Δημαρχείο: Λάβρος ο Ν. Χαρδαλιάς στο Π.Σ. για την πρώην δημοτική Αρχή και τον εργολάβο – Τι προβλέπεται για το έργο (VD)

Πάντα πρώτη στην ενημέρωση το “aparaskevi-imagrs.gr

Άναψαν τα αίματα στην Περιφέρεια μετά τις ανακοινώσεις πρώην Δημάρχου και πρώην αντιδημάρχου (και νυν επικεφαλής)
«προσβολή», «στα όρια του θράσους», «με προκαλούν», «Εμένα δεν με εκβιάζει κανένας»!
Επίσπευση ενεργειών και διαχειριστικός έλεγχοςΕπαναδημοπράτηση εντός του έτους

Μεγάλο ζήτημα ξεκίνησε στην 3η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Αττικής (27-06-2024) με την ερώτηση που έθεσε ο κ. Γεώργιος Ντούρος (Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Γιάννης Σγουρός ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»). Θέμα η διάλυση της σύμβασης του έργου κατασκευής Δημαρχείου της Αγίας Παρασκευής.

(Από 2:59:49  έως 3:08:48 στο βίντεο στο τέλος του κειμένου)

Όπως είπε ο κ. Ντούρος πρόκειται για ένα έργο εξαρχής δεδομένο  λάθος, λόγω λάθους τοπογραφικού. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες. Στηλίτευσε την απάντηση του πρώην δημάρχου Βασίλη Ζορμπά στην πρόσφατη ανακοίνωση του Περιφερειάρχη. Την χαρακτήρισε προσβλητική προς την Περιφέρεια, τις Υπηρεσίες και το Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν αξίζουν τέτοιες συμπεριφορές, τέτοιες απαντήσεις, τόνισε.

Έθεσε τις εξής ερωτήσεις προς τον Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά: ποιος αναλαμβάνει στο σήμερα την ανάληψη των ευθυνών, που είναι και η χρηματοδότηση του έργου, αν θα προχωρήσει και πότε πιστεύει ότι σκοπεύει να ξεκινήσει το έργο;

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κ. Νίκου Χαρδαλιά στη συνέχεια και οι απαντήσεις του δεν άφησαν καμία αμφιβολία για τις θέσεις του.

Όσον αφορά γιατί το έργο δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε ενώ γνώριζαν τα προβλήματα που υπήρχαν (2017-2020), αυτό είπε, ας το απαντήσουν οι προηγούμενες περιφερειακές Αρχές. Έχει θέσει το θέμα στο διαχειριστικό έλεγχο, οπότε θα προκύψουν όλες οι ευθύνες.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις του πρώην Δημάρχου και του νυν επικεφαλής της «Αγίας Παρασκευής η πόλη μας», είπε πως δεν θα ανοίξει διάλογο με οποιονδήποτε βγαίνει και λέει «μα εμείς είχαμε βρει λύση», «δηλαδή στο όριο του θράσους»! «Εγώ απάντησα σε ανακοίνωση του πρώην δημάρχου και δεν βγήκα πρώτος να μιλήσω. Θεωρώ ότι την ευθύνη των δήμων την έχουν οι δήμαρχοι και η Αγία Παρασκευή έχει ένα πολύ σοβαρό δήμαρχο (σ.σ. Γιάννης Μυλωνάκης), ο οποίος από την πρώτη στιγμή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση εξωπραγματική». Για ποιο λόγο ενώ το έργο δεν μπορούσε να προχωρήσει, προχώρησε όλο αυτό, δεν μπορεί εκείνος να το απαντήσει.

«Με προκαλούν όμως όταν βγαίνουνε επικεφαλής παρατάξεων, πρώην αντιδήμαρχοι, και λένε ότι εμείς τα συζητάγαμε αυτά με την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή, είχαμε βρει και μια λύση και ποια είναι η λύση δεν μας έχει πει ποτέ κανείς!», τόνισε έντονα ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πρώτη στιγμή ζήτησε να προχωρήσει ο Δήμος στις απαραίτητες ενέργειες και πράγματι ο νέος δήμαρχος ανταποκρίθηκε με τις Υπηρεσίες του. Επίσης, κλήθηκε άμεσα ο εργολάβος. «Εμένα δεν με εκβιάζει κανένας όμως», είπε. Η λογική που λέει ότι, το έργο έχει πάρει κάποια εκατομμύρια και αν διατεθεί περίπου το 80% μπορεί ο εργολάβος να το φτάσει μέχρι το ισόγειο, δεν περνάει στον κ. Χαρδαλιά.

Έτσι διαλύθηκε η εργολαβία.

Τι θα γίνει από δω και πέρα

Πρωταρχικό μέλημα η ολοκλήρωση του έργου.

Απόδοση ευθυνών.

Το ποσό της  1η Συμπληρωματικής Σύμβασης θα καλυφθεί από το δήμο Αγίας Παρασκευής.

Αναμένονται οι οικονομικές απαιτήσεις του εργολάβου και θα υπάρξει ενημέρωση του Π.Σ..

Άμεσος κίνδυνος για το έργο

Αν δεν προχωρήσει γρήγορα το έργο κινδυνεύει να καταστραφεί. Οι αντιστηρίξεις είναι ανοικτές, είναι εκτεθειμένες στις φυσικές καταστάσεις. Το έργο είναι τελείως στον αέρα.

Λόγω της επικινδυνότητας και του μεγάλου ανοίγματος του σκάμματος, έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απαιτούμενοι χρόνοι ενεργειών, ώστε να επαναδημοπρατηθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν. Και πάντως εντός του τρέχοντος έτους.

Χρηματοδότηση

Το κόστος επαναδημοπράτησης του νέου έργου θα κυμανθεί περίπου στα 18.000.000 €.

Θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας.

Το χρωστάμε στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής, επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ουσιαστικά

Από τις απαντήσεις του περιφερειάρχη γίνεται σαφής η ενόχλησή του από την πρόσφατη ανακοίνωση του πρώην δημάρχου, όπως και το ότι θεωρεί υποχρέωσή του να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο. Είναι επίσης σαφές ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν και θα ψάξει για τις ευθύνες. Το ουσιώδες θα είναι να αποδοθούν αυτές και να μην μείνουμε στο ψάξιμο.

Ενημέρωσε όμως και για λεπτομέρειες που ακούσαμε μόλις πρόσφατα εδώ στην πόλη της Αγίας Παρασκευής, στην αίθουσα του Δ.Σ., από τον κ. Γιώργο Οικονόμου (Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή). Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε πρώτος, την μεγάλη επικινδυνότητα του έργου (μάλιστα αναφέρθηκε πολύ αναλυτικά) και προσέγγισε το νέο κόστος δημοπράτησης ορίζοντάς το στα 18-20.000.000€. Στην ουσία οι δύο άντρες επιβεβαιώνουν ο ένας τον άλλο και μας φέρνουν αντιμέτωπους με το πραγματικό πρόβλημα.

Ήταν αναμενόμενο ότι οι ανακοινώσεις στα social media του πρώην δημάρχου για «παραμύθιασμα του Περιφερειάρχη από τις Υπηρεσίες» θα έφερναν την αντίδραση όχι μόνο της συμπολίτευσης, αλλά και της αντιπολίτευσης, όπως προέκυψε τελικά. Όπως και σχετικά με τις ανακοινώσεις ότι «για το 1.450.000 ευρώ επιπλέον ποσό, στην οποία ο Δήμος δεν μετείχε, δεν ενημερώθηκε, δεν ανέλαβε καμιά υποχρέωση, ούτε καν ρωτήθηκε», ήρθε ο λογαριασμός δια στόματος κ. Νίκου Χαρδαλιά.

Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ας ελπίσουμε να τηρηθούν και να υλοποιηθούν όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σύντομα να έχουμε νέα έναρξη εργασιών και εντέλει ένα νέο ιδιόκτητο δημαρχείο.

Από 2:59:49  έως 3:08:48, προς το τέλος του βιντέου.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.