.
Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Π. Αργυρός*
1. Αλλάζει ο κύκλος της γυναίκας το καλοκαίρι;
ΑΠ. Ο σταθερός κύκλος των 28-30 ημερών της γυναίκας είναι πιθανόν να διαταραχθεί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είτε προς τα πάνω (αραιομηνόρροια), είτε προς τα κάτω (συχνομηνόρροια). Αυτό οφείλεται σε γεωγραφικά και κλιματολογικά αίτια, αν η γυναίκα βρίσκεται σε διακοπές, αλλά και στη γενικότερη αλλαγή της ψυχοσωματικής κατάστασης εξ αιτίας της συγκεκριμένης περιόδου. Επίσης είναι συχνή η μεγαλύτερη ποσότητα αίματος τις ημέρες της περιόδου.
Οι μεταβολές αυτές σε λογικό πλαίσιο είναι απόλυτα φυσιολογικές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μόνο αν η γυναίκα υποψιάζεται εγκυμοσύνη και σε καθυστέρηση πάνω από 10 μέρες, ας κάνει ένα απλό test εγκυμοσύνης.
2. Επιτρέπεται το κολύμπι τις ημέρες της περιόδου;
ΑΠ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθεί η γυναίκα την απόλαυση του μπάνιου της, κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Για λόγους και μόνο καθαρά αισθητικής και άνεσης, η γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει tampon, αρκεί να το αλλάζει συχνά, προς αποφυγή λοιμώξεως.
3. Είναι αυξημένες οι γυναικολογικές μολύνσεις το καλοκαίρι;
ΑΠ. Γενικά παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος το καλοκαίρι και στους άνδρες και στις γυναίκες, Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας έρχεται σε άμεση επαφή με το καθαρό ή όχι νερό της θάλασσας ή της πισίνας και είναι λογικό να κολλήσει κάποιο μικρόβιο.
Αν το νερό επίσης είναι κρύο, ταλαιπωρεί την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδες) ή τα έσω γεννητικά όργανα (ενδομητρίτις, σαλπιγγίτις κλπ.).
Τέλος η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, με διαφορετικούς μάλιστα σεξουαλικούς συντρόφους, αποτελεί σημαντική επίσης αιτία. Προσοχή καραδοκούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, κονδυλώματα, HPV, AIDS κλπ).
4. Είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι η άμμος και οι πετσέτες αποτελούν εστία μόλυνσης;
ΑΠ. Είναι αδύνατο να μολυνθεί μια γυναίκα από την άμμο και τις πετσέτες της παραλίας. Παλαιότερα είχε γίνει λόγος για μετάδοση μυκήτων και πρόκληση μυκητιάσεων από την άμμο και τις λερωμένες πετσέτες.
Οι απλοί κανόνες υγιεινής και καθαριότητος, είναι δυνατό και αρκετό όπλο κατά της μετάδοσης μικροβιακών παραγόντων στο ευαίσθητο γυναικολογικό σύστημα.
Η χρήση κοινής πετσέτας μετά το μπάνιο στο ντους, δεν είναι καλή τακτική.
5. Είναι αυξημένη η σεξουαλική διάθεση το καλοκαίρι;
ΑΠ. Είναι λογικό και απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει αυξημένη σεξουαλική διάθεση και δραστηριότητα το καλοκαίρι και στους άνδρες και στις γυναίκες. Η αλλαγή κλίματος, η απουσία του άγχους της καθημερινότητος και η καλύτερη ψυχοσωματική κατάσταση, αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα. Είναι ο καιρός που ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας.
Προσοχή μόνο στα μέτρα προφύλαξης, ιδιαίτερα όταν ο σεξουαλικός σύντροφος είναι άγνωστος ή και εναλλασσόμενοι. Παρατηρείται αυξημένη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ας μην ξεχνάμε και το AIDS.
6. Πόσο επικίνδυνος είναι πια ο ήλιος του καλοκαιριού;
ΑΠ. Μην πανικοβάλλεστε. Ο ήλιος, ιδιαίτερα της πατρίδος μας είναι χαρά και ευλογία. Άλλωστε για τον ήλιο και τη θάλασσά μας, μας έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου.
Χρειάζεται απλά μια προσοχή στην απότομη και υπερβολική έκθεση. Η χρήση αντιηλιακών spray και lotion ασφαλώς μας προφυλάσσει από τα εγκαύματα και δερματολογικές παθήσεις, ιδιαίτερα το μελάνωμα.
Προσοχή στα παιδιά. Σε σχέση με τους ενήλικες έχουν περισσότερο και πιο ευαίσθητο δερματάκι.
7. Τι συμβαίνει με τον μεταβολισμό μας το καλοκαίρι; Γιατί κερδίζουμε βάρος αντί να χάνουμε με τόσες δραστηριότητες;
ΑΠ. Δεν αλλάζει ο μεταβολισμός μας το καλοκαίρι, αν και οι θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού μας είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με το χειμώνα. Κανονικά το καλοκαίρι πρέπει να χάνουμε και όχι να παίρνουμε βάρος. Έλα όμως που αυξάνονται οι διαιτητικοί πειρασμοί και είναι τόσο προκλητικά τα παραλιακά ταβερνάκια!
Προσοχή και όλα με μέτρο. Πάντως το καλοκαίρι δεν ενδείκνυται για να αρχίσει κανείς διαιτητικά προγράμματα.
8. Είναι μύθος ή πραγματικότητα η ευκολότερη σύλληψη και επίτευξη εγκυμοσύνης το καλοκαίρι;
ΑΠ. Όντως, είναι γεγονός ότι διευκολύνεται η σύλληψη το καλοκαίρι και είναι αυξημένες οι κυήσεις του καλοκαιριού. Γιαυτό και οι τοκετοί κατά την άνοιξη είναι περισσότεροι (καλοκαίρι + 9 μήνες = άνοιξη).
Τα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας (μήτρα – σάλπιγγες – ωοθήκες), λειτουργούν καλύτερα με τη θέρμη του καλοκαιριού. Αν προσθέσουμε την έλλειψη άγχους και την αυξημένη σεξουαλική συμπεριφορά μας, δίνουμε εύκολα θετική απάντηση στο ερώτημα.
9. Τα προβλήματα εφηβείας (ακμή, διαταραχές περιόδου) βελτιώνονται ή επιδεινώνονται το καλοκαίρι;
ΑΠ. Παρατηρείται σημαντική βελτίωση στα οργανικά προβλήματα, που έχουν αιτία την ορμονική λειτουργία της έφηβης και νεαρής γυναίκας. Παρατηρείται σαφής βελτίωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών (PCO syndrome) και ως εκ τούτου μειώνονται ή και εξαφανίζονται τα ενοχλητικά συμπτώματα (δυσμηνόρροια, ανωμαλίες της περιόδου κλπ), καθώς και τα ενοχλητικά επακόλουθα (ακμή, υπερτρίχωση, δασυτριχισμός).
10. Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι. Καλύτερα ή χειρότερα; Μπορεί να κολυμπά η έγκυος γυναίκα;
ΑΠ. Η περίοδος αυτή για την έγκυο γυναίκα έχει και τα καλά της και τα κακά της. Ντύνεται πιο άνετα, ζει πιο απλά, περπατά και κινείται καλύτερα. Υπάρχει όμως ο εφιάλτης της ζέστης, της νύχτας και του ύπνου, που δυσκολεύεται να βολευτεί στο κρεβάτι της.
Όσον αφορά στο κολύμπι, η έγκυος και μπορεί να κολυμπά άφοβα και πολύ καλό της κάνει. Η κολύμβηση είναι απλή, αλλά πλήρης σωματική άσκηση. Αρκεί να μην το παρακάνει. Δεν χρειάζεται να κουράζεται.
Το μπάνιο επιτρέπεται μέχρι η έγκυος να μπει στον μήνα της, γιατί τότε αυξάνονται οι πιθανότητες μολύνσεως του κόλπου και πρόωρης ρήξης των εμβρυϊκών υμένων.
* Ιωάνννης Π. Αργυρός
Μαιευτήρ – Χειρουργός – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τηλ. 6974441375 | email: argyros.i@gmail.com
—
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook ή στο Twitter.
Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.