Αρχική ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Η Περιφέρεια απαντά στο θέμα που εγείρει ο Δήμος Χαλανδρίου σχετικά με...

Η Περιφέρεια απαντά στο θέμα που εγείρει ο Δήμος Χαλανδρίου σχετικά με τους Ρομά

Οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τους Ρομά στο Χαλάνδρι θα γίνουν με ολοκληρωμένο σχέδιο κι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το νέο Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027»

H σημερινή Δημοτική Αρχή του Χαλανδρίου να αναζητήσει αλλού, στις δικές της άστοχες ενέργειες και τον πρόχειρο σχεδιασμό της προηγούμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, την ευθύνη για τη μη απομάκρυνση του καταυλισμού των Ρομά από τα όρια του Δήμου

Με αφορμή την ανακοίνωση (σ.σ. ακολουθεί στη συνέχεια του άρθρου) που εξέδωσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σ. Ρούσσος, όπου αναφέρει αναληθώς πως υπάρχουν ευθύνες της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για το γεγονός ότι δεν έχουν μετεγκατασταθεί οι Ρομά που ζουν σήμερα στα όρια του Δήμου, πίσω από το Νομισματοκοπείο, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να αναφέρουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πράγματι εξέδωσε πρόσκληση το Μάρτιο του 2019, λίγους μήνες πριν τις εκλογές και πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020, για την υλοποίηση του έργου «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά» της Περιφέρειας Αττικής. Η νέα Διοίκηση με Περιφερειάρχη τον Γ. Πατούλη, ενέκρινε τη χρηματοδότηση του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2019, χωρίς να προχωρήσει σε καμία αλλαγή όσον αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος.

Δεύτερον, παράλληλα με το πρόγραμμα που σχεδίασε αλλά δεν υλοποίησε ποτέ η Διοίκηση της κας Δούρου, ο Δήμος Χαλανδρίου με δικούς του πόρους υλοποίησε μια σειρά από ενέργειες και δράσεις για τη διαχείριση του ζητήματος, για τις οποίες η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει καμία γνώση ή/και αρμοδιότητα.

Τρίτον, κατά τη διάρκεια υλοποίησης των δράσεων του Δήμου υπήρξαν από πλευράς πολιτών καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. , που οδήγησαν σε αποστολή επιστολής της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Γ.Γ. της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα κ. Σκάλκο, από την οποία προέκυπτε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν συμφωνούν με τη συγκεκριμένη δράση, γιατί τη θεωρούν αποσπασματική και όχι ολοκληρωμένη ( επισυνάπτεται η σχετικά επιστολή). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολήθηκε με το θέμα, μετά από καταγγελίες που έλαβε από πολίτες του Χαλανδρίου, σχετικά με τους ρομά που είχαν μετεγκατασταθεί σε διαμερίσματα του δήμου, θεωρώντας αποσπασματικό μέτρο την επιδότηση ενοικίου για τη μετεγκατάσταση τους. Επιδότηση ενοικίου που αποφάσισε ο Δήμος κι όχι η Περιφέρεια. Μετά την επιστολή αυτή, η αρμόδια για το ΕΣΠΑ υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής εύλογα δεν προχώρησε στην έγκριση εκταμίευσης οποιουδήποτε ποσού, για την κάλυψη των δαπανών που είχαν ήδη αναληφθεί, εφαρμόζοντας τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Τέταρτον, αντιλαμβανόμενη η σημερινή Διοίκηση το πρόβλημα που δημιούργησε στον Δήμο Χαλανδρίου η μη υλοποίηση αυτού του Προγράμματος, αναζητεί τρόπο για την κάλυψη των δαπανών του Δήμου , μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ- ΠΔΕ.

Παράλληλα, για να αποφευχθούν τα λάθη και οι προχειρότητες του παρελθόντος, έχουμε φροντίσει ώστε στο νέο Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» να προβλεφθεί εξαρχής η χρηματοδότηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για τους Ρομά, με εποπτευόμενο φορέα τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  1. Ο πρόχειρος κι αποσπασματικός σχεδιασμός του πιλοτικού σχεδίου που εκπόνησε η προηγούμενη Διοίκηση, για την κοινωνική ένταξη των ρομά στο Χαλάνδρι. Ένα σχέδιο με σαφή κομματικό και πελατειακό χαρακτήρα, κι όχι με τη λογική αντιμετώπισης του προβλήματος.
  2. Ο επιπόλαιος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Δήμαρχος Χαλανδρίου τη διαχείριση του προβλήματος. Αντί να αναζητά την ευθύνη στους δικούς του λανθασμένους χειρισμούς και στην προχειρότητα της προηγούμενης Διοίκησης της Περιφέρειας, επιτίθεται στη σημερινή Διοίκηση, που προσπαθεί να βρει πόρους από το ΠΔΕ για να καλύψει οικονομικά το Δήμο και τις ανάγκες των Ρομά στο Χαλάνδρι
  3. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας, σχεδιάζει μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 ολοκληρωμένα προγράμματα και δράσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, με εποπτευόμενο φορέα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κι όχι το Δήμο Χαλανδρίου, που αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος διαχείρισης του προβλήματος.

Ανεξάρτητα από την μικροκομματική αντίληψη της σημερινής δημοτικής αρχής στο Χαλάνδρι και τις προφανείς σκοπιμότητες που υπηρετεί, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στέκεται στο πλευρό των πολιτών του Δήμου Χαλανδρίου. Προωθεί έργα και μόνιμες λύσεις σε ζητήματα που απασχολούσαν χρόνια το Δήμο και τους κατοίκους του. Μεταξύ άλλων:

  • Χρηματοδοτούμε  μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 με 2,3 εκ. ευρώ δράσεις και δομές Κοινωνικού χαρακτήρα όπως Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο Δήμου Χαλανδρίου, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Χαλανδρίου, Συμβουλευτικό Κέντρο για την καταπολέμηση της βίας
  • Δίνουμε  λύση σε ένα αδιέξοδο 50 ετών, με την ένταξη της περιοχής Πεύκο Πολίτη στο σχέδιο πόλης, που αφορά στην αξιοποίηση των περιουσιών πάνω από 5.000 οικογενειών. 
  • Χρηματοδοτούμε την κατασκευή του νέου Δημαρχείου στο Χαλάνδρι
  • Ενισχύσαμε πρόσφατα τον εξοπλισμό του Δήμου με νέα απορριμματοφόρα και κάδους, για την ενίσχυση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.

Είμαστε διαρκώς δίπλα στους πολίτες του Δήμου Χαλανδρίου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

*************

Δήμος Χαλανδρίου: «Κυβέρνηση και Περιφέρεια να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για την ύπαρξη του καταυλισμού Ρομά στο Νομισματοκοπείο»

«Να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο του Δήμου για κατάργηση του καταυλισμού»

Ο αδόκητος θάνατος της 8χρονης Ελένης, η οποία εντοπίστηκε, πριν από λίγες μέρες, νεκρή μέσα σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι, έφερε στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο το αίσχος της ύπαρξης του εν λόγω καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο. Η επί δεκαετίες εγκατάστασή του εκεί αποτελεί ντροπή για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, καθώς παρατείνει τη διαβίωση των Ρομά σε άθλιες συνθήκες, δυσκολεύει τη ζωή των περιοίκων και στερεί από τους ιδιοκτήτες τα οικόπεδά τους που έχουν καταπατηθεί.

Ανεξάρτητα από το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα, περισσότερα από 100 παιδιά ζουν εκεί σε ιδιαίτερα ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες. Υποτυπώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής, σκουπίδια, μπάζα, τρωκτικά, βουνά από υλικά ανακύκλωσης, καλώδια παράνομης ρευματοδότησης συνθέτουν το καθημερινό σκηνικό διαβίωσης τους.

Ο Δήμος Χαλανδρίου επιχειρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια να συμβάλλει, στο μετρό του δυνατού, στην άμβλυνση των συνεπειών από τη ζωή στον καταυλισμό:

► Με τις κοινωνικές δομές του (Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά, Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο,) παρέχει υλική, ψυχοκοινωνική στήριξη και καθημερινή διαμεσολάβηση σε μια πληθώρα αναγκών.

► Με τη συνδρομή του δημιουργήθηκαν δύο ΚΟΙΝΣΕΠ, από μέλη της κοινότητας Ρομά, που προσφέρουν απασχόληση σε περίπου 50 άτομα, ενώ μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ έχει απασχολήσει και απασχολεί στον Δήμο αρκετά άτομα.

► Ειδικά για τα παιδιά του καταυλισμού, παρέχονται, εβδομαδιαία επίσκεψη παιδίατρου, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», και ενισχυτική διδασκαλία.

Το σχέδιο κατάργησης του καταυλισμού

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίπονης προσπάθειας που κάνει η σημερινή διοίκηση, από το 2017, για την κατάργηση του καταυλισμού, η πρόταση του Δήμου Χαλανδρίου για την απομάκρυνση των οικογενειών Ρομά, εντάχθηκε στο «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά» της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο, ενώ υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2019 από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί δεν εκταμιεύτηκε ούτε ένα ευρώ!

Παρ’ όλα αυτά, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου και με ίδιους πόρους –το κόστος έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ- ο Δήμος χρηματοδότησε την απομάκρυνση του ενός τρίτου των οικογενειών ενώ κατήργησε τον καταυλισμό στο Πάτημα, με την απομάκρυνση του πληθυσμού που διαβιούσε εκεί και την παράλληλη κατεδάφιση των παραπηγμάτων τους.

Η εφαρμογή του σχεδίου, απέδειξε στην πράξη ότι η διάλυση του καταυλισμού και στο Νομισματοκοπείο είναι εφικτή.

Ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά που διαβιούν εκεί έχει δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας απομάκρυνσης από τον καταυλισμό, με παράλληλη κατεδάφιση των παραπηγμάτων τους.

Υπολείπεται μόνο να βρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η μετεγκατάστασή τους.

Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο, από τον Μάιο του 2021, έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας πρόταση για χρηματοδότηση, ώστε να απομακρυνθούν οι υπόλοιπες οικογένειες που παραμένουν και να καταργηθεί ο καταυλισμός, η ύπαρξη του οποίου διαιωνίζει την ταλαιπωρία των Ρομά, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των ιδιοκτητών, πάνω στα οικόπεδα των οποίων έχουν αναπτυχθεί τα παραπήγματα των Ρομά.

Δυστυχώς, όσο ο καταυλισμός παραμένει στη θέση του, ανάλογα περιστατικά όπως ο τραγικός θάνατος της 8χρονης Ελένης, δεν θα  μπορέσουν να αποφευχθούν.

Ήρθε επιτέλους η ώρα, η Πολιτεία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις ευθύνες της για την ύπαρξη του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο και να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

Σημ.: Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την κατεδάφιση των παραπηγμάτων στον καταυλισμό, το 2020, μετά την απομάκρυνση των πρώτων οικογενειών Ρομά, βάση του πιλοτικού σχεδίου που υλοποίησε ο Δήμος με ίδιους πόρους.

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.