Τον Μάρτιο 2023 στηλίτευα την μη χορήγηση ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους του Δήμου Αγίας Παρασκευής για δέκατη χρονιά από το 2012 έως και το 2022 με προφανή τον κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας και ό μη γένοιτο της ίδιας της ζωής τους. Δυστυχώς, η κατάσταση συνεχίζεται, όχι μόνο διότι το θέμα επανήλθε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 31 Μαΐου 2023, για συμπλήρωση της προηγούμενης απόφασης του Μαρτίου, αλλά κυρίως διότι ο Δήμαρχος σε ερώτηση μου για την πορεία του διαγωνισμού των ΜΑΠ 2023 απάντησε ότι ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη.
Γιατί όμως επικρατεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ?
Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και υπαίτιοι γι’ αυτήν ?
Για ποιο λόγο η δημοτική Αρχή δεν παρακολουθεί, ελέγχει και εποπτεύει την όλη διαδικασία προμήθειας τους ?
Εξηγώ. Οι εργαζόμενοι, ιδίως στην καθαριότητα, πρέπει να έχουν ΜΑΠ κατά τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η έλλειψη τους μπορεί να επιφέρει από αναπηρία έως και το θάνατο λόγω των επαγγελματικών κινδύνων, όπως αποδεικνύουν τα συνεχή εργατικά δυστυχήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Από το 2012 έως και το 2022 μόνο μία χρονιά, το 2018 επί δημοτικής αρχής Ι. Σταθόπουλου, χορηγήθηκαν ΜΑΠ στους εργαζόμενους στο δήμο της Αγίας Παρασκευής. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι εν έτει 2023 φέρουν, υποτίθεται, τα ΜΑΠ του 2018. Όλες τις άλλες χρονιές, τα ΜΑΠ μετατράπηκαν σε χρηματικά ποσά, τα οποία καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους για να προμηθευθούν οι ίδιοι τα ΜΑΠ, υποτίθεται.
Με τον τρόπο αυτό, μία υποχρέωση ασφαλείας έχει μετατραπεί σε ετήσιο χρηματικό αντάλλαγμα, με την ενεργό συμμετοχή της δημοτικής αρχής του Β. Ζορμπά, η οποία αποδεικνύεται εξακολουθητικά αδιάφορη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αφού τη σχετική διακήρυξη για την προμήθεια των ΜΑΠ 2022 την ανάρτησε στο ΕΣΗΔΗΣ την 12 Οκτωβρίου 2022, ώστε να είναι με βεβαιότητα αδύνατη η ολοκλήρωση της εντός του 2022 και τα ΜΑΠ να μετατραπούν σε χρήμα.
Για να γίνει όμως δυνατή αυτή η νομότυπη μεθόδευση σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας (Κ.Ν.3850/2010 και Υ.Α.73066/2022 Έγκριση Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία 2022-2027) έπρεπε να μεσολαβήσει μία νομοθετική μεταβολή το 2020.
Συγκεκριμένα, με τον ν.4735/2020 αρ.60 παρ.2 καταργήθηκε η παρ.2 του αρ.97 του ν.4483/2017, η οποία προέβλεπε ρητά ότι από το 2017 και εφεξής απαγορευόταν η μετατροπή των ΜΑΠ σε χρήμα.
Με την μεταβολή αυτή, δόθηκε χρηματικό κίνητρο μη χορήγησης αλλά μετατροπής των ΜΑΠ σε χρήμα, το οποίο πλέον έγινε καθεστώς.
Η αρνητική ψήφος μου ήταν και πάλι επιβεβλημένη.
Διότι όσοι λαμβάνουμε αποφάσεις με την ψήφο των συμπολιτών μας λογοδοτούμε σε αυτούς, αλλά και στην συνείδηση μας.
Και διότι το φονικό στα Τέμπη πρέπει να αφυπνίσει όλους όσους κυβερνούν, Κράτος, Υπουργεία, Φορείς, Δήμους κλπ, οι οποίοι στο μέτρο που μας αναλογεί πρέπει να είμαστε ουσιαστικά και όχι τυπικά υπεύθυνοι, για να μη γίνουμε υπαίτιοι.-
Σωτήρης Αν. Παπαμιχαήλ
- ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
- ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΕΛΛΙΝΥΑΕ)
- ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook ή στο Twitter.
Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.