Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ T.V Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας με «Απέχω» και «Παρών» (VD)

Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας με «Απέχω» και «Παρών» (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

“Λήψη απόφασης για την Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής” ήταν ο τίτλος του πρώτου θέματος που συζητήθηκε στις 31 Μαΐου 2022 στο δημοτικό συμβούλιο.

Η τροποποίηση εγκρίθηκε με τη δημοτική Αρχή και τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Ζόμπολα να ψηφίζουν ΝΑΙ, την «Νίκη των πολιτών» και τη «Νέα Αρχή» να ψηφίζουν ΑΠΕΧΩ και τους «Αλλάζουμε» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση να ψηφίζουν ΠΑΡΩΝ.

Αρχικά ζητήθηκε από μέλη της Αντιπολίτευσης να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος ώστε να ενημερωθούν για προτάσεις που προέκυψαν λίγο πριν την έναρξη του Δ.Σ., κάτι δεν έγινε δεκτό από το Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά.

Πολιτική εισήγηση επί του θέματος έκανε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς σχετικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ). Σύμφωνα με την εισήγηση ο Οργανισμός δεν αφορά τους αιρετούς, αλλά τους εργαζόμενους και κυρίαρχα τη λειτουργία του δήμου. Με εντολή του Δημάρχου οι Διευθυντές του δήμου μαζί με εκπροσώπους των εργαζομένων αποτέλεσαν την Ομάδα Εργασίας (Ο.Ε.), η οποία συνέταξε πρόταση για τον ΟΕΥ και την παρέδωσε στο Δήμαρχο, που στη συνέχεια εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Όπως έγινε γνωστό από το 2013 δεν έχει γίνει άλλη τροποποίηση.

Η σημαντική αλλαγή, κατά τον κ. Ζορμπά, είναι ότι η «υδροκέφαλη» Διεύθυνση της Κοινωνικής Πολιτικής διαχωρίζεται σε Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας. Οι Διευθύνσεις από 8 γίνονται 11 και τα τμήματα αυξάνονται κατά 7. Δεν υπήρξε και δεν χρειάστηκε παρέμβαση από τη δημοτική Αρχή. Ο Δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν διαθέτει Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, που υποχρεούται να έχει από το 2018, η έλλειψη του επισύρει μεγάλες ευθύνες στο Δήμαρχο και την Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας. Έτσι ήταν από τις βασικές αλλαγές που συντελέστηκαν.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζορμπάς «ήταν πολιτική επιλογή να αφήσουμε τους εργαζόμενους να αποφασίσουν για το μέλλον τους χωρίς να ανακατευτούμε εμείς».

Το κείμενο που προέκυψε είναι ένα πόνημα των υπαλλήλων και αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αυξηθεί το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου.

Από τα μέλη της Ο.Ε. η κ. Δράκου (Διευθ/ρια Οικονομικής Υπηρεσίας) μίλησε για ένα μοντέρνο καινούργιο Οργανισμό που αποφασίστηκε ομόφωνα και η κ. Γκίνη (Διευθ/ρια Κοινωνικής Υπηρεσίας) ενημέρωσε για την πορεία που θα έχει στη συνέχεια ο ΟΕΥ αφού ψηφιστεί από το Δ.Σ., δηλαδή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Τοποθέτηση έκανε και η πρόεδρος του ΣΕΔΑΠ κ. Σπυράκου ως μέλος της Ο.Ε.. Όπως αναφέρθηκε κατά τη σύνταξη της πρότασης ενημερώθηκαν όλα τα τμήματα και οι υπάλληλοι και ζητήθηκαν οι προτάσεις τους. Άλλοι ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και άλλοι λίγες ώρες πριν τη συζήτηση στο Δ.Σ..

Βέβαια το σημαντικό είναι ότι στον νέο ΟΕΥ υπάρχουν τμήματα που είναι υποστελεχομένα και νέα τμήματα που δεν έχουν καν υπαλλήλους και τα οποία θα στελεχωθούν όταν και εφόσον υπάρχει ικανός αριθμός υπαλλήλων βάση της νομοθεσίας για να τα καλύψει. Σε περίπτωση που επιτραπούν από το κράτος οι προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες θέσεις στον ΟΕΥ για να προχωρήσει ο κάθε δήμος στην πλήρωσή τους.

Αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

1. Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων δόθηκε έμφαση στην απουσία του Αντιδημάρχου Διοίκησης κ. Γιάννη Αργυρού ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο οποίος είχε οριστεί ως εισηγητής του θέματος. Ειπώθηκαν δε απόψεις από την αντιπολίτευση περί διαφωνίας του με το τελικό σχέδιο του ΟΕΥ και κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία του.

2. Αυτό που προκάλεσε μια σύγχυση ήταν ότι υπάλληλοι που αναφέρουν ότι ομοφώνησαν στο κείμενο που πήγε στην Εκτελεστική Επιτροπή, παράλληλα συμμετείχαν σε ενυπόγραφη ένσταση πάνω σε αυτό με την ιδιότητα τους ως εργαζόμενοι. Που σημαίνει ότι είχαν αντιρρήσεις πάνω στο κείμενο που ψήφισαν. Επίσης υπήρχαν μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων (3) στην Ομάδα Εργασίας, αλλά ποτέ δεν κλήθηκε επίσημα το σωματείο. Οπότε έγινε λόγος για έναν διττό ρόλο που προκάλεσε ερωτήσεις από την πλευρά της Αντιπολίτευσης.

3. Σύμφωνα με την κ. Δράκου για τη δημιουργία του νέου ΟΕΥ  η ομάδα βασίστηκε στα πρότυπα της ΕΕΤΑΑ (που είναι παρωχημένα), στους ΟΕΥ των Βορείων Προαστίων και τις πραγματικές ανάγκες του δήμου.

4. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο είναι περίπου 500 στο σύνολο. Το τωρινό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 8 εκ. €/έτος, ενώ σε πλήρη διάταξη  με τον νέο ΟΕΥ υπολογίζεται να φτάσει τα 10εκ€ /έτος. Ορισμένοι θορυβήθηκαν με την αύξηση αυτή όμως θα πρέπει να διασαφηνιστεί ότι υπάρχουν ήδη κενές θέσεις, υπάρχουν υπάλληλοι που βαίνουν προς συνταξιοδότηση και προς το παρόν δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις στους ΟΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση με την ψήφιση του ΟΕΥ από το Δ.Σ. να αυξηθεί άμεσα το κόστος μισθοδοσίας, αλλά το ποσό αποτελεί μια απαραίτητη πρόβλεψη.

5. Η τροποποίηση του ΟΕΥ απασχολεί το δήμο εδώ και 10 χρόνια. Υπήρξε άλλη μια μικρή τροποποίηση πριν ένα χρόνο περίπου που αναλύθηκε διεξοδικά και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα του Δ.Σ. Επομένως όλοι ήταν γνώστες και οι ενδιαφερόμενοι είχαν χρόνο να καταθέσουν προτάσεις έγκαιρα και όχι τελευταία στιγμή.

Τα κύρια σημεία των τοποθετήσεων

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος τόνισε και επέμενε ιδιαίτερα στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχαν στη διάθεσή τους προς διαβούλευση επί του κειμένου τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι υπάλληλοι και οι αιρετοί. Όπως είπε, ο Δήμαρχος έχει ασχοληθεί με ΟΕΥ και θα έπρεπε όλο αυτό (το κείμενο της ΟΕ) να το λάβει υπόψιν του και να συνθέσει στη συνέχεια. Ο ΟΕΥ είναι καλό να είναι οραματικός και να δείχνει την επόμενη μέρα. Ως παράταξη αποφάσισαν δηλώσουν “απέχω” στην ψηφοφορία.

Το φάουλ του κ. Σταθόπουλου είναι ότι έχασε χρόνο δυναμιτίζοντας τη συζήτηση, αφού ξεκίνησε λέγοντας προς το Δήμαρχο <Λες και είστε «ανόητοι» λες και είστε «άσχετοι» εδώ μέσα, λες και είστε αγράμματοι>. Ακολούθως υπήρξαν αντιδράσεις από συμβούλους της συμπολίτευσης και την Πρόεδρο του Δ.Σ. που είπε ότι ο κ. Σταθόπουλος προσβάλει όλη την ομάδα. Σε σχόλιο δε εκτός μικροφώνου του κ. Λέκκα ότι «εσύ που τελείωσες ιατρική και είσαι μορφωμένος, εντάξει, εντάξει» ο κ. Σταθόπουλος απάντησε <μη διακόπτεις «σα χουλιγκάνος, χουλιγκάνε, ε, χουλιγκάνε» να πας στο γήπεδο να τα κάνεις αυτά>. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Ζορμπά ότι κρύβεται πίσω από την ομάδα των εργαζομένων και βάζει την αντιπολίτευση να κρίνει τους εργαζόμενους.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου μίλησε για απούσα δημοτική Αρχή, η οποία αναίρεσε τα λεγόμενά της αφού πρότεινε αλλαγή από έδρας. Υποκρύπτεται μια σοβαρή διαφωνία, τόνισε, με κορυφαία τη στάση του Αντιδημάρχου (σ.σ. Διοίκησης κ. Αργυρού) που δεν ήταν παρών. Προς την ΟΕ είπε ότι όταν φτιάχνουμε ένα κείμενο για τον εαυτό μας υφέρπει πάντα ο κίνδυνος να κάνουμε μια προσέγγιση και να αυτοπροσδιοριζόμαστε φωτογραφικά. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ο έλεγχος και η άποψη της δημοτικής Αρχής. Θα έπρεπε η αντιπολίτευση να έχει έγκαιρα τα κείμενα να τα μελετήσει και όχι την τελευταία στιγμή. Έτσι δεν μπορεί να έχει άποψη για όλα και πιθανά να αδικήσει ένα σημαντικό έργο.

«Στο μυαλό σας θα έπρεπε να έχετε την οργάνωση του Δήμου και όχι τη σημερινή εικόνα του υποστελεχομένου δήμου», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης  συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν για τον ΟΕΥ και κατέθεσε και προτάσεις, όπως ενημέρωσε. Μίλησε και αυτός για καθυστερημένη ενημέρωση των υπολοίπων εργαζομένων με αποτέλεσμα τις καθυστερημένες παρατηρήσεις. Όπως δήλωσε, η ΟΕ κατέληξε σε ένα κείμενο το οποίο επί της ουσίας δεν το πιστεύει και πολύ και αυτό συμβαίνει γιατί η δημοτική Αρχή θέλει «να βγάλει την ουρά της απέξω». Θέλουμε επιτέλους να υπάρξει ένας Οργανισμός και να εφαρμόσουμε το νόμο, και από την άλλη βλέπουμε μια προχειρότητα, είπε ο κ. Μυλωνάκης. Αυτό επιβεβαιώνεται με την αντιπαράθεση δυο μελών της ΟΕ. Οπότε δεν έχουμε καταλήξει στο καλύτερο κείμενο το οποίο θα μπορούσαμε να το ψηφίσουμε.

Δεν ακυρώνουμε τη δουλειά που έγινε από τις Διευθύνσεις, ο Οργανισμός είναι κάτι δυναμικό το οποίο μπορεί να τροποποιηθεί, να αλλάξουν οι ανάγκες, είναι ένα δύσκολο αντικείμενο πρέπει να συγκεραστούν πολλά πράγματα οι υπάρχουσες ανάγκες, οι μελλοντικές, και κυρίως ποιοι υπηρετούν και την ανάγκη στελέχωσης του δήμου. Θέλουμε να το ψηφίσουμε δεν μπορούμε όμως να ψηφίσουμε κάτι τέτοιο όπου δεν βλέπουμε να έχει γίνει μια πολύ σωστή επεξεργασία και να έχουν ληφθεί τα πάντα υπόψιν.

Επέκρινε το σύντομο της διαδικασίας για ένα τόσο σοβαρό θέμα με την αιτιολογία ότι συνεδριάζει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο στις 6 Ιουνίου και πρέπει να προληφθεί η ημερομηνία. Θα ψηφίσουμε «Παρών» είπε ο κ. Μυλωνάκης, μη θέλοντας να ακυρώσουμε την προσπάθεια της ομάδας.

 Ο ΟΕΥ θα πρέπει να εξασφαλίζει το απαραίτητο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του δήμου για να υπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης, δήλωσε ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης. Σχολίασε την δημιουργία του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου το οποίο όπως είπε θα ελέγχει την εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής στο δήμο. Όσον αφορά την αξιοκρατία και την ειδικότητα πιο σωστά θα κάνει τη δουλειά του αυτός που έχει το αντικείμενο παρά ένας γενικός διοικητικός. Η ουσία δεν είναι να έχεις έναν Οργανισμό, αλλά να έχεις κόσμο να στελεχώσεις αυτόν τον Οργανισμό για να λειτουργήσει. Και να έχεις τα χρήματα από το κράτος για να πληρώσεις αυτούς τους εργαζόμενους. Μίλησε για απολίτικη αντιπαράθεση από την Αντιπολίτευση, η οποία ψάχνει να βρει λόγους για να μην ψηφίσει θέματα στα οποία συμφωνεί και σε θέματα που κι εκείνοι θα τα κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Χαρακτήρισε ως πρόσχημα την παρουσία ή απουσία του κ. Αργυρού.

Η ψήφος της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είναι «Παρών» γιατί θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει Οργανισμός και παράλληλα διεκδικεί την ουσιαστική του λειτουργία και από το κράτος διεκδικεί τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν οι δήμοι για να μπορούν να λειτουργούν και δεν εφαρμόζει αντιλαϊκές πολιτικές.

Πολύ σημαντικά ήταν όσα είπε ο κ. Κώστας Κρητικίδης: Κάνουμε πάλι το ίδιο λάθος. Φτιάχνουμε Οργανισμό με βάση τα πρόσωπα και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες της διοίκησης ενός σύγχρονου δήμου, σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοτών και των κατοίκων της. Υπάρχουν ειδικοί για την σύνταξη ενός Οργανισμού που τους δίνεις την κατεύθυνση που θες να πας το δήμο, ένα σύγχρονο δήμο, ένα εργαλείο που θα προωθεί λύσεις για τις ανάγκες των κατοίκων και δεν θα βολεύει τις ανάγκες των σημερινών υπαλλήλων. Δεν μπορεί ο μικρόκοσμος του δήμου να λύσει τα προβλήματα.

Ο Οργανισμός για τον κ. Νίκο Ζόμπολα είναι το Α και το Ω για έναν δήμο. Ο υπάρχων είναι απαρχαιωμένος και θα έπρεπε να έχει αλλαχθεί εδώ και 20 χρόνια. Έχουν γίνει συναντήσεις και έχουν καταθέσει προτάσεις και από τους Αντιδημάρχους σε μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου. Είναι ένας Οργανισμός που εκσυγχρονίζεται. Υπάρχουν θέματα της νεολαίας που θα τα δούμε στο μέλλον σχετικά  με ευρωπαϊκά προγράμματα και επενδύσεις.

Η ουσία

είναι ότι ο Οργανισμός έπρεπε ήδη να έχει εκσυγχρονιστεί εδώ και χρόνια. Όχι όμως από τους  ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Κρητικίδη. Η εργασία θα έπρεπε να ανατεθεί στους γνώστες του είδους ώστε να δημιουργηθεί ένας οδηγός για έναν σύγχρονο, εξωστρεφή, λειτουργικό, αποτελεσματικό και οργανωμένο δήμο. Γιατί όπως και να το κάνουμε και ο προσωπικός παράγοντας εμπλέκεται και ο πολιτικός. Είναι αναπόφευκτο, δυστυχώς. Και δεν θα ακούγαμε εκφράσεις όπως «υποχωρήσαμε για να βγει αποτέλεσμα, γιατί αλλιώς ακόμα θα το συζητούσαμε». Και δεν θα είχαν και το έρεισμα οι υπόλοιποι να διαμαρτύρονται στους συναδέλφους τους.

Κατά τα άλλα έγινε μια συνήθης συζήτηση που περισσότερο έμεινε σε δευτερεύοντα θέματα παρά στην ουσία. Τώρα όσον αφορά την παρουσία-απουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου, θεωρώ ότι δεν επηρέασε ουσιαστικά τον ΟΕΥ, αφού δεν θα μπορούσε να μεταβάλει οτιδήποτε. Όμως για λόγους ηθικής τάξεως εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να δω εκεί τον αξιότιμο κ. Αντιδήμαρχο να εκφράζει τις τυχόν διαφωνίες του και να ψηφίζει αναλόγως, παρά να αφήνει να σέρνεται το όνομά του στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΜΕΡΟΣ Β΄

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.