Γ. Οικονόμου: τρεις οι επιλογές για το Δημαρχείο, κολυμβητήριο και Γιαβάσειο σε κίνδυνο (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», κ. Γιώργος Οικονόμου, σε μια σημαντική περίοδο όπου τρία μεγάλα έργα του Δήμου βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Νέο δημαρχείο, κολυμβητήριο, Γιαβάσειο κληροδότημα. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε το aparaskevimages.gr, την βιντεοσκόπησε και έθεσε σημαντικά ερωτήματα. Στο πάνελ παρόντες ήταν στελέχη του συνδυασμού του κ. Οικονόμου, καθώς και μια παρουσία έκπληξη, αυτή του κ. Κώστα Κατσάρα γιού του πρώτου δημάρχου Αγίας Παρασκευής αείμνηστου Σωτήρη Κατσάρα.

Ακούσαμε από τον κ. Οικονόμου προτάσεις επίλυσης των ζητημάτων που τις είχε απευθύνει έγκαιρα προς την δημοτική Αρχή Ζορμπά, αλλά δεν εισακούστηκαν.  Είναι ο πρώτος έως σήμερα που καταμετρά επίσημα ευθύνες και στην Περιφέρεια Αττικής όταν οι άλλοι επιμένουν μόνο στο ηττοπαθές «δεν φταίει ο Δήμος». Μίλησε για διαχρονικά προβλήματα και για μελέτες έργων που πλέον είναι ασύμφορες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο παρελθόν, όπως επισήμανε. Όντας γνώστης του αντικειμένου παρουσίασε εφικτές λύσεις και έντονο ενδιαφέρον για την συνέχιση των έργων.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως σε αυτή την πόλη πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και όπως θα διαπιστώσετε, αυτό έπραξε. Ας μείνουμε σε κάποια ιδιαίτερα σημεία της συνέντευξης, εξάλλου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Δημαρχείο: τρεις οι επιλογές για τη συνέχιση του έργου

Ανέφερε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του και έθεσε θέμα εκατέρωθεν ευθυνών (Δήμος – Περιφέρεια). Μετά από μια σύντομη αναδρομή και αναφορά στην τελευταία ανακοίνωση του Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά για απόδοση ευθυνών, τόνισε την βαριά αμέλεια και τους λάθος χειρισμούς που έγιναν. Όπως στο θέμα των εκβραχισμών που συμπεριλήφθηκαν αρχικά μόνο 5 κ.μ. αντί των 5.000κ.μ. που έδειξαν οι γεωτεχνικές μελέτες και  25.000κ.μ. που ανακαλύφθηκαν (!) τελικά. Αναφέρθηκε και στις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν και ήταν αρνητικές για την πορεία του έργου. Δηλαδή, πέρασαν 2 χρόνια για να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και στη συνέχεια χάθηκε ένα εξάμηνο διότι δεν απομακρύνθηκαν οι υπηρεσίες από το οικόπεδο, δεν βγήκαν οι άδειες κατεδάφισης, δεν κόπηκαν τα δέντρα, δεν είχε βγει η αναθεώρηση της αδείας.

Η κύρια δαπάνη της 1ης ΣΣΕ (1,4 εκ. ευρώ) πάσχει νομιμότητας γιατί δεν αποτελεί απρόβλεπτη περίσταση, αλλά τακτοποίηση παραλείψεων και σφαλμάτων της προμέτρησης του έργου. Πρέπει να επιβαρύνει τις απρόβλεπτες δαπάνες του έργου.

Έκανε σύγκριση με την ανέγερση του δημαρχείου του Δήμου Χαλανδρίου το οποίο πραγματοποιείται από τον ίδιο εργολάβο, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και σύντομα παραδίδεται, διότι την ευθύνη υλοποίησης ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμος, ενώ στο έργο της Αγίας Παρασκευής μεσολάβησε ο κορονοϊός, πόλεμοι, αυξήσεις των υλικών με τη γνωστή κατάληξη.

Είναι ικανοποιημένος με τη δέσμευση του νυν Περιφερειάρχη που αναλαμβάνει να βρει την πίστωση για τη συνέχιση του έργου, μόνο που τώρα πρέπει να αναζητήσει περίπου 19 με 20.000.000 ευρώ.

Παραδέχτηκε πως ο ίδιος δεν θα σχεδίαζε έτσι το έργο, δεν χρειάζονται 3.700τμ για ένα δημαρχείο. Είναι υπερβολικός ο σχεδιασμός και ενεργοβόρος.

Σε ερώτησή μας τι θα έκανε ο ίδιος αν είχε την ευθύνη των χειρισμών, με ποιο τρόπο θα έσωζε την εργολαβία, απάντησε:

Το έργο σταμάτησε σε ένα κρίσιμο σημείο όπου οι αντιστηρίξεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Σημαίνει ότι υπάρχει επικινδυνότητα! Το 2017 που έστειλε τις μελέτες στην Περιφέρεια ο Δήμος δεν είχε την απαιτούμενη από το νόμο σύμπραξη του μελετητή ή την υποκατάσταση του μελετητή εφόσον είχε διέλθει το χρονικό όριο των 6 ετών. Ευθύνη και της Περιφέρειας που το δέχτηκε. Το κόστος της σύμπραξης ανέρχεται περίπου στις 100.000€.

Σε επόμενη ερώτησή μας γιατί οι ευθύνες της Περιφέρειας δεν αναδεικνύονται και δεν αξιοποιούνται περισσότερο, απάντησε:

Όλες οι Διοικήσεις θέλουν να τα έχουν καλά με την Περιφέρεια. Όμως στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος δεν μπορεί να επιφορτίζεται και με ευθύνες άλλων. Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη των χειρισμών. Πρέπει να γίνει επιμερισμός ευθυνών.

Τρεις οι επιλογές για τη συνέχιση του έργου

  • Επαναδημοπράτηση εξ αρχής με ανοικτό διαγωνισμό
  • Να ανατρέξουμε στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού του 2018 όπου οι τιμές των εκπτώσεων είναι απαγορευτικές
  • Η εφαρμογή εξαιρετικών νομοθετικών διαδικασιών στο θέμα της επικινδυνότητας

Κολυμβητήριο: υπήρξαν ανέξοδες προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές

Δεν έπρεπε να δημοπρατηθεί το κολυμβητήριο άρον άρον για προεκλογικούς λόγους χωρίς να υπάρχει οικοδομική άδεια. Δεν υπήρχε μελέτη αλλά μια συρραφή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ήταν διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου, δεν υπήρχε πάρκινγκ και κυρίως δεν υπήρχε χρηματοδότηση.  Εξαγγέλθηκε ένα δάνειο με επαχθές επιτόκιο 4,95% το οποίο μεταφράζεται για το δήμο σε κόστος επιπλέον 1.000.000€. Επίσης, άδεια οικοδομής δεν μπορεί να βγει ακόμα.

Παρακολουθήσαμε ήδη το πινγκ πονγκ ευθυνών των δύο προηγούμενων δημοτικών Αρχών. Και εδώ έπαιξαν ρόλο οι προεκλογικές ανάγκες και τα συνθήματα.

Υπάρχει κι εδώ διακοπή εργασιών, για την οποία η αντιπολίτευση δεν έχει λάβει τα σχετικά έγγραφα πέραν της προφορικής ενημέρωσης. Οδεύουμε προς μια νέα διάλυση σύμβασης μετά από αυτή του Δημαρχείου. Θα υπάρχει και εδώ ζήτημα αποζημίωσης του εργολάβου της τάξης άνω των 200.000€.

Ο κ. Οικονόμου απεκάλυψε ότι, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού έφερε πρόταση χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα «Αν. Τρίτσης» για δημιουργία, στον επίδικο χώρο (σύνορα των δήμων), κολυμβητηρίου από κοινού των δύο δήμων. Γεγονός που θα αναγνώριζε αυτόματα το δικαίωμα της κυριότητας του Δήμου μας στο νταμάρι που προς το παρόν αμφισβητείται. Ένα έργο που επί Διοίκησης Ζορμπά εμποδίστηκε μέσω προέδρου του ΣΥΠΟΘΑ.

Σε ερώτησή μας πως μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα και ποιος θα κληθεί να πληρώσει τις μελλοντικά αιτούμενες αποζημιώσεις του εργολάβου, απάντησε:

Θα πληρώσει ο προϋπολογισμός του Δήμου, γιατί υπάρχει υπαιτιότητα του δήμου που το δημοπράτησε. Όσο για την επίλυση, ανέφερε ότι στην ακίνητη περιουσία του Δήμου επικρατεί μια χαώδης κατάσταση με πολλά ακίνητα, για παράδειγμα, αγνώστου ιδιοκτήτη. Το θέμα ήταν εύκολο να λυθεί στο κτηματολόγια και έπρεπε να έχει λυθεί, γιατί όσο καθυστερεί απαιτούνται νομικές ενέργειες που είναι χρονοβόρες.

Σε ερώτημά μας αν θα ήταν ευκολότερη η υλοποίηση και μικρότερο το κόστος με ένα έργο μικρότερων διαστάσεων, απάντησε:

Ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει πριν την υπογραφή της σύμβασης, μετά ο νομοθέτης δεν αφήνει να γίνουν βελτιώσεις για να μην διαταράσσονται οι συνθήκες ανταγωνισμού.

Απεκάλυψε ότι είχε προτείνει στον κ. Ζορμπά να του διαθέσει ΔΩΡΕΑΝ μελέτη με πιο μικρές διαστάσεις, σύγχρονη. Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση. Κλείνοντας το θέμα, έθεσε ζήτημα πιθανής αποκατάστασης του στατικού φορέα και δημιουργίας μελέτης εφαρμογής εφόσον και όταν συνεχιστεί το έργο.

Γιαβάσειο: ο Δήμος να κάνει ανταγωγή ζητώντας τα διαφυγόντα κέρδη

Έγινε μια τροποποίηση σύμβασης πέραν της νομιμότητας διότι η επιμήκυνση του χρόνου μίσθωσης θα έπρεπε να επιφέρει αλλαγή του μισθώματος. Αυτό απορρέει και από τον όρο του 13% που υπάρχει στη διακήρυξη, ο οποίος και ανέδειξε την εταιρεία ΜΙΛΟΡΑ ΑΕ για την ανάληψη του έργου. Σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. η «Νέα Αρχή» είχε αναδείξει το νομικό και το οικονομικό πρόβλημα σε αυτή την εργολαβία.

Και εδώ, κατά τον κ. Οικονόμου, οδηγούμαστε σε μια διάλυση σύμβασης, παρότι η εταιρεία δεν έχει κανένα νομικό ή ουσιαστικό πάτημα για να αποχωρήσει από το έργο. Το μοναδικό ζήτημα που μπορεί να επικαλεστεί είναι τα πάρα πολλά έγγραφα προς την τέως δημοτική Αρχή και τα οποία έμειναν αναπάντητα.

Η δημοτική Αρχή πρέπει να προστατεύσει τη σύμβαση, ο Δήμος να κάνει ανταγωγή και να ζητήσει όλα τα διαφυγόντα κέρδη.

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.