Αρχική ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος Θεοδοσόπουλος: Δυστυχώς πέρασαν 40 χρόνια από το 1983 για να ανακαινίσουμε...

Ευάγγελος Θεοδοσόπουλος: Δυστυχώς πέρασαν 40 χρόνια από το 1983 για να ανακαινίσουμε την πλατεία του Αι Γιάννη

Φώτο aparaskevi-images.gr

        Αγία Παρασκευή, Ιούλιος 2023

Προς: Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής   

Αξιότιμε Δήμαρχε κ. Ζορμπά,

Σε συνέχεια της επιστολής του Συλλόγου μας Άγιος Ιωάννης, σχετικά με την πλατεία του Αη-Γιάννη, την οποία υιοθετώ κατ’  ανάγκην εδώ που έφτασαν τα πράγματα, γιατί δεν θέλω να είμαι ανασταλτικός παράγων σ’ αυτήν την ανακαίνιση, και όχι βέβαια ανάπλαση όπως θα έπρεπε να είναι. Θέλω να επισημάνω συμπληρωματικές απόψεις μου με κάποια καθυστέρηση, τις οποίες είχα καταθέσει στο προηγούμενο σχήμα Δ.Σ., δεν υπήρξε αντίρρηση, αλλά ποτέ πιστεύω δεν λάβατε γνώση.

Όταν πριν από 8-10 χρόνια άρχισε να παρουσιάζεται το πρόβλημα της παραβατικότητας στην πλατεία και συζητείτο η άποψη της ανάπλασης, εξέφρασα την άποψη πως η μελέτη θα πρέπει να ανατεθεί με Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σε σοβαρά μελετητικά γραφεία και να ληφθούν υπόψη όλα αυτά τα προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς παρεμβολές, όνειρό μου ήταν και είναι μία ανάπλαση για μία σύγχρονη πλατεία, αντάξια της περιοχής, μοντέρνα, λειτουργική, καλαίσθητη, φιλόξενη και ασφαλή για τους νέους και τους ηλικιωμένους της περιοχής σύμφωνα με την βούληση του διαθέτη και τους δεσμευτικούς όρους του παραχωρητηρίου συμβολαίου του Συλλόγου προς τον δήμο, αλλά και τις επιταγές του Συντάγματος, άρθρο 109 παρ. 1, ώστε να παραμείνει αμιγώς κηποπλατεία.

Δυστυχώς πέρασαν 7 χρόνια περίπου και το θέμα βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση, ανακαινίζουμε την ίδια πλατεία-μελέτη 40 χρόνων από το 1983 και όχι να την αναπλάσουμε όπως θα έπρεπε, χωρίς να υπάρχει καμία βελτίωση στο θέμα της παραβατικότητας που είναι και το βασικότερο θέμα της περιοχής.

Έστω και στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το θέμα, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω 2-3 σημεία που πιστεύω ότι θα άλλαζαν προς το καλύτερο την εικόνα και την λειτουργικότητα της πλατείας, σχετικά με τα παραβατικά άτομα που συχνάζουν σ’ αυτήν και δημιουργούν προβλήματα.

  1. Ο χώρος του δαπέδου που είναι στο θεατράκι να μπαζωθεί ελαφρώς, για να βγει από την αφάνεια, σε τέτοιο σημείο ώστε να καλυφθούν οι δύο κάτω κερκίδες και να μειωθούν έτσι οι θέσεις καθημένων. Να μείνουν μόνο οι δύο επάνω κερκίδες που έχουν καλύτερη ορατότητα και να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο.  
  2. Η παιδική χαρά που προβλέπεται στη γωνία Τασσοπούλου και πεζόδρομο, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να μεταφερθεί στο κάτω μέρος της πλατείας, στην οδό Ελβετίας, Χωρισμένη από την υπάρχουσα με τον διάδρομο που υπάρχει. Τούτο είναι επιβεβλημένο, γιατί η παιδική χαρά, στο υψηλότερο μέρος της πλατείας, με τα όργανα και τα παιχνίδια θα επιδεινώσει την ορατότητα στο κέντρο.

Το πλακόστρωτο δε μεταξύ Τασσοπούλου και κερκίδων, που προβλέπεται η νέα παιδική χαρά, να διαμορφωθεί καταλλήλως, και να φυτευτεί με πράσινο, υψηλά δένδρα και να τοποθετηθούν παγκάκια.

  • Το συντριβάνι θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του ή σε κάποιο άλλο σημείο της πλατείας έστω και με μόνο μια δεξαμενή την κεντρική, γιατί το συντριβάνι σε κάθε πλατεία που αναβλύζει το νερό είναι πηγή ζωής, αλλά είναι και όρος του παραχωρητηρίου συμβολαίου. Ο λόγος κατάργησής του με το αιτιολογικό ότι θέλει συντήρηση δεν ευσταθεί, είναι πολύ φτηνή δικαιολογία και απαξίωση στους κατοίκους. Επίσης, το γλυπτό είναι ένα αριστούργημα από καλλιτεχνικής απόψεως και θα κοσμεί την πλατεία. Δεν είναι μόνον συντριβάνι, είναι και διακοσμητικό που πολλοί Δήμοι θα ήθελαν να το έχουν σε μία πλατεία τους.
  • Ο πεζόδρομος που υπάρχει σήμερα και συνεχίζει να ονομάζετε έτσι είναι: ενιαίος χώρος της πλατείας, σύμφωνα με το παραχωρητήριο συμβόλαιο που αναφέρει: « ήτις περικλείεται από τας οδούς Ελβετίας-Αγίου Ιωάννου-Τασσοπούλου και του πεζοδρόμου». θα πρέπει λειτουργικά να αντιμετωπίζεται όπως και η υπόλοιπη πλατεία. Θα πρέπει να διασφαλισθεί να μην εισέρχονται αυτοκίνητα, μηχανάκια και ότι άλλο είναι ενοχλητικό για τούς πεζούς, όπως και στην υπόλοιπη πλατεία.

Πεζόδρομος 3 μέτρων, είναι ο χώρος μεταξύ της πολυκατοικίας και ορίου πλατείας, ο οποίος ήταν απαραίτητος για την είσοδο της πολυκατοικίας, των σημερινών καταστημάτων-πρώην βοηθητικών χώρων-αλλά και να αποκτήσουν πρόσοψη (ανοίγματα και βεράντες) τα διαμερίσματα.

Το πως προέκυψαν αυτές οι τροποποιήσεις εις βάρος της πλατείας πάει πολύ μακριά, όταν έγινε η πλατεία και χτίστηκε η πολυκατοικία, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο…

Τελειώνοντας θέλω να κάνω μία γενική παρατήρηση: Οι κάτοικοι αδημονούν να δουν να γίνονται έργα. Οι Δήμαρχοι να κάνουν έργα τον τελευταίο χρόνο της θητείας τους για να εκλεγούν και πάλι, χωρίς πολλές φορές την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων και μερικές φορές με όχι πολύ σωστές μελέτες και κακή ποιότητα των έργων.

Παίρνω αυτή τη θέση, γιατί αυτόν τον ιστορικό Σύλλογο έχω την τιμή να τον υπηρετώ στο Δ.Σ. για 32 ολόκληρα χρόνια και τα 20 από αυτά αντιπρόεδρος. Έτσι δείχνει την μεγάλη μου αγάπη για την περιοχή του Άη-Γιάννη που διαμένω τα τελευταία 50 χρόνια.-

                                                                        Αγία Παρασκευή      7 – 2023

Με εκτίμηση,

Θεοδοσόπουλος Ευάγγελος

Αντiπρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Άγιος Ιωάννης

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων