Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ “Eκτακτο”: H Απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο που δικαιώνει τους συλλόγους &...

“Eκτακτο”: H Απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο που δικαιώνει τους συλλόγους & κατοίκους στην Αγίας Τριάδος για τα τραπεζοκαθίσματα! (doc)

.Πάντα πρώτο στην ενημέρωση το aparaskevi-images.gr

 ΗΡΘΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΝΤΗ.

ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΟΤΙ:

Πρόκειται για προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης, η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο προσφυγής και αιτήσεως αναστολής 26 περιοίκων (δηλαδή κατοίκων, οι οποίοι διαβιούν πλησίον του συγκεκριμένου χώρου πρασίνου με παιδική χαρά). Νομικά, η προσωρινή διαταγή είναι μια περιληπτική δικαστική απόφαση, η οποία ανακαλείται είτε αυτεπαγγέλτως από το δικαστή είτε κατόπιν αιτήσεως των διαδίκων, εάν μεταβληθούν οι συνθήκες χορήγησής της. Παρά ταύτα, η Διοίκηση υποχρεούται σε συμμόρφωση με αυτήν κατά το άρθρο 95§5 του Συντάγματος για όσο χρονικό διάστημα η προσωρινή διαταγή ισχύει.

Επί της ουσίας, η παραχώρηση έκτασης 74,5 τ.μ. του χώρου πρασίνου στην επιχείρηση οδήγησε σε καταστροφή και αλλοίωση του χώρου φύτευσης, καθώς έγινε επίστρωση με άμμο και χλοοτάπητα, ενώ επιχειρήθηκε και εκσκαφή για τοποθέτηση μόνιμων κατασκευών (βάση για ομπρέλες), η οποία δεν προχώρησε λόγω διαμαρτυρίας κατοίκων.

Σε νομικό πλαίσιο ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορεί να καταστρέφεται πράσινο για να τοποθετούνται τραπεζο-καθίσματα, καθώς έτσι στερούνται οι κάτοικοι έστω και τμήμα ενός χώρου πρασίνου, ο οποίος είναι και ο μοναδικός στην περιοχή. Πρόκειται για μια επιβαρυμένη ήδη περιοχή με πολλή κίνηση και αλίμονο εάν αρχίσει και το τελευταίο κομμάτι πρασίνου να καλύπτεται με τραπεζοκαθίσματα. Υπάρχει παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, του άρθρου 57 του Αστικού Κώδικα, αλλά, επίσης, η απόφαση του Δήμου αντιτίθεται σε παγιωμένη νομολογία των δικαστηρίων της χώρας. Λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επιτρέπεται μόνο με την αυστηρή προϋπόθεση σεβασμού του πρασίνου. Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για χώρο πρασίνου, αλλά για πλατεία/κοινόχρηστο χώρο και άρα νομίμως λειτούργησε. Παρά ταύτα και οι κοινόχρηστοι χώροι με πράσινο τυγχάνουν έννομης προστασίας. Αλλά αυτά θα τα κρίνουν τα δικαστήρια. Τη Δευτέρα 8/7 συζητείται η αίτηση αναστολής.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Δήμου και οι προσφεύγοντες δηλώνουν ότι ούτε οι ίδιοι επιθυμούν την αντιδικία με το Δήμο, η επιμονή, όμως, σε μια εσφαλμένη, κατά την άποψή τους, απόφαση, τους υποχρεώνει να κινηθούν αυστηρά νομικά και θεσμικά, το τονίζουν αυτό, και να ζητήσουν την προστασία του φυσικού δικαστή και, αυτονόητα θα σεβαστούν την οποία απόφαση, η οποία θα εκδοθεί επί της αιτήσεως αναστολής και της προσφυγής. Πολλοί εκ των προσφευγόντων ζουν εκεί επί πολλές δεκαετίες και ο παρών δικαστικός αγώνας με νομικά και μόνο επιχειρήματα είναι η καταφυγή τους για την προστασία του τόπου που αγαπούν. Ως κάτοικοι που στηρίζουν την τοπική οικονομία οι προσφεύγοντες δεν αντιδικούν με την επιχείρηση (η οποία έχει παρέμβει στη δίκη υπέρ του Δήμου), και απλά θεωρούν ότι σφάλλει ο Δήμος με την επιχειρούμενη πρακτική της κατάληψης πρασίνου με σκοπό την παροχή υπηρεσιών εστίασης, η οποία λαμβάνει χώρα μόνο στον συγκεκριμένο χώρο πρασίνου και σε καμία άλλη πλατεία της Αγίας Παρασκευής.   

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Κόντης

Πληρεξούσιος Δικηγόρος των προσφευγόντων (και προσφεύγων)            

****************************************************************************************

Χθες 4/7/24 εκδικαστηκε η προσωρινή διαταγή σε βάρος της απόφασης του Δήμου να παραχωρήσει 74,5 τμ πρασίνου για τραπεζοκαθισματα. Η προσπάθεια των δικηγόρων του Δήμου και του καταστήματος να πείσουν από κοινού το διοικητικό πρωτοδικείο ότι δεν πρόκειται για χώρο πρασίνου και για τη νομιμότητα της απόφασης του δημάρχου Μυλωνάκη έπεσε στο κενό. Η αίτηση προσωρινής διαταγής των κατοίκων είχε θετικό αποτέλεσμα και ο Δήμος οφείλει άμεσα να την εφαρμόσει από αύριο κιόλας που θα του επιδοθεί. Ειδάλλως θα πρόκειται για ποινικά διωκόμενη παράβαση καθήκοντος εκ μέρους της Διοίκησης (Δήμαρχος, αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι).

Τη Δευτέρα εκδικαζεται η αίτηση αναστολής και ήδη έγινε ένα βήμα να κερδίσουμε και πάλι.

Όλα αυτά δε θα ήταν δυνατά χωρίς τις δίμηνες πια μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων, των συλλογικοτήτων της πόλης μας (Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής, Στέκι Αναξαγόρα), των δυνάμεων της μαχητικής αντιπολίτευσης και του Συλλόγου Κατοίκων Κοντοπεύκου – Παραδείσου -Πευκακίων.

Δημοτική Παράταξη

Φυσάει Κόντρα

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.