Ενα μεγάλο ΟΧΙ από το Δημοτικό Συμβούλιο σε όλες τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους

Επίσημα, πλέον, έλαβε τέλος η περίοδος εγγραφών για το 2024-25 στους παιδικούς σταθμούς της Αγίας Παρασκευής.  Εκατοντάδες οικογένειες αγωνιούν και ελπίζουν για μία θέση, ιδιαίτερα εκείνες, που έχουν την ανάγκη να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε κάποιο βρεφικό τμήμα. Ο σύλλογός μας,  πριν την έναρξη των εγγραφών, έκανε σοβαρή προσπάθεια για ακόμα μία χρονιά, να διεκδικήσει από τη νέα διοίκηση, ευνοϊκότερους όρους φιλοξενίας, με στόχο την καθημερινότητα των παιδιών, την ασφάλειά τους, αλλά και τις ευρύτερες ανάγκες, που έχει μια οικογένεια πχ. οικονομική επιβάρυνση, μεταφορά κλπ.

Ως σύλλογος, σεβόμενοι τη διαδικασία, περιμέναμε το τέλος των εγγραφών, πριν καταγγείλουμε  την απαράδεκτη στάση, που κράτησε η νέα δημοτική αρχή, με τη στήριξη όλων των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης (πλην ενός συμβούλου). Το Δημοτικό Συμβούλιο  καταψήφισε όλα τα αιτήματα, που είχαμε συγκεντρώσει από γονείς και που καταθέσαμε.

Να ποια είναι κάποια από τα ΜΕΓΑΛΑ ΟΧΙ της Δημοτικής αρχής και επίσημα με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Αρνήθηκαν το λογικό αίτημα, αδέρφια να φιλοξενούνται στον ίδιο σταθμό, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία παιδιών και γονέων, που προσπαθούν κάθε μέρα να μεταφερθούν από την μια άκρη του δήμου στην άλλη, μέσα στην κίνηση και τη διπλή αναζήτηση στάθμευσης.

Αρνήθηκαν τη δωρεάν μεταφορά των παιδιών, που αναγκαστικά κάνουν χρήση σχολικού, λόγω μεγάλης απόστασης κατοικίας από κάποιον παιδικό (έως και 3 χιλιόμετρα).  Αντικειμενικό αίτημα, ειδικά, αν σκεφτούμε ότι αυτές οι αποστάσεις είναι αποτέλεσμα του κλεισίματος 2 παιδικών σταθμών μέσα σε μόλις 3 χρόνια, της Τρωάδος από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τώρα του σταθμού της Αφροδίτης, από την τωρινή  . 

Αρνήθηκαν να δώσουν λύση στο θέμα της χρήσης του σχολικού από παιδιά 30 μηνών και κάτω. Άλλο ένα εμπόδιο σε όσες οικογένειες δεν οδηγεί το μέλος, που έχει αναλάβει την μεταφορά του παιδιού, με αποτέλεσμα να επιλέγουν αναγκαστικά τον κοντινότερο ιδιωτικό σταθμό, αν και εφόσον μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος.

Αρνήθηκαν να κατοχυρωθεί, μέσα από τους όρους φιλοξενίας, η  ύπαρξη νοσηλευτών για την ασφάλεια των παιδιών. Ζητήσαμε να φύγει το απαράδεκτο άρθρο, που υπογράφουμε κάθε χρόνο, για να φιλοξενήσουν τα παιδιά μας, που αναφέρει ότι σε περιπτώσεις σοβαρού ατυχήματος σε σταθμό θα περιμένουν το ΕΚΑΒ, όταν όλοι γνωρίζουμε πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα λεπτά. Στο πιο αναγκαίο αίτημα, που οι γονείς έχουν αναδείξει με όλες τους τις δυνάμεις, μέσα από συνελεύσεις και συγκέντρωση υπογραφών, τα τελευταία χρόνια, όλες οι διοικήσεις, δυστυχώς, έχουν γυρίσει την πλάτη.

Από την άλλη πλευρά όμως είχαμε την υπερψήφισησε αλλαγές προς χειρότερη κατεύθυνση των όρων φιλοξενίας, που πρότεινε η δημοτική αρχή:

Αυξήθηκαν τα τροφεία και μάλιστα η αύξηση έγινε στα χαμηλά εισοδήματα δηλαδή σε αυτούς που βιώνουν την ακρίβεια περισσότερο από όλους. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη πενταετία ήταν 0€ το μήνα για εισοδήματα έως 18.000€  και 30€ το μήνα για εισοδήματα έως 20.000€. Πλέον όλοι με εισοδήματα από 0 έως 25.000€  θα πληρώνουν 50€.

Ψηφίστηκε η παράλληλη στήριξη για παιδάκια, που, διαγνωσμένα, το έχουν ανάγκη, να καλύπτεται, αποκλειστικά, από τους γονείς, ανεξάρτητα από το εισόδημα της οικογένειας.

Προστέθηκε άρθρο, που αναφέρεται σε διαγραφή παιδιού στην περίπτωση που προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας. Με λίγα λόγια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα,  το παιδί μιας οικογένειας, που δεν μπορεί να καλύψει το οικονομικό βάρος για παράλληλη στήριξη, να βρεθεί εκτός παιδικού σταθμού. Είναι λογικό να είναι επικίνδυνο για αυτά τα παιδάκια να βρίσκονται στο σταθμό, χωρίς τη βοήθεια που χρειάζονται, είναι απάνθρωπο όμως να τους γυρνάμε την πλάτη, όταν μια οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει το κόστος και, γι’ αυτό, να απομονώνονται στο σπίτι.

Καλούμε όλους τους γονείς, να συνεχίσουν να διεκδικούν τα αυτονόητα, να ενημερώνουν τον σύλλογο για κάθε πρόβλημα, που προκύπτει, να εμπλουτίζουν με προτάσεις τα αιτήματά μας. Ο σύλλογος θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, για τις ανάγκες των παιδιών, με την ελπίδα ότι θα πάψει η διοίκηση να αδιαφορεί και να μη βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι όλοι μας, με τα ίδια προβλήματα, του χρόνου.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

e-mail: syllogosgoneonps@gmail.com /τηλ. Επικοινωνίας: 6938 942 696

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.