Κολυμβητήριο: τα έγγραφα που καταρρίπτουν τα γαλάζια μπαλόνια του φιάσκου (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Πριν ένα χρόνο σχεδόν, στις 14 Ιουλίου 2023, περιχαρής η τότε δημοτική Αρχή Ζορμπά μετά του τότε Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη υπογράφουν τη σύμβαση του έργου ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ μετά της Αναδόχου Εταιρείας «ΩΡΙΩΝ Α.Τ.Ε.» αξίας 4.997.383,47€ με Φ.Π.Α. (προ εκπτώσεως ήταν 6.605.000 €). Θα θυμάστε βέβαια το εορταστικό κλίμα της ημέρας και τα μπαλόνια σε απαλό γαλάζιο χρώμα που στόλιζαν το χώρο και παρέπεμπαν είτε σε βαφτίσια άρρενος τέκνου, είτε σε εγκαίνια καταστήματος. Όμως απ’ ότι φάνηκε δεν ήταν γούρικο το χρώμα ούτε για τους τότε αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αλλά ούτε για το κολυμβητήριο.

Αισιόδοξος τότε ο κ. Ζορμπάς τοποθετούσε την έναρξη των εργασιών στον Αύγουστο του 2023.

Που κατέληξε όλο αυτό το πανηγύρι θα μάθετε στη συνέχεια.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης η εταιρεία ΩΡΙΩΝ ΑΤΕ ξεκίνησε τις νόμιμες ενέργειες για την εκτέλεση του έργου. Στις 10-8-2023 εκ μέρους του Δήμου υποβάλλεται αίτηση με αρ. πρωτ. 1109357 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-άδειες του ΤΕΕ για την έκδοση της Οικοδομικής άδειας του έργου. Τότε διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σφάλματα στους τίτλους των συμβολαίων, π.χ. αναφέρεται ότι αποκτήθηκαν με διοικητική πράξη, ενώ έγιναν αγοραπωλησίες. Για το λόγο αυτό εμποδίζεται η έκδοση οικοδομικής άδειας και επομένως η έναρξη των εργασιών και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος του αναδόχου.

Κρίνεται βάση νόμου ως υπαιτιότητα του Δήμου με αποτέλεσμα στις 8-3-2024 να κοινοποιείται στο Δήμο Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών από την εν λόγω εταιρεία. Μάλιστα, σε αυτήν αναφέρεται ότι υποβάλλεται όχληση για την αποκατάσταση των θετικών ζημιών που υπέστη. Οι θετικές ζημιές που καλείται να καλύψει ο Δήμος περιλαμβάνουν τη δαπάνη εγκαταστάσεων, την εξυπηρέτηση εγγυητικών καλής εκτέλεσης, ασφάλισης έργου, σταλιών του προβλεπόμενου από το οργανόγραμμα προσωπικού και γενικά έξοδα (δηλαδή το 5% του συμβατικού ποσού περίπου 200.000€).

Εννοείται, ότι εκ των πραγμάτων, ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να κάνει αποδεκτή την Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών του αναδόχου, όπως και έκανε.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΤ 111 (οικόπεδο κολυμβητηρίου Μακεδονίας-Ηπείρου-Μ. Αλεξάνδρου)

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Αγίας Παρασκευής στις 21-5-2018 προς το Γρ. Δημάρχου, τον Γ.Γ. κ. Κασαπίδη, τον Αντι/ρχο Τ.Υ. κ. Κονταξή και τον εντεταλμένο Δημ. Σύμβουλο Τ.Υ. κ. Βλάχο αναφέρονται τα εξής:

Το Ο.Τ. 111 αποτελείται από πέντε (5) ιδιοκτησίες και απαλλοτριώνεται το 1954 με σκοπό τη δημιουργία δημοτικού σχολείου. Από διερεύνηση προκύπτει ότι στο Υποθηκοφυλακείο Αγίας Παρασκευής έχουν κατατεθεί συμβολαιογραφικές πράξεις αγοράς για δύο εκ των ιδιοκτησιών και στο Υποθηκοφυλακείο Χαλανδρίου υπάρχουν ακόμη δύο. Για την πέμπτη ιδιοκτησία δεν υπάρχει καμία καταχώρηση  συμβολαιογραφικής πράξης. Από τα αρχεία των Κοινοτικών – Δημοτικών Συμβουλίων των ετών 1962 έως 1967 αναφέρεται ότι έγινε διακανονισμός για την αγορά της 5ης ιδιοκτησίας ποσού 96.000δρχ. και οι δόσεις αποπληρωμής. Μάλιστα το οικόπεδο θα παραχωρείτο στο Υπουργείο Παιδείας (ΟΣΚ) το οποίο θα πλήρωνε το ποσό της απαλλοτρίωσης του 5ου ιδιοκτήτη συν το ποσό των 200.000δρχ. για την κατασκευή του σχολείου (Πρακτικό Δ.Σ. 10/4-8-1965). Αυτά αναφέρονται και στο Πρακτικό Δ.Σ. 5/23-2-1967 οπότε αποφασίζεται η παραχώρηση του χώρου στον ΟΣΚ. Κατόπιν βρέθηκε συμβολαιογραφική πράξη και με αυτόν τον ιδιοκτήτη, όμως όπως διαπιστώνεται δεν κατατέθηκε ποτέ στο Υποθηκοφυλακείο Χαλανδρίου (όπου υπάρχει πρωτότυπη χαρτοσημασμένη αίτηση), ούτε στο Υποθηκοφυλακείο Αγίας Παρασκευής. Από στοιχεία που καταγράφονται στα Πρακτικά το 1967 φαίνεται να έχει αποζημιωθεί ο εν λόγω ιδιοκτήτης.

Αναλυτικά στοιχεία καθώς και τις ενέργειες που απαιτούνται για την διόρθωση των τίτλων ιδιοκτησίας, μπορείτε να δείτε στο έγγραφο που δημοσιεύεται ακολούθως:

Παρεμπιπτόντως, το ίδιο έγγραφο εστάλη εκ νέου από την αρμόδια Υπηρεσία, συγκεκριμένα στις 19-10-2022, και στην μετέπειτα διοίκηση συμπεριλαμβανομένου του τότε Δημάρχου Β. Ζορμπά και του τότε Αντιδημάρχου Β. Σάρκουλα.  

Οικονομικό πρόβλημα

Όσον αφορά την οικονομική κάλυψη του έργου τα μόνα σίγουρα χρήματα είναι αυτά του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 2.000.000 ευρώ.  Από πλευράς Περιφέρειας που θα χρηματοδοτούσε με ακόμη 2.000.000 ευρώ, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 φαίνονται μόλις 1.000 ευρώ. Όπως επίσης δημοσιεύαμε στις 30/12/2023, πρώτα έπρεπε να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και μετά να γίνει δημοπράτηση του έργου! Γεγονός που δεν έγινε και δημιουργεί ένα ακόμη εμπόδιο στην απόδοση των χρημάτων. Όσο για τις οικονομικές αντοχές του Δήμου … μάλλον είναι αρκετά στενάχωρες προς το παρόν.

Άλλη μια τρύπα στο νερό!

14 Ιουλίου 2023 – 9 Ιουλίου 2024, ένας χρόνος πέρασε και στο χώρο του κολυμβητηρίου δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αντίθετα, έχει αποκλειστεί το μικρό κάτω κομμάτι που είχε δεντροφυτευτεί από τους περίοικους και λειτουργούσε ως παρκάκι.

Επί σειρά 35plus  ετών όλες οι δημοτικές Αρχές φιλοδοξούσαν την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου, αλλά κανείς δεν έπραττε επί της ουσίας. Κανείς δεν αντιμετώπιζε το ουσιαστικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που ήταν γνωστό εγγράφως με βούλες και σφραγίδες από το 2018!!! Επί 35 plus έτη διαπληκτίζονταν για τα μέτρα της πισίνας, για το αν θα γίνει στα Πευκάκια ή μαζί με το Χολαργό (ιδέα που ξαναήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα) και για το αν θα γίνει τελικά κολυμβητήριο ή πλατεία …

Υπήρξε όμως πρόσφορο για πολιτικά και προεκλογικά παιχνίδια. Η Διοίκηση Σταθόπουλου ενήμερη από το 2018 ούτε καν κινητοποιήθηκε. Μάλιστα στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 (10 μέρες πριν τις εκλογές) διερωτάται, μέσω δημόσιας ανακοίνωσης, γιατί δεν προχωρά το κολυμβητήριο. Η μετέπειτα Διοίκηση Ζορμπά ενώ γνώριζε από το 2022 το πρόβλημα με το Κτηματολόγιο, προτίμησε να προβεί στο πανηγυρικό φιάσκο της υπογραφής της σύμβασης περίπου τρεις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μόλις το Δεκέμβριο του 2023, αφού έχει ηττηθεί κατά κόρον, στέλνει το φάκελο για τη διόρθωση του λάθους, ρίχνοντας το μπαλάκι στον επόμενο Δήμαρχο.

Και θα έρθουν αύριο (10/7/24) στη συνεδρίαση της Ειδικής Λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής Μυλωνάκη να ρωτήσουν «… έχουν παρέλθει πάνω από 7 μήνες από τότε που ο Δήμος κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την διόρθωση στο κτηματολόγιο και πάνω από έξι μήνες που αναλάβατε τα καθήκοντά σας. Ποιες επίσημες ή ανεπίσημες ενέργειες έχετε κάνει για να γίνει η διόρθωση και να ξεκινήσει το έργο; Να μας καταθέσετε την επίσημη αλληλογραφία, εφόσον υπάρχει»!

Αιδώς Αργείοι!!! Θα σηκωθούν και οι πέτρες …

Αλήθεια κ. επικεφαλής και πρώην Αντιδήμαρχε, εσείς τι ακριβώς είχατε κάνει στα 4 χρόνια διοίκησης;;; Τι κάνατε από τις 29 Οκτωβρίου 2022 που σας κοινοποιήθηκε το  ιδιοκτησιακό καθεστώς και το λάθος που παρουσιάζεται; Γιατί μαζί με τον πρώην Δήμαρχο προχωρήσατε στην υπογραφή της σύμβασης, όταν γνωρίζατε ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα; Προφανώς, γιατί η νίκη των εκλογών ήταν μεγάλο δέλεαρ και υπεράνω όλων.

STOP λοιπόν και για το κολυμβητήριο. Άλλο ένα φρένο για την πόλη μετά τη διάλυση της σύμβασης του έργου του Δημαρχείου, αφού όλα γίνονται τσαπατσούλικα και χωρίς σχεδιασμό. Και κλέβοντας την φράση του τηλεοπτικού Δημάρχου Κολοκοτρωνιτσίου, Περίανδρου Πώποτα, «Εμπρός, Πίσω» θεωρώ ότι μας περιγράφει τέλεια ως Δήμο.

Πάντα πρώτο στην ενημέρωση το “aparaskevi-images.gr”

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.