«Ομπρέλα» και «6 συν 6» ψάχνουν βηματισμό για την επόμενη μέρα προκειμένου πέραν της σύστασης κοινοβουλευτικής ομάδας να καταφέρουν να δημιουργήσουν έναν πολιτικό σχηματισμό
Αν και η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου είχε προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες αφού ο Στέφανος Κασσελάκης έχει συγκαλέσει για σήμερα την Πολιτική Γραμματεία γεγονός που επιτάχυνε την έξοδο!
Οι αποχωρήσεις είναι πλέον μαζικές καθώς πριν από λίγη ώρα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ότι αποχωρεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθώντας και εκείνος στην έξοδο την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ παραιτήθηκε και από την θέση του Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μόλις ενημέρωσα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απόφασή μου να μην είμαι πλέον μέλος του κόμματος. Υπέβαλλα επίσης παραίτηση από τη θέση του Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέχω από τον Ιούλιο του 2014, μετά από πρόταση του Αλ.Τσίπρα κ ομόφωνη στήριξη των Ε/Β μας»
Πρακτικά η σύμπλευση «Ομπρέλας» και «6 συν 6» δεν πρέπει να θεωρείται κάτι εύκολο, αφού οι πρώτοι επί προεδρίας Τσίπρα αποτελούσαν την εσωκομματική αντιπολίτευση, ενώ οι δεύτεροι (6+6) ήταν οι σωματοφύλακες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνύπαρξή τους προφανώς δεν είναι εύκολη, όμως τους ενώνει ένας κοινός τόπος: Η πλήρης ρήξη με τον Στεφανο Κασελακη
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με παλαιότερες διασπάσεις της Αριστεράς, δεν έχει δηλαδή πολιτικό περιεχόμενο. Είναι ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών, αφού ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσωποποιήσει την κόντρα με τα στελέχη που αποχώρησαν.
Η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου έγινε βεβαίως με αιχμές και κατηγορίες κατά του κ. Κασσελάκη. Στο κείμενο αποχώρησης αναφέρεται για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά». Όπως υποστηρίζουν οι 57 υπογράφοντες ο νέος πρόεδρος «διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος». Κατά την ομάδα Αχτσιόγλου «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας».
Πρακτικά στους 9 βουλευτές που αποχώρησαν σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προστεθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί να συγκροτήσουν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η Κ.Ο. δεν θα έχει μόνο 11 βουλευτές, αλλά αναμένεται προσχώρηση στην ίδια ομάδα και δύο βουλευτών που προσφάτως ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Πλεύση Ελευθερίας, η κυρία Αρετή Παπαϊωάννου και ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης. Η πολιτική σκακιέρα αλλάζει πλήρως αφού πλέον θα μιλάμε για εννεακομματική Βουλή. Ερώτημα παραμένει το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της νέας Κ.Ο. αν και ακούγεται έντονα το όνομα του Αλέξη Χαρίτση, αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφους ο Αλέξης Χαρίτσης αν θα αναλάβει πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας η απάντηση ήταν «να περιμένετε λίγες ημέρες, θα τα δείτε όλα, κάντε υπομονή». Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι άλλο πράγμα του ποιος θα αναλάβει πρόεδρος της Κ.Ο. και άλλο πράγμα ποιος θα προταθεί για πρόεδρος στην περίπτωση που η πλατφόρμα των ανεξάρτητων προχωρήσει στην δημιουργία νέου κόμματος.
Σύμφωνα με τους 57 που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ «όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση».
Οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιούνται είναι:
Αναγνωστόπουλου Σία
Αχτσιόγλου Έφη
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηλιόπουλος Νάσος
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Τζούφη Μερόπη
Φερχάτ Οζγκιουρ
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξης