Οι ανάγκες και τα δικαιώματα κατοίκων και εργαζομενων της Αγίας Παρασκευής δε διασφαλίζονται με Ανώνυμες Εταιρείες –«Αναπτυξιακούς Οργανισμούς»

Η δημοτική αρχή Μυλωνάκη «εν κρυπτώ» μέσω τηλεδιάσκεψης και με «fast track» διαδικασίες καθώς «διέγραψε» ξαφνικά όλα τα υπόλοιπα θέματα της δημοσιευμένης ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Παρασκευής 28ης Ιούνη επιχειρεί να εγκρίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη σύσταση «Αναπτυξιακού Οργανισμού».

Η Δημοτική Αρχή Μυλωνάκη ιδρύει ουσιαστικά μια Ανώνυμη Εταρεία για το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας «εξασφάλισε» ποσό 200.000 Ευρώ, την ώρα που διαρκώς επικαλείται τα «άδεια ταμεία» του Δήμου για να περικόπτει δαπάνες για μισθούς, εκπαίδευση, αθλητισμό, πολιτισμό.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί ως Ανώνυμες Εταιρείες των Οργανισμών Τοπικής Διοίκησηςς αποτελούν το όχημα που έχει θεσπίσει το εχθρικό κράτος που υπηρετεί την κερδοφορία των Ομίλων για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και υποδομών Δήμων και Περιφερειών. Αποτλούν τη συνέχεια των Ανωνύμων Εταιρειών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ –ΝΔ, προδιαγράφηκαν στα Αναπτυξιακά Συνέδρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να τις νομοθετήσει στη συνέχεια η ΝΔ.

Πίσω απ’ τους τίτλους της «εξασφάλισης πόρων» απ’ το κράτος και την ΕΕ και της «επιτάχυσνης των διαδικασιών» μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), επιχειρούν να συγκαλύψουν τον πραγματικό στόχο: Ο Δήμος χωρίς νομικά εμπόδια και με συνοπτικές διαδικασίες μπορεί πλέον να εκχωρεί σε «επιχειρηματικά σχήματα» τις αρμοδιότητες και το έργο των διοικητικών, κοινωνικών, πολεοδομικών, πολιτιστικών-αθλητικών υπηρεσιών του, τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της Καθαριότητας και του Πρασίνου!

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί «ΑΕ» μπορούν να αναλαμβάνουν τη σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημόσιων μελετών και έργων του Δήμου καθώς και την τεχνική και διοικητική υποστήριξη για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των παραπάνω υπηρεσιών.

Αυτή η έμμεση ιδιωτικοποίηση όχι μόνο δεν υπηρετεί τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των οικογενειών τους αντίθετα φέρνει πανάκριβα έργα και υπηρεσίες. Ο λαός επιβαρύνεται διπλά: μέσω της φορολογίας που διοχετεύεται ως στήριξη από κράτος και ΕΕ στους Ομίλους αλλά και μέσω των πανάκριβων υπηρεσιών που υποχρεώνεται να «αγοράζει» ο ίδιος ως χρήστης μέσω της «ανταποδοτικότητας».

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί «ΑΕ» επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα. Κυβερνήσεις και αιρετοί ακολούθησαν τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις που προβλέπουν 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις των εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Γι’ αυτό στο Δήμο μας «φυτοζωούν» κρίσιμοι τομείς, όπως η Τεχνική Υπηρεσία και η Πολεοδομία, το Πράσινο, η Πολιτική Προστασία και η Καθαριότητα, ο Πολιτισμός με σοβαρές επιπτώσεις στη λετουργία και ασφάλεια των σχολικών υποδομών, στην προστασία του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος, στην Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία για το προσωπικό του Δήμου.

Η νέα Ανώνυμη Εταιρεία θα απασχολεί εργαζόμενους με φθηνή ευέλικτη εργασία και σε διαρκή ομηρία, καθώς τις προσλήψεις θα αποφασίζουν ο Δήμαρχος και το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτός ο νέος ευέλικτος μηχανισμός «προθύμων» δε θα έχει τη δυνατότητα να αμφισβητεί το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που τίθενται ούτε τις διαδικασίες.

Η νέα Ανώνυμη Εταιρεία θα εξυπηρετεί, όχι μόνο το σκοπό για τον οποίο ιδρύεται δηλαδή τα συμφέροντα των επιχειρηματιών αλλά και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, σήμερα του Μυλωνάκη, που θα προσλαμβάνει με αδιαφανείς διαδικασίες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας.

Αυτό είναι το μικρό «ευέλικτο» επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Με λιγοστούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, αλλά με πολλές μεγάλες αναθέσεις στους επιχειρηματίες. Ο Δήμος μετατρέπεται σε ιδιωτική επιχείρηση με το Δήμαρχο σε ρόλο Διευθύνοντα Συμβούλου εφόσον για οποιαδήποτε απόφαση του Αναπτυξιακού Οργανισμού το μόνο που χρειάζεται είναι η υπογραφή του Δημάρχου. Ενώ η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου απλά «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν παραιτούμαστε απ’ τον αγώνα για τη διεκδίκηση επαρκούς χρηματοδότησης του Δήμου από το κράτος, για την απόδοση όλων των χρωστούμενων. Επιμένουμε στη διεκδίκηση άμεσων προσλήψεων στον δήμο, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή όσο κι αν φτιασιδώνεται δεν είναι καθόλου «νέα». Έχει ξαναδιοικήσει το Δήμο και μοιράζεται την εύθύνη με όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές των παρατάξεων ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ που διοίκησαν το Δήμο για τη μη διεκδίκηση πόρων και προσωπικού απ’ το κεντρικό κράτος, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την έλλειψη προσωπικού, τις ολιγόμηνες συμβάσεις που οδηγούν σε στρατιές ανέργων και συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου.

Ωστόσο η Δημοτική Αρχή Μυλωνάκη επιταχύνει στην υλοποίηση του αντιλαϊκού της προγράμματος, κόντρα στα συμφέροντα του λαού της Αγίας Παρασκευής αλλά και των εργαζομένων του Δήμου, πλήρως ευθυγραμμισμένη  με την κυβερνητική πολιτική.

Η πολιτική Μυλωνάκη παράγει τα πρώτα αποτελέσματα, περικοπές κοινωνικών δαπανών, παράδοση στην επιχειρηματική εκμετάλλευση των ελάχιστων δημόσιων ελεύθερων χώρων,  κατάργηση Πολιτιστικών και Αθλητικών Δραστηριοτήτων, περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους υπηρεσιών του Δήμου όπως με το καλοκαιρινό Camp για τους μαθητές, προετοιμασια για ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση συμπαραστέκεται στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζομένων του Δήμου που καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών του Δήμου μέσω του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού Α.Ε. 

Καλούμε τις εργαζόμενες και εργαζόμενους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής  να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων έξω από το δημαρχείο Αγίας Παρασκευής (Λ. Μεσογείων 415 – 417) σήμερα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/6/2024 στις 16:30

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.