Αρχική EDITORIAL Ο Γιάννης Μυλωνάκης στηρίζει επιχειρηματικότητα με προϋποθέσεις και δρα με σύγχρονες νόρμες...

Ο Γιάννης Μυλωνάκης στηρίζει επιχειρηματικότητα με προϋποθέσεις και δρα με σύγχρονες νόρμες (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Για την παραχώρηση χώρων σε ορισμένες πλατείες του Δήμου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έγιναν δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με αρκετά ζωηρά συμβάντα. Για τα τεκτενόμενα στις συνεδριάσεις μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ  και ΕΔΩ.

Από όσα ειπώθηκαν θα μείνουμε στην τοποθέτηση του επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή» και υποψήφιο Δήμαρχο, κ. Γιάννη Μυλωνάκη.

Και αυτό γιατί ο κ. Μυλωνάκης μπήκε στην ουσία του θέματος και τόνισε ορισμένα βασικά σημεία της όλης συζήτησης. Έκανε επίσης και μια ολοκληρωμένη πρόταση την οποία ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία, άλλο αν αυτό δεν έγινε δεκτό από την πρόεδρο του Δ.Σ.

Το πρώτο σημείο ήταν η επιχειρηματικότητα και πως αυτή μπορεί να αναπτυχθεί. Όπως τόνισε ο ίδιος χρειάζονται προϋποθέσεις και όχι προχειρότητα.

Μίλησε για σχεδιασμό πριν από τις όποιες αποφάσεις μιας δημοτικής Αρχής. Αυτό το έχει αναφέρει ξανά σε πολλές περιπτώσεις και γενικά είναι της άποψης ότι πρέπει να γίνει μια σφαιρική μελέτη των προβλημάτων της πόλης και κατόπιν να προχωρά η δημιουργία μεμονωμένων μονάδων ή η εφαρμογή δράσεων.

Παραδέχτηκε ότι είναι θετικός και αυτός και η παράταξή του για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες, αλλά αφού μελετηθούν και διαμορφωθούν ανάλογα.

Αναλυτικά μπορείτε να τα διαβάσετε στη συνέχεια και να τα ακούσετε στο βίντεο που συνοδεύει το άρθρο.

Για μια ακόμα φορά θα σχολιάσουμε την πολιτισμένη παρουσία του κ. Μυλωνάκη στο δημοτικό συμβούλιο. Ουσιαστικός, σοβαρός, χωρίς εξάρσεις, εκτός αν προκληθεί σοβαρά, αλλά και πάλι δεν χάνει την ψυχραιμία του. Είναι περιεκτικός και σαφής στις τοποθετήσεις του και έχει επιχειρήματα.

Επίσης φαίνεται να ακολουθεί τους κανόνες που ορίζουν μια σωστή και άρτια Διοίκηση ενός φορέα, ενός Οργανισμού. Μιλάει δε για το μοντέλο που θα έπρεπε να ακολουθούμε ως Δήμος, το οποίο είναι των καλών πρακτικών και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από τις άλλες σπουδές του έχει και σπουδές στην «Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών» στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Προτείνει λοιπόν αυτά που εφαρμόζονται σε όλο το σύγχρονο κόσμο. Αυτά που οδηγούν σε επιτυχημένες διοικήσεις. Είναι δε και ο ίδιος επιχειρηματίας που επιχειρεί στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και μπορεί να έχει μια πιο άμεση προσέγγιση.

Είναι ακόμη εκείνος που τονίζει τη σπουδαιότητα του δημοτικού συμβουλίου ως θεσμικό όργανο για τη διοίκηση της πόλης. Η ύπαρξή του Δ.Σ. είναι ουσιαστική και όπως τονίζει ο κ. Μυλωνάκης τα μέλη του έχουν εκλεγεί απευθείας από τους πολίτες.

Συμπέρασμα. Μάλλον αυτή η πόλη χρειάζεται ένα update, μια επανεκκίνηση, να μπει στο σύγχρονο δρόμο σκέψης και διοίκησης γιατί έχει μείνει πολύ πίσω.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

“Έρχεται για δεύτερη φορά το θέμα αυτό ακριβώς όπως έχει η εισήγηση με σκοπό ο Δήμαρχος να ξεπεράσει τον σκόπελο κατά τη δική του άποψη του δημοτικού συμβουλίου και να το φέρει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για να το ψηφίσει όπως θέλει εκείνος. Μη σεβόμενος τη βούληση του δημοτικού συμβουλίου, των δημοτικών συμβούλων που είμαστε απευθείας εκλεγμένοι από το λαό και χρησιμοποιώντας μια διάταξη που έχει ψηφιστεί και η οποία κανονικά θα έπρεπε να μας βρίσκει όλους αντίθετους.

Αυτό για εμάς, ως παράταξη, είναι απαράδεκτο. Ο Δήμος μας δυστυχώς λειτουργεί με απίστευτη προχειρότητα. Ερχόμαστε στις 28 Ιουνίου να ψηφίσουμε την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το 2023. Στο μισό χρόνο λοιπόν έχουμε αφήσει να λειτουργούν. Ο Δήμαρχος που ουσιαστικά τους λέει όλους τζαμπατζήδες, ο Δήμαρχος που όταν θα φύγει από αυτή τη θητεία στο τέλος του έτους και θα φτάσει να παραχωρήσει στην επόμενη δημοτική Αρχή, που ελπίζω να είμαστε εμείς, τότε θα πρέπει να έρθει και να μας πει από τους τζαμπατζήδες πόσα χρήματα έχει εισπράξει. Τότε θα γίνει το ταμείο κ. Ζορμπά. Να δούμε λοιπόν από αυτούς που κατηγορείτε ως τζαμπατζήδες, για να πάτε και για τρίτη παράβαση καθήκοντος, πόσα από αυτά θα έχετε εισπράξει.

Βλέπουμε λοιπόν άλλα μοντέλα δημάρχων, ο κ. Παπαστεργίου ο Δήμαρχος Τρικάλων από δήμαρχος έγινε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Εδώ το μοντέλο που θα έπρεπε να ακολουθούμε ως Δήμος θα είναι των καλών πρακτικών και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, τι κάνουμε; Ερχόμαστε στα μέσα του έτους να αποφασίσουμε για την παραχώρηση που αφορά την αρχή του έτους. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να λαμβάνεται στο τέλος του έτους για το επόμενο αν θέλαμε να λειτουργούμε σοβαρά.

Εμείς βάζουμε τρία ζητήματα:

Το πρώτο ζήτημα είναι ότι είμαστε ξεκάθαρα υπέρ. Καταρχάς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής και το κομμάτι αυτό που ουσιαστικά ανήκει στον Αη Γιάννη. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας σε πλατείες και όπου είναι δυνατόν αυτό να γίνει. Κάτι το οποίο βεβαίως δεν έχετε κάνει σε καμία περίπτωση όλα αυτά τα χρόνια που είστε Δήμαρχος. Ούτε φυσικά και πριν είχαν γίνει. Και βέβαια αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί η αγορά της Αγίας Παρασκευής αργοπεθαίνει και το βλέπουμε καθημερινά, το ένα κατάστημα κλείνει μετά το άλλο. Επειδή εμείς ως παράταξη είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, όμως υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή να γίνεται ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των τραπεζοκαθισμάτων εκεί που οι χώροι πληρούν τις προϋποθέσεις, εκεί που πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες διαμορφώσεις. Άρα, ελάτε να συμφωνήσουμε σήμερα ότι στις πλατείες που θέλουμε να αναπτυχθεί  επιχειρηματικότητα και να μπορεί ο πολίτης να κάθεται να τρώει και να πίνει ένα καφέ και να παίζει δίπλα το παιδί του, όμως να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους.

Τι έχετε κάνει σ’ αυτό; Απολύτως τίποτα.

Τι κάνετε τώρα; Έρχεστε για να εξυπηρετήσετε κάποιους που θέλετε να πάτε να δώσετε κάποια τετραγωνικά για να σας πουν «μπράβο» και θέλετε γι’ αυτό να παρακάμψετε το δημοτικό συμβούλιο και να το κάνετε στην ΕΠΖ. Απαράδεκτο κατά την άποψή μας.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε να συμφωνήσουμε όλοι εδώ ότι θα κάνουμε τις αναγκαίες διαμορφώσεις, αυτές που απαιτούνται, η επόμενη φυσικά δημοτική Αρχή, έτσι ώστε να μπορέσουν να υπάρχουν λωρίδες, τις οποίες το δημοτικό συμβούλιο θα έχει συμφωνήσει. Συγκεκριμένα τετραγωνικά τα οποία θα μοιράζονται σε όσους ενδιαφέρονται. Πάτε τώρα να δώσετε στην Αγ. Τριάδος 25τμ.. Αν αύριο το πρωί, σε 10 μέρες, ένα μήνα, ανοίξει ένα μαγαζί και ζητήσει τι θα κάνετε; Καταλαβαίνετε ότι ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου και αυτό μετά δεν θα μαζεύεται; Και θα πρέπει να γίνεται βάση  ενός σχεδίου, το οποίο δυστυχώς δεν έχετε; Γι’ αυτό εμείς λέμε ΟΧΙ σε αυτή την ενέργεια που κάνετε. Δεν υπάρχει άλλος λόγος, ούτε έχουμε κάτι με τον επιχειρηματία. Αντιθέτως είναι, όπως είπα και την προηγούμενη φορά, ένας τοπικός επιχειρηματίας που απευθύνεται στη γειτονιά και εμείς αυτό θέλουμε να το στηρίξουμε.

Προτείνουμε να φύγει αυτό από την εισήγηση (σ.σ. η πλατεία της Αγ. Τριάδος), το άλλο που προτείνουμε είναι στην πλατεία Κοραή επειδή είναι ένα μαγαζί εκεί, και θα ήταν εντελώς παράλογο με την κοινή λογική να αφαιρέσουμε τα τραπεζοκαθίσματα, να πάμε και να δώσουμε αυτά που ζητάει, αυτό που του αναλογεί, αυτό που έχει γράψει στην αίτησή του. Και γι’ αυτό να χρεωθεί. Ούτε αυτά που λέγατε την προηγούμενη φορά να μετράμε τα τραπέζια και δεν ξέρω τι. Όχι, πόσα ζητάει 90; 90 θα δώσουμε.

Το τρίτο και βασικότερο, με αυτές τις αλλαγές πραγματικά καλώ την αντιπολίτευση και θα το βάλω στην ψηφοφορία να το ψηφίσουμε γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το θέμα να περάσει από την ΕΠΖ, γιατί είναι μια υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου. Εγώ πραγματικά καλώ όλη την αντιπολίτευση και φυσικά και όποιους δημοτικούς συμβούλους από τη δημοτική Αρχή θέλουν, να ψηφήσουμε αυτή την πρόταση για να δώσουμε κι εμείς ένα μήνυμα ότι αυτό που υπερισχύει και έχει ισχύ στην πόλη είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι και το δημοτικό συμβούλιο. Και όχι μια επιτροπή η οποία δεν έχει αυτές τις αρμοδιότητες”.

ΔΕΥΤΕΡΟΜΙΛΙΑ

“Πάμε ολοταχώς για το 3ο viral του κ. Ζορμπά με αυτά που ειπώθηκαν πριν στο Δ.Σ.. Δεν χαιρόμαστε με το επίπεδο του Δημάρχου της Αγίας Παρασκευής και δεν χαίρεται φυσικά και ο κόσμος που όπου κι αν κυκλοφορήσουμε ανά την Ελλάδα λέει «Αγία Παρασκευή; Α, αυτός που τον βλέπουμε στο Ράδιο Αρβύλα»! Αυτό ακούμε.

Επειδή ειπώθηκε ότι άλλα λέμε εδώ, άλλα ψηφίζουμε, κλπ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Προφανώς είμαστε υπέρ της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είμαστε όμως κατά της προχειρότητας! Είμαστε κατά του ελλιπή σχεδιασμού και είμαστε κατά αυτών που πάνε για μερικά ψηφαλάκια πριν τις εκλογές να χρησιμοποιήσουν τους θεσμούς, το Δ.Σ., τις Επιτροπές. Σε αυτά είμαστε ΚΑΤΑ. Αν υπάρχει, και το έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη φορά που καθίσαμε σ’ αυτά τα έδρανα ως παράταξη, αν υπάρχει σχέδιο, οργάνωση, κλπ, φυσικά και βάζουμε πλάτη και το έχουμε αποδείξει. Εγώ δεν θα σταθώ σε όσο ειπώθηκαν πάλι περί «στρουθοκαμηλισμού» κλπ., θα πω όμως ότι δεν μπορούμε να είμαστε μια έτσι και μία αλλιώς. Ούτε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν λοιπόν πάρει μια απόφαση το Δ.Σ. όπως ορίζει ο νόμος, που λέει αν δεν αποφανθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εντός 15-20 ημερών, θεωρείται τεκμαιρώμενη. Αν όμως απαντήσει και την απορρίψει θα πρέπει να ακολουθήσουμε την απόρριψη. Αλλά άσχετα αν εσείς ως δημοτική Αρχή δυστυχώς δεν το κάνετε. Αλλά αυτό λέει ο νόμος. Άρα από τη στιγμή που λέει η νομοθεσία, που μας διάβασε ο κ. Σάρκουλας, ότι θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η Τροχαία, βεβαίως αν γνωμοδοτήσει πρέπει να το ακολουθήσουμε. Εάν δεν γνωμοδοτήσει τότε κάνουμε αυτό που θέλουμε. Είναι ξεκάθαρο και πολύ απλό και πολύ λογικό.

Τέλος μπήκε το ερώτημα τι διαφορά έχει η πλατεία Κοραή από την Αγίας Τριάδος; Προφανώς έχει διαφορά. Η πλατεία Κοραή είναι πάνω στη Μεσογείων, μια πλατεία χωρίς παιδική χαρά, μια πλατεία που ουσιαστικά δεν είναι στέκι, έγινε στέκι. Αν είστε ανίκανοι να εισπράξετε αυτά που πρέπει να εισπράξετε και να ελέγξετε αυτό που πρέπει να ελέγξετε, απλά πείτε το. Το έχετε ομολογήσει, το έχετε πει. Και δεν είναι προϋπόθεση ούτε λέει κανένας νόμος ότι για να πάει ο Δήμος να ελέγξει θα πρέπει να έχει δημοτική Αστυνομία. Μπορεί να πάει να ελέγξει και χωρίς δημοτική αστυνομία. Υπάρχουν διαδικασίες απλά δεν τις κάνετε, δεν ασκείτε το θεσμικό σας ρόλο. Τα’ χετε παρατήσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η Αγίας Τριάδος είναι μια πλατεία που είναι στον ιστό της πόλης, μέσα στη γειτονιά, έχει παιδική χαρά, είναι στέκι από ανθρώπους και πολίτες που πάνε με τα παιδιά τους στην παιδική χαρά και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πλατεία Κοραή. Και εκεί αυτό που πάτε να κάνετε τώρα είναι ο μόνος διάδρομος που υπάρχει εκεί να γίνει κατάληψη. Εμείς σε αυτό είμαστε αντίθετοι και λέμε βεβαίως και εκεί να μπουν τραπεζοκαθίσματα, όμως διαμορφώστε το χώρο. Υπάρχει χώρος περιμετρικά αν θέλετε να το κάνετε, μην το κάνετε για να πάρετε ψηφαλάκια ή γιατί έτσι νομίζετε μάλλον. Άρα είναι πολύ απλά τα πράγματα.

Άρα σας παρακαλώ να βάλετε σε ψηφοφορία την πρόταση που έκανα, δεν διεκδικώ την πατρότητα, το είχε πει και ο κ. Οικονόμου την προηγούμενη φορά, δηλαδή ως έχει η κεντρική πλατεία και το κομμάτι της Αγίου Ιωάννου, αφαιρούμε την Αγίας Τριάδος και βάζουμε 90 τετραγωνικά στην πλατεία Κοραή. Αυτό να μπει σε ψηφοφορία”.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων