παρόδου Αγίας Ειρήνης ως δημοτικής οδού, δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί 5 χρόνια (!) χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα. Όλες τις λοιπές εκκρεμότητες του οικοπέδου θα τις αναλάβει η MILORA AE.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η δημοτική Αρχή είναι αρνητική στην πρόταση αυτή. Ήδη, από την αρχή έχει πλήρως αποσαφηνίσει ότι θα πράξει ό,τι τυχόν απαιτείται για να συνεχισθεί το έργο, αλλά όχι σε βάρος του δημοτικού συμφέροντος, όπως αυτό εκάστοτε προσδιορίζεται και οριοθετείται από τα αρμόδια δημοτικά όργανα. Περιμένουμε λοιπόν κάποια επίσημη ενημέρωση για το πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα και εάν τυχόν διαθέτει κάποια αντιπρόταση.

Γεννιούνται όμως κάποια εύλογα ερωτήματα προς την εν λόγω εταιρεία. Όταν παρέλαβε τα σχετικά έγγραφα και το τοπογραφικό από το Δήμο Αγίας Παρασκευής και πριν ξεκινήσει τις εργασίες δεν όφειλε να κάνει έναν έλεγχο στα βασικά σημεία τουλάχιστον; Δεν γνώριζε (!) ότι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας βρίθει από αρχαία ευρήματα σε κάθε σημείο του; Δεν ήταν στα αναμενόμενα ότι θα εμπλακεί η Εφορία Αρχαιοτήτων; Ακόμη κι ο ποιο αδαής το γνωρίζει και δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν πλέον. Μάλιστα, σε σταθμούς του Μετρό και σε κεντρικές πλατείες τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν τουριστικά αξιοθέατα.

Γίνεται αντιληπτό, ότι η εταιρεία δεν θέλει να εγκαταλείψει το έργο, απλά προσπαθεί να κερδίσει περισσότερα οφέλη εκμεταλλευόμενη και το γεγονός της αδράνειας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Σειρά του Δήμου να κινηθεί έξυπνα.

Υ.Γ. Το πρόσφατο έγγραφο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σχετικά με την πορεία των ανασκαφών.

Πάντα πρώτο στην ενημέρωση το “aparaskevi-images.gr”

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.