Διατηρείται η υπεροχή Μητσοτάκη στη δημοφιλία αρχηγών με 46,1% και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 49,9% – Μόνο το 38% θεωρεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν ισχύουν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Περιορισμένης έκτασης απώλειες για την κυβερνητική παράταξη και μικρά οφέλη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να προκύπτουν από την πρώτη δημοσκοπική ανάγνωση των διαθέσεων της κοινής γνώμης, η οποία, παρότι αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, εξακολουθεί να έχει στραμμένη την προσοχή της στα μεγάλα θέματα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που αναμένεται να φέρει ο επερχόμενος δύσκολος χειμώνας.
Στην αφετηρία της νέας πολιτικής σεζόν και με ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να είναι ακόμη σε διακοπές ή να διακατέχεται από το πνεύμα των διακοπών, τα ευρήματα δημοσκόπησης, που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc, αποτυπώνουν ανεπαίσθητες, προσώρας, μεταβολές στη διάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς το προβάδισμα της Ν.Δ. παραμένει στα όρια των προηγούμενων εκλογών, όπως και η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Σε γενικές γραμμές το εκλογικό σκηνικό παραμένει αμετάβλητο στις βασικές του παραμέτρους, καθώς παρατηρείται αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, ίσως και εξαιτίας των ανακλαστικών που προκαλούνται από την πολιτική όξυνση του τελευταίου διαστήματος και ενδεχομένως από την αντίστροφη μέτρηση του χρόνου προς την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας.
Την ίδια ώρα, άλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να προεξοφλεί νίκη -με μικρή ή μεγαλύτερη διαφορά- της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές, ενώ πλειοψηφικά συντάσσεται και με την κυβερνητική κατεύθυνση για στήσιμο της επόμενης κάλπης στο τέλος της τετραετίας.
Αξιο επισήμανσης είναι επίσης ότι η κυβέρνηση αξιολογείται πολύ θετικότερα από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα από τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι.
Οι συσπειρώσεις και το δούναι και λαβείν
Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 32% (που είναι μειωμένο κατά 0,2% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc) και προηγείται κατά 8,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυξάνει την απήχησή του κατά 0,5% και φτάνει στο 23,5%. Αντίστοιχη αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ που φτάνει στο 12,3%. Δεν αλλάζει, εξάλλου, η σειρά κατάταξης των υπολοίπων σχηματισμών που παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μεταβολές και, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι και η επόμενη Βουλή θα είναι πιθανότατα και πάλι εξακομματική.
Η κυβερνητική παράταξη παρουσιάζει συσπείρωση της τάξης του 73,3%, καθώς παρουσιάζει τις μεγαλύτερες εκροές οπαδών της προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων (8%) και το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής (7,4%), προσελκύοντας σχεδόν το ίδιο ποσοστό από το τελευταίο, καθώς και 4,8% από όσους στις προηγούμενους εκλογές είχαν προτίμηση σε άλλα κόμματα. Αντίστοιχα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει συσπείρωση της τάξης του 64,8%, προσελκύοντας ψηφοφόρους επίσης απ’ όσους είχαν ψηφίσει άλλο κόμμα (κατά 9,9%) και καταγράφοντας διαρροές κυρίως προς τους αναποφάσιστους (9,9%) και το ΠΑΣΟΚ (8,9%). Το ισοζύγιο, πάντως, ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι ισοδύναμο, αφού η κυβερνητική παράταξη αποσπά το 3,8% της δύναμης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει στη δική της κάλπη το 2,3% των παλαιών νεοδημοκρατών ψηφοφόρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσπά άνετη πρωτιά μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη δημοτικότητα, ενώ, σε σύγκριση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από έναν στους δύο ερωτώμενους (49,9%). Η αντίστοιχη προτίμηση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είναι στο 33,3%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 54,2% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ προτιμούν τον κ. Μητσοτάκη, ενώ υπέρ της παλινόρθωσης τάσσεται το 32,6%.
Πίσω από τον δημοφιλέστερο, με ποσοστό 46,1%, Κυριάκο Μητσοτάκη (ο οποίος υποχώρησε κατά 0,6% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες μετρήσεις της Marc), πλασάρεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του 38,3% των ερωτηθέντων (+0,4%), ενώ έχει και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες (50,2%) απ’ όλους τους αρχηγούς. Τρίτος στην κατάταξη είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με 32,9% (-0,9%) και ακολουθούν οι Δημήτρης Κουτσούμπας με 29,7% (+0.4%), Γιάνης Βαρουφάκης με 23,7% (+1,2%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 17,7% (+1,1%).
Η αξιολόγηση της κυβέρνησης, η παράσταση νίκης και οι εκλογές
Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, πάντως, υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 53,1% έναντι του 46,1% που έχει θετική γνώμη. Στους τελευταίους εντάσσονται πλειοψηφικά οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας που είναι άνω των 65 ετών (σε ποσοστό 58,3%), οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (κατά 54,5%) και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντρώοι (55%). Αντίθετα, εντονότερα αρνητικοί είναι οι νέοι μεταξύ 17 και 34 ετών (κατά 62,1%), οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (84,9%) και οι αριστεροί (κατά 96,4%). Για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, οι αρνητικές γνώμες εκτινάσσονται στο 73,3% και οι θετικές περιορίζονται στο 25%. Με εξαίρεση τους ψηφοφόρους του ίδιου κόμματος, που αξιολογούν θετικά την τακτική σε ποσοστό 56,3%, όλοι οι υπόλοιποι εκφράζονται πλειοψηφικά με αρνητικό τρόπο.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν συνιστά έκπληξη ότι πάνω από δύο στους τρεις πολίτες (67,5%) πιστεύουν ότι αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή το νήμα θα έκοβε πρώτη η Ν.Δ. Μάλιστα σε αυτή την αποκαλούμενη «παράσταση νίκης», το 30,6% θεωρεί ότι η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη των έξι μονάδων, ενώ το υπόλοιπο 36,9% πιστεύει ότι θα είναι κάτω των έξι μονάδων. Οι θιασώτες μιας ενδεχόμενης νίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίζονται στο 21,1% (με το 5,3% εξ αυτών μάλιστα να βλέπουν μεγάλη διαφορά).
Σε σχέση, εξάλλου, με τον χρόνο των επόμενων εκλογών, το 55,2% των πολιτών επιθυμεί να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, έναντι του 41% που θέλει να στηθούν βουλευτικές κάλπες άμεσα, δηλαδή πριν από το τέλος του 2022. Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 65,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (33,3%). Σε άλλο ερώτημα για την αντίστοιχη σχετική εκτίμηση που κάνουν, το 57,4% επί του συνόλου πιστεύει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έναντι του 35,8% που «βλέπει» να γίνονται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ανησυχούν 8 στους 10 για ακρίβεια και δύσκολο χειμώνα
Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο επερχόμενος δύσκολος χειμώνας απασχολούν και ανησυχούν περισσότερο από κάθε άλλο θέμα της επικαιρότητας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης της Marc.
Στο σχετικό ερώτημα, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (ή ποσοστό 84,2%) αξιολογούν το συγκεκριμένο ζήτημα ως το πλέον ενδιαφέρον για την καθημερινότητα και εν γένει τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κατατάσσονται στην τελευταία θέση, καθώς μόλις το 16% της κοινής γνώμης περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ως ένα από τα τρία που αποτελεί πηγή ανησυχίας.
Στο ενδιάμεσο επιλέγονται τα εθνικά θέματα και κυρίως τα Ελληνοτουρκικά, που απασχολούν το 36,4% των ερωτηθέντων, η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας (30,2%), οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας (26,3%), η πανδημία του κορωνοϊού (21,9%), το Μεταναστευτικό (17,5%) και στην προτελευταία θέση (με 16,7%) οι πιθανές φυσικές καταστροφές από φωτιές, πλημμύρες και ενδεχόμενο σεισμό.
Σε ειδικότερο ερώτημα σχετικά με τις παρακολουθήσεις, το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι «είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει αν ισχύει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές». Παραίτηση της κυβέρνησης εφόσον ισχύει θέλει το 69,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 46,7% όσων στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το 21,4% του συνόλου κάνει λόγο για «κατακριτέο ζήτημα, αλλά δεν αποτελεί λόγο για να παραιτηθεί η κυβέρνηση», το 26,3% διατυπώνει την άποψη ότι δεν είναι «τίποτε το καινούριο», καθώς «τηλεφωνικές παρακολουθήσεις γίνονταν επί όλων των κυβερνήσεων» και το 8,2% θεωρεί ότι «δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το παρουσιάζει η αντιπολίτευση για μικροκομματικά οφέλη».
Σε σχέση, τέλος, με την αξιολόγηση της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, το 35,4% θεωρεί ότι φέτος τα πράγματα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έναντι του 18,3% που έχει τη γνώμη ότι ήταν χειρότερα. Το 43,5% πιστεύει ότι η κατάσταση ήταν περίπου ίδια με αυτή των προηγούμενων χρόνων.
Δείτε αναλυτικά την δημοσκόπηση ΕΔΩ.
Πηγή: protothema.gr