Σταύρος Κώτσης: Πέρασαν κιόλας 23 χρόνια (VD)

Ο αείμνηστος Σταύρος Κώτσης γεννήθηκε στο Κρυονέρι Πωγωνίου Ιωαννίνων το 1947 και ήταν κάτοικος Αγίας Παρασκευής από το 1967.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών, της Άρτεμις και του Θωμά και εργάζονταν μέχρι την εκλογή του ως Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής το 1993, ως Διευθυντής Πωλήσεων σε μεγάλη εταιρεία.

Πολιτικοποιημένος από μικρός ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και κομματική δραστηριότητα στον χώρο της ΕΔΗΝ κατά την προδικτατορική περίοδο.

Μεταπολιτευτικά αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974 και υπήρξε Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Αγ. Παρασκευής.

Από μικρή ηλικία ο Σταύρος Κώτσης εμπνέει και γι’ αυτό γίνεται ηγέτης του πολιτικού χώρου όχι μόνο στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και γίνεται Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Βορειοανατολικής Αττικής.

Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά την μεταπολίτευση το 1974 σε ηλικία 26 ετών με την «Δημοκρατική Συνεργασία» και Δήμαρχο το Σωτήρη Κατσάρα, ο οποίος είχε παυθεί από την Χούντα.

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 1978 είναι υποψήφιος Δήμαρχος σε ηλικία 30 ετών, του ευρύτερου Δημοκρατικού χώρου και χάνει την εκλογή του για λίγους ψήφους στο τελευταίο εκλογικό τμήμα. Ο Σταύρος Κώτσης δεν το βάζει κάτω, δεν απογοητεύεται, διδάσκεται, ακούει την καρδιά του και τους φίλους του και συνεχίζει.

Ο ύστατος φόρος τιμής προς το πρόσωπό του – Η ύψιστη αναγνώριση των συμπολιτών μας

Το φθινόπωρο του 2000 η ζωή του επιφυλάσσει ένα σκληρό μέλλον. Διεγνώσθη με μια σπάνια μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο και οι γιατροί «σηκώνουν τα χέρια». Αυτός το αντιμετωπίζει με πίστη και αισιοδοξία.

Δυστυχώς έχασε τη μάχη και έφυγε από κοντά μας στις 29 Μαΐου 2001.

Στον τελευταίο αποχαιρετισμό του η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής – η οποία ήταν και έργο του – και η πλατεία γεμίζουν από πλήθος κατοίκων που ήρθαν να τον τιμήσουν. Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοφιλέστατος Θεοδώρητος, ο οποίος ήρθε από το Λονδίνο να αποχαιρετήσει το φίλο Δήμαρχο. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι υπουργοί Βάσω Παπανδρέου, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γ. Ανωμερίτης, Χ. Παπουτσής, Μ. Παπαϊωάννου, οι υφυπουργοί Τ. Χυτήρης και Χ. Πρωτόπαππας, ο Γραμματέας της Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ Γ. Σκανδαλίδης και πολλοί Δήμαρχοι της Αττικής.

Τιμήθηκε για την προσφορά του στο Δήμο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

  • Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη μετονομάζεται σε Αθλητικό & Πολιτιστικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης».
  • Κεντρική οδός στον αδελφοποιημένο Κυπριακό Δήμο Γεροσκήπου ονομάζεται «Λεωφόρος Σταύρου Κώτση».
  • Στις 30 Μαΐου 2016 τιμήθηκε σε εκδήλωση του Δήμου όπου μίλησαν γι’ αυτόν ο Απόστολος Παπακωνσταντίνου τ. Διευθυντής Εκπαίδευσης και τ. πρόεδρος ΚΥΣΔΕ, ο Νίκος Πετρόχειλος ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου – Κοσμήτορας του Λαϊκού Πανεπιστημίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, κ.α.

Όλο το φωτογραφικό υλικό είναι παραχωριμένο απο την Εφημερίδα “ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ’ και τον αγαπητό φίλο & εκδότη Φίλιπο Λέντζη

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.