Ο Γιώργος Οικονόμου δίνει τη δική του τεχνοκρατική (και όχι μόνο) απάντηση για το λάθος στο τοπογραφικό

Photo by APimages

Μετά την ανάδειξη από τον Περιφερειάρχη κ. Νίκο Χαρδαλιά του λάθους στο τοπογραφικό της μελέτης του νέου Δημαρχείου, οι απόψεις διίστανται. Ο μεν πρώην δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς το θεωρεί “παραμύθι” και ασήμαντο, ο δε νυν δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης αναφέρει σημαντικές αλλαγές στην ανωδομή ή τα υπόγεια. Με αποτέλεσμα το μπέρδεμα των δημοτών.

Κατόπιν αυτού, το aparaskevi-images.gr απευθύνθηκε στον επικεφαλής της “Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή”, κ. Γιώργο Οικονόμου για δύο λόγους: από τη μια γνωρίζει άριστα το θέμα ανέγερσης του δημαρχείου (το έχουμε διαπιστώσει πολλάκις με τις εμπεριστατωμένες και λεπτομερείς τοποθετήσεις του και την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου) και από την άλλη έχει μεγάλη εμπειρία σε κατασκευαστικά ζητήματα και μπορεί να μας δώσει μια σαφή και τεχνοκρατική απάντηση. Ο οποίος μας έδωσε και την απάντηση στο ερώτημα, γιατί τόσο καιρό η πρώην δημοτική Αρχή ποιούσε την νήσσαν απέναντι στις προφορικές και έγγραφες αιτήσεις της Περιφέρειας Αττικής.

***************

Η ερώτηση

Κε Οικονόμου, απευθυνόμενοι στην ιδιότητα σας ως αυτοδιοικητικού που γνωρίζει καλά το ζήτημα ανέγερσης του νέου Δημαρχείου, αλλά κυρίως στην εμπειρία σας ως Μηχανικός Αεροπορικών Εγκαταστάσεων και  Επίτιμος Διευθυντής Υποδομών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, θέλουμε να μας διαφωτίσετε σχετικά με το εξής ερώτημα:

Η διαφορά στο τοπογραφικό της μελέτης του Δημαρχείου της τάξης του 1%, ήτοι 35 τ.μ., πόσο σημαντική ή όχι είναι για την υλοποίηση του έργου; Και πόσο εύκολη ή όχι είναι η διόρθωσή της;

Η απάντηση του κ. Γιώργου Οικονόμου:

Ξεκινώ από το  δεύτερο υποερώτημα.
Η διόρθωση του τοπογραφικού διαγράμματος γίνεται με ένα νέο διάγραμμα, κάτι που είναι πολύ εύκολο και απλό. Αυτό έγινε πλέον από τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά με καθυστέρηση τριών περίπου ετών από το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, που επισημαίνω ότι προέκυψε κατόπιν αλληλογραφίας και διαπίστωσης του αναδόχου αμέσως μετά την εγκατάστασή του στο έργο το 2021.

Εκείνο όμως που είναι σημαντικό και πρέπει να το εξηγήσω είναι το πόσο αυτή η “αμέλεια” και καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση του έργου.
Μπορεί μεν η διαφορά των 30 ή 35 τετραγωνικών μέτρων να είναι μέσα στα ανεκτά όρια απόκλισης των μετρήσεων, αλλά αν αυτή επηρεάζει το περίγραμμα των εκσκαφών και των υπογείων χώρων του κτιρίου, όπως στην περίπτωσή μας, θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι σχετικές διορθώσεις.
Ανάλογα με το που εντοπίζονται οι αποκλίσεις, οι διορθωτικές ενέργειες ενδέχεται να είναι σημαντικές. Ακούσαμε ότι επηρεάζουν και την ράμπα πρόσβασης των υπογείων. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η διόρθωση της Μελέτης Εφαρμογής του έργου, ενέργεια που απαιτεί και χρόνο και σημαντική δαπάνη.
Αυτό δεν γνωρίζουμε αν το αιτήθηκε ο ανάδοχος, γιατί δεν είχαμε από πλευράς δημοτικής Αρχής καμία ενημέρωση, αλλά πιθανότατα να είναι η κύρια αιτία στο γεγονός που φαίνεται αδιανόητο και ανεξήγητο. Να μην απαντά και να μην ενεργεί ο Δήμος στα πολλαπλά αιτήματα της Περιφέρειας Αττικής, όπως κατήγγειλε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Η προηγούμενη δημοτική Αρχή, επιφορτισμένη με μία εξάμηνη καθυστέρηση εγκατάστασης του αναδόχου, που θυμίζω ότι έγινε γιατί δεν είχε προβεί σε αναθεώρηση αδείας, άργησε να κόψει τα δέντρα, να απομακρύνει τις υπηρεσίες και τους προκατασκευασμένους οικίσκους κ.α., δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει άλλη μία αστοχία που θα επιβάρυνε το έργο και την ίδια και σε χρόνο και σε χρήμα.
Υπενθυμίζω και την σοβαρή αμέλεια να μην έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη από την νομοθεσία σύμπραξη του μελετητή λόγω παρέλευσης της εξαετίας, γεγονός που αποστέρησε Δήμο, Περιφέρεια και ανάδοχο από άμεσες απαντήσεις σε τεχνικά θέματα και ζητήματα.

Κατανοώ επομένως την δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει κάποιοι, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής, αλλά το να συνεχίζουν να αποποιούνται των ευθυνών τους και να διαστρεβλώνουν με δημόσιες δηλώσεις την πραγματικότητα, είναι στα όρια του θράσους. Δυστυχώς γι’ αυτούς τα ντοκουμέντα υπάρχουν, οι δημότες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και οι διαχειριστικοί έλεγχοι θα αποδώσουν συγκεκριμένες ευθύνες.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.