Στη δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού προχωρά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Την σύσταση από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής Αναπτυξιακού Οργανισμού του ν.4670/2020, την έγκριση σχεδίου καταστατικού και την παροχή εξουσιοδότησης στον Δήμαρχο ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/6/2024.

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ – για να ξέρουμε για τι μιλάμε

Εν περιλήψει, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού, που λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και συμπράττει από κοινού με τους ΟΤΑ στην υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, ανάλογα με τις καταστατικές του προβλέψεις. Αναπτυξιακοί Οργανισμοί έχουν ήδη συσταθεί για παράδειγμα από τον ΕΦΚΑ, διάφορα Υπουργεία, όλα τα ΑΕΙ, δήμους, κλπ.

Όπως αναφέρθηκε και από τον Αντιδήμαρχο και νομικό κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ,  σύμφωνα με το ν. 4674/2020 πρόκειται για εταιρείες που λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αποκλείεται σε κάθε περίπτωση συμμετοχή ιδιωτών, δεν επιχορηγούνται από τους ΟΤΑ ή τον κρατικό προϋπολογισμό, υπάγονται στο νόμο για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, υπάγονται στο νόμο για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, δηλαδή σε μια ολόκληρη σειρά νομοθεσίας που διέπει τους δημόσιους φορείς. Είναι μια διέξοδος στις όποιες νομοθετικές, γραφειοκρατικές εμπλοκές που δημιουργούνται στους ΟΤΑ.

Η σχετική εγκύκλιος ΕΔΩ

Η συνεδρίαση

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου κ. Γιάννη Μυλωνάκη για την δημιουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού το κύρια σημεία είναι:

-Είναι ο μόνος τρόπος για την απορρόφηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων (για το περιβάλλον κλιματική αλλαγή, επιχειρηματικότητα, τεχνική υποστήριξή υπηρεσιών, κ.α.) και της χρησιμοποίησης αναπτυξιακών εργαλείων. Ομοίως έχουν πράξει πολλοί άλλοι δήμοι. Με τον τρόπο αυτό ο δήμος έχει την δυνατότητα να προβεί σε σύμπραξη με άλλους δήμος, όμως μέχρι στιγμής όλοι αποφάσισαν να κινηθούν αυτόνομα. Γίνεται η απευθείας απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Erasmus, κ.α., τα οποία μόνο έσοδα μπορούν να φέρουν στο Δήμο.

-Πλέον υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος από το Υπουργείο Εσωτερικών και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν φαινόμενα όπως στο παρελθόν με την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων οι οποίες χρεωκοπούσαν. Αποκλειστικός στόχος είναι να διευκολυνθεί το έργο του Δήμου.

-Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης, όπως ανακοινώθηκε από τα δύο σωματεία εργαζομένων, εξάλλου, ήδη, από τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές ακόμα, αρκετές εργασίες που αδυνατεί να τελέσει ο Δήμος, δίνονται σε ιδιωτικούς φορείς προς εκτέλεση. Στόχος είναι η διευκόλυνση των υπηρεσιών, ώστε να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα φόβο. Η κοινωνία όμως  θέλει να λειτουργήσει ο δήμος, θέλει μια καθαρή πόλη, βιώσιμη και λειτουργική.

-Ο ΑΟ δεν σχετίζεται με τους εργαζόμενους του Δήμου, ούτε τους επηρεάζει, ούτε αποφασίζει για αυτούς οποιαδήποτε σχέση εργασίας κι αν έχουν με το Δήμο. Σκοπός είναι να αποτελέσει εργαλείο για τους εργαζόμενους και όχι να στραφεί ενάντια σε αυτούς.

-Δεν επηρεάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δ.Σ. έχει τον πρώτο λόγο και αν θέλει αύριο μπορεί να τον καταργήσει.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον Δήμο Χαλανδρίου, όπου ο δήμαρχος εκλέχθηκε για 3η θητεία και προέρχεται από την Αριστερά, εισηγήθηκε την σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού με ένα ποσό της τάξης των 300.000€ και στηρίχθηκε στην ίδια εισήγηση με αυτή της δημοτικής Αρχής Μυλωνάκη. Αναφέρθηκε στην θετική αντιμετώπιση της εκεί αντιπολίτευσης, σε σχέση με ορισμένες αντιπολιτευτικές παρατάξεις της Αγίας Παρασκευής που λαϊκίζουν και δεν θέλουν να προχωρήσει η πόλη.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα στάδια δημιουργίας αναπτύχθηκαν από τον Γ.Γ. του Δήμου κ. Δημήτρη Σταμάτη. Ενδεικτικά, το προτεινόμενο μετοχικό κεφάλαιο του δήμου είναι 250.000€ (με υποχρέωση καταβολής έως το τέλος του 2024, 25.000€), με στόχο όμως να τρέξει ο Οργανισμός, ώστε να απορροφήσει άμεσα χρήματα από προγράμματα και από προγραμματικές συμβάσεις με άλλους δήμους. Θα διοικείται από τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και 9μέλες Διοικητικό Συμβούλιο. Εισήγηση του κ. Μυλωνάκη είναι μέχρι τον επόμενο περίπου 1,5 χρόνο, ώσπου ο οργανισμός θα έχει τα πρώτα έσοδα από προγράμματα, όσοι εμπλέκονται δεν θα πληρώνονται. Δεν υπάρχουν άλλα λειτουργικά έξοδα, αφού έδρα έχει δηλωθεί το Δημαρχείο.

Δόθηκαν 2 παραδείγματα για τα θετικά αποτελέσματα της λειτουργείας του. Ένα, το θέμα της Υ.ΔΟΜ. (πολεοδομία) όπου θα μπορεί να επιμεριστεί ακριβώς το κόστος λειτουργίας στους δήμους που αυτή τη στιγμή υποστηρίζει οικονομικά η Αγία Παρασκευή και δύο, ο τρόπος λειτουργίας της βίλας Ιόλα ως πολιτιστικού κέντρου, αφού αυτή αποκατασταθεί, χωρίς να ιδιωτικοποιηθεί.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» κ. Γιώργος Οικονόμου δήλωσε πως εξ ορισμού ο ΑΟ είναι κάτι θετικό εάν και εφόσον λειτουργήσει με αξιοκρατικά και τεχνοκρατικά κριτήρια. Κατέθεσε σοβαρές επιφυλάξεις και δικαιολόγησε την ανησυχία των εργαζομένων λόγω του άσχημου παρελθόντος σε αντίστοιχες ενέργειες που οδήγησαν, όπως είπε, σε μαύρες τρύπες στα οικονομικά των δήμων. Η πολιτεία πλέον έχει λάβει τα μέτρα της απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Ο ΑΟ δίνει μια ευελιξία χειρισμών, διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων, είναι ένα εργαλείο στο δήμο εάν και εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά. Αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, όταν μάλιστα όπως υπενθύμισε ο κ. Ζορμπάς είχε ενημερώσει ότι ζήλευε και ήθελε να συστήσει ΑΟ και είχε καλέσει τους επικεφαλής σε σχετική συζήτηση. Μάλιστα, ο κ. Ζορμπάς  για να προσλάβει οδηγούς πήγε στο δήμο Ραφήνας και κάλεσε ειδική σύμβουλο και της ανέθεσε όλη τη μελέτη για την αναπτυξιακή εταιρεία και θα έπρεπε να είναι παρών στη συνεδρίαση. Υπερψήφισε το θέμα μένοντας στις διαβεβαιώσεις της δημοτικής Αρχής ότι θα λειτουργήσουν όλα σωστά. Συμπλήρωσε δε πως είναι υπέρ της θέσης της αυτόνομης συγκρότησης της ανάπτυξης του ΑΟ από το Δήμο.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Ηλίας Τσιμπουκάκης έμεινε στην προγραμματική αντίθεση που έχει ως παράταξη, αφού όμως επέκρινε τις θέσεις και εν μέρη προεξόφλησε τις προθέσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου να καλύπτονται από μόνιμους υπαλλήλους με σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μισθούς στο ύψος των αναγκών τους. Μίλησε για ιδιωτικοποίηση εργασιών του δήμου και δη με έναρξη από την Καθαριότητα. Ανέφερε την πρόθεση, κατά την άποψή του, για ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας και της πολεοδομίας. Μίλησε για «μούφα» οικονομοτεχνική μελέτη. Ότι δεν είναι υπέρ των συμφερόντων των κατοίκων και θα τα πληρώσουν μέσα από ανταποδοτικές υπηρεσίες. Και όπου οι κάτοικοι ακούν αξιοποίηση να σκέφτονται αφαίμαξη!  Όσον αφορά την άποψή του για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Δήμου, έλαβε την απάντηση από τον Δήμαρχο κ. Μυλωνάκη ότι, ο επί σειρά ετών Δήμαρχος Πατρέων κ. Κων/νος Πελετίδης διαθέτει ήδη 3 Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος στις 19/6/2024 έλαβε αντίστοιχη έγκριση για δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού. Και οι δύο ανήκουν στον αριστερό πολιτικό χώρο και μάλιστα ο κ. Πελετίδης στο ΚΚΕ όπως ο κ. Τσιμπουκάκης.

Μερικές σκέψεις

Αυτή τη φορά ο νομοθέτης έχει φροντίσει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για να προλαμβάνεται η ασυδοσία.

Παρακάμπτονται τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια για λήψη οικονομικών προγραμμάτων που θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή πορεία του δήμου, σε εποχές που ακούμε για οικονομική στενότητα του Δήμου και επιβάρυνσή του οικονομική από το κεντρικό κράτος.

Ο νόμος υπάρχει από το 2020 αλλά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από το Δήμο Αγίας Παρασκευής προς αυτή την κατεύθυνση…

Απούσες από τη συνεδρίαση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα οι δημοτικές παρατάξεις Νίκη πολιτών, Η πόλη μας, Φυσάει Κόντρα και Όραμα, παρότι η συνεδρίαση ήταν διαδικτυακή!

Δεν έχει λογική η αντίδραση των σωματείων εργαζομένων όταν επί σειρά ετών ακούμε ότι υπάρχει υποστελέχωση, ότι δεν προλαβαίνουν οι Υπηρεσίες να ανταπεξέλθουν σε όλο τον όγκο της δουλειάς που πρέπει να διεκπεραιώσουν, όταν επί σειρά ετών ανατίθενται απευθείας συμβάσεις σε ιδιώτες για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, όταν λαμβάνουν όλες τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πληγεί η εργασιακή τους σχέση με το Δήμο.

Ανάρμοστη και ασεβής προς το θεσμό του Δ.Σ. η συχνά ειρωνική συμπεριφορά του επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. κ. Ηλία Τσιμπουκάκη. Ο κ. Τσιμπουκάκης όφειλε να γνωρίζει ότι το Δ.Σ. δεν είναι χώρος για ασκήσεις ρητορικής, αλλά για εμπεριστατωμένες, απτές, πρακτικές και λειτουργικές τοποθετήσεις ωφέλιμες προς το δημόσιο συμφέρον. Με τον τρόπο του μας κάνει να νοσταλγούμε την παρουσία στο Δ.Σ. του προκατόχου του κ. Ανδρέα Γκιζιώτη …

Περιμένουμε κι εμείς την απάντηση στο ερώτημα που έθεσε ο Δήμαρχος προς τον κ. Τσιμπουκάκη: αν ήταν εκείνος δήμαρχος τώρα με ποιο τρόπο θα προσλάμβανε μόνιμο προσωπικό στο δήμο;

Απαράδεκτη εντελώς η συμπεριφορά του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στην Καθαριότητα απέναντι στον Δήμαρχο. Όφειλε να γνωρίζει ότι το Δ.Σ. δεν είναι τόπος φιλικής συνεύρεσης, όπου χωρούν εκφράσεις προς τον όποιο Δήμαρχο του στυλ  «φίλε Γιάννη», «δεν θα βγάλεις την 5ετία», «αν θες να τοποθετηθείς και θα ξαναμιλήσω», καθώς και η χρήση του ενικού αριθμού ιδίως από εκπρόσωπο σωματείου. Δείχνει ασέβεια προς τους θεσμούς του Δημάρχου και του Δ.Σ. και παράλληλα εκθέτει τους εργαζόμενους που τον εξέλεξαν στην συγκεκριμένη θέση. Η οποιαδήποτε αντίθετη άποψη οφείλει να εκφράζεται μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας.

Πάντα πρώτο στην ενημέρωση το “aparaskevi-images.gr

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.