Γράφει η Λένα Μαρκή
Όταν στις 25 Αυγούστου 2021 στο δημοτικό συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Σάρκουλας ανακοίνωνε τη δημιουργία προπονητηρίου με τη μορφή «μπαλονιού» στα γήπεδα του 3ου Λυκείου, δεν φανταζόμασταν ότι τρεις μήνες μετά το «μπαλόνι» θα δημιουργούσε τόσο μεγάλη φασαρία.
Η φασαρία ξεκίνησε πριν ακόμη αρχίσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. (στις 8-12-2021) όταν ο Σύλλογος Κοντοπεύκου και η Ένωση Συλλόγων Γονέων προέβησαν σε ανακοινώσεις που έκαναν έκδηλη την αντίθεσή τους με την εν λόγω κατασκευή. Παρατηρώντας δε τα σχόλια ορισμένων μελών του Δ.Σ. σε ιστό κοινωνικής δικτύωσης, ήταν σαφές, ότι προετοιμαζόμασταν να παρακολουθήσουμε «μάχη» κατά τη συνεδρίαση. Η πρόταση που τέθηκε για αναβολή του θέματος, απερρίφθη και έτσι ξεκίνησε η συζήτηση για την «Έγκριση εγκατάστασης αεροϋποστηριζόμενου θόλου αθλητικών εγκαταστάσεων στον αύλειο χώρο του 3ου Λυκείου του Δήμου Αγίας Παρασκευής».
Ο εισηγητής κ. Σάρκουλας επισήμανε την ανάγκη που υπάρχει στην πόλη για νέους αθλητικούς χώρους και έμεινε στις πολύωρες συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για την κατασκευή ενός προπονητηρίου στα όρια του δήμου για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των σωματείων. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Διονύσης Λέκκας, έκανε μια αναδρομή στο πως δημιουργήθηκε η ιδέα του «μπαλονιού». Όπως εξήγησε, επί Δημαρχίας Σταθόπουλου πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η κατασκευή «μπαλονιού» πιθανά στο πάρκο Στ. Κώτσης, τότε ο ίδιος ο κ. Λέκκας πρότεινε και την δημιουργία του σε σχολικό γήπεδο. Έτσι όταν ο ίδιος ανέλαβε τον τομέα της Παιδείας ερευνώντας τις δυνατότητες των σχολικών μονάδων και ζητώντας την εκτίμηση δύο εταιρειών ειδικευμένων στο θέμα, κατέληξε ότι το καταλληλότερο χωροταξικά ήταν το 3ο Λύκειο στο Κοντόπευκο. Εκεί τα δύο γήπεδα ήταν σε σημείο που η κατασκευή του μπαλονιού δεν θα ενοχλούσε τη λειτουργία του σχολείου. Επίσης πλεονεκτήματα για την κατασκευή ήταν ότι από το 2020 και έπειτα χρειαζόταν μόνο άδεια μικρής κλίμακας για την υλοποίησή του και υπήρχε η δυνατότητα μέσα σε τέσσερεις ημέρες να μεταφερθεί αλλού εάν υπήρχε ανάγκη ή πρόβλημα. Ο χώρος το πρωί θα χρησιμοποιείται από τους μαθητές του σχολείου και το απόγευμα από τα αθλητικά σωματεία και τους πολίτες.
Οι αντιρρήσεις που προέτειναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επικεντρώνοντας στα εξής σημεία:
- δεν υπήρξε διαβούλευση της δημοτικής Αρχής με τις παρατάξεις και ήρθαν προ ενός θέματος που δεν γνώριζαν και
- στην εισήγηση δεν υπήρχαν τεχνικά χαρακτηριστικά για το έργο.
Η αντίδραση των «Αλλάζουμε» ήταν άμεση αποχώρηση, με τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη να μιλά για «καλοστημένη παράσταση» από τη δημοτική Αρχή. Είναι λυπηρό να έρχεται το θέμα χωρίς εισήγηση, χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς καμία τεχνική προδιαγραφή, τόνισε, και να καλούνται οι σύμβουλοι να το ψηφίσουν.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, η πρόταση του κ. Σταθόπουλου ήταν να γίνει το έργο στα 23στρ. στα Πευκάκια. Ομοίως και του κ. Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος όμως επισήμανε ότι η δημοτική Αρχή εγκαταλείπει το Προπονητήριο που αναφέρεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ το μπαλόνι είναι η τελευταία λύση για την ανάπτυξη των αθλητικών χώρων. Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης αρχικά υποστήριξε ότι έπρεπε να αναβληθεί το θέμα γιατί φαινόταν από την αρχή ότι θα είναι ένα σχέδιο σε αδιέξοδο. Σημείωσε δε πως πάντα υπάρχουν ομάδες κατοίκων που βάζουν εμπόδια στη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (κολυμβητήριο, πάρκο Στ. Κώτσης, Πευκάκια) και πως τα αθλητικά σωματεία που αθλούνται τα παιδιά της Αγίας Παρασκευής χρησιμοποιούν μόλις το 3% των σχολικών χώρων. Θα πρέπει, πρότεινε, να σχεδιάσουμε την πόλη συνολικά στο χώρο του αθλητισμού. Στο τέλος δήλωσε ότι παίρνει πίσω την πρόταση για αναβολή της συζήτησης, αφού το θέμα είχε αναπτυχθεί και ήταν σίγουρο ότι θα καταψηφιστεί. Ο κ. Αντωνίου εστίασε στις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους συλλόγους και τις παρατάξεις και το θέμα της στάθμευσης στην περιοχή από την αύξηση της προσέλευσης.
Η θέση του Συλλόγου Κοντοπεύκου που εκφράστηκε από τον πρόεδρό του κ. Αβραμίδη ήταν αυτή που δημοσιεύτηκε προ της συνεδρίασης.
Από τα αθλητικά σωματεία παρέστησαν ο κ. Γιώργος Καράμπελας από τον ΓΣΑΠ και ο κ. Νίκος Δούμας από την ΚΑΠ. Η θέση του κ. Καράμπελα ήταν πως το προπονητήριο θα πρέπει να γίνει σε θεσμοθετημένο αθλητικό χώρο όπως το πάρκο Στ. Κώτσης, διότι χωροταξικά η θέση του 3ου Λυκείου δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Επίσης, είχε αντίρρηση για το 3ο Λύκειο λόγω των αντιδράσεων από τη σχολική κοινότητα και τους κατοίκους. Αν αυτές αρθούν, το σωματείο δεν έχει κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά το θέμα της στάθμευσης επισήμανε ότι στο κλειστό του Κοντοπεύκου που γίνονται προπονήσεις και αγώνες δεν υπήρξε πρόβλημα μέχρι τώρα. Ο κ. Δούμας είπε ότι «θέλουμε μια λύση χθες». Η Αγία Παρασκευή είναι ο πιο φτωχός δήμος σε γήπεδα μπάσκετ και ο μοναδικός δήμος που δεν υπάρχει κλειστό γυμναστήριο σε σχολείο. Το σωματείο διεκδίκησε ένα προπονητήριο, η επιλογή του σχολείου φάνηκε λογική και σωτήρια αν και δεν είναι αυτό που θέλουν.
Εννοείται ότι το θέμα καταψηφίστηκε.
Επί της ουσίας
Η δημοτική Αρχή επέμενε σε ένα θέμα που ήταν χαμένο από χέρι. Κατηγορήθηκε μάλιστα κάποια στιγμή ότι μπορεί και να επιθυμούσε την καταψήφιση γιατί δεν μπορούσε να το υλοποιήσει και έτσι θα έριχνε την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Είναι γεγονός πως όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα το τελευταίο διάστημα η αντιπολίτευση δείχνει να συσπειρώνεται και να γίνεται τροχοπέδη για τη Διοίκηση Ζορμπά. Αυτό δείχνει ότι αν η Διοίκηση Ζορμπά θέλει να παράξει έργο θα πρέπει να ακολουθήσει μια διπλωματική οδό και να μπει στο πολιτικό παιχνίδι για τα καλά. Διαφορετικά (λόγω συνθηκών απλής αναλογικής) θα βρίσκει διαρκώς τοίχο από την αντιπολίτευση.
Τεχνικές προδιαγραφές. Αν και ξεκαθαρίστηκε από την αρχή ότι η συζήτηση αφορούσε τη χωροθέτηση του μπαλονιού, η ύπαρξη στην εισήγηση ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών θα διευκόλυνε την κατάσταση. Όπως για παράδειγμα διαστάσεις, κόστος, μέγεθος θορύβου, κλπ.. Και ίσως να απάλυνε τις αντιρρήσεις τουλάχιστον των κατοίκων και του συλλόγου γονέων. Επίσης θα έκανε πιο εύκολη την ψήφιση από τους συμβούλους και θα αφαιρούσε ένα βασικό «όπλο» από τα χέρια της αντιπολίτευσης.
Επί του προκειμένου, η έλλειψη κλειστών αθλητικών χώρων στην πόλη είναι γνωστή σε ΟΛΟΥΣ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά ουδείς κατάφερε να δώσει λύση. Ο πρώην δήμαρχος κ. Σταθόπουλος παρότι διέθετε μια ολόκληρη 5ετία διοίκησης και παρότι σχεδόν ανά τρίμηνο ανακοίνωνε τη δημιουργία προπονητηρίου, τελικά δεν έκανε τίποτα. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια ακόμη κι αν ευοδωθούν θα χρειαστούν αρκετά χρόνια και με το παρόν σχέδιο δεν θα διαθέτουν προπονητήριο. Στο αθλητικό πάρκο Στ. Κώτσης ενώ είχε ανακοινωθεί προπονητήριο κάπου σκάλωσε … Θα συμφωνήσω με τον κ. Δουμά για την μη ύπαρξη κλειστού γυμναστηρίου σε σχολείο. Αν ερευνήσετε, θα διαπιστώσετε, ότι σε πολλούς δήμους (π.χ. Γέρακας, Γλυκά Νερά, Παλλήνη-Κάντζα, Άγ. Δημήτριος, Λαγονήσι, κλπ.) οι επίσημοι αγώνες πρωταθλήματος μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου σάλας διεξάγονται σε κλειστά γήπεδα απλών σχολείων. Στην Αγία Παρασκευή αυτό θα αποτελούσε την ύψιστη «αμαρτία»!
Ακούστηκε πολλάκις επίσης ότι με το μπαλόνι θα μειωθεί ο αύλιος χώρος για τους μαθητές, ακόμα και έως 60%. Ο χώρος θα εξακολουθήσει να υπάρχει και να γίνεται η χρήση που γίνονται και πριν ως γήπεδα μπάσκετ. Το πλεονέκτημα θα είναι ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όταν βρέχει, κάτι που δεν συμβαίνει στο παρόν. Άρα περισσότερες ώρες χρήσης για τους μαθητές.
Κάτοικοι και σύλλογοι. Είναι αλήθεια πως ορισμένες ομάδες κατοίκων αποτέλεσαν και αποτελούν την καταστροφή γι’ αυτή την πόλη. Εξαιτίας των περίοικων αντί για κολυμβητήριο έχουμε ένα ερείπιο ντροπής. Στα Πευκάκια μάλλον ορισμένοι κάτοικοι δεν κατάλαβαν γιατί ακριβώς χαρακτηρίστηκε ο χώρος αθλητικός και προφανώς περιμένουν πάρκο περιπάτου και χαλάρωσης. Το χειρότερο είναι ότι από τη μια πολεμούν όποιο έργο δεν τους βολεύει προσωπικά και από την άλλη κατηγορούν τον «κακό» δήμαρχο που δεν κάνει έργα. Λοιπόν πρέπει να καταλάβουν ότι ως δια μαγείας δεν γίνεται τίποτα. Οι σύλλογοι επίσης δεν μπορούν να κάνουν τους ανήξερους όταν το θέμα του μπαλονιού αναφέρθηκε τον Αύγουστο στο Δ.Σ. και παράλληλα δημοσιεύτηκε στο aparaskevi-images.gr. Επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι άλλο είναι η διεκδίκηση, η αντίρρηση και άλλο η επιβολή της θέλησης. Εκπροσωπούν μια μερίδα κατοίκων, που συνήθως είναι πολύ μικρή, και υποχρέωσή τους είναι η εξεύρεση λύσεων και όχι ο πόλεμος. Εξάλλου η όποια δημοτική Αρχή μπορεί να λάβει υπόψιν της τις προτάσεις ενός συλλόγου, δεν είναι υποχρεωμένη να τις ακολουθήσει όμως, γιατί στόχος της είναι η ευημερία όλης της πόλης και όχι μόνο μιας περιοχής. Θα πρέπει να κρίνει και να αποφασίσει συνολικά.
Η αντιπολίτευση. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν μπει πλέον σε προεκλογικό ρυθμό και σκοπός είναι να φρενάρουν τη δημοτική Αρχή. Οι αρχικές δηλώσεις ότι ακολουθούν δική τους αντιπολιτευτική πολιτική και ότι δεν υπάρχει περίπτωση σύμπνοιας πήγαν περίπατο «για το καλό της πόλης». Με τη διαφορά ότι ακόμα δεν είδαμε κανένα καλό στην πόλη από την τακτική τους. Επί της ουσίας κανείς τους δεν είχε σοβαρό λόγο για να μην συμφωνήσει στην έγκριση της εγκατάστασης του θόλου πάνω από δύο γήπεδα στην άκρη ενός σχολείου (εικόνα 2). Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές θα μπορούσαν να δεσμεύσουν τη δημοτική Αρχή ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να τους ενημέρωνε σχετικά και πιθανά να λαμβάνονταν μια δεύτερη οριστική απόφαση. Εξάλλου με ένα απλό googlαρισμα μπορούν πολύ απλά να δουν τις συνήθεις τεχνικές προδιαγραφές (π.χ. ΕΔΩ) ενός μπαλονιού.
Το ότι δεν υπήρξε προηγούμενη διαβούλευση δεν θεωρώ ότι έχει τόση σημασία για μια οικονομική και άμεση λύση ανάγκης σε ένα πρόβλημα που πλέον το γνωρίζουν ακόμα και οι πέτρες. Και φυσικά οι πολίτες στο τέλος θα κρίνουν. Μπορεί κατά την αντιπολίτευση να κρίνουν μια δημοτική Αρχή που δεν παρήγαγε έργο, αλλά θα κρίνουν και μια αντιπολίτευση που ήταν διαρκώς αντίθετη στην παραγωγή έργου.
Εντέλει παρακολουθήσαμε μια συνεδρίαση με πολλές εντάσεις, με οξύνσεις, με έντονες αντιπαραθέσεις και με αποτέλεσμα αρνητικό για την πόλη. Ο όμορος δήμος Παπάγου-Χολαργού σε σύντομο χρονικό διάστημα σκέπασε τα γήπεδά του στον Τσακό με μπαλόνι, την ώρα που η Αγία Παρασκευή συνεχώς οπισθοδρομεί …
Πιθανά να έχουμε την πόλη που πραγματικά μας αξίζει …