ΕΚΤΑΚΤΟ: 40 ημέρες ανάσα ζωής για το Δημαρχείο! Υπάρχει συνέχεια στο έργο (Έγγραφο)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε σήμερα, 16-4-2024, στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ της Περιφέρειας Αττικής (μικρή μεν αλλά ως γνωστόν «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται») και ελπιδοφόρα. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας αποφάσισε την έγκριση παράτασης με αναθεώρηση της συνολικής προθεσμίας, με αίτηση του αναδόχου, κατά 40 ημέρες, ήτοι έως τις 31-05-2024, για το έργο: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ», συμβατικής αξίας 11.943.514,10 € (με Φ.Π.Α.), αναδόχου «ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε».

Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην απόφαση (αρ. πρωτ. 486786/16-4-24) μέχρι σήμερα στο υπό ανέγερση νέο δημαρχείο έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της προσωρινής αντιστήριξης με φρεατοπασσάλους (Τοίχος Βερολίνου) και έχουν κατασκευαστεί όλες οι σειρές των προεντεταμένων αγκυρίων (εκτός από τα προεντεταμένα αγκύρια στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η ράμπα εισόδου- εξόδου εξυπηρέτησης των εργοταξιακών μηχανημάτων και οχημάτων). Οι εργασίες των εκσκαφών έχουν φτάσει στο τέταρτο επίπεδο (βάθους 8.00 έως 12 μέτρων περίπου) και υπολείπονται οι εργασίες των εκσκαφών έως βάθος 14 μέτρων, μέχρι και την τελική στάθμη του σκάμματος.

Μέχρι σήμερα το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου ανέρχεται σε ποσοστό 20% περίπου του συνολικού φυσικού αντικειμένου και σε ποσοστό 21% του οικονομικού αντικειμένου.

Ο ανάδοχος αιτήθηκε την παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου κατά 40 μέρες, ήτοι έως και τις 31-05-2024 «έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής, ελέγχου και τελικής αποφάσεως της Υπηρεσίας σας σχετικά με την κατασκευή των υπογείων του κτιρίου, που αποτελούν την μόνιμη αντιστήριξη του σκάμματος.».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες γίνονται έντονες προσπάθειες από την πλευρά του Περιφερειάρχη κ. Νίκου Χαρδαλιά να εξευρεθεί λύση για να συνεχιστεί το έργο. Προφανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η στενότητα του χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι το έργο δεν έχει εγκαταλειφθεί από την Περιφέρεια όσο κι αν όσα ακούγονται δείχνουν το αντίθετο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρξουν στην συνέχεια, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Εξάλλου δεν μπορεί η Περιφέρεια Αττικής να χρηματοδοτεί το Δήμο Αθηναίων με 101 εκ. ευρώ για 40 σημαντικά έργα και να μην είναι διατεθειμένη να αναζητήσει έστω 8-10 εκ ευρώ για να ξεμπλοκάρει την ανέγερση του Δημαρχείου, κερδίζοντας παράλληλα χρόνο για την ανεύρεση του υπόλοιπου ποσού. Διότι, όπως έχει επισημάνει το aparaskevi-images.gr, από τη στιγμή που άρχισαν τα προβλήματα το κύριο θέμα ήταν η χρηματοδότηση και η απόδοση χρημάτων στον εργολάβο.

Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις και αισιοδοξούμε. Τα σημάδια είναι θετικά, άσχετα αν ακόμη δεν είναι όλα ανακοινώσιμα.

Μείνετε συντονισμένοι στο aparaskevi-images.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.