ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο Σύλλογός μας είναι ο αρχαιότερος της Αγίας Παρασκευής. Ιδρύθηκε το 1956 από μία ομάδα φιλοπρόοδων κατοίκων της αραιοκατοικημένης συνοικίας του Αγίου Ιωάννη με σκοπό τον εξωραϊσμό και αναβάθμιση της περιοχής, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή καθώς και την ενίσχυση των κατοίκων και επίλυση των διαφόρων προβλημάτων και αναγκών δεδομένου ότι τότε η Αγία Παρασκευή ήταν μια μικρή Κοινότητα με ελάχιστο πληθυσμό και με πολλές ελλείψεις σε Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, καταστήματα, χωρίς ύδρευση (πηγάδια) και χωματόδρομους.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι και το 2020 (λόγω πανδημίας δεν έγινε το 2021), μέσα στον Ιανουάριο, ανελλιπώς πραγματοποιούσαμε ανοιχτή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, προσκαλούσαμε τα μέλη αλλά και τους κατοίκους της συνοικίας μας, τους άλλους Συλλόγους και τους Φορείς και Αρχές της πόλης να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις.
Στη Γενική Συνέλευση παρίσταται ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο. Γίνεται η έκθεση πεπραγμένων από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, προβάλλοντας εκτενώς όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη και ιδιαίτερα τη συνοικία μας, ακολουθούν κριτική και ερωτήσεις των μελών και στην συνέχεια ομιλεί εφ’ όλης της ύλης ο Δήμαρχος και μετά απ’ αυτόν οι Αρχηγοί των Δημοτικών παρατάξεων.
Έτσι οι Γενικές Συνελεύσεις ελάμβαναν πανηγυρικό χαρακτήρα. Στο τέλος κόβαμε τη βασιλόπιτα και διανείμαμε τα ημερολόγια του Συλλόγου.
Οι συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων με φωτογραφίες δημοσιεύονταν στις τοπικές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Γενικότερα στις Γενικές Συνελεύσεις προβάλλονται και συζητούνται όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη και ειδικότερα τη συνοικία μας όπως η ανάπλαση της πλατείας και της οδού Αγ. Ιωάννου, το συγκοινωνιακό, η διαμπερής κυκλοφορία, το Δημαρχείο, το κολυμβητήριο, το Κοιμητήριο, την αστυνόμευση, την καθαριότητα, τις καφετέριες, τα πεζοδρόμια, το κυκλοφοριακό, ανακύκλωση και άλλα.
Συνοπτικά θα αναφερθούμε στα σπουδαιότερα, την ανάπλαση της πλατείας και της οδού Αγ. Ιωάννου, το συγκοινωνιακό, καθώς και για τις δραστηριότητες και τα έργα που έχει επιτελέσει ο Σύλλογός μας και ίσως είναι άγνωστα εις τους νεότερους.
Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με το 4917/15.12.1983 συμβόλαιο, ο χώρος των 4.153 τ.μ., τον οποίον αγόρασε ο Σύλλογός μας με χρήματα του μεγάλου ευεργέτου, αειμνήστου Αργύρη Χατζηαργύρη, παραχωρήθηκε, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής με τον όρον να δημιουργήσει κήπο-πλατεία για την ψυχαγωγίαν μικρών και μεγάλων της συνοικίας Αγίου Ιωάννου και όχι μόνο.
Με την φροντίδα και σχέδια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου έγινε πραγματικά μια ωραία πλατεία με δέντρα, φυτά, συντριβάνια, παγκάκια και παιδική χαρά και για πολλά χρόνια αποτελούσε έναν πολιτισμένο χώρο αναψυχής μικρών και μεγάλων κατοίκων της πόλης μας. Αργότερα και πολύ πριν το 2010, παρουσιάσθηκαν κάποιες ήπιες στην αρχή, παραβατικότητες από ομάδες νεαρών που όμως δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στους περιοίκους ενώ, ταυτόχρονα ρύπαιναν παντοιοτρόπως τον περιβάλλοντα χώρο.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Δήμος Αγ. Παρασκευής για ένα οικόπεδο που δώρισε ένας συμπολίτης μας του αφιέρωσε έναν ολόκληρο δρόμο. Στον μεγάλο ευεργέτη Αρ. Χατζηαργύρη περιορίσθηκε σε μία μικρή τιμητική στήλη στην άκρη της πλατείας και η οποία από την ρύπανση δεν φαίνεται, ενώ θα έπρεπε η πλατεία ή ένας δρόμος να ονομασθεί «ΑΡΓ. ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ». Όμως ποτέ δεν είναι αργά για να αποκατασταθεί η αδικία.
Τα εύλογα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των περιοίκων συζητήθηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις, εκδόθηκαν σχετικά ψηφίσματα και υπομνήματα τα οποία υπεβλήθησαν στο Υπουργείο Δημ. Τάξεως και στον Δήμαρχο.
Ήρθαν από το Αστυνομικό Τμήμα, ελήφθησαν κάποια μέτρα και προσωρινά υπήρξε ησυχία.
Όμως πολύ γρήγορα και ιδίως μέσα στην πανδημία επανήλθαν πολυάριθμες ομάδες και τα πράγματα εκτραχύνθηκαν μέχρι που φθάσαμε στα τελευταία γνωστά σε όλους πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, απαξιωτικά για την πλατεία και τη συνοικία μας.
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι και πριν την πανδημία το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου είχε πολλές συσκέψεις με τις εκάστοτε Δημαρχιακές Αρχές για την εξεύρεση τρόπου αποτροπής των παραβατικών δραστηριοτήτων των νεαρών. Ως και περίφραξη της πλατείας συζητήθηκε, τοποθέτηση φύλακα και άλλα σχέδια.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το 42/19.6.2017 έγγραφό μας προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο ζητούσαμε να ληφθούν επειγόντως προστατευτικά μέτρα γιατί τα προβλήματα των περιοίκων και γενικότερα της περιοχής είχαν φθάσει στο απροχώρητο.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να πράξει για την αποτροπή της παραβατικότητας.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Πριν μερικά χρόνια και εν όψει του θέρους, ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε τον Ιούνιο μια έκτακτη Γενική Συνέλευση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και προσκάλεσε τα μέλη και ιδιαίτερα τους περιοίκους της πλατείας για να συζητήσουν και διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα της πλατείας. Και μολονότι είχαν προσκληθεί και με γράμματα και ανακοινώσεις ελάχιστοι των περιοίκων ήρθαν.
Μετά το 2010 άρχισαν οι Δημοτικές Αρχές να συζητούν το θέμα ανάπλασης της πλατείας ελπίζοντας ότι οι εργασίες της ανάπλασης θα απεμάκρυναν τις ομάδες και θα απέτρεπετο η παραβατικότητα.
Τον Ιανουάριο του 2018, κατά τη συνεδρίαση της τακτικής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, ο τότε Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι την άνοιξη θα κλείσει η πλατεία του Αγιάννη και θα αρχίσει η ανάπλαση σύμφωνα και με τα σχέδια που επέδειξε στους παρισταμένους και είχε προσθέσει ότι η δαπάνη είχε περάσει στον προϋπολογισμό του 2018.
Στις 3 Μαΐου 2018 με το 32 έγγραφό μας διαμαρτυρηθήκαμε στον Δήμαρχο ότι παρά την υπόσχεσή του δεν είχαν αρχίσει εργασίες ανάπλασης.
Κατόπιν τούτου ο Δήμαρχος κάλεσε στις 14 Μαΐου 2018 το Δ.Σ. του Συλλόγου σε κοινή σύσκεψη με τις Δημοτικές Παρατάξεις και μας παρουσίασε σχέδια ανάπλασης της πλατείας.
Δυστυχώς πέρασε εκείνη η άνοιξη του 2018 και η άνοιξη του επόμενου χρόνου και δεν είχε γίνει απολύτως τίποτε, παρά μόνο επίδειξη νέων σχεδίων. Και πώς να γίνει έναρξη εργασιών αφού δεν είχε γίνει ούτε δημοπράτηση του έργου.
Τελικά στις 29/8/2019, δύο ημέρες πριν τη λήξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος ανακοινώνει ότι έγινε δημοπρασία για την ανάπλαση της πλατείας, βάσει των σχεδίων της Τεχνικής Υπηρεσίας και ανέφερε και την δαπάνη του προϋπολογισμού.
Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο νέος Δήμαρχος κ. Β. Ζορμπάς ακύρωσε τη δημοπρασία επειδή το ποσόν ήταν υπερβολικό κατά την άποψή του και για άλλους λόγους και εδήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάπλαση με νέα μελέτη.
Την 1η Νοεμβρίου 2019 το Προεδρείο του Διοικητικού μας Συμβουλίου συναντήθηκε με το νέο Δήμαρχο κ. Β. Ζορμπά ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεωρ. Πατούλης απεφάσισε την επιχορήγηση του Δήμου μας με τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά για την ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου και την ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Ιωάννη.
Την απόφαση του κ. Πατούλη επιβεβαίωσε και ο παριστάμενος Αντιπεριφερειάρχης και τέως Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Βασιλ. Γιαννακόπουλος.
Έτσι τα χρήματα τα οποία επρόκειτο να διατεθούν για την ανάπλαση της πλατείας από το Δήμο και τον «Φιλόδημο» θα διατεθούν σε άλλα έργα της πόλης. Στο μεταξύ η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ασχολείται με την σύνταξη της νέας μελέτης κατά δήλωση του Δημάρχου.
Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2020, ο Δήμαρχος κ. Βασ. Ζορμπάς κάλεσε στο Δημαρχείο το Διοικ. Συμβούλιο του Συλλόγου και παρουσίασε στα μέλη τα νέα σχέδια της πλατείας του Αγιάννη.
Στις 13 Ιανουαρίου 2020 κατά την ετήσια Γενική μας Συνέλευση, αναφερθήκαμε επίσης για την πλατεία ιδιαιτέρως και έγινε μεγάλη συζήτηση και μίλησαν ο Δήμαρχος και οι Αρχηγοί των Δημοτικών Παρατάξεων. Εντούτοις αν και πλησιάζει η διετία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η ανάπλαση.
Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής ετίμησε τον Εξωραϊστικό Σύλλογο και τον ευεργέτη Αργύρη Χατζηαργύρη με μία στήλη 1 μ. ύψος σε μία άκρη της περίφραξης και έβαλε την εξής επιγραφή που μετά κόπου διαβάζεται:
«Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 1985 ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟ ΛΕΟΝΑΡΔΟ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ Φ. ΤΣΑΧΠΙΝΟΓΛΟΥ» (και με μικρότερα γράμματα τους δωρητές).
«Το μεγαλύτερο τμήμα του χώρου της πλατείας δωρήθηκε από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ. Ο Σύλλογος το αγόρασε και με την χρηματική συμβολή του αείμνηστου ΑΡΓΥΡΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ».
ΣΗΜ.: Τα φυτά μπροστά στη στήλη τα φύτευσε στις 6/6/21 η Ομάδα Εθελοντών Νεολαίας Αγ. Παρασκευής αφού καθάρισε τα αγριόχορτα.
ΤΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Το συγκοινωνιακό ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα απασχόλησε από τα πρώτα χρόνια τον Σύλλογό μας.
Με την Αθήνα (Ακαδημία) είχαμε ανά 20΄ λεπτά λεωφορείο προς Αγ. Ιωάννη και Ν. Ζωή, εναλλάξ. Με το Χαλάνδρι με το οποίο είχαμε πολλές συναλλαγές (Δ.Ο.Υ., Υποθηκοφυλακείο, Ταχυδρομείο, Σχολεία κλπ.) δεν υπήρχε συγκοινωνία.
Η έλλειψη καλύφθηκε αργότερα με την γραμμή Ν. Ιωνίας-Αγ. Αναργύρων και έτσι ικανοποιήθηκε ένα δίκαιο αίτημά μας από τον ΟΑΣΑ.
Η αύξηση του πληθυσμού και η πίεση του Δήμου και Συλλόγων ανάγκασε τον ΟΑΣΑ να θέσει σε κυκλοφορία την γραμμή Α5 πλατεία Αγ. Παρασκευής-Ακαδημία. Αργότερα κατορθώσαμε να πάρουμε και τον κορμό Β5.
Υπενθυμίζουμε μερικές προσπάθειές μας:
Όταν μετέφεραν το τέρμα των λεωφορείων από την οδό Ακαδημίας στην οδό Ρηγίλλης και απαιτείτο δεύτερο εισιτήριο για Ακαδημία αντιδράσαμε και τελικά επαναφέρθηκε το τέρμα στην οδό Ακαδημίας. Την λεωφορειακή γραμμή Σ. Λαρίσης – Πεντάγωνο, κατορθώσαμε να επεκτείνουμε στη συνοικία μας. Το 1997 ο ΟΑΣΑ διέκοψε την κυκλοφορία του Β5 από τις συνοικίες Αγ. Ιωάννου-Τσακού και αναγκαζόμασταν να πηγαίνομε με το 417 μέχρι την οδό Βενιζέλου και απ’ εκεί σαν τα «πρόβατα» τρέχαμε διασχίζοντας την λεωφόρο Μεσογείων, με κίνδυνο της ζωής μας να προλάβουμε να επιβιβαστούμε στο Β5 ή Α5 για την Αθήνα από τη στάση Τόμπρα. Τότε είχε έρθει στο Δημαρχείο ο Υπουργός Συγκοινωνιών κ. Τ. Μαντέλης στον οποίον παρουσιάσθηκε το Διοικητικό μας Συμβούλιο του περιέγραψε την δραματική κατάσταση και ο Υπουργός έδωσε εντολή και επαναφέρθη το Β5 στον Αγ. Ιωάννη.
Με τη δικαιολογία ότι τα αρθρωτά λεωφορεία της γραμμής Β5 δεν μπορούσαν να ελιχθούν στην περιοχή Αγ. Ιωάννου ο ΟΑΣΑ διέκοψε την κυκλοφορία τους υποχρεώνοντάς μας να κάνουμε μετεπιβιβάσεις. Αγωνιστήκαμε να τα επαναφέρουμε.
Το 2000 όταν έγινε το ΜΕΤΡΟ, πάλι ο ΟΑΣΑ αποφάσισε να διακόψει το Β5 και να τοποθετήσει ένα τοπικό για εξυπηρέτηση, υποχρεώνοντάς μας σε διπλό εισιτήριο. Αντιδράσαμε σθεναρά και με το 8/11/99 Υπόμνημα και το 147/21.12.99 έγγραφο προς τον Υπουργό Επικοινωνιών αλλά και με την συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου κατορθώσαμε και το επαναφέραμε.
Βέβαια μετά από λίγα χρόνια, περίπου πριν 5 χρόνια, η τότε Κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των αστικών συγκοινωνιών θέλησε να καταργήσει το Β5 να διέρχεται από τις συνοικίες Τσακού και Αγ. Ιωάννου αλλά να τερματίζει στην κεντρική πλατεία Αγ. Παρασκευής διά μέσου της οδού Μεσογείων. Λίγες ημέρες πριν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση συγκλήθηκε σύσκεψη στον ΟΑΣΑ με τον Πρόεδρό του και άλλους παράγοντες, στην οποίαν συμμετείχε και εκ μέρους του Συλλόγου μας ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και μάλιστα έγινε αποδεκτή η πρότασή του, ότι τα αρθρωτά λεωφορεία (μήκους 9+9=18 μέτρων) είναι πιο ευέλικτα από τα μικρότερα λεωφορεία των 12 μέτρων. Και αυτό επειδή δήθεν οι οδηγοί των αρθρωτών δεν μπορούσαν να στρίψουν στη γωνία Ελβετίας και Αγ. Ιωάννου, ενώ αυτό συνέβαινε ακώλυτα κατά το παρελθόν. Και κατορθώσαμε τότε να επιτύχουμε την επαναφοράν της διαδρομής του Β5 από το Τσακό και Αγ. Ιωάννη, αλλά δυστυχώς, με επιμονή προφανώς, των οδηγών, κατά την επιστροφή από Αθήνα δεν διέρχεται από τη συνοικία μας, αλλά από την οδό Ειρήνης με την δικαιολογία ότι τα αρθρωτά λεωφορεία δεν μπορούν να στρίψουν Ελβετίας και Αγίου Ιωάννου. Τόσα χρόνια πριν έστριβαν! Παραλείπομε τα πολλά προβλήματα και τις προσπάθειές μας για τα τοπικά δρομολόγια του 480, 417, 406 και 407 που παρά τις υποσχέσεις για τακτικά δρομολόγια, πολλές φορές ξεπερνάνε τη μισή ώρα.
Σημειώνουμε ότι και άλλες φορές ο ΟΑΣΑ διέκοπτε την κυκλοφορία της γραμμής Β5 από τη συνοικία μας με διάφορες δικαιολογίες (αγωγός ομβρίων υδάτων, άρνηση οδηγών κλπ.) και ο Σύλλογός μας με τον Σύλλογο Τσακού αγωνίζονταν να την επαναφέρουν.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Όλες οι Δημοτικές Αρχές φιλοδοξούν να εφαρμόσουν μια κυκλοφοριακή μελέτη που να επιτυγχάνει την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων. Όμως, όχι σπάνια επιτυγχάνει το αντίθετο, είτε από έλλειψη επισταμένου και προσεκτικού ελέγχου του μελετητή, είτε από προσωπικές παρεμβάσεις «επωνύμων».
Οι μελετητές σχεδιάζουν «επί χάρτου», λαμβάνουν την αμοιβή τους και αποχωρούν, αφήνοντας τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τους τυχόν λανθασμένους σχεδιασμούς τους.
Το 2003 έγινε μια κυκλοφοριακή μελέτη και το 2008 καινούρια, πιστή αντιγραφή εκείνης του 2003 και ξαναπληρώθηκε. Ο Σύλλογός μας δεν είχε προσκληθεί κατά τη συζήτηση στο Δημαρχείο. Διαμαρτυρήθη εντονότατα και απαίτησε όταν συζητούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να τίθενται υπόψη και των Συλλόγων που εκπροσωπούν τους κατοίκους και αφορούν την κίνησή τους στον ιστό της πόλης. Και το αίτημά μας έγινε δεκτό από το Δήμο.
Αγωνιστήκαμε για να αποτρέψουμε την διαμπερή κυκλοφορία που δημιουργεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής στις οδούς Αγ. Ιωάννου-Αρτέμιδος-Τασσοπούλου και υποδείξαμε τον τρόπο αποθάρρυνσης των υπερτοπικών.
Αγωνιστήκαμε για την αμφιδρόμηση της οδού Αγ. Ιωάννου, που οι μελετητές την ήθελαν μονόδρομο, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της συνοικίας μας να πηγαίνουν και επιστρέφουν από την κεντρική πλατεία, την Εκκλησία, το Δημαρχείο, Τράπεζες, Οργανισμούς με το αυτοκίνητο.
Τότε, το Δεκέμβριο 2009 είχαμε κυκλοφορήσει και φυλλάδιο έγχρωμο για την κυκλοφοριακή μελέτη της οδού Αγ. Ιωάννου και τις ταλαιπωρίες και επιπτώσεις που θα είχε η σχεδιαζόμενη μονοδρόμηση. Ευτυχώς υπήρξε κατανόηση και από τον Δήμο. Εισακουσθήκαμε και έτσι είχαμε την αμφιδρόμηση.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συναντήθηκε προεκλογικά στο Δημαρχείο Αγ. Παρασκευής με τον τότε υποψήφιο και νυν Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη τον οποίον και παρακάλεσε θερμά εφ’ όσον εκλεγεί, να ενδιαφερθεί για την ανέγερση του Δημαρχείου Αγ. Παρασκευής, που καθυστερεί δεκαετίες και του είχε τονίσει ότι όλοι οι Δήμοι Αττικής είχαν δικό τους Δημαρχείο ενώ η Αγ. Παρασκευή ενοικίαζε.
Ο κ. Πατούλης μας το υποσχέθηκε και το έπραξε. Χρηματοδότησε την ανέγερση η οποία ήδη ξεκίνησε. Βεβαίως όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Σύλλογός μας στις Γενικές Συνελεύσεις, στα Υπομνήματα και ψηφίσματα διαμαρτυρόταν για την καθυστέρηση ανεγέρσεως του Δημαρχείου. Και είναι γεγονός ότι και ο προηγούμενος Δήμαρχος συνέβαλε πολύ την υπόθεση ανέγερσης του Δημαρχείου.
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ
Από το 1997 συζητούσαν την μεγάλη ανάγκη ανάπλασης της οδού Αγ. Ιωάννου. Ο Σύλλογός μας ενδιαφερόμενος για την καλήν εμφάνιση και λειτουργία του κεντρικού αυτού δρόμου έκανε συνεχή διαβήματα στο Δήμο, ακόμη και με σχετικά δημοσιεύματα.
Ο Δήμος έκανε συσκέψεις, προτάσεις, μελέτες και από ξένους ειδικούς (που καλοπληρώθηκαν), συγκεντρώσεις, ομιλίες, εμπλοκή συμφερόντων, αλλαγή Δημοτικών Αρχών και ξεπέρασε τα 11 χρόνια!
Στις 12 Μαρτίου 2008, μετά 11 χρόνια, σε μια μεγάλη συγκέντρωση στον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» ο Δήμος παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη, ένα φιλόδοξο, πολυδάπανο και μακροχρόνιο έργο. Ο Σύλλογός μας, όπως και η Αντιπολίτευση διαφώνησαν σε ορισμένα σημεία, στο μεγάλο κόστος κατασκευής και την έλλειψη χρηματοδότησης.
Παρά τις διαφωνίες, στις 20 Ιουλίου 2008 και με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών άρχισε η ανάπλαση με πολύ διαφορετικά όμως σχέδια από εκείνα που εκτέθεισαν στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και χωρίς να διορθωθούν οι εμφανέστατες αυθαιρεσίες. Τελικά η ανάπλαση άρχισε από τον κ. Γιαννακόπουλο και τελείωσε από τον κ. Ζορμπά.
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ
Αγωνισθήκαμε για την ανάπλαση των κατεστραμμένων πεζοδρομίων της οδού Αγ. Ιωάννου πρωτίστως ως κεντρικού δρόμου πριν την ανάπλασή της. Σχέδια, μελέτες, περιβαλλοντικά υλικά και αλλαγή εργολάβων, Δημάρχων αλλά τελικά ολοκληρώθηκε η ανάπλασή τους. Την ίδια ανάπλαση ζητήσαμε και για την οδό Αιγ. Πελάγους & Ειρήνης και ήδη προχωρούν.
Η ανάπλαση έγινε αλλά τώρα αγωνιζόμαστε για να μην σταθμεύουν επάνω τα φορτηγά και σπάζουν οι πλάκες.
ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Αγωνιστήκαμε για να δοθεί μια λύση στη χαβούζα του κολυμβητηρίου, όπου τα λιμνάζοντα ύδατα και τα σκουπίδια αποτελούν εστία μολύνσεως.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
Πρέπει ιδιαίτερα να τονίσουμε ότι η συμπαράσταση του Συλλόγου μας προς όλες τις Δημοτικές Αρχές σκοπούσε στην ενίσχυση των προσπαθειών και των επιδιώξεων της Αρχής για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, για μια Αγ. Παρασκευή ανθρώπινη και φιλικότερη, περιβαλλοντικά αποδεκτή, καλαίσθητη εμφάνιση και άψογη λειτουργικότητα.
Παρασταθήκαμε υπερασπιζόμενοι τον τότε Αντιδήμαρχο Γιάννη Γουργούλη στη δικαστική δίωξη για υπόθεση του Κοιμητηρίου.
Στις 7/7/98 το Δ.Σ. του Συλλόγου άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δήμου Αγ. Παρασκευής στο Πρωτοδικείον Αθηνών κατά της κοινοπραξίας «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» με εκπροσώπηση από τον Πρόεδρον.
Παρέμβαση επίσης ασκήθηκε υπέρ του Δήμου στην υπόθεση ακινήτων Σιστοβάρη «DA VINCI».
Συμμετείχαμε ενεργά στα δρώμενα του Δήμου μας. Ενισχύσαμε τις προσπάθειες του Δήμου για την ανακύκλωση, την δασοπροστασία και πυροπροστασία και τα σκυλιά.
Παριστάμεθα ανελλιπώς σε όλες τις Δημόσιες Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έκανε Απολογισμό η Δημοτική Αρχή. Εκεί λαμβάνουμε τον λόγο και προβάλλουμε τα αιτήματα και προβλήματα της περιοχής και γενικότερα της πόλης. Συνεργαζόμαστε αρμονικά και εποικοδομητικά και με τους άλλους Συλλόγους για την επίλυση προβλημάτων της πόλης μας, όπως για παράδειγμα στη δενδροφύτευση των Πευκακίων και την πεζογέφυρα Γελαδάκη που ήδη τοποθετήθηκε και λειτουργεί.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Αγωνιστήκαμε για να μην κοπούν τα πεύκα στον Υμηττό κατά την διάνοιξη της Αττικής οδού αλλά να γίνει σε σήραγγα. Με υπομνήματα, δημοσιεύματα και παραστάσεις, με ντουντούκα και την από 5/6/97 Πρόσκληση προς τους κατοίκους περιγράφαμε τη μεγάλη καταστροφή από το κόψιμο των χιλιάδων πεύκων για την κατασκευή της Αττικής Οδού, κυκλοφορήσαμε και φεϊγ βολάν και συμμετείχαμε στην πορεία που έκανε ο Δήμος προς το ΥΠΕΧΩΔΕ (οδός Αμαλιάδος), στην πόρτα του οποίου ρίξαμε τα κομμένα πεύκα. Συμμετείχαμε και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στην ΕΡΤ στις 17/5/98.
Αγωνιστήκαμε για να αποτρέψουμε την μετακίνηση της Τροχαίας και της Δ.Ο.Υ., δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Αγωνιστήκαμε για την επαναφορά του Κ.Ε.Π. στη Ν. Ζωή, αλλά και για την ίδρυση Ταχυδρομείου στην Ν. Ζωή προς αποσυμφόρηση του κεντρικού και εξυπηρέτηση των κατοίκων, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Για τα καταστήματα που πωλούσαν ποτά σε ανήλικους ή που συνέχιζαν τη μουσική μέχρι τις πρωϊνές ώρες και ενοχλούσαν τους περιοίκους κάναμε διαμαρτυρίες στον Δήμαρχο και την Αστυνομία και ελήφθησαν μέτρα δυστυχώς προσωρινά.
Αγωνιστήκαμε για την αφαίρεση των ακαλαίσθητων και άναρχα τοποθετημένων διαφημιστικών πινακίδων στα πεζοδρόμια που εγκυμονούσαν κινδύνους και αφαιρέθηκαν.
Αγωνιστήκαμε για την τοποθέτηση στεγάστρων στις στάσεις των λεωφορείων επειδή τα παλιά είχαν καταστραφεί λόγω ανάπλασης των πεζοδρομίων και τοποθετήθηκαν σε όλες εκτός της 8ης στάσεως στην οποίαν όμως ποτέ δεν είχε τοποθετηθεί.
Στην περίοδο της ανυδρίας ποτίζαμε με υδροφόρο τα δέντρα της οδού Αγ. Ιωάννου για να μην ξεραθούν. Ζητήσαμε από τον Δήμο την άδεια να ανοίξουμε με έξοδα του Συλλόγου αρτεσιανό πηγάδι στην πλατεία Αγ. Ιωάννου για να ποτίζονται τα δέντρα και φυτά λόγω της λειψυδρίας κάποια περίοδο. Ο Δήμος δεν απάντησε.
Αγωνιστήκαμε για την ταχεία αποκομιδή των μπάζων από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ που έσκαβαν, έκαναν τη δουλειά τους και άφηναν τα μπάζα στα πεζοδρόμια για αρκετές ημέρες.
Αγωνιστήκαμε για τη διάσωση των πεύκων από την βαμβακίαση που τα είχε πλήξει.
Για την αγορά της οικίας ΙΟΛΑ από τον Δήμο διαφωνήσαμε, είπαμε ότι έπρεπε να γίνει από το Κράτος γιατί με τα ποσά που διετέθησαν μπορούσαν να κατασκευαστούν βρεφονηπιακοί σταθμοί που είχε μεγάλη ανάγκη η πόλη.
Για τα αδέσποτα σκυλιά επίσης ασχοληθήκαμε καθώς και για τα «συντροφιάς» για τα πρώτα επειδή δάγκωναν τους πολίτες και για τα δεύτερα για τις ακαθαρσίες. Ένα διάστημα είχαμε δώσει και σακουλάκια.
Για την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων και ιδιαίτερα φορτηγών στα πεζοδρόμια διαμαρτυρηθήκαμε και στην Τροχαία και τον Δήμο όχι μόνον επειδή εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών αλλά και επειδή έσπαζαν τις πλάκες των πεζοδρομίων και δημιουργούσαν επικινδυνότητα για τους πεζούς. Διαμαρτυρηθήκαμε στο Δήμο επειδή σε πολλούς δρόμους και στην πλατεία Αγ. Ιωάννη δεν υπήρχαν προσβάσεις για την κίνηση των ΑΜΕΑ.
Αγωνιστήκαμε για να περάσει το ΜΕΤΡΟ από την πόλη μας, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια της Εταιρίας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ που είχαμε στο Γραφείο μας. Η επιμονή κάποιων ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα ο σταθμός ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ να βρίσκεται στο Χαλάνδρι. Στις διαμαρτυρίες μας για την αλλαγή της ονομασίας η Διοίκηση του ΜΕΤΡΟ δεν την υιοθέτησε.
Αγωνιστήκαμε για την απομάκρυνση της Γεωργικής Υπηρεσίας και την απόδοση του χώρου στο Δήμο.
Αγωνιστήκαμε για την απομάκρυνση του Δημοκρίτου αλλά και για την επέκταση των εγκαταστάσεών του. Επετύχαμε το δεύτερο και δεν κόπηκαν κι άλλα πεύκα, χωρίς όμως να έχει εκλείψει ο κίνδυνος.
Αγωνιστήκαμε για τις καταπατήσεις τμήματος των πεζοδρομίων και δρόμων από ορισμένους ιδιοκτήτες που δημιουργούν στρεβλώσεις αλλά δυστυχώς επί ματαίω.
Αγωνιστήκαμε και για την κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων και έτσι σταμάτησαν να δημιουργούνται πλημμυρισμένοι δρόμοι.
Εκδώσαμε και κυκλοφορήσαμε ψήφισμα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας και τα Σκόπια.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΕΡΓΟ -ΕΥΠΟΙΪΑΣ
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ο Σύλλογος παραχώρησε με συμβολαιογραφική πράξη το οικόπεδό του στο Δήμο Αγ. Παρασκευής για να δημιουργηθεί κηποπλατεία συνοικίας Αγ. Ιωάννου «προς χάριν και τέρψιν μικρών και μεγάλων», με άνθη, δέντρα, συντριβάνια και παγκάκια αλλά και πολλές απαγορεύσεις.
Ενισχύσαμε το κοινωνικό και προνοιακό έργου των Ιερών Ναών Αγ. Παρασκευής, Αγίου Ανδρέα, Αγ. Κοσμά, Αγίων Αναργύρων, Αγ. Νεκταρίου και Προφήτου Ηλιού καθώς και τη Στέγη Γερόντων Αγ. Παρασκευής. Ενισχύσαμε το Φιλόπτωχο Ταμείο για τα συσσίτια των απόρων, επίσης το Οικοτροφείο Αγ. Παρασκευής. Ενισχύσαμε το Πνευματικό Κέντρο Αγ. Παρασκευής (1993).
Ενισχύσαμε τον Έρανο του Ε.Ε.Σ. και το Σώμα Εθελοντών Αιμοδοτών του Ε.Ε.Σ. και του Αντικαρκινικού Αγώνα.
Ενισχύσαμε άπορες οικογένειες μέσω του Σωματείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Αγίας Παρασκευής.
Ανταποκριθήκαμε σε έκκληση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Αγ. Παρασκευής και ενισχύσαμε τους σκληρά δοκιμαζόμενους Σέρβους και Γεωργιανούς. Επίσης τους σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς (Καλαμάτα, Κόρινθος). Ενισχύσαμε το ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ και το Ίδρυμα Παίδων Νταού Πεντέλης μετά την καταστροφή του. Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα μερικών Σχολείων της περιοχής και καλύψαμε διάφορες ανάγκες τους.
Παραχωρήσαμε δωρεάν στέγη στο Τ.Τ. Ελληνίδων Οδηγών και τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ανατ. Αττικής μέχρις ότου στεγάστηκαν σε δικά τους ακίνητα.
Στην αίθουσα του Γραφείου μας στεγάζουμε το Τοπικό Τμήμα του Ε.Ε.Σ. Αγ. Παρασκευής και το Γραφείο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ανατ. Αττικής μέχρις ότου αποκτήσουν δική τους στέγη.
Παραχωρήσαμε την αίθουσά μας στον Ε.Ε.Σ. για να πραγματοποιήσει, επί σειρά πολλών μηνών, σεμινάρια Υγείας (Α΄ βοηθειών, περιποίηση αρρώστου στο σπίτι κ.α.) σε διπλά απογευματινά τμήματα τα οποία παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της πόλης μας και όχι μόνο. Παραχωρούσαμε κάθε χρόνο την αίθουσά μας στον Ε.Ε.Σ. για την πραγματοποίηση του Ετήσιου Εράνου του στην Αγία Παρασκευή.
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ο Σύλλογός μας έχει τιμηθεί από τον Ε.Ε.Σ. με ασημένιο μετάλλιο, από το Σώμα Εθελοντών Αιμοδοτών του Ε.Ε.Σ. με το χρυσό μετάλλιο και με διπλώματα και πλακέτες από Σχολεία και Σωματεία, και το Δήμο Αγ. Παρασκευής για την κοινωνική δράση του, επίσης από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών και το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών. Κατ’ επανάληψη ο Δήμος Αγ. Παρασκευής, οι Εκκλησίες, εφημερίδες και Αρχές της πόλης επαίνεσαν δημόσια τη δραστηριότητα και ενεργητικότητα του Συλλόγου που επιδεικνύει για όλα τα προβλήματα της πόλης.
Ακόμα και η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» είχε δημοσιεύσει ευμενή σχόλια για τη δραστηριότητα του Συλλόγου μας.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Κλείνοντας βεβαιώνουμε τα μέλη μας και τους κατοίκους της συνοικίας μας ότι παρά την πανδημία το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τον Δήμαρχο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και παρακολουθεί και ενδιαφέρεται για την εκτέλεση των έργων που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και ομορφαίνουν την πόλη μας.
Μέλη του Συλλόγου είναι όλοι οι κάτοικοι της συνοικίας Αγ. Ιωάννου. Η εγγραφή γίνεται με μία απλή αίτηση κάθε μέλους της οικογένειας. Τα εγγεγραμμένα σήμερα μέλη ανέρχονται σε 427.
Τα Γραφεία του Συλλόγου λειτουργούν δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη 10-13 π.μ. και Πέμπτη 5-8 μ.μ.
Λόγω της πανδημίας έχει ανασταλεί η λειτουργία. Ωστόσο για τυχόν πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στον Πρόεδρο Παναγιώτη Βαβουγυιό τηλέφωνο: 210.6391971 ή τον Γεν. Γραμματέα Αναστάσιο Πικούνη τηλέφωνο: 210.6002409.
Η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου λήγει τον Μάιο του 2022, οπότε θα γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. Βεβαίως τίποτε δεν αποκλείει να γίνουν και νωρίτερα οι εκλογές. Υποψήφιοι είναι όλοι οι κάτοικοι-μέλη του Συλλόγου
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ οδός Αγίου Ιωάννου 73 τηλ.. & fax: 6008187 Τ.Κ. 153 42 |
Αγ. Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020
Αρ. Πρωτ.: 47
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ «ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ»
Ο Σύλλογός μας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία όλα όσα συμβαίνουν, τις τελευταίες ημέρες, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου. Αισθανόμαστε μάλιστα και απορία για ορισμένα από αυτά που ακούμε.
Πέραν του γεγονότος ότι αυτή την εποχή, βιώνουμε όλοι μια αβέβαιη κατάσταση και με πολύ σκληρότερους περιορισμούς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που ναι μεν στην πόλη μας μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερη έξαρση, αλλά μπορεί να έχουμε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις αν δεν προσέξουμε, το πρόβλημα με την πλατεία αυτή είναι γενικότερο και διαχρονικό.
Κανείς από όλους όσοι έχουν υπεύθυνες θέσεις στα πράγματα του Δήμου, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει το πρόβλημα. Είναι πάρα πολλά τα υπομνήματα που έχουμε υποβάλει τόσο στους εκάστοτε Δημάρχους όσο και στις πολιτικές παρατάξεις. Συνεπώς όλοι γνωρίζουν ότι κάθε καλοκαίρι τις βραδινές ώρες, η πλατεία του Αγίου Ιωάννου μετατρέπεται σε χώρο συνάθροισης εκατοντάδων ατόμων, που με τον υπερβολικό θόρυβο που δημιουργούν, καθιστούν αφόρητη τη ζωή των περιοίκων, μέχρι τα ξημερώματα. Όλοι γνωρίζουν ότι μετά από κάποια ώρα, είναι αδύνατον να βρεθούν στην πλατεία για να την χαρούν, οι κάτοικοι αλλά και άλλοι φιλήσυχοι άνθρωποι. Όλοι γνωρίζουν ότι το αλκοόλ που ρέει, ακόμη και σε ανηλίκους οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Τα πολλά μπουκάλια που μαζεύονται κάθε πρωί μαρτυρούν τα έκτροπα της νύχτας και οι σκόρπιες σύριγγες επιβεβαιώνουν και την χρήση ουσιών.
Το μόνο που λαμβάναμε πάντα σαν απάντηση, ήταν καλές προθέσεις αλλά καμιά πράξη προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Σαφώς και δεν έχουν παραβατική συμπεριφορά όλοι όσοι συναθροίζονται εκεί τα βράδια, το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό και σοβαρό και επαναλαμβάνουμε ότι το γνωρίζουν ΟΛΟΙ.
Υπενθυμίζεται ότι η πλατεία αυτή δωρήθηκε από το Σύλλογό μας για να αποτελέσει έναν ευχάριστο χώρο πρασίνου και αναψυχής με παγκάκια και παιδικές χαρές προς χάριν των κατοίκων της συνοικίας Αγίου Ιωάννου, παιδιών, μεγάλων και της νεολαίας και η επιθυμία όλων μας είναι να υπάρξει αλληλοσεβασμός, ασφάλεια και καλή συμπεριφορά στην επισκεψιμότητά της.
Σαν Σύλλογος, που εκπροσωπεί τους κατοίκους της συνοικίας του ΑηΓιάννη, παρακαλούμε να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία τους, ιδιαίτερα μάλιστα την επικίνδυνη αυτή περίοδο με την κρίση της πανδημίας, καθώς και για τους καλοκαιρινούς μήνες, φέτος και στο μέλλον.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ