“Βόμβα” Δημάρχου Αποστολόπουλου για λόφο Τσακού – Εκτός παιχνιδιού η Αγία Παρασκευή (DOC, VD)

Ελληνικό Δημόσιο και Ταμείο Εθνικής Άμυνας μπαίνουν στο παιχνίδι των διεκδικήσεων στο λόφο Τσακού!!!

Γράφει η Λένα Μαρκή

Με έκπληξη, και μάλιστα όχι ευχάριστη, ακούσαμε τα όσα είπε ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, στην έναρξη της 12ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του όμορου Δήμου στις 11/7/2024 για τη διαμάχη των δύο δήμων σχετικά με τα σύνορα στο λόφο Τσακού.

Όπως ενημέρωσε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λόφου Τσακού συνεκδικάστηκαν ενώπιον του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 19-12-2023 η από 4-9-2019 αγωγή του Δήμου Αγίας Παρασκευής κατά του Δήμου Παπάγου-Χολαργού με κύρια παρέμβαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και του Ελληνικού Δημοσίου. Η απόφαση του Πρωτοδικείου απέρριψε την αγωγή του Δήμου μας, αναβλήθηκε η έκδοση οριστικής απόφασης και διατάχθηκε ορισμός πραγματογνώμονα για να δουν ακριβώς τι μέλει γενέσθαι. Η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και αποδοθεί στους Δήμους. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, σκοπός του κ. Αποστολόπουλου είναι να ξεκινήσει μια επικοινωνία με το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, μήπως αλλάξει ρότα ο Δήμος (όπως είπε) και να καταλάβει ότι πλέον στο χώρο δεν έχει κάποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς και θελήσει να συνεργαστεί για την κατασκευή του κολυμβητηρίου που θέλει να υλοποιήσει ο όμορος Δήμος.  

.

ΠΕΡΙΦΡΑΣΤΙΚΑ: Με την απόφαση του Πρωτοδικείου ο μεγάλος χαμένος είναι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Αλλά και ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού αποκτά πρόβλημα, γιατί την πολυετή διαμάχη των δύο εκμεταλλεύονται το ΤΕΘΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και προβάλουν αξιώσεις στο λόφο Τσακού!!!

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ: Το θέμα έχει ένα πολύ δύσκολο ιστορικό όπως φαίνεται από τις αιτήσεις των αντιδίκων που δεν είναι μόνο οι δύο Δήμοι (Αγίας Παρασκευής και Παπάγου-Χολαργού) αλλά πλέον συνολικά τέσσερις μαζί με το ΤΕΘΑ και το Ελληνικό Δημόσιο! Από τα λεγόμενα του δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου η Αγία Παρασκευή έχασε, βγήκε δηλαδή από το παιγνίδι. Και το θέμα παραπέμπεται σε εμπειρογνώμονα, για να γνωμοδοτήσει σε θέματα Πολεοδομικά, Τεχνικά και επιμετρητικά πως θα διαχωριστεί ο λόφος Τσακού. Είναι πολύ βασικό να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Το ΤΕΘΑ διεκδικεί μέρος της έκτασης καταθέτοντας Βασιλικά Διατάγματα, Αποφάσεις και παραχωρητήρια. Το Δημόσιο στηρίζει τις αξιώσεις του στον δασικό χαρακτήρα της επίδικης έκτασης. Διεκδικήσεις που ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει στα χέρια του από τον Φεβρουάριο του 2020.

Λόφος Τσακού: η κίτρινη γραμμή τοποθετεί τα όρια σύμφωνα με το Κτηματολόγιο και το Τοπικό Ρυμοτομικό και το σκιασμένο τμήμα είναι το αμφισβητούμενο από τον Παπάγο-Χολαργό

Το ζήτημα των ορίων έχει έρθει πολλάκις στην επικαιρότητα στο παρελθόν και μάλιστα το aparaskevi-images.gr επέμενε έντονα σε αυτό ήδη από τις 27/1/2019 όταν δημοσίευσε την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής στις 24/1/2019 να χρηματοδοτήσει την κατασκευή «μπαλονιού»  σε γήπεδα του όμορου Δήμου και επανήλθε με πληθώρα άρθρων. Γιατί ως γνωστόν, ενώ θεωρητικά τα όρια βρίσκονται στην κορυφογραμμή του λόφου, ο γείτονας δήμος έχει εισχωρήσει από σειρά ετών στο νταμάρι δημιουργώντας ολόκληρο σύμπλεγμα αθλητικών εγκαταστάσεων. Με την τότε δημοτική Αρχή να αδρανεί και να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει το έργο και μόλις στη λήξη της θητείας της, 4/9/2019, ο τότε Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος προβαίνει στην προαναφερόμενη αγωγή κατά του Παπάγου-Χολαργού. Έκτοτε, δεν γνωρίζουμε αν έγιναν κάποιες κινήσεις από τον επόμενο Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά σχετικά με το νομικό σκέλος του θέματος.

Είχαμε επίσης δημοσιεύσει την επιστολή που εστάλη στις 8/7/2020 από τον κ. Αποστολόπουλο προτείνοντας στον κ. Ζορμπά την δημιουργία από κοινού σύγχρονου κολυμβητηρίου με χρηματοδότηση (στον Προϋπολογισμό του Δήμου Παπάγου Χολαργού) από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο κ. Ζορμπάς το απέρριψε. Με ποιο σκεπτικό; Για να εισπράξει την δόξα από το κολυμβητήριο της Νέας Ζωής που κατέληξε ένα φιάσκο για τον Δήμο μας; Ενώ αρχικά φαίνεται να βλέπει θετικά την πρόταση (ΕΔΩ περίπου στο 40′ του βίντεο), στη συνέχεια εκείνο που έκανε ο πρώην Δήμαρχος Β. Ζορμπάς ήταν να μπλοκάρει στο ΣΥΠΟΘΑ την χωροθέτηση του νέου κολυμβητηρίου του Δήμου Παπάγου Χολαργού στον λόφο Τσακού.

Στο προσκήνιο μπαίνει τότε και ο Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή) ο οποίος για άλλη μία φορά “διάβασε” τις εξελίξεις και έγκαιρα έκανε τις προτάσεις του. Δύο φορές στην περίοδο Διοίκησης Ζορμπά είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε επισκεφθεί τον Δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού για να ενημερωθεί και να συνδράμει, ώστε να τα βρουν οι δύο Δήμοι….

Ο κ. Οικονόμου επανέφερε το θέμα πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2024, στο Δημοτικό Συμβούλιο θέτοντας το ερώτημα αν έγινε κάποια συνάντηση με τον όμορο Δήμο και μήπως το θέμα αυτό, ανεξάρτητα από το τρέχον έργο του κολυμβητηρίου, πρέπει να εξεταστεί εκ νέου. Αλλά πάλι δεν πήρε απάντηση. Ίσως η νέα δημοτική Αρχή ήθελε να δει τι θα γίνει με το δικό μας κολυμβητήριο ή δεν έδωσε τόση σημασία γιατί πίστευε ότι είχε χρόνο να το δει. Τώρα όμως πρέπει να εξετάσει σοβαρά το θέμα και να συζητήσει με τον όμορο Δήμο.

.

Δυστυχώς, μετά την δικαστική απόφαση η διαπραγματευτική μας θέση έχει εξασθενίσει. Το μέλλον θα δείξει αν μπορούμε να περισώσουμε κάτι. Παρόλο που υπάρχουν πολλά στοιχεία υπέρ μας όπως τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά, οι τροποποιήσεις, η αμετάκλητη απόφαση 50/1938 του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου για τα όρια των δύο Δήμων και πολλά άλλα γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα προς τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν και δεν ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία αυτά από το δικαστήριο; Γιατί δεν ήρθαμε σε συνεννόηση κι εμείς με τους δημόσιους φορείς για να διευθετήσουμε το θέμα και να εξασφαλίσουμε παραχωρητήρια, όπως έκανε ο γειτονικός Δήμος;

Διαχρονικές παθογένειες και λάθη επί λαθών που τα πληρώνει η πόλη. Πλέον επαφιόμαστε στον νυν Δήμαρχο Γιάννη Μυλωνάκη που έχει αποδείξει ότι διαθέτει διαλογική τακτική και σύγχρονη σκέψη και θα προχωρήσουμε σε μια παραίνεση προς στους δημοτικούς άρχοντες. Έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Γιώργος Οικονόμου έχει εμπειρία σε πολλά θέματα και βλέπει μακριά. Επίσης, έχει διάθεση να βοηθήσει, έχει γνήσιο ενδιαφέρον για την Αγία Παρασκευή και σε καμιά περίπτωση δεν κινείται από λόγους προσωπικής φιλοδοξίας. Ας τον ακούνε λίγο περισσότερο. Θα ωφεληθεί η πόλη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η απραξία και η έλλειψη βούλησης για συνεργασία και συνεννόηση με τον Δήμο Παπάγου Χολαργού της Διοίκησης Σταθόπουλου, οδήγησε στο τέλος της θητείας του σε έναν δικαστικό αγώνα που αποδείχτηκε ολέθριος για τον Δήμο μας. Έβαλε στο παιγνίδι ενεργά το Ελληνικό Δημόσιο και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, που μέχρι τότε δεν μας είχαν ενοχλήσει. Ο κ. Ζορμπάς είχε την ευκαιρία να λύσει το θέμα και να αποδεχτεί την πολύ λογική και συμφέρουσα λύση που πρότεινε ο Ηλίας Αποστολόπουλος. Στην αρχή συμφώνησε. Αλλά μετά άλλαξε γνώμη. Αυτό το “κουσούρι” το έχει και το κάνει συχνά σε πάρα πολλά θέματα. Είχε επίσης την ευκαιρία να δεχτεί τις απόψεις της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του Γιώργου Οικονόμου. Είχε όμως πάρει τις αποφάσεις του, να μπλοκάρει το κολυμβητήριο του όμορου Δήμου, για να αποφεύγονται οι συγκρίσεις και να προωθήσει το κολυμβητήριο της Νέας Ζωής, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, πιστεύοντας ότι αυτό θα του χαρίσει την επανεκλογή. Τα γεγονότα όμως τον διέψευσαν και η προχειρότητα μας οδήγησε στο γνωστό φιάσκο. Να θυμίσουμε ότι η μελέτη του κολυμβητηρίου του Δήμου Παπάγου Χολαργού είχε 500 θέσεις θεατών και 250 θέσεις στάθμευσης! Η δε χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί από τον Δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο και δεν θα κόστιζε το παραμικρό στην Αγία Παρασκευή! Τώρα αυτό που απομένει είναι να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και σε συνεννόηση με τον όμορο Δήμο να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε.

Αξίωση Ταμείου Εθνικής Άμυνας
Αξίωση Ελληνικού Δημοσίου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Δημάρχου Αποστολόπουλου, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε να έχει σοβαρές αξιώσεις για το λόφο Τσακού από το θέμα του «μπαλονιού» (2019, όταν και δημοσίευσε το θέμα το aparaskevi-images.gr). Παρόλα αυτά και πάλι δεν προχώρησε σε κινήσεις για να ισχυροποιήσει τη θέση του, αντίθετα με τον όμορο Δήμο που κινήθηκε μεθοδικά και οργανωμένα. Μπορείτε να διαβάσετε και να ακούσετε λεπτομέρειες για τη θέση του γείτονα δήμου, τα στοιχεία που επικαλείται στο Δ.Σ. το Μάρτιο του 2019 και πως περιγράφετε η συμμετοχή παραγόντων του Δήμου μας σε συναντήσεις που μας εκθέτουν στο άρθρο  «Ένα μπαλόνι που μας εκθέτει … Τι λέγεται στην άλλη πλευρά του λόφου Τσακού; (VD)»  που δημοσιεύσαμε στις 4/3/2019.

Παράλληλα, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το θέμα, δημοσιεύσεις του aparaskevi-images.gr που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και βίντεο από τις αντιδράσεις της εκάστοτε δημοτικής Αρχής μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ .

Πάντα πρώτο στην ενημέρωση το “aparaskevi-images.gr”

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.