“Φυσάει Κόντρα”: Αναπτυξιακός Οργανισμός: Δούρειος Ίππος Ιδιωτικοποιήσεων

Την Παρασκευή 28/06 πραγματοποιήθηκε μονοθεματικό – εξ αποστάσεως – δημοτικό συμβούλιο όπου και επικυρώθηκε η ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού Αγίας Παρασκευής με ψήφους της δημοτικής αρχής Μυλωνάκη και τη στήριξη του κ. Οικονόμου. Στις στοχεύσεις του Δημάρχου είναι οι πρώτες αρμοδιότητες του Αναπτυξιακού Οργανισμού να είναι η διαχείριση καθαριότητας και της βίλας Ιόλα, με παραδοχή της δημοτικής αρχής για πλήρη αδυναμία διαχείρισης της Βίλας Ιόλα και ταυτόχρονα μεγάλη έλλειψη προσωπικού και άρα αδυναμία επίλυσης του ζητήματος της καθαριότητας στην πόλη.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανώνυμες εταιρείες , συμπράττουν με τους δήμους και τις περιφέρειες στην υλοποίηση της αναπτυξιακής τους πολιτικής. Είναι το εργαλείο για την άμεση ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του δήμου. Εκχωρούνται οι υπηρεσίες του δήμου σε πλήρη ιδιωτικό έλεγχό ,ενώ παράλληλα δίνεται η άδεια να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα με λογιστικό έλεγχο ιδιωτικής εταιρείας. Με λίγα λόγια ο δήμος δεν θα έχει καμία ουσιαστική σχέση με την παρεχόμενη υπηρεσία, τον έλεγχο αυτής αλλά ούτε και με την διαχείριση των κονδυλιών . Ο δήμος μπαίνει πλέον σε ρόλο απλού εκταμιευτή και οι λαϊκές ανάγκες σε κίνδυνο, αφού θα πληρώνουμε χρυσές υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ με ολιγόμηνες συμβάσεις και παρατάσεις τους κατά το δοκούν, δημιουργώντας μια κατάσταση ομηρίας των εργαζομένων σε περίπτωση που ο όγκος της δουλειάς το απαιτεί. Το συγκεκριμένο άθλιο ευέλικτο εργασιακό καθεστώς όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματα όσων εργάζονται αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ροκανίζονται επιπλέον κονδύλια πέρα από όσα μπορεί να <<χάνονται >> στην υλοποίηση κάποιου έργου. Είναι πολλά τα παραδείγματα για υπερκοστολογημένες μελέτες έργων σε δήμους και περιφέρειες μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών, με πρόσφατο παράδειγμα το έλλειμα εκατομμυρίων της Αναπτυξιακής Πελοποννήσου ΑΕ. Ελλείματα τα οποία θα φορτώνονται στις τοπικές κοινωνίες. Δικαίως τα σωματεία εργαζομένων στο Δήμο(ΣΕΔΑΠ, ΣΕΡΔΑΠ) αντέδρασαν εξαρχής. Άλλωστε η δημοτική αρχή Μυλωνάκη προτίμησε να ψηφίσει στη ζούλα το θέμα εξ’ αποστάσεως για να μην έρθει αντιμέτωπος με τα σωματεία. Εμείς στηρίζουμε τους εργαζόμενους και θα είμαστε στο πλευρό τους στις επόμενες απεργιακές τους κινήσεις!

Επίσης προκαλεί πολλαπλά ερωτήματα η κρατική πρόβλεψη για πλήρη παράδοση της πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών στους Αναπτυξιακούς οργανισμούς. Ιδιώτης χωρίς οικονομικό έλεγχο θα κοστολογεί το έργο, ιδιώτης θα το υλοποίει, ιδιώτης θα το ελέγχει και κανείς δεν θα έχει κάποια ευθύνη μετά την παράδοση του. Μόνο τον λογαριασμό θα πληρώνει το Δημόσιο με πλημμελή έλεγχο και τεράστιες επισφάλειες καθώς Ελεγκτές και Ελεγχόμενοι θα αλληλοδιαπλέκονται.

Είναι υποκριτικό η τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου να γίνεται αφορμή για παραχώρηση του δήμου σε ιδιώτες. Η μνημονιακή λογική ‘’5 συντάξεις 1 πρόσληψη’’ και η τεράστια υποχρηματοδότηση του δήμου είναι οι αιτίες του προβλήματος. Η νέα δημοτική αρχή Μυλωνάκη δεν κινείται απλώς στα χνάρια των προηγούμενων, πάει και ένα βήμα παραπέρα. Δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση του πετσοκομμένου και ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Φρόντισε μάλιστα να μηδενίσει τα κονδύλια για τον δημοτικό κινηματογράφο ώστε τα χρήματα να διατεθούν για την εκπόνηση μελέτης για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Αγίας Παρασκευής και φυσικά έδωσε και 200 χιλιάδες ευρώ για μετοχικό κεφάλαιο , δεσμεύοντας κομμάτι του ετήσιου προϋπολογισμού μέχρι και το 2026 . Κι όλα αυτά μέσα από Δημοτικό συμβούλιο μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που συγκλήθηκε μια μέρα νωρίτερα.

Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση της διοίκησης Μυλωνάκης για τα πρώτα έργα του Αναπτυξιακού Οργανισμού Αγίας Παρασκευής. Προκαλεί ερωτήματα η παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Από τη στιγμή που προχωράει η αγορά χώρου για μόνιμο αμαξοστάσιο, ο δήμος θα έπρεπε να ενισχύσει την υπηρεσία με το αναγκαίο προσωπικό. Η παραχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιωτικό έλεγχο θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις εργασίας των υπαλλήλων της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα είναι προφανές πως ο δήμαρχος στοχεύει στην εκχώρηση της λειτουργίας της Βίλας Ιόλα από ιδιώτη, αντί για μια συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για μια ακόμα επίθεση στον πολιτισμό της πόλης μετά την κατάργηση του θερινού δημοτικου κινηματογράφου και την απαξίωση των εργαστηρίων τέχνης

Ως Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή θεωρούμε πως αυτές οι λογικές δεν χωράνε στην διοίκηση του δήμου μας και καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας στην ύπαρξη κι λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών . Δηλώνουμε τη ριζική μας αντίθεση στην πολιτική που εκχωρεί αρμοδιότητες σε ιδιώτες, στεκόμαστε απέναντι στις λογικές κέρδους στις δημοτικές υπηρεσίες . Στεκόμαστε πλάι στους εργαζομένους του δήμου μας και διεκδικούμε προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του εμπλεκόμενου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου με ταυτόχρονη ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Φυσάει Κόντρα για την Αγία Παρασκευή

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.